Militairen staan pal achter Thierry Baudet: ‘Onze uitrusting is inderdaad waardeloos’

Hoewel de mainstream (lees: linkse) media Thierry Baudet wel konden afschieten na zijn optreden tijdens het Defensiedebat dinsdag, blijkt nu dat hij voor de volle 100% gelijk had. Au.

Nee, Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet maakte gisteren geen vrienden met de manier waarop hij het Mali-debat inging. Hoewel de meeste partijen simpelweg uit waren op het nog even wegbonjouren van (ex-)minister Hennis, ging het Baudet om veel meer: duidelijk maken dat er, met of zonder haar, stevige problemen spelen bij Defensie.

Hij focuste zich daarbij op de waardeloze uitrusting waarmee wij onze soldaten op toch al levensgevaarlijke missies sturen. Hij zette zijn betoog daarbij kracht bij door het dragen van een militair uniform, om te illustreren hoe ondeugdelijk die wel niet zijn. Dat werd niet door iedereen in de Kamer even positief ontvangen – Kamervoorzitter Arib had dit erover te zeggen:

Wat heeft u nu weer aan. Ik vind dit niet gepast bij dit debat.

Enfin: wat je ook van zijn statement vindt, de aandacht was gevestigd op de zeer karige uitrusting waarmee militairen het moeten doen. Toch blijft het feit: Baudet is geen militair, dus wat kan hij er nou echt van weten? Nou, best veel dus, zo schijnt. Verschillende militairen hebben namelijk – weliswaar anoniem, omdat kritiek binnen Defensie alles behalve geduld wordt – verteld dat de FvD’er ‘volledig gelijk in zijn verhaal heeft’. Op Dumpert doen enkelen van hen hun verhaal, waaronder deze veteraan:

Baudet heeft volledig gelijk in zijn verhaal. Ik ben ex-militair en Afghanistan veteraan. Dat ops-vest dat hij aanheeft is waardeloos. Mijn collega’s en ik kochten idd de variant die hij liet zien. Verder had ik mijn eigen handschoenen, bovenkleding, MEDIC tas en jas in Afghanistan. De patroonhouders daar vielen van ellende uit elkaar en kon je niet tot 30 patronen opvullen omdat je een aanvoerstoring in je wapen zou krijgen. Geen enkel woord van Baudet staat af van de werkelijkheid. Jammer dat de linkse lui van de NPO radio het walgelijk vinden van meneer Baudet terwijl ik hem in dit filmpje op geen enkele fout heb kunnen betrappen.

Pure ellende dus: als ik dit zo lees, heeft Baudet het probleem nog onderschat. Een andere militair ondersteunt het eerder verhaal:

Helaas is dit waar! Ik doe mijn werk met heel veel plezier, maar ik heb eigelijk alleen mijn broek en shirt van de “baas” aan. De rest heb ik zelf aangeschaft omdat het of totaal niet werkt of omdat het na 2 oefeningen uit elkaar valt. het is eigelijk te triest voor woorden, dat het eerst gruwelijk fout moet gaan voordat we de aandacht hebben!

En wat nou als je niet tevreden bent met wat je krijgt? Dan mag je vrolijk bijna 1000 euro uit eigen zak vissen om iets degelijkers te kopen!

@TimHartman Oké een lijstje van wat de gemiddelde infanterist zelf aanschaft. Plate carrier 250,- opbouw tassen 90,- belt rig 100.- fatsoenlijk snel trek holster 35,- stevige opsjas 180,- kisten 180,- Even een paar dingen snel onder elkaar gezet en nu al 835 euro, en ongetwijfeld dat ik dingen niet heb opgenoemd.

We kunnen dan ook niet anders concluderen: wat er gisteren door Thierry Baudet in ons parlement werd verkondigd, is de waarheid. Een heel, héél erg trieste waarheid, die door andere media natuurlijk zo lang mogelijk in de doofpot gestopt zal worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Punt50

  Als het niet zo triest was zou ik zeggen, welkom dad’s army!

  1. van Urk

   Ach, deze militairen zijn niks gewend. Vroeger zag de militair er veel kaler uit zonder al dat handige moderne hightech spul om zijn uniform en helm heen. GPS? waar wist ik vroeger als dienstplichtige hier van af. We vonden onze weg of locatie via de sterren in de lucht. Maar goed..terwijl de gehele krijgsmacht zuinigjes aan moet gaan doen koopt onze Hennis ondertussen peperdure JSF,s. Dat was eigenlijk de grootste fout van haar.

   1. corfo

    @ van Urk.
    Ik neem zonder meer aan dat u volledig gelijk hebt met uw verwijzing naar de militairen van “vroeger”, ik neem het niet aan, ik weet zéker dat u gelijk heeft.
    Echter, in die tijd was er nog geen Afghanistan, Mali, Bosnië of Libanon.
    De enige “missie” die ik mij herinner was naar Nieuw Guinea, maar dat was in feite meer symbolisch om de Indonesiërs te “intimideren”. Maar mogelijk bent u beter op de hoogte als ik ?

    1. van Urk

     corfo@ In Libanon liep men ook nog in de oude groene standaard uitrusting. In Joegoslavie droegen de militairen voor het eerst het huidige camo model en de kevlar helm.

   2. trampoline

    Vroeger was met pijl en boog en later met een karabijn, een eenschots geweer.
    Tegenwoordig heeft elke tegenstanders de meest moderne middelen en daaraan moet je je aanpassen als je een kans wil maken om te overleven.

    Wat bent u een nitwit om te beweren dat militairen niets gewend zijn; u weet niet waar u het overhebt.
    Ik hoop voor u dat ze u nooit hoeven te beschermen; of misschien zou het wel goed zijn als ze dat weigerden. Dan kunt u het zelf doen; u bent immers gewend om u met niets te verdedigen, toch?

    1. van Urk

     trampoline@ Ik ben zelf ex-militair en uitgezonden geweest. U bent diegene die niet weet waar u het over heeft. Trouwens de tegenstanders in Afghanistan lopen ook in pyama met een walkie talkie als communicatie apparatuur.

     1. van Urk

      trampoline@ over niets gewend zijn bedoel ik niet over de gevechtssituaties maar over het kunnen aanpassen van de omstandigheden. Zoals Clint Eastwood in de film Hartbreak Ridge het mooi verwoord: “We are marines, sir. We are paid to adapt, to improvise “

     2. trampoline

      Van Urk, ik kom uit een familie met militaire traditie. Ik was zelf res. 1e luit. der Artillerie dus ik weet precies waar ik het over heb.
      Ook toen was het materiaal uit mob. complexen bedroevend; trucks met weigerende remmen (2 doden), 8″ getrokken houwitsers met poreuze banden en een kapotte terugslagrem, waardoor de schoten op 100 meter van het kamp terecht kwamen in Oldebroek; er was geen enkele controle over.
      Toen hebben ikzelf en een aantal van mijn collega officieren ontslag genomen en eervol gekregen, als we onze mond hielden.

      Dus hou op met uw flauwekul!

     3. Punt50

      @ trampoline

      U gaat mij nu vertellen dat mob. complex materiaal zonder technische controle vooraf actief is ingezet?

     4. trampoline

      Nog even ter aanvulling: Mijn vader was kolonel, ikzelf res. 1e luitenant, mijn schoonzoon was 10 jaar marinier en mijn kleinzoons willen ook militair worden. Dat laatste zijn hun vader en ik hen uit het hoofd aan het praten.
      Mijn vader, ikzelf en mijn schoonzoon hebben allemaal de onbetrouwbaarheid van het Min. van Defensie mee gemaakt en daar zullen we de volgende generatie van doordringen. Mijn kleinkinderen worden geen kanonnenvlees voor onze politici!

    2. van Urk

     Vroeger had je een stalen helm. Nu hebben ze helmen van kevlar waar militairen infrarood camera,s en communicatie apparatuur aan bevestigd hebben. Militairen van tegenwoordig hebben uniformen met verschillende lagen om wind en regen tegen te houden dat gedicht wordt met ritsluiting en klitteband en er zijn modellen die zelfs brandwerend zijn. Vroeger zat je met knopen in de weer die vaak eraf knapten waardoor je met een dun tochtig gevechts jas zat dat ook nog stonk omdat het speciaal chemisch gewassen moest worden om het waterafstotend te kunnen maken. Een kogelvrije vest was vroeger al een luxe. En toch heb ik met dit spartaanse uitrusting het overleefd.

     1. Floris

      @ Van Urk. Ik was begin jaren 80 commandant van een opleidingspeloton voor dienstplichtige en KVV sergeanten. Die opleiding was pittig en fysiek zwaar. Maar bij de parate troepen, met name de infanterie en de dienstvakken, was het maar een slappe hap.

      Ik kan het niet vergelijken met de militairen van nu, maar ik vermoed dat men nu in ieder geval veel gemotiveerder is. Ze hebben namelijk voor hun vak gekozen en zijn er niet toe verplicht. Juist de dienstplicht zorgde voor slecht gemotiveerde soldaten. Ik kan me er wel wat bij voorstellen. De uitrusting was voor die tijd heel goed te noemen.

     2. van Urk

      Floris@ In die tijd was de uitrusting op zich ook goed omdat je toen gemakkelijk aan nieuwe spullen kon komen als er met het oude wat mankeert. Is je wapen niet in orde? Krijg je meteen een nieuwe. Gaten in je broek? Even een krabbeltje op je aanvraag en je krijgt weer een nieuwe. En nu kan er niks meer met onze beste kabinet ooit. p.s. Ik heb nooit het gevoel gehad dat dienstplichtigen niet gemotiveerd waren. In het begin waren ze inderdaad wat onverschillig omdat ze niet erop zaten te wachten om te dienen maar later zag ik ze gewoon groeien en dat ze meer inzet gingen tonen. De buitenlandse bondgenoten hadden veel waardering voor de Nederlandse soldaat. Libanon is het bewijs dat dienstplichtigen niet voor de poes zijn en zeker een missie kunnen leiden.

     3. Floris

      @ Van Urk: ik ga af op m’n eigen ervaringen. Op het opleidingscentrum voor dienstplichtige en KVV officieren en onderofficieren droop de motivatie er van af. Logisch, want ze wilden allemaal graag die rang en de leidinggevende functie die ermee samenhing.

      Maar wat had een gewoon soldaat er nu bij te winnen?

      Wat ik zag in de kazernes van de parate troepen was veel geslenter (zo traag mogelijk), lang haar en een overduidelijk gebrek aan discipline. Hetzelfde geldt voor de oefeningen in Duitsland die ik heb bijgewoond. In grote lijnen dan, er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn geweest.

      De geestdodendheid speelde ook een rol. Er was op die kazernes weinig zinvols voor die gasten te doen. Een veel gevleugelde uitspraak was toen HZB (hou ze bezig) maar dat stelde weinig voor. Schoenen poetsen, geweer schoonmaken en een schuttersputje graven en daarna weer dichtgooien.

      Zelf heb ik een gouden tijd in het leger gehad, maar dat was puur omdat ik officier was. Als ik soldaat had moeten zijn dan zou ik het als verloren tijd hebben beschouwd.

     4. van Urk

      Floris@ Ik kende wel een vermakelijk geval over een van de meest ongemotiveerde soldaat binnen mijn groep dat voor het afzwaaien toch maar bijgetekend heeft. Ik ben er nog steeds verbaasd hierover.

     5. van Urk

      Toch was het dienstplichtleger in de jaren tachtig het beste Nederlandse leger ooit. Nooit eerder was het leger zo goed bewapend, soldaten gemotiveerd en getraind. Onze dienstplichtigen scoorden altijd hoog bij internationale wedstrijden tussen legereenheden en waren daarmee de trots van de generaals. Het verschil met dienstplichtigen en beroepsmilitairen van nu is dat beroepsmilitairen anders getraind worden en overal terecht komen i.p.v. alleen maar het saaie Duitsland. Ik zou als dienstplichtige ook meer gemotiveerder zijn als je meer wordt bijgeleerd en overal naar toe wordt gestuurd voor een oefening. De ene maand Polen en de andere maand zit je weer in Spanje.

     6. Floris

      Of het het beste Nederlandse leger ooit was weet ik niet. Ik ken wel de verhalen dat Nederlandse soldaten toen goed scoorden tov andere legers, maar ja, die anderen stelden ook niet zoveel voor. Ik heb dat allemaal als waarnemer bij internationale oefeningen in Duitsland kunnen zien. Ik was er niet van onder de indruk.

      Wel van de Mariniers en de Commando’s.

     7. Bloem

      Beste Floris, heb leiding gegeven als dienstplichtige aan dienstplichtigen en ik blijf er bij. Als je jezelf verzet en er niets van maakt heb je het aan jezelf te danken naast veel sport gaf ik de mogelijkheid om bepaalde opleidingen te volgen. Op een enkele uitzondering na hebben de meeste van mijn mannen een leuke en zinvolle tijd gehad waarin ze zichzelf konden ontwikkelen, zelfstandig llerden denken en leerden samenwerken als een team

     8. van Urk

      Floris@ Zet het leger uit de jaren tachtig tegenover die van onze tijd of honderd jaar geleden. Ik weet niet of die over de paard getilde beroepsmilitairen nog wat te opscheppen te hebben. Vergeet niet wat zij nu hebben aan privilege tot stand is gekomen door demonstrerende dienstplichten die dat zelf toen niet hadden. Tegenwoordig kunnen zij een eigen kamer regelen (eigen huishouding noemen ze dat).

   3. Bloem

    Beste heer van Urk, als dienstplichtig onder officier kochten wij zelf ook allerlei extra en betere equipment

 2. DolleDries

  Ik zie vaak militairen oefenen hier. Het zijn alleen maar witte.

  1. exxtravaganzzza

   Dat is grappig,
   ik heb jaren rugbrekend werk gedaan,
   in de haven bv
   Ook niet echt “een afspiegeling van de maatschappij”
   Maar dan zul je ze niet horen over ” quota’s ” hoor !!

   1. corfo

    @ D.D.
    Oei, heer Dries toch !!
    Dit zal u vast op een ferme uitbrander van ons aller Sylvana S. komen te staan.
    De gekleurde bevolkingsgroep wordt vermoedelijk al afgewezen na een eerste sollicitatiegesprek, of ná de keuring, S5.

  2. Kiekebuhu

   Sneeuwcamouflage?

 3. Ni28

  Baudet ging het parlement in niet om vriendjes te maken maar om werk te doen als kamerlid. Het zou andere parlementsleden sieren om hem na te doen. Kritisch zijn in plaats van loyaal tegenover de baas.

  1. RobertMarsman

   Het belangrijkste is wat je zegt en niet wat je doet. Als Baudet niet als militair gekleed zou zijn geweest en hij had het zelfde verhaal verteld dan was er lang niet zoveel commotie ontstaan. En dat is nu juist het probleem. Straks wordt de uitvoering belangrijker als het verhaal. En dat is de reden waarom hij dit deed. Hij zet zichzelf hiermee in de spotlight.

   Niet dat hij niet achter zijn verhaal zou staan maar dat hij er politiek gewin er uit wilde halen dat is wel duidelijk. Maar iedereen vind het geweldig omdat het iets nieuws is wat we nog nooit hebben gezien.

   1. Henk-Jansen

    Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Al die kamerleden hebben nog nooit zelf met dat waardeloze materiaal hoeven vechten dus was het gewoon nodig dat Baudet het materiaal in de tweede kamer liet zien.

   2. trampoline

    Hij zet niet alleen zichzelf in de spotlights maar ook de walgelijke houding van onze politici en vooral Hennis.
    En wat Hennis betreft: zelfs haar eigen partij laat haar vallen; ik zou van een dergelijke partij geen lid meer willen zijn.

  2. Zwarte band

   Dat de militairen zijn optreden wèl waardeerden zegt mij meer dan al diegenen die meenden een beetje te moeten (mee)janken over zijn garderobe tijdens het debat alleen voor het strelen van hun eigen verheven egootje.

  3. Kiekebuhu

   Raak !

 4. Ben Zine

  Het geeft overduidelijk aan met wat voor incestueuze kliek we in Den Haag te maken hebben. De waarheid, dat onze militairen het moeten doen met goedkope waardeloze troep, mag niet gezegd worden. En over het immense verdriet van de nabestaanden van de twee omgekomen militairen Hoving en Roggeveld wordt al helemaal niet meer gesproken. Nee hoor, “Baudet is een clown” ! Dat is het enige wat die overbetaalde hersenloze Netflix kijkende niksnutten hebben te melden. Verder dan dat komen ze niet. Je zou ze werkelijk met een honkbalknuppel van het Binnenhof af willen meppen. Waardeloze incompetente klootzakken, stuk voor stuk.

  1. Neworder

   Baudet gedraagt zich als een mediahO%r.
   Nu al behorende tot de elite en straks tot het partij kartel.
   Wilders is puur, Baudet is nep.
   Een egotripper puursang.

 5. Nasrani

  En weer wat stemmen erbij voor deze partij! We worden steeds rechtser en dat is fijn.

  1. Neworder

   Zijn er al nieuwe verkiezingen geweest?
   2 zetels heeft de clownspartij, de rechtspopulisten hebben nog geen voet aan de gronnd in NL
   Nasrani, woon je wel in NL?

   1. IJscoman

    Sarko, de clownspartij weet alle media-aandacht naar zich toe te trekken, staat virtueel binnen acht maanden na de lancering op 9 zetels en heeft in die tijd 16.000 leden aan zich weten te binden.

    En hoe staat het met de SP? Zet de teruggang nog een beetje door?

    1. Jan van Dunteren

     Het is terecht dat u hier van een virtuele aanhang spreekt. In een democratie betekent een tijdelijke score in een opiniepeiling niets, alleen een verkiezingsuitslag geeft het legitieme recht namens een deel van het volk te kunnen spreken.

     We zagen in dit virtuele spel de afgelopen jaren vele politici even de aandacht trekken in peilingen. Zelden leidde dat tot een betekenisvolle uitslag in echte verkiezingen.

 6. Nog1

  Dit topic was toch al geplaatst?

  Natuurlijk heeft Baudet inhoudelijk gelijk, dat hebben we ook niemand horen ontkennen.

  Zijn oplossing (een militair als minister) lijkt me niet juist. Dat wordt dan nl een hoge militair en die zijn minstens zo verantwoordelijk voor de situatie als de politiek.

  De eerste oplossing lijkt me (meer) geld en minder missies. Er is nog een reden om meer geld naar defensie te willlen; dat hebben we beloofd aan onze NAVO-partners.

 7. denk eens na

  Kom op soldaten TARZAN doet het ook in zijn onderbroek met speer .Kortom niet zeuren.

 8. Sibculo

  Onze pacifistische regering is niet meer te vertrouwen. Hert leger moet het recht in eigen hand nemen en gewoon eisen dat zei goed materiaal krijgen.

 9. DolleDries

  Nederland heeft keer op keer staan te dringen om mee te mogen doen met missies van de VN. Toen Erdogan bang was dat er weleens een verdwaald raketje uit Syrië op zijn bolletje zou vallen was Nederland maar wat graag bereid om een peperduur anti-raket wapen met bijbehorende militairen te sturen. Dat die dingen dankzij het woestijnzand flink te lijden hebben gehad, ach een kniesoor die daar op let.

  1. van Urk

   DolleDries@ Daarom vond ik het debat tegen Hennis een walgelijke en hypocriete vertoning. Alle politici die naar de minister gingen wijzen als de schuldige terwijl zij zelf instemden voor dure missies maar zelf geen extra cent aan defensie wilden aflossen omdat zij niks met al dat wapengekletter te maken willen hebben. Jesse Klaver van het groene anti-militair clubje keek net of zijn neus bloed en CDA kon beter helemaal hun muil gaan houden tegen Hennis want zij hebben het startsein gegeven om defensie helemaal uit te kleden.

 10. Ali Yas

  “Jammer dat de linkse lui van de NPO radio het walgelijk vinden van meneer Baudet”

  Die “linkse lui” vinden het walgelijk dat de waarheid wordt gezegd omdat die niet strookt met hun idealen. Hoe noemen we zulke idealisten? Vuile leugenaars.

 11. H.Vaes

  Zoals altijd wordt de boodschapper weer gedemoniseerd.

 12. Blue monday

  Militairen stemmen overwegend VVD, ze staan helemaal niet achter Baudet.

  En soldaten en korporaals zul je wellicht iets meer bij de PVV vinden.

 13. Kiekebuhu

  Twee duimen omhoog voor Thierry Baudet !!

 14. FrederikH1

  Ach nee, onze Superclown in de Tweede Kamer, de heer Dr T.B. staat in “militaire” operette-uitrusting tijdens het Defensiedebat weer te “shinen”. In eerste instantie vroeg ik me af: ” wacht even, wie is toch die 1e jaars corpsbal met baard op het spreekgestoelte?” Maar al vrij snel werd mij duidelijk dat hier niet zomaar een studentje in ons Parlement verdwaald was geraakt, maar dat de nieuwe Dr Fortuyn (Pim 2.0) bezig was ons weer eens heel effectief wakker te schudden. En met succes, hoor. Defensie is zich lam geschrokken: Minister Dijkhoff heeft direct al het besluit genomen de uitrusting van onze dappere boys en girls drastisch aan te passen. Geen vodjes meer in het veld en alleen 1e klas gevechtsmaterieel. Ziezo, Pim 2.0 mag dit alweer met trots in zijn dagboekie noteren. Hulde! Jammer dat hij tijdens het zorgdebat niet in verplegersuniform op het toneel is verschenen. Dan had ik mijn parlementaire fotoalbum nog eens leuk kunnen aanvullen. Nou ja, er komt vast een nog een juweel van een scene aan, waar heel Nederland opnieuw fijn van kan smullen…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.