Martin Bosma promoot ‘Kruisvaarders’ video: ‘De slag bij Lepanto, wat er écht gebeurde’

In de 16e eeuw was het Ottomaanse Rijk één van de machtigste rijken ter wereld. Voor Bosma nog eens reden om eens goed naar de geschiedenis te kijken.

In de jaren 1560 werd duidelijk dat de Ottomanen het Venetiaanse eiland Cyprus bijzonder graag wilden inlijven. Dat kleine staatje vroeg vervolgens de Spaanse koning én de paus (Pius V) om hulp. Die laatste kondigde aan dat de verdediging van Cyprus een kruistocht zou zijn. Het gevolg: in weinig tot geen tijd waren er enorme aantallen Europese troepen bereid om het eilandje te verdedigen. Toen die vloot arriveerde was Cyprus al veroverd door de Ottomanen.

Het is een interessant deel van de geschiedenis, zeker omdat de Ottomanen op het punt stonden om de hele Mediterraanse wereld te overlopen. Uiteindelijk slaagde het Europese verbond erin om de Ottomanen te verslaan. Een fascinerend stukje geschiedenis.

Toch is het een beetje apart dat PVV-Kamerlid Martin Bosma nu een YouTube-filmpje over de slag bij Lepanto promoot op Twitter:

De video in kwestie is gemaakt door gebruiker ‘Real Crusades History.’ De narrator is duidelijk positief over de Kruistochten — niet alleen over deze specifieke slag. Hier de video in kwestie, die gemaakt lijkt te zijn door een man die een soort van christelijke jihad bijzonder ziet zitten.

Enkele uren voor de tweet in kwestie postte deze tweet:

Natuurlijk is het volkomen normaal om trots te zijn op je eigen geschiedenis. Elk volk is dat. Japanners, Chinezen, Koreanen, Brazilianen, Amerikanen, Britten, en Turken. Maar de manier waarop deze video in elkaar gezet is, de naam van de gebruiker in kwestie, en de toon is bijzonder weinig plezant. Bosma had deze video bijvoorbeeld ook kunnen posten. Die is neutraler van toon; het vertelt de geschiedenis en probeert geen gevoelens te creëren van ‘wij tegen zij’ of ‘het christendom tegen de islam.’

Natuurlijk is dat precies waarom Bosma dié video niet postte, en die van Real Crusades History wél. En dat is dan ook meteen waarom heel veel rechtsliberale kiezers de PVV toch niet helemaal zien zitten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Kiliaan Noppen

  Ik denk dat Bosma deze video wel heel bewust promoot; dit is namelijk de kenmerkende toon van de islamofobe propaganda van de PVV.

  1. Ritter

   Kiliaan Noppen

   Het is geen “islamobo” maar geschiedenis.

   Deze geschiedenis heeft niets met de PVV te maken. Omdat veel Nederlanders niet bewust zijn van de vele pogingen van de islam om Europa te veroveren en te islamiseren in het verleden is het goed van Bosma om deze video te promoten. Om mensen bewust te maken van dit stukje geschiedenis.

   1. corfo

    @ Ritter.
    De figuur Noppen, kent de geschiedenis écht niet ! De gek roept te pas én onpas : “PVV-propaganda” en bedelt om argumenten, bronnen en meer van die onzin. De man is totaal uit ’t lood geslagen en kan niet verkroppen dat het linkse rapaille in dit door hen uitgeknepen landje, steeds minder aanhang heeft.
    Laten kletsen die dwaas, is de moeite niet waard.

   2. Dubbele Komma

    je bent weer baas.

  2. tomygun

   K N , Islamofobe propaganda jonge jonge een linkse mond vol .
   Wat jij promoot meer islam die overname van de islam is nooit gestopt
   maar dat wil je niet zien , want die is gewoon door gegaan op andere
   punten op deze aardkloot , en deze tumor blijft gewoon door woekeren .

  3. Jantje

   Islamofobie bestaat niet. De angst voor de islam is gebaseerd op 1400 jaar feiten.

  4. Dubbele Komma

   1400 jaar bloedvergieten ,et minimaal 270 miljoen doden tot gevolg is geen propaganda,voor de 1000e keer,het is geschiedenis,simpelweg historie.

   Net als dat de kruistochten een antwoord waren op de bloeddorst van de islam en het uitmoorden van christenen.

   er is dus zeker sprake van een wij-zij gevoel. hunnie proberen ons al 1400 jaar uit te moorden,en het lukt ze aardig. je hebt je nooit verdiept hoeveel joden en christenen en yezidis er uitgemoord zijn de laatste paar jaar,… en de stammen die ik nog vergeet.

   de islam heeft zelfs een woord voor ons: kuffar. stront.minder dan niks. ook jij bent een kuffar dhimmie dopper. en nog dom ook.

   lees nou eens een geschiedenisboek man,je maakt je alleen maar onsterfelijk belachelijk…. iedereen trouwens die 1400 jaar geweld probeert recht te praten,gekken.

  5. Dubbele Komma

   dat gejank over die kruistochten kun je volgens mij het beste vergelijken met spanje.
   spanje is 600 jaar in handen geweest van de islamieten.
   Daarna zijn ze eruit getrapt. maar volgens de ottomanen is spanje gewoon een afgepakt islamitisch stuk land….

   WAT GEWOON NIET ZO IS!

   het is terugveroverd. natuurlijk waren die kruisridders barbaren,maar vergeet niet dat pas in de laatste jaren van de jaren 1000 die kruistochten begonnen.

   en dat de islam dus al 400 jaar aan het uitmoorden was. koppensnellen etc.

   dus na alles wat die kruisridders aantroffen,kun je je misschien voorstellen dat ze iets rancuneus waren,wie zal het zeggen.

   maar feit is en blijft dat de kruistochten werden georganiseerd om het gemoord in de christelijke gebieden aan te pakken.

   je pakt je getrol ook handig aan dhimmie dopper. de mensen die dit lezen gaan zichzelf misschien wel informeren.

   Maak je jezelf nog belachelijker dan dat je al deed,wie weet hoeveel mensen zoveel meer dingen zijn gaan weten,en die vertellen dat weer rond,en zo word jouw domme clubje die wartaal verkoopt steeds kleiner,en zullen jullie overal getackled worden met keiharde historische feiten. hahahahaha

   jij hebt het buskruit niet echt uitgevonden he,dhimmie doppertje?

  6. nick

   Duidelijk nooit geinteresseert geweest in geschiedenis! Of nooit begrepen, dom of onwetend!

   Ken je geschiedenis en je weet je toekomst!
   Martin Bosma kent beide en heeft geheel terecht deze waarschuwing geplaatst.

   Het zou slim zijn deze eens tot je te nemen in plaats van de kop wederom in het zand te steken.

  7. Dubbele Komma

   Wat ik zoiezo nog steeds niet snap is waarom wij niks op school hebben geleerd over 1400 jaar barbarij. de 80 jarige oorlog is daar een verhaal van nijntje bij,…

  8. sjun

   Prima serie zeg, dat kan zo gebruikt worden voor bewustmakende lessen geschiedenis.
   https://www.youtube.com/user/RealCrusadeHistory

  9. Jantje

   Islamofobie bestaat niet.

 2. Guus Geluk

  Christus heeft Zijn volgelingen nochthans bevolen het kruis te dragen (Mattheüs 16:24) en het zwaard van Gods Woord (Efeze 6:17) te hanteren. Ik vind deze christelijke waarden niet rijmen met kruisvaardersretoriek als het “terugveroveren van ons land”.

  1. Ritter

   Guus Geluk

   De kruistochten waren een reactie op de veroveringen door moslims van christelijk land; inclusief Jeruzalem. Men wilde dat gebied (Jeruzalem) terugveroveren op de islam.

   Ook heeft de islam verschillende malen geprobeerd Europa te veroveren.

   Rond 700 heeft Karel Martel de moslims tegengehouden en rond 1500 was het de Poolse cavalerie die bij Wenen de Ottomanen tegenhield en het Ottomaanse leger een beslissende nederlaag toebracht. Daarmee is voorkomen dat Europa werd geïslamiseerd.

   Onderstaande video gaat over de slag bij Wenen en de rol van de Poolse cavalerie daarbij.

   Jan III Sobieski attacks the Turkish army at Vienna from the Kahlenberg
   https://youtu.be/X8zCv0AHnCs

   1. Guus Geluk

    Dat is niet de kern van Michaels betoog. Hij spitst toe op het feit dat Bosma cum suis een wij/zij-gevoel probeert te scheppen.

    1. monach

     Als je de koran hebt gelezen dan weet je waarom vanaf islamitische zijde, het wij-tegen-zij-gevoel al 1400 jaar bestaat. En dan begrijp je ook waarom moslims slecht integreren. Ook begrijp je dan de aanval op Europa van de jihadistische Ottomanen en de inval van jihadistische Moren in Spanje.

     1. Guus Geluk

      Wat de integratie betreft: dat geldt niet alleen voor moslims, zelfs Westerlingen vinden het moeilijk om te integreren. En de PVV hoeft het wij/zij-gevoel niet aan te wakkeren, of olie op het vuur te gooien. Dat heeft Michael goed gezien.

     2. Floris

      Monach heeft gelijk, het wij-tegen-zij denken is typisch islamitisch:

      “De islam stelt daarom een probleem dat radikaal verschilt van de wrijvingen die al eens kunnen optreden bij de inplanting van uitheemse groepen mensen in een bestaande samenleving. Ik wil niet ontkennen dat “tolerantiedrempels” en “ontworteling” zich evenzeer kunnen voordoen bij andere groepen immigranten dan de moslims; maar ik ben ervan overtuigd (en zie de bewijzen dagelijks in de etnische milieus waarin ik verkeer) dat andere gemeenschappen zich wel degelijk willen en kunnen integreren, en dat in hun geval zelfs het behoud van een lichte dosis exotisch erfgoed geen enkele hindernis voor integratie vormt. Bij hen is integratie slechts een kwestie van tijd, bij zeer vele moslims stellen we met het voortschrijdend tijdsverloop integendeel een versterking van de “wij tegen hen”-ingesteldheid vast.”

      http://koenraadelst.bharatvani.org/articles/dutch/islamvoorongel1.html

     3. Kiliaan Noppen

      Floris stelt zijn vertrouwen op een omstreden wetenschapper die verbonden was aan het Vlaams Blok.

     4. Guus Geluk

      Monach heeft ongetwijfeld een punt, Floris, maar is dat een reden om voortdurend groepen tegen elkaar op te zetten? Michael stelt terecht dat rechtsliberale kiezers zich daarom niet vervoegen bij de PVV, maar het gezelschap van Baudet opzoeken.

     5. Floris

      De PVV benoemt de islamgerelateerde problemen. Dat is wat anders dan het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen.

      Ik begrijp dat veel moslims (die bekend staan om hun uiterst lange tenen) daar moeite mee hebben, maar dat moet dan maar. Het zwijgen en wegkijken heeft lang genoeg geduurd.

      Het citaat van Elst maakt duidelijk dat Elst een multiculturalist is (met veel ervaring met hindoe’s, hij is indoloog) die onderscheid weet te maken tussen de diverse bevolkingsgroepen. Waarom zijn er bijvoorbeeld geen problemen met hindoe’s?

      De afkeer van islam en moslims is niet aangepraat door Wilders, die afkeer was er al voor Wilders überhaupt op het toneel verscheen en die hebben moslims aan zichzelf te danken. Dat is overal ter wereld zo.

     6. Guus Geluk

      Floris, het is niet problematisch als zaken worden benoemd. Radicale moslims of criminele Marokkanen bestaan er nu eenmaal. Waar ik wel een probleem mee heb is het constant in de hoek zetten van werkelijk héle bevolkingsgroepen. Ook van de allochtonen die hier goed zijn geïntegreerd.

     7. Dubbele Komma

      omdat criminaliteit in deze zin ook JUIST vanaf dat geloof afkomt.
      krijg je straat-jihad zoals we die al jaren kennen.
      Als je kleine kinderen vanaf hun geboorte maar bijft inprenten dat wij ongelovige honden zijn,krijg je dat nou eenmaal. of een klein moslim meisje wat ineens een hoofddoek op moet en aan haar moeder vraagt,waarom hoeven mijn hollandse vriendinnetjes dat niet? omdat dat ongelovigen zijn,kuffar. die kinderen groeien op met dat idee. en als je een ongelovige besteeld,dan steel je niet,als je een ongelovige verkracht,dan verkracht je niet,etc etc.

      voorbeelden te over,maar die wil je toch niet zien,verstoord je wensdenken.

     8. Guus Geluk

      “omdat criminaliteit in deze zin ook JUIST vanaf dat geloof afkomt.”

      Hier wil ik graag een kanttekening bij plaatsen. In de eerste plaats zijn er ook allochtone criminelen zonder islamitische achtergrond. Mijn woonplaats werd gedurende een lange tijd geterroriseerd door criminelen van Antilliaanse afkomst. Ten tweede is geld natuurlijk evenzeer een motief: in Amsterdam knallen de Marokkanen elkaar af, vanwege een geripte partij dr**s

     9. Floris

      “Waar ik wel een probleem mee heb is het constant in de hoek zetten van werkelijk héle bevolkingsgroepen. Ook van de allochtonen die hier goed zijn geïntegreerd.”
      ———————————————————–
      De kritiek (en dus NIET in de hoek zetten, die bewoording is misplaatst) betreft uitsluitend de islamitische bevolkingsgroep.

      Welk percentage daarvan goed geïntegreerd is weet niemand. Aangezien de geloofsleer volkomen haaks staat op de westerse normen en waarden zijn mijn verwachtingen daaromtrent niet erg hoog gespannen. Ook zien we overal in West-Europa parallelle samenlevingen ontstaan. Wijst dat op een goede integratie?

     10. Guus Geluk

      Wat mij betreft is iemand die hier een bijdrage levert aan de maatschappij, en het geloof uitsluitend achter de voordeur belijdt, voldoende geïntegreerd. En goed geïntegreerde moslims worden door de PVV ook voortdurend in de hoek gezet; om als voorbeeld maar even de betoging tegen de benoeming van Achmed Marcouch als burgemeester van Amsterdam te nemen.

      Ik ben het hier met Michael eens. Om dit zullen rechtsliberale kiezers steeds minder gaan zien in de PVV en overstappen naar bijvoorbeeld Forum van Democratie.

  2. Nasrani

   Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. De overheid is door God gegeven en heeft het recht het zwaard ( geweld) te gebruiken voor zijn bevolking. Als linkse slapjanus en softe Christen lees jij over die teksten heen. De teksten die jij aanhaalt zijn niet tot overheden gericht maar naar personen.

   1. Guus Geluk

    Jezus heeft tegen zondaren of ongelovigen het zwaard nooit ingezet. Toen de Farizieën Christus’ discipelen vroegen waarom Jezus aanzat met tollenaren en zondaren, antwoordde Christus: “Die gezond zijn hebben den medicijnmeester niet van node, maar die ziek zijn.” (Mattheüs 9:12)

    Juist moslims hebben Gods Woord zo hard nodig. En om hen dat te brengen, hoef ik niet meer naar het buitenland te gaan.

    1. IJscoman

     Gezwatel vanuit een gestoord denkraam.

    2. Dubbele Komma

     jezus had al een tijdje een tuin op zn buik toen de koran bij elkaar verzonnen werd… zou nog een dikke 500 jaar duren voordat de eerste moslim het leven zag,…

   2. RobertMarsman

    Nasrani met zwaard wordt geen letterlijk zwaard bedoelt. Met zwaard wordt het Woord van God bedoelt.

    En neem de helm van de zaligheid en het zwaard van de Geest, dat is Gods Woord (Ef 6:17)

    Want het Woord van God is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard, en het dringt door tot op de scheiding van ziel en geest, van gewrichten en merg, en het oordeelt de overleggingen en gedachten van het hart. (Heb 4:12)

    1. Nasrani

     Nee hoor. De overheid draagt het zwaard niet tevergeefs! Dat is zeker niet geestelijk bedoeld. Wij mensen mogen idd persoonlijk geen wraak nemen of geweld gebruiken. Maar juist de overheid wel! Christenen zijn niet tegen eenleger bv….ook guusje niet. Alleen guusje verdraaid bijbelteksten in zijn voordeel. En dat is niet ‘bijbels’.

     1. Guus Geluk

      Nee, jij verdraait bijbelteksten in je eigen voordeel om het geweld tegen moslims te rechtvaardigen. Nu suggereer je dat de overheid wraakacties mag organiseren tegen moslims. Nergens in de bijbel lees ik dat de overheid met het zwaard wraak mag nemen, dat maak je er zelf van.

      Bijbeltekstem verdraaien om geweld te rechtvaardogen is iets wat in de geschiedenis dikwijls is voorgevallen. Bijbelteksten uit het verband trekken om geweld te rechtvaardigen is evenzeer dikwijls voorgevallen. Ik word er eigenlijk een beetje misselijk va.

  3. Seneca

   @guus geluk
   ik denk toch dat u de geschetste geschiedenis over JC toch minder met een roze bril dient te bekijken. JC kon goed uit de slof schieten en JC was absoluut geen ‘half zachte’ wereld verbeteraar. hij was een man die het waagde om tegen de gevestigde orde op te treden en hij – als hij de man is waar men hem voor houdt – treedt ook op tegen hen die ‘warm noch koud’ zijn en die alles met de mantel der liefde willen bedekken. van deze JC heeft m.n. Paulus een karikatuur gemaakt en dat is de reden dat bijvoorbeeld in RK kerk maar aanrommelt want het gedrag brengt geen konsekwenties. een biecht of publieke bekentenis en de zaak is weer geklaard. echt niet! al het gedrag van de mens kent konsekwenties en als het waar is dat deze JC de man is waar men hem voor houdt, hoedt u dan want het gejammer zal groot zijn.

 3. nickname1001

  En dat is dan ook meteen waarom heel veel rechtsliberale kiezers de PVV toch niet helemaal zien zitten.
  .
  Een rechtsliberale kiezers die de sociale paragraaf van het PVV verkiezingsprogramma leest, loopt gillend weg.

  1. RobertMarsman

   Ja daarom werden ze tweede partij van Nederland met 20 zetels en is het tevens grootste oppositiepartij.

   1. nickname1001

    Inderdaad.
    2e partij van Nederland, mede dankzij hun ultra linkse sociale paragraaf.
    PVV stemmers denken dat ze rechts zijn.
    PVV stemt ook altijd trouw met de VVD mee.
    PVV: Links verkiezingsprogramma, rechts stemmen in 2e kamer.

    1. DolleDries

     Ach gut profeet Dopper weet ook wat PVV stemmers denken.

  2. DolleDries

   Ja klopt daar stem ik PVV.

   1. poldi

    En ik ook !!!!!

 4. DolleDries

  De video in kwestie is gemaakt door gebruiker ‘Real Crusades History.’ De narrator is duidelijk positief over de Kruistochten — niet alleen over deze specifieke slag. Hier de video in kwestie, die gemaakt lijkt te zijn door een man die een soort van christelijke jihad bijzonder ziet zitten.

  Dit is een onzin verhaal wat er door Michael bij gesleept wordt.
  Het gaat bij Bosman om die film. Niet om de achtergrond van de maker.
  Het niets ander dan een poging van Michael om zijn FvD club te propaganderen.

 5. Jetske

  DolleDries

  Klopt, dat deed hij bij Artikel 50, VNL en nu FvD!
  Gaat hem ook deze keer niet lukken!

 6. Ni28

  Geschiedschrijving is een kunst zeker als deze volkomen objectief beschreven wordt. En dat kan bijna niet dus zijn historici het vaak met elkaar niet eens. Welke versie is echt waar, welke versie moet je geloven? Natuurlijk is het vaak de versie die het best past. Bosma kiest voor bepaalde versie wetende dat zijn tegenstanders voor de andere zullen kiezen. Uitkomst speelt geen rol totdat verschillende versies zullen bestaan. De keuze geeft dan allen je eigen kleur aan. En dat is historisch onbelangrijk. In dit geval wilt Bosma aangeven dat de moslims veroveraars zijn en zijn tegenstanders die voor de andere versie zullen kiezen aangeven dat met moslims valt heerlijk te leven en geven zij de schuld zelfs aan christenen. In ieder geval is duidelijk dat christendom en islam het nooit samen konden vinden. Daar is zeker geen einde aan gekomen in onze tijd dat is een naïeve gedachte van de huidige wereldverbeteraars.

 7. Mark kuiper

  Ik vond de kruistochten wel goed

  1. IJscoman

   De kruistochten waren fantastisch! Jammer dat we er mee opgehouden zijn. Als we hadden doorgepakt zou de wereld er nu een stuk vreedzamer uitzien. En die finale strijd zullen we toch een keer moeten voeren.

   1. corfo

    @ IJscoman.
    Inderdaad, ik krijg geen genoeg van die kruistochten !
    Ik vermoed dat de “finale strijd” binnen niet al te lange tijd zal uitbreken, en indien mogelijk, zal ik m’n aandeel daarin leveren !

   2. Kiliaan Noppen

    IJscoman betreurt dat ‘we’ indertijd niet de ganse bevolking van het Midden Oosten hebben uitgeroeid.
    Gelukkig beseft hij zelf niet echt wat hij zegt.

    1. Guus Geluk

     Van iemand die stelt op migranten te schieten, had ik eigenlijk niet anders verwacht.

    2. Guus Geluk

     Voorstelt.

  2. RobertMarsman

   Maar ook wij in het westen hebben misvattingen over de kruistochten. De kruistochten waren ook helemaal niet gericht tegen de islam. Bij de kruistochten ging het maar om één ding en dat was Jeruzalem.

   Jeruzalem. De heilige stad was in de handen gevallen van de islam. en dat moest koste wat het kost bevrijd worden en opnieuw in christelijke handen vallen. Het ging ze niet om de islam. Toen de Byzantijnen onder de voet werden gelopen door de Ottomanen had de kerk maling aan die islam hoor. De Byzantijnen hebben ze keihard laten vallen namelijk.

   Ze gingen islam in Europa pas bestrijden toen het een gevaar werd voor het voortbestaan van het Vaticaan.

 8. Ni28

  Sommigen kan de geschiedenis niet schelen, zij vinden anti PVV propaganda belangrijker. Wat moet je mee? Negeren.

 9. Dubbele Komma

  de eerste kruistocht was pas in de jaren 1000 echt waar, en wat gebeurde er toen? juist! jeruzalem werd bevrijd. van wie? aanhangers van het vliegende spaghettimonster? nee.
  ik zal het maar verklappen,ze werden bevrijd van de moslims die jeruzalem veroverd hadden.

  Op 15 juli 1099 – na een belegering van vijf weken – namen de kruisvaarders Jeruzalem in. De dagen hierna doodden ze een groot aantal islamitische en joodse burgers van de stad. Ze stelden Arnulf van Chocques aan als patriarch – hoofd van de kerk – in Jeruzalem. De nieuwe patriarch bestreed de priesters van andere christelijke geloofsrichtingen te vuur en te zwaard.

  Bijna 100 jaar lang was Jeruzalem in christelijke handen.

 10. Duke

  Weer een topic PVV afzeiken. Altijd gezellig in het weekend.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.