Een doekje voor het bloeden: Rutte III geeft ons 60 euro terug op Neêrlands oneerlijkste belasting

Een doekje voor het bloeden: Rutte III geeft ons 60 euro terug op Neêrlands oneerlijkste belasting

Sinterrutte en zijn formerende Pieten blijven maar met cadeautjes strooien, al zijn het in de praktijk meer zoethoudertjes.

Het is me wel een weekje zeg. Nadat Rutte en zijn politieke kompanen jarenlang beloofden dat we er eindelijk eens op vooruit zouden gaan - herinnert u zich die 1000 euro nog? - lijkt er eindelijk concreet iets van terecht te komen. Werd onlangs al duidelijk dat de inkomstenbelasting op de schop gaat - en daardoor voor de meeste mensen omlaag gaat - deze keer is het aan de vermogensbelasting.

Op dit moment worden vermogens vanaf 25.000 eurootjes belast: dat gaat 30.000 worden. In de praktijk levert dat voor mensen die zoveel vermogen hebben, zo'n 3 miljoen van ons, 60 euro per jaar op. Klinkt leuk, toch?

Probleem is alleen: die belasting zou überhaupt niet moeten bestaan.

De vermogensbelasting is namelijk niets anders dan een ordinaire boete op spaarzaam zijn. Onder 'vermogen' rekent men zaken als spaargeld en beleggingen: geld dat dus opzij is gezet als appeltje voor de dorst. Verstandig, maar van Den Haag mag dat allemaal niet: als je meer dan een bepaald bedrag spaart, moet je er namelijk keihard belasting over betalen.

En dat is gek: wat je opzij zet zegt immers niets over wat je daadwerkelijk verdient. Immers: stel dat twee collega's in precies dezelfde functie precies hetzelfde salaris krijgen. Ze hebben dus evenveel inkomsten, maar als collega 1 per maand 100 euro bij de bank stalt en collega 2 diezelfde 100 euro wegdrinkt in het lokale café, zal de eerste vermogen opbouwen en de tweede niet. Met als gevolg: de spaarzame werknemer betaalt meer aan de staatskas dan de verbrasser. Ontzettend logisch allemaal weer.

Goed, je moet een gegeven paard niet in de bek kijken: 60 euro is nog steeds beter dan niets natuurlijk. Helaas zullen we pas écht eerlijk bezig zijn als we deze totaal onethische belasting definitief afschaffen, en dat kan niet snel genoeg gebeuren!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties