Nederland krijgt onder Rutte III opnieuw vrouwelijke defensieminister zonder militaire ervaring: Ank Bijleveld (CDA)

Affiniteit met defensie hoef je nooit getoond te hebben, zolang je maar over het juiste partijpolitieke profiel beschikt. En altijd leuk om de genderzeurkousen tevreden te stellen: voor de portefeuille defensie doet het zijn van een vrouw ook nog altijd wonderen.

Nu het regeerakkoord klaar is wordt langzaam maar zeker bekend wie de ‘poppetjes’ van Rutte III zullen zijn. Het is niet overdreven te zeggen dat geen van de partijen tot dusverre echt met kwalitatief personeel is komen aan te zetten, en de naam van de nieuwe minister van defensie bevestigt dat.

Het Algemeen Dagblad maakt namelijk bekend wie de opvolgster van de gevallen Jeanine Hennis gaat worden: CDA-veteraan Ank Bijleveld keert terug naar het Binnenhof om over het Nederlandse militaire apparaat de scepter te zwaaien. Kijk maar:

“Behalve De Jonge draagt het CDA Ank Bijleveld-Schouten voor als minister van Defensie. Zij is nu Commissaris van de Koning in Overijssel. In het kabinet Balkenende-4 was ze al eens staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Met de voordracht van Bijleveld-Schouten krijgt de krijgsmacht na Jeanine Hennis opnieuw een vrouw als politieke baas. “

Allemaal leuk en aardig natuurlijk – een CDA’er uit vervlogen tijden terughalen om het land te redden van de opmars van de piepjonge Baudets en Klavers – maar het geeft nog altijd geen pas dat VVD en CDA voor de zoveelste keer op rij weer een beroepsbestuurder laten invliegen om ons leger te leiden, terwijl ons land barst van de competente (oud-)militairen. Kijk, ik geloof graag dat zoiemand als Ank Bijleveld uitermate geschikt is voor de post van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken of voor mijn part Cultuur of Milieu. Maar Defensie? Zelden was de kloof tussen politiek en krijgsmacht zo groot: er moet een vertrouwenskloof overbrugd worden, en de enige manier om dat te doen is

Vanuit de oppositie wordt er dan ook niet zachzinnig gereageerd op de aanstaande aanstelling van Ank Bijleveld. Het Forum voor Democratie verklaart: “Partijkartel weigert hardnekkig om een kkenniskabinet te formeren, en valt nu terug op oud-gedienden.” En gelijk hebben ze, natuurlijk.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

65 reacties

 1. DolleDries

  Ze zou best goed kunnen koken.

  1. Tineke Doldersum

   Dolle Dries is een domme man en denkt dat vrouwen er alleen maar zijn om te koken.

   Alleen om deze reden verdient deze minister alle steun. Dit land heeft wijze vrouwen nodig om leiding te geven aan domme mannen.

   1. Floris

    Dopper alert!!

    1. corfo

     @ Tineke Doldersum.
     U slaat de spijker op z’n kop !
     “Dit land heeft wijze vrouwen nodig….enz.” Maar daar valt deze tuinkabouter nét niet onder Tineke !
     Deze mevrouw kent geen verschil tussen een pijl-en-boog en een mortiergranaat !!!

     1. Boezaardt

      Corfo, een minister van Defensie wordt niet afgerekend op haar of zijn kennis van wapensystemen.

      Dit is een zeer domme opmerking.

   2. DolleDries

    Doppert wie kookt er eigenlijk voor jou.

   3. Johan P

    Jammer dat dit geen wijze vrouw is maar weer een politiek misbaksel.
    Wat defensie nodig heeft is iemand die verstand van zaken heeft, niet weer een half-gare koekenbakster die nog nooit een geweer van dichtbij heeft gezien, geen enkele kennis heeft van defensie, op wat voor niveau dan ook, en al helemaal geen binding heeft met dat departement.
    Feit is gewoon dat geen enkele beschaving die veel vrouwen aan de top liet komen ooit heeft overleefd. De toename van macht bij vrouwen is iets dat alleen aan het eind van een periode voorkomt, en wordt dan meestal gevolgd door een totale instorting. Dat is misschien niet prettig om te horen, maar wel wat de geschiedenis uitwijst

 2. toetssteen

  Wat is hier gaande moderatie???

  1. toetssteen

   Waarom mag de naam van de CDA echte expert niet genoemd?

 3. Ruud562

  Nou, als ik de verhalen uit de wandelgangen mag geloven is dit geen gemakkelijke maar een zeer eigenzinnige tante. Héél zachtjes uitgedrukt. Ben bang dat onze militairen van de regen in de drup komen, en hopelijk blijft het dan daarbij. Hopelijk….

  Tja, de baantjescarrousel draait op volle toeren, hé. Maakt niet uit wat het kost, en dan heb ik het niet over het financiële aspect…..!

 4. James Nasmyth

  Het is een raar idee dat ministers verstand moeten hebben van het vakgebied waar ze leiding aan moeten geven. Dat is onzin, een goede bestuurder kan aan elk departement leiding geven, zeker aan Defensie.

  1. DolleDries

   Is dat zo.

  2. Floris

   Dopper alert!!

  3. Homo erectus

   Absoluut niet waar. Dat is modern management denken. Natuurlijk moet je kennis van zaken hebben anders vertrouw je alleen op wat je hoort en leest zonder te weten wat er echt gezegd word.

   1. Ni28

    En precies die kennis van zaken ontbreekt bij de meeste managers. Sterker, het interesseert ze niet zij willen daar niets van weten. Zij leiden alleen maar het doet er niet toe wat. En dat is het probleem. En zij worden niet betaald naar prestatie want ook wanprestatie wordt beloond.

  4. PMG

   Dit is de domste opmerking ooit! BRAVO

 5. DolleDries

  Terwijl we onze soldaten verspreid hebben over Afghanistan, Somalië, Irak, Syrië en Mali om de ene islamitische clan te helpen de overhand te krijgen over de andere islamitische clan, zitten de jihadisten in onze achtertuin. De mohammedanen die zijn wezen koppensnellen in Irak en Syrië mogen ongehinderd weer terugkeren naar Nederland.

  1. Aemstelbeker

   “Terwijl we onze soldaten verspreid hebben over Afghanistan, Somalië, Irak, Syrië en Mali om de ene islamitische clan te helpen de overhand te krijgen over de andere islamitische clan”

   Waarmee onze buitenlandse politiek voortreffelijk is samengevat.

   1. Floris

    Dopper alert!!

    1. DolleDries

     Het gaat snel met zijn naamsverandering hier.

     1. Floris

      Het is de “creativiteit” van een volkomen gestoorde gek.

      Van der Galien zit er maar mee. Hoe kom je van zo’n trol af?

 6. Duckday

  ONBEGRIJPELIJK

 7. Two Ravens Black Kettle

  Anke bloody Bijleveld, de zoveelste in de oneindige treurnislijn der nitwits op Defensie
  Dat noemen we voorsorteren op het toekomstig EUSSR-Soviet leger.
  In te zetten in Catalonia
  Tegen burgers met een ‘ondeugende’ mening.
  Het Huurlingenleger voor de Saoedies en hun Westerse elite.

 8. Ni28

  In de managers cultuur is kennis niet relevant. Een lege bureau is kenmerkend en gaat vaak samen met een lege hoofd. Geen kennis van het vak. Managerziekte noem ik dat.

  1. Tineke Doldersum

   ..Een lege bureau is kenmerkend en gaat vaak samen met een lege hoofd…

   Leer eerst eens fatsoenlijk Nederlands en probeer het dan opnieuw.

   1. DolleDries

    Doppert.

 9. Ni28

  Aemstelbeker – Dopper. Niet reageren!

 10. fusilier

  Dus je hoeft geen verstand te hebben van defensie, om daar leiding aan te geven. Ja dat hebben wij gemerkt met die hennis die er ook geen verstand van had. En de dood van twee prachtige militairen op haar geweten heeft. Over een domme vrouw gesproken Tineke Doldersum

 11. Nederlandse_Patriot

  Schandalig. Opnieuw een incompetente carrièrepoliticus op Defensie.

 12. Peter Selie

  Waarom vrouwen de westerse beschaving vernietigen (en andere ongemakkelijke waarheden)

  https://youtu.be/UxpVwBzFAkw

  1. Tineke Doldersum

   Peter Selie is een trieste vrouwenhater en het is griezelig dat niemand behalve ik kritiek uitspreekt op dit soort smerige en zieke praatjes.

   Gaderverdegadver…

   1. Floris

    Dopper is dan weer iemand die rustig een vrouwennaam als alias kiest.

    Ik ben het trouwens niet met Peters stelling eens. Ik heb rechtse vrouwen zeer hoog staan.

    Vrouwen zijn het probleem niet, de DOORGESCHOTEN feminisering van de samenleving is dat wel en daar hebben linkse mannen ook een groot aandeel in, misschien wel meer dan vrouwen.

 13. Robert Leiden

  Deze dame heeft gymnasium en heeft bestuurskunde gestudeerd, was burgemeester en staats secretaris van binnenlandse zaken.
  Iemand met veel politieke en bestuurlijke ervaring. Precies wat je nodig hebt op defensie.
  Zij de politieke- en de militaire top de militaire skills.
  Ideale versterking van elkaar.

  1. toetssteen

   Robert Leiden
   Ik trachtte u te antwoorden, maar om een onverklaarbare reden mag de meest capabele man van het CDA niet worden genoemd.

   1. Boezaardt

    Toetssteen zal het deze capabele vrouw moeten doen.

    Dit kabinet krijgt twee vrouwelijke vice-premiers. Daar zou je toch impotent van worden, Toetsie?

    1. marco1

     Zal het deze vrouw moeten doen. Leer eerst fatsoenlijk Nederlands en probeer het dan nog eens. Of bedoel je dat hij die vrouw moet doen. Vieze seksist.

  2. Roughwood

   Ben het niet met u eens. Nul militaire achtergrond voor een minister van defensie is zeer onwenselijk. Ik kan mensen in mijn omgeving die niet in het leger hebben gezeten onmogelijk aan het verstand brengen wat die ervaring met je doet en inhoudt, om de doodeenvoudige reden dat het een compleet andere wereld is. De opleiding, het teamwork, fysieke uitdagingen, kennis van wapensystemen, jargon, hiërarchie, scenario’s en strategieën, noem het maar op. Je moet op de hoogte zijn, je inleven en deel uitmaken (of uitgemaakt hebben) van de organisatie om deze goed te kunnen leiden. En daar schortte het bij de vorige ministers aan. En nu waarschijnlijk ook weer. Daar verandert een vluchtje met een F-16 of een nachtje in een snowhole bij de mariniers niets aan. Defensie is de afgelopen jaren door de politiek vakkundig gesloopt, niets meer en niets minder.

 14. fusilier

  Welke garantie heb ik als militair , dat deze dame het wel goed doet? Of moeten er weer een paar jongens sneuvelen door domme bestuur fouten, en afgekeurd materiaal.

  1. van Urk

   Waarom deze militair ervaren politicus niet als geschikte kandidaat? http://www.cda.nl/knops/nieuws/mortierongeluk-gevolg-van-opeenstapeling-van-fouten-bij-defensie/

   1. toetssteen

    @van Urk
    Dank u. Deze man zijn naam trachtte ik al tig maal onder de aandacht te brengen, maar comment zippp/ lees weg.

   2. HaZ

    Nou heel simpel van Urk. Knops heeft het potverdorie aangedurfd kritische vragen te stellen aan een VVD minister. Knops kent dus de politieke hierarchie wat dat betreft (nog) niet. Dat diezelfde VVD minister (Hennis) vervolgens de kuierlatten neemt, doet daar niets aan af. Je hebt geen kritiek op de VVD…..PUNT ! Kotskotskots.

  2. Robert Leiden

   @fusilier
   Die vraag moet je binnen defensie stellen.
   Daar zitten de ‘deskundigen’ die de minister adviseren.

   1. cmsuijkerbuijk

    @Robert Leiden
    Tja, we hebben gezien waar het toe leidde. Twee doden en een zwaargewonde, omdat deze veredelde tikpoes het zelf wel beter wist!

 15. Paul

  Ank Mijnenveld (CDA)

 16. Paul

  Tank Mijnenveld

 17. Punt50

  Jaaaaa ze hebben weer een vakvrouw gevonden hoor. Arme militairen.

 18. Bes Tolen

  Juist Roughwood.
  Het is jammer van deze mevrouw Ank Bijleveld dat ze haar niet op een ander departement zetten. Binnenlandse Zaken lijkt te passen.

  Het is iedere keer hetzelfde liedje namelijk dat de politici zichzelf en als groep overschatten. Er zitten en zaten overschatte figuren in de Tweede Kamer. Sommige zijn nog heel jong en weten hooguit wat uit gevolgde studie(s). Bij de mensen met kennis van zaken hebben ze zich dan al lang belachelijk gemaakt. Helemaal te gek als vervolgens sommigen al vrij snel een directeursbaan krijgen in één of ander belangrijke overheidsdienst waarvoor ze de geschiktheid niet hebben aangetoond.
  Bijvoorbeeld dit. Doordat de gehele Kamer geen kennis heeft van bepaalde onderwerpen, worden hele of halve beroepsgroepen geschaad door foute wetgeving. Een voorbeeld is die voor registeraccountants waar na ruim twintig jaar pas bepaalde hard nodige reparatie van de wet plaats had. De oorzaak van voorspelde ellende werd al die tijd veronachtzaamd. De goede vraag moet zijn: waarom niet.

 19. Florissa

  Waarom zou dit kabinet zich zorgen maken over een leger,mocht ooit de pleuris uitbreken ,zitten ze zelf als eerste in het vliegtuig richting veilige haven ,en sturen vandaar het bericht houd stand .

 20. Ni28

  21@ Tineke Doldersum heeft kennelijk ook een lege bureau en voelt zich aangesproken. In haar reactie vol woede spreekt zij mij niet aan op inhoud maar op mijn Nederlandse taalkennis. Dat maakt haar reactie heel zwak. Gewoon goed lezen op inhoud is ook een vak apart. Uit mijn worden blijkt namelijk niet of ik het over een man of vrouw heb. Dus eerst kijken en dan krabben. Overigens zal mijn Nederlands geen reden zijn om hier niet re reageren. Wilt u het niet lezen, prima, bent u het niet mee eens ook prima maar als u al leest doe het dan goed en reageer op normale wijze. Nu krijg ik misschien een verkeerd beeld van u.

  1. Ni28

   Geen reactie meer natuurlijk, dat dacht ik al. Komt vaker voor.

 21. megan

  De reden: zodat zij netjes, net zoals Hennes heeft gedaan, aan de hand van Rutte en Co. onder leiding van de eu beslissingen zal nemen.
  Het zal nooit tot een volwaardig Nederlands leger komen omdat gewacht wordt op het europese leger waarmee binnenkort een start zal worden gemaakt. Er zullen bepaalde landen zijn deze taak gaan overnemen en uitvoeren.
  Dus het is niet en lang niet de bedoeling van de regering geweest iets te veranderen aan de huidige situatie en staat van het leger.

 22. Ecoshaarlem

  De kloof tussen politiek en krijgsmacht zal alleen nog maar groter worden!
  Een oud generaal die met goede politieke referenties, had hiervoor moeten worden aangezocht!
  Denk dat de EU = SU hier bezwaar tegen zal hebben!

 23. Ni28

  30@ Ja, Dopper, de politiek en de militairen mogen weer gaan ruzien over de gang van zaken. Waar het toe leidt hebben wij de laatste jaren gezien.

  1. Boezaardt

   Hennis werd door de militaire top op handen gedragen. Je weet niet waarover je praat, Ni28.

   1. cmsuijkerbuijk

    @Boezaardt
    “Hennis werd door de militaire top op handen gedragen”
    Maar totaal niét door de militairen die het vuile werk moe(s)ten doen. Toen zij aftrad, werd er door hen gejuigd! (Ik weet dat van zeer nabij!)
    Die “militaire top” was en is trouwens slechts bezorgd om de eigen carrière, dus dat “op handen dragen” was slechts berekenend voor hun eigen toekomst. Zij waren het immers, die door hun lafheid, de flaters niet hebben tegengehouden, om die tikpoes vooral niet tegen de blonde haren in te strijken, want oh, hun extra ster! Zij hadden moeten doen als die Franse opperbevelhebber: Ontslag nemen!
    Conclusie: Als er één is, die niet weet waarover hij praat, ben jij het, Boezaardt!

    1. corfo

     @ cmsuijkerbuijk.
     Inderdaad, de mannen “in ’t veld” hadden een pesthekel aan dat mens van Hennis.
     De “hogere” legerleiding was dol op haar, vooral als zij hun onderdeel bezocht !!
     De figuur Boestaart praat wartaal, weet nergens van en noemt nooit bronnen en/of argumenten; eigenlijk een wat triest, in de steek gelaten, pubertje.

 24. Domtoren52

  Of er een man of een vrouw de leiding neemt zal mij worst wezen, echter vind ik wel dat deze man/vrouw moet komen uit de gelederen van Defensie. Wel iemand dus die zelf ook jaren in dienst heeft gezeten en niet zoals de vorige tante, die had alleen maar een Schroevers-opleiding. Zoek anders voor het betere werk even in de bak van oud-generalen e.d. Maar als deze aankomende tante de leiding gaat nemen, kunnen we beter nu alles opdoeken

 25. marco1

  Ze heeft nog niks goeds of fout gedaan, dus ik kan er nog niets van vinden. Misschien gaat ze het wel prima doen. Ik wens haar veel wijsheid en succes met haar aanstelling.

  1. corfo

   @ marca.
   Zodra u wél iets vindt moet u dat naar de politie brengen hoor !

   1. marco1

    Dat zal ik dan zeker in overweging nemen.

 26. JackyH

  Die nieuwe man op Justitie lijkt mij anders ook niets.

  1. corfo

   @ JackyH.
   Ik denk dat u Dekker bedoelt ?
   Speciaal om ’t voor hem nóg makkelijker te maken is het ministerie verdeeld in twee ministeries n.l. min. van Justitie en een min. voor Veiligheid.
   Verder hoorde ik dat de “Haagse deskundigen” óók het ministerie van Landbouw willen gaan verdelen in twee ministeries, om het de a.s. minister ook niet te moeilijk te maken; er komt nu een min. van Land en een min. van Bouw.
   Min van Defensie is Ank zónder Tank !!!

 27. Ni28

  54@ Op handen gedragen? Misschien zelf meer dan dat. Je weet best, Dopper of hoe je ook vandaag mag heten, dat de militaire top naar de wensen van de politiek loopt om in het zadel te blijven. De nieuwe chef heeft al beloofd dat er geen missie door zal gaan als het onnodig gevaar voor de manschappen brengt. Dat doet hij niet voor niets. Dus praat geen onzin door te pogen om alles goed te praten.

 28. Babaji538

  Er zijn mensen die het gelijk willen behalen.
  Het laatst woord is gevallen zonder besef van weten.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.