Jennifer Lawrence geeft toe: ze liet zich seksueel intimideren voor haar carrière

Dit is waarom Harvey Weinstein er zo lang mee weg kon komen.

Het is vreselijk dat veel actrices seksueel geïntimideerd en zelfs misbruikt zijn door Hollywood-moguls als Harvey Weinstein. Slachtoffers zijn slachtoffers. We moeten mededogen met ze hebben en ze door dik en dun steunen.

Tegelijkertijd moeten we óók duidelijk maken — al was het maar om jonge meisjes te leren dat ze voor zichzelf moeten opkomen — dat niets het waard is om zo behandeld te worden. Niet door een baas, niet door een regisseur, niet door een producent, en nee, ook niet door ‘gewoon een vriend.’

Juist daarom ben ik blij dat Jennifer Lawrence, die eerder heel blij op het podium stond bij de Glaad samen met Weinstein, nu hardop zegt dat ze a) seksuele intimidatie heeft meegemaakt en b) bewust haar mond hield omdat ze haar carriere niet wilde schaden:

Lawrence stelde dat ze zich zo liet behandelen omdat ze het gevoel had dat ze niet anders kon voor haar carrière. “Ik leer nu nog dat ik niet hoef te lachen als een man me oncomfortabel laat voelen. Ieder mens zou met respect behandeld moeten worden, gewoon omdat ze mens zijn.”

In het geval van Lawrence was er geen sprake van seksueel misbruik, maar ze werd wel degelijk slecht behandeld. Zo dwong een vrouwelijke producent haar en andere jonge actrices om zich helemaal uit te kleden. Vervolgens moesten ze in een rij gaan staan en werden er foto’s van ze gemaakt — “met alleen wat tape op onze intieme delen.” “Na die vernederende line-up,” gaat Lawrence verder, “werd mij gezegd dat ik de naaktfoto’s van mezelf moest gebruiken als inspiratie voor mijn dieet.”

Toen ze een andere producent vertelde wat haar was overkomen reageerde die nogal laconiek:

“Hij zei dat hij niet begreep waarom iedereen vond dat ik dik was. Hij vond dat ik ‘goed genoeg was om het bed mee te delen’.”

Dat zijn dus twee voorbeelden van totaal onacceptabel gedrag. Hoewel het te begrijpen is dat Lawrence haar handeltje niet pakte en wegliep — ze was jong en ambitieus, en naar eigen zeggen bereid om dit soort wangedrag te tolereren om haar carriere te beschermen — maakt het haar reactie niet minder problematisch. Meisjes en vrouwen moeten leren dat ze dit soort wangedrag écht niet kunnen accepteren. Als één of andere gek je zo behandelt sta je op en ga ja weg. Als dat betekent dat je een filmrol of baan aan je neus voorbij ziet gaan, het zij zo. Je zelfrespect is belangrijker dan roem en geld.

Natuurlijk moet er dan ook een vervolgstap komen: nadat meisjes en vrouwen van zich afgebeten hebben moeten ze de moed hebben om dit soort wangedrag aan de kaak te stellen. Zelfs nu zie je dat Lawrence en veel van haar Hollywood-collega’s geen namen noemen. Ze hebben het steeds over “een producent” of “een regisseur.” Dat is niet goed genoeg, dames. Namen en rangnummers graag zodat die perverse mannetjes voor eens en altijd uitgekotst kunnen worden. Een Oscar winnen is hartstikke leuk, maar dat mag nooit ten koste gaan van je eigenwaarde.

Is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan? Misschien wel. Maar het is ook de enige manier om dit probleem voor eens en altijd aan te pakken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Bloem

  Dat zijn diezelfde Democratische film bobo’s die hun mond vol hadden over Trump. De beerput gaat open. De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet…

 2. Bertje1234

  Het is nog wachten op de volgende onthulling. Jennifer Lawrence: ik heb eigenlijk niks tegen Trump en ben geen fan van de corrupte Clinton kliek, maar voor m’n carriere accepteerde ik het politieke misbruik.

  Zo oprecht zal het wel niet worden, maar duidelijk is dat al die linkse iconen die echte grote hekken leven, alle trucs gebruiken om geen belasting te betalen en met privejets on het rond vliegen zo hypocriet zijn als het maar kan.

 3. Ritter

  Hillary en Obama waren/zijn kind aan huis in Hollywood.

  Vooral Obama. Immers de media en Hollywood zijn de grootste supporters van Obama. Hollywood heeft Obama en Clinton van veel geld voorzien tijdens de verkiezingscampagne.

  Aangezien dit misbruik al vele jaren bekend is moeten Obama en Hillary hiervan geweten hebben. En toch hebben ze geld en steun van Hollywood geaccepteerd.

  Hillary weigert zelfs het door Weinstein gedoneerde geld terug te geven en ze houd dus dit geld in haar portemonnee.
  —-
  Clinton Foundation Won’t Give Back Weinstein’s $250,000 Donation
  http://www.lifezette.com/polizette/clinton-foundation-wont-part-with-weinstein-money/

 4. Ni28

  Er wordt zoveel ineens achteraf geroepen maar waarom niet toen gelijk? J.L. is het goede voorbeeld van iemand die ondanks alles haar carrière belangrijker vindt dan seksueel geïntimideerd te worden. Eigenlijk houden zij ook deze misstanden in stand. Het zal echt niet alleen in Hollywood voorkomen. Maar daar komen de mooiste vrouwen, niet?

 5. Nasrani

  Heel Hollywood was tegen Trump. Ze wisten het daar allemaal zo goed. De een was nog linkser dan de andere. En nu vallen ze massaal door de mand. Wat een huichelaars.

 6. PMG

  http://www.tvguide.com/galleries/revealing-red-carpet-1083645/21/

  Misschien dat het ook wel een bepaald soort vrouwen is die dit overkomt?

 7. Verlazques

  de Gooise matras is niks nieuws.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.