Levenseindekliniek kan aantal euthanasieaanvragen niet aan: de donkere kant van euthanasie

Bij de Levenseindekliniek zijn er in 2016 ongelooflijk veel euthanasieaanvragen ingediend en de kliniek kan de vraag niet meer aan. Daarom zoekt de kliniek tientallen nieuwe artsen om mee te helpen bij deze aanvragen.

Het aantal euthanasieaanvragen bij de Levenseindekliniek stijgt zo snel dat de organisatie tientallen nieuwe artsen zoekt. In 2016 kreeg de kliniek ongeveer 1.800 hulpvragen, waarvan zo’n vijfhonderd leidden tot levensbeëindiging.

Volgens de bestuurder van de Levenseindekliniek, Steven Pleiter, komt het omdat het taboe van euthanasie ervan af gaat. Steeds meer mensen willen euthanasie om een einde aan hun leven te maken op vrijwillige basis. Dit brengt de vraag met zich mee of dit nu eigenlijk een goede of slechte trend is.

Mensen hebben het zelfbeschikkingsrecht om te doen met hun lichaam wat ze willen, zolang ze andere mensen daar maar geen schade mee berokkenen. Euthanasie is in het leven geroepen zodat mensen professionele hulp krijgen bij het beëindigen van hun eigen leven, zodat ze geen zelfmoord plegen op andere manieren. Hoe dan ook, mensen die dood willen krijgen het op een of andere manier wel voor elkaar, dat is de gedachte.

de donkere kant van euthanasie moet daarbij ook belicht worden. Want waarom gebeurt het eigenlijk? Waarom is er een stijgende lijn in deze ‘trend’? Dat het een moeilijke keuze is staat buiten kijf, maar het kan niet alleen zo zijn vanwege het taboe dat ervan af gaat.

We weten dat mensen steeds ouder worden en de levenskwaliteit toeneemt. We hebben in Nederland een soort obsessie ontwikkeld met ‘langer leven’ en ‘gezonder’ leven. Het wordt gezien als vooruitgang dat mensen steeds ouder worden, maar zitten mensen daar uiteindelijk wel op te wachten? Je hoort genoeg mensen zeggen die euthanasie willen plegen dat het ‘gewoon klaar’ is, of ook wel gezegd dat ze ‘een voltooid leven hebben’. Dat lijkt mij niet een rare trend, want het menselijke verdwijnt niet, al worden mensen ouder. Uiteindelijk is het ook gewoon klaar en heb je als mens genoeg meegemaakt en ben je er ook moe van.

Dat is niet per se iets slechts natuurlijk, maar alsnog hebben veel mensen om de persoon heen moeite met euthanasie. Kijk maar naar de reacties op een documentaire over een vrouw die een einde aan der leven maakte, omdat het klaar is en ze niet meer verder wilde of kon leven. Het lijkt dan meer alsof men het haar niet gunt, omdat men het zelf niet aan kan of durft te zien. De confrontatie met de dood is eng en men begrijpt ook niet waarom iemand in vredesnaam dood zou willen.

Aan de andere kant is de eenzaamheid ook gestegen onder ouderen en ook bij jongere mensen. De stress en eenzaamheid in deze geïndividualiseerde samenleving die altijd gericht is op prikkels en zoveel mogelijk bereiken in een korte tijd, heeft ook een nare bijwerking. Verzorgingstehuizen zitten vol, families hebben geen tijd voor elkaar, of mensen hebben geen of minder kinderen om voor elkaar te zorgen en tijd te besteden aan elkaar.

Dan is euthanasie ineens een donker middel geworden, waarbij de christelijke partijen ergens een punt hebben. Dan gaat het niet meer alleen om ‘voltooid leven’, maar ook een eenzaam en onwaardig leven die het niet meer waard is om te leven. Hoe progressief we in Nederland ook zijn met het euthanasiebeleid, we moeten ook bekijken wat de redenen zijn van de mensen en of daar niet iets aan te doen is. De cohesie in de samenleving terugbrengen en elkaar duidelijk maken dat zorgen voor de eigen familie een deugd is, niet een last.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Albert Egberts

  Mijn hemel, wat een warrig betoog.

  1. Meester Kong

   Moest ff kijken wie dit heeft geschreven, dacht M v Galen ziet het licht 🙂

  2. IJscoman

   Dopper-kartel alert!

 2. Michael

  Mooie en goede uiteenzetting van een grote maatschappelijke discussie, zonder onzinnige scheldpartijen of bizarre argumenten in de mond leggen van de “tegenpartij”.

  Ik mis alleen het benoemen van het feit dat verreweg de meeste mensen die kiezen voor euthanasie ook ongeneeslijk ziek zijn. Mensen die ervoor kiezen omdat ze “levensmoe” zijn, zijn er een stuk minder.

  Verder roep je interessante maatschappelijke vragen op. Is het een afnemend taboe? Of ook een veranderende maatschappij van langer en individualistischer leven die een toenemende trend laten zien? Misschien gewoon vergrijzing? Ik weet het iig niet.

  Hulde voor dit stuk, een mooie “change of pace” in vergelijking met de onzinnige stukjes die hier normaal over euthanasie en levenseinde worden geplaatst.

 3. fusilier

  Je hebt mensen die hopen geen 90 jaar te worden,omdat het leven voor hun te zwaar is. En ze laten het over aan hun Schepper. Laat iedereen in zijn of haar waarde. Als je niet bang bent om te leven, hoef je ook geen angst te hebben om te sterven.

  1. Becker

   Mensen zijn in de regel niet bang voor de dood maar voor een langdurig en ondraaglijk lijden voordat de dood intreedt.

   1. Ni28

    Mensen zijn vooral bang voor de domheid van betweters, Dopper.

 4. fusilier

  Ja als je dat van te voren al wist?

  1. Becker

   De overgrote vraag naar middelen voor vrijwillige euthanasie heeft te maken met de behoefte van mensen om dit uitzichtloze lijden voor te zijn. Mensen willen daarin het gevoel van controle hebben en niet overgeleverd zijn aan anderen die beslissen over de vraag of er wel of sprake van ondraaglijk en uitzichtloos lijden is.

   Ik ben bekend met de religieuze visie dat het leven in Gods hand is en het aan te bevelen ook op dit punt in overgave te zijn. Niet iedereen deelt die visie echter.

   1. Ni28

    Het beste bewijs dat de God niet bestaat, Dopper. Anders had ie jou al lang hier weggehaald.

    1. Becker

     Troll alert !

     1. Ni28

      Ja, Dopper, de trol allert gaat over jezelf.

 5. meijer61200

  We hebben al last van langdurig en ondragelijk lijden sinds de kabinetten Rutte I, II en nu helaas III (zolang het duurt) Dus niet zo gek dat veel mensen zelfdoding als laatste optie zien. Je moet wel érg optimistisch zijn om plezier in het leven te houden met dergelijke kabinetten.

 6. Ali Yas

  Miljoenen Nederlanders hebben een aandoening die niet over gaat, maar die willen niet allemaal dood: tegenover de minpunten van een ziekte of gebrek staan de pluspunten die het leven de moeite waard maken. Die kunnen in de persoonlijke sfeer liggen, maar ook in de maatschappelijke. Zou het misschien kunnen dat veel ouderen geen mogelijkheden meer zien een positieve bijdrage te leveren?

 7. DolleDries

  Voor de dood zelf hoef je niet bang te zijn daar merk je niets van ondanks sommige in sprookjes geloven van na de dood. Ik kan me ieder geval niets herehidneren toen ik er nog niet was.
  De angst is hoe ga ik dood en in wat voor omstandigheden. Dat het er voor de ouderen er niet beter op wordt daar zorgt Rutte wel voor.
  Neem nu Becker hier (Dopper) zijn zinvol leven is hier de hele dag reageren
  en dwars zitten en toch willen mensen hem de ban geven met de wetenschap dat hij daarna de spuit er in zet. Is dat menselijk of wenselijk kan ook.

 8. Ni28

  1@ Begrijpelijk lezen is niet makkelijk Dopper, hou het maar bij de grammatica.

 9. Ni28

  De gespleten geest Dopper is zelf in de war.

  1. corfo

   @ Ni28.
   Ondanks het feit dat er een wachtlijst zou zijn bij de Levenseinde-kliniek, zou er niet ‘érgens tóch nog een piepklein plaatsje zijn voor ons áller Dopper alias Gecker ?
   Hun lijden is niet langer aan te zien !!

   1. meijer61200

    Er moet toch met spoed een plekje te regelen zijn voor types als gestoorde Becker met zijn aliassen? Kan hij daarna lol hebben met zijn 72 asielhonden. Wat een lul die “man”.Blokkeren dat IP adres DDS!!!

 10. h_keur

  Ik heb in verzorgingstehuizen volop gezien, dat mensen die zwaar dementeerden veelal niet meer verder wilden, door eten en drinken te weigeren en in bed te willen blijven. In mijn jeugd liet men in deze situaties de keuze bij de patiënt. Versterven noemde men dat. Het gold ook voor medische behandelingen, die geen uitzicht boden op genezing. Ook nu weet de medische wetenschap heel goed, wat de gevolgen zijn van dit uitstel. Heel veel extra lijden. En dan de eenzaamheid, door gebrek aan contact met familie en kinderen.
  Ook een uitzicht op een eeuwig leven na het sterven is weg gehoond met non issue argumenten. Een trieste tijd waar men alle zekerheden ziet wegvloeien en zich overbodig gaat voelen, omdat men geen economische bijdrage meer kan leveren.
  Is dat dan de zin van het menselijk leven? Nee, ik heb geen antwoord op alle vragen, maar wens wel rekening te houden met waarden van vele eeuwen, die in onze tijd zomaar ingeruild worden voor kille besluiten, een beschaafd mens onwaardig.
  Ik wens aan die ontwikkeling niet mee te doen en bepaal mij bij een andere koers, ongeacht, wat iemand daar van vindt. Ik heb mijn keuzes bepaald op grondig, maar nooit volmaakt onderzoek en weiger al een kuddedier mij naar een slachtbank te laten leiden. Mijn levensverzekering is gekocht en betaald.

 11. Babaji538

  Boven, bij mij, op de 4e etage.
  Politie, Thebe, en advocatuur.
  Familie telt niet meer mee.
  Woningstichting is buiten enkel fatsoenlijk zicht.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.