Oud-onderzoeker UvA over universiteiten: te links en te kosmopolitisch

Josse de Voogd heeft zijn zorgen geuit over de universiteiten in Nederland. Hij vindt dat de universiteiten te activistisch zijn, te links, en te kosmopolitisch. Er is te weinig hoor en wederhoor en conservatieve geluiden worden hardhandig de kop in gedrukt

Het is iets dat we al veel langer en vaker te horen krijgen en natuurlijk ook zien. In de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk is het nog erger, daar wordt elk rechts geluid onderdrukt en worden rechtse mensen belachelijk gemaakt en te schande gezet. Dit fenomeen is niet alleen in de anglo-saksische wereld opgedoken, maar ook in Nederland. Overal wordt geklaagd over inclusiviteit, verbaal geweld tegen rechtse denkers en politici, zoals Thierry Baudet.

Volgens De Voogd — die zichzelf omschrijft als een ‘Groen-Linksig’ type — is sprake van een nogal grote overmacht van het progressieve en kosmopolitische geluid in de collegezalen. De diversiteitscommissie van de Universiteit van Amsterdam, die een tekort aan diversiteit aan de universiteit constateerde en pleitte voor krachtige maatregelen, is hier een voorbeeld van.

Op deze manier krijg je een universitair klimaat waarin er geen diversiteit van ideeën. Geen klimaat waarin de vrijheid heerst om te zeggen wat je denkt en vindt. Dat is funest voor het intellectuele en academische klimaat op de universiteiten. De studenten horen te ontwikkelen en de top van de samenleving te zijn. In plaats daarvan wordt er gehuild en geschreeuwd over ‘inclusiviteit’ en ‘bescherming tegenover andere ideeën’.

Het probleem is dat de diversiteitscommissie van de UvA de demografische samenstelling van wil Amsterdam nabootsen, zo staat in het rapport. De Voogd: “Terwijl die stad, waar de meerderheid van jonge bevolking allochtoon is, natuurlijk geen afspiegeling van Nederland vormt. Studenten komen daarentegen uit het hele land en je moet er voor waken dat emancipatie niet weer een andere groep buitenspel zet.”

De kans is natuurlijk nihil dat er iets mee gedaan wordt, aangezien het sowieso al een bubbel is. Dit wordt of neergezet als racistisch, of als rechtsdoenerij. Daarna wordt het in een laatje gestopt en er niets meer mee gedaan. Daar gaat de kwaliteit van ons universitair systeem.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Babaji538

    Goudse kaas is nog altijd geen Edammer kaas.
    Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.