Lodewijk Asscher zanikt aan de zijlijn na weigering regeringsdeelname: het komend kabinet is stom

Vandaag was het congres van de PvdA, waarbij er een nieuwe voorzitter gekozen werd, de oude voorzitter een emotionele afscheidsspeech gaf, Eberhard van der Laan werd herdacht, en dat fractievoorzitter Asscher wat harde taal uit mocht slaan. Dat is nogal mislukt.

Het is een verplicht nummertje als fractievoorzitter om het zittende of komende kabinet af te zeiken. Daar ontkomt geen enkele oppositiepartij aan. Braaf doet elke fractievoorzitter dan ook, al moeten ze de meest kleine dingen uit de kast halen. Asscher probeerde het vandaag ook, maar zoals velen op sociale media opmerkten, was het nogal een hypocriete tirade.

,,Bijna alles is gelekt van het nieuwe kabinet, behalve het motto. Dat kan ik u alvast verklappen. Het gaat om conservatief christelijke en rechts liberale partijen. Zij zullen zich dinsdag presenteren onder de noemer: Ieder voor zich en God voor ons allen’’, sneerde Asscher tijdens het PvdA-congres in Nieuwegein.

In het (in)formatieproces is de PvdA vaak benaderd om aan de regering deel te nemen. Die deelname heeft Asscher consistent afgewezen met het bericht dat de PvdA zich even moet gaan herbezinnen op de fundamentele principes van de partij. Dat gebeurt altijd na een periode van bestuur. De partij wordt pragmatisch en leeg van ideeën, om zo steeds meer kiezers te bereiken. Daarna stort de partij in. Voor de PvdA was het laatste enorm dramatisch met de val naar negen zetels.

Fair enough, de PvdA mag gaan mediteren in de oppositie. Dat betekent niet dat je vanaf die plek alleen maar de regering mag beschuldigen en voor rotte vis kan uitmaken. De partij mocht en kon deelnemen aan de formatie en de onderhandelingen. Er was een goede reden om niet mee te doen, maar laat dan je eigen goede ideeën zien. Ga dan niet jouw identiteit als partij opbouwen door middel van het afzeiken van anderen. Dat maakt je alleen maar hypocriet en een zaniker.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Seneca

  Zoals altijd is het telkenmale de schuld van de ‘ander’. Die pvda leden zijn hersenloos en Asscher is niet alleen een verachtelijk sujet, het is ook een verachtelijke jood.

 2. RWB51

  Wat een ongelofelijke arrogante lapzwans.

 3. Peter Loosduinen

  het komend kabinet is stom ??
  Wellicht, maar we zijn in ieder geval verlost van Asscher.
  Dat dan weer wel.
  Asscher is van het pluche verdreven en Zwarte Piet komt terug.
  Een fijne gedachte voor het slapengaan.

  1. Kiliaan Noppen

   Dat Asscher van het pluche is verdreven is juist, hoewel het wellicht beter is te zeggen dat Asscher er bewust voor koos, gelet op de verkiezingsuitslag, niet meer op het pluche plaats te nemen.

   Dat Zwarte Piet verdwijnt staat echter vast.

   1. Ni28

    Je bent een nuttige idioot, Dopper.

 4. sjun

  Hypocrisie kleeft altijd weer aan de PvdA die is veranderd van een arbeiderspartij in een globalistische belangenbehartiger, moraalclaimer en publiek uitventer van eigen goedmenselijkheid op kosten van de Nederlandse bevolking. Je zou dat verwaten Christendom kunnen noemen. De barmhartige Samaritaan betaalde tenminste nog zèlf de rekeningen van de verzorging die hij een ander liet toekomen. Ik verwacht niet dat het ooit nog goedkomt met deze partij en vermoed dat de carrièretijgers zich intussen al in de coulissen van GroenLinks, D66 en SP begeven om ook daar de principes ten gunste van de eigen politieke, maatschappelijke of media carrière uit te gaan hollen.

  1. Kiliaan Noppen

   De PvdA zit gewoon weer in het Kabinet dat over een jaar of twee aantreedt.
   Die partij is al zo vaak dood verklaard dat geen hond dat nu gelooft.

   Slimmer zou zijn als de PvdA zou fuseren met GL teneinde de linkse trend die de komende jaren zal inzetten op te pikken. Zie Corbyn, Macron en Sanders en lees Piketty. Wie oren heeft die hore.

   1. sjun

    Thomas Piketty is al even achterhaald als je doelt op zijn “Kapitaal in de 21e eeuw” uitgegeven bij De Bezige Bij in 2014. Hij lijkt zelfs Marx’ tendentiële daling van de winstvoet niet begrepen te hebben als hij hem tracht af te rekenen. Bovendien zal hij toch aan een klassenanalyse moeten om te kunnen duiden uit welke groepen mensen een samenleving bestaat om zo meer te kunnen leveren dan vaag duidende prietpraat omgeven met religieuze devotie voor de boodschapper. Zijn “wereldwijde belasting op het kapitaal” biedt slechts een wensdenkelijk recept en geen daadwerkelijke oplossing. Piketty’s goedgeloof verleidt types als George Soros echt niet om minder aan omkoping en corruptie te doen teneinde zijn eigen belangen bediend te krijgen. Ook de voorspelling van Piketty met betrekking tot Francois Hollande bleek faliekant mis. Daarnaast overschatte hij de inkomenongelijkheid nogal. Tel hierbij op dat in Nederland de inkomsten uit vermogen helemaal niet sneller groeien dan die uit arbeid en Piketty’s werkelijkheidsbeleving is volkomen weerlegd. Maar misschien wil jij eens uit de doeken doen waarom je hem ondanks het bovenstaande toch aanbeveelt. Of moet ik maar gewoon aan namedropping als motivatie denken?

    1. Kiliaan Noppen

     Er is op het werk veel aan te merken op het werk van Piketty en sommige van zijn conclusies zijn empirisch weerlegd maar dat geldt niet voor de kern van zijn verhaal: de vermogensongelijkheid in de Westerse landen neemt schrikbarend toe en dat is inmiddels ook een politiek feit, met name ook omdat die zich langs de lijnen van de generaties aftekent. Op grond daarvan voorspel ik een reveil van links waar men van nature in staat is dit probleem te agenderen en op te lossen.

     Wat Piketty betreft: lees bijgaand artikel eens door waar je ook empirisch op je wenken wordt bediend. https://decorrespondent.nl/883/al-onze-theorieen-over-het-kapitalisme-weerlegd-in-een-grafiek/33946935-02044810

 5. Duckday

  Hoogmoed Waanzin en belust op macht ze zijn volledig de weg kwijt arrogantie ten Top

 6. Ni28

  Het erge is dat Asscher wel gelijk heeft. Nog erger is dat hij vier jaar lang zelf aan meegewerkt heeft. Hypocriet dus!

 7. Kodi

  Wat zijn ze trouwens mild voor de PvdA. Hoewel de PvdA twee maal een bedelbede om regeringsdeelname heeft afgeslagen horen we nu niets over weglopen voor regeringsverantwoordelijkheid. Hoe anders was dat toen die Judassen en Farizeeërs van het CDA het kabinet Rutte 1 saboteerden en daar met die media aan hun zijde de PVV de schuld van wilden geven?

  Nog even ter opfrissing van het geheugen:

  Eerste kabinet-Rutte viel na verzet CDA’ers

  Pijnlijke miscommunicatie en onenigheid binnen de CDA-top leidden begin 2012 de val van het eerste kabinet-Rutte in. Daardoor kon partijleider Verhagen uiteindelijk niet leveren wat hij al aan PVV-leider Wilders had voorgespiegeld. Het verklaart waarom Wilders alsnog opbrak na zeven weken onderhandelen in het Catshuis, met een begrotingsakkoord al in zicht.

  https://www.volkskrant.nl/politiek/eerste-kabinet-rutte-viel-na-verzet-cda-ers~a3601274/

 8. Dr. Dooley

  Vuilnisman mag deze zak ook nog even mee.

  Asscher wordt burgemeester in Amsterdam…

  Let op mijn woorden.

  Amsterdam gaat een beroep op hem doen…

  Zum kotzen…

 9. Ecoshaarlem

  Lodewijk Ascher kan beter zijn mond houden, de mensen zijn de laatste vier jaar niet vergeten van een regering VVD en PvdA, die hebben ons leeg geroofd, en honderdduizend moslimse gelukzoekers ons land binnen laten komen, die nooit meer terug gaan en voor meer dan 80% in de bijstand komen, nimmer enige bijdrage aan ons land bijgedragen, met een hele enkele uitzondering, kijk maar gewoon om u heen, dan ziet u de werkelijkheid!

 10. Babaji538

  Dom of stom?
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.