Rechts wint in Oostenrijk: Sebastian Kurz wordt de nieuwe bondskanselier

De conservatieve ÖVP en de rechts-populistische FPÖ hebben de verkiezingen van Oostenrijk met groot gemak gewonnen. De eerste partij, geleid door Sebastian Kurz, kreeg maar liefst 30,5 procent van de stemmen. De FPÖ kreeg 26,8 procent.

Gisteren berichtten wij al dat de Oostenrijkse versie van onze eigen Thierry Baudet, Sebastian Kurz dus, zeer goede kans maakte om de jongste leider van zijn land ooit te worden. Vandaag is die voorspelling dus uitgekomen. Het tweede deel van die voorspelling — dat er een coalitie komt van ÖVP en de FPÖ — laat nog even op zich wachten, maar zoals het ernaar uitziet zal die ook kloppen. Oostenrijk heeft namelijk een forse beweging naar rechts gemaakt en beide partijen begrijpen dat ze de kiezer alleen serieus nemen als ze met elkaar gaan regeren.

Tijdens de verkiezingscampagne waren immigratie en identiteit de twee belangrijkste thema’s. Voor Kurz was dat natuurlijk geweldig: hij kon strenge maatregelen naar voren schuiven en vertrouwen op zijn charisma om zijn partij dat laatste zetje te geven.

Als minister van Buitenlandse Zaken bewees Kurz eerder al eerder tot het blok ‘Orban’ te horen dan het blok ‘Verhofstadt.’ Dat is dan ook meteen waarom dit fantastische resultaat van de ÖVP en de FPÖ Brussel grote zorgen zal baren. Daar zien ze Centraal-Europa opeens naar Oost-Europa schuiven wat denken over immigratie, identiteit en integratie betreft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Kiliaan Noppen

  (Extreem)Rechts wint in Oostenrijk maar veel minder dan gevreesd en de SPÖ verloor aanmerkelijk minder dan verwacht en werd de tweede partij.

  Laten we hopen dat Kurz zo onverstandig is een coalitie met de FPÖ te vormen, dan is deze verwarring snel over.

  1. Nasrani

   de druiven zijn zuur hé. LOL.

   1. denk eens na

    Extreem rechts ? Wat een vervallen woord is dat.

  2. swetsnek

   Al schreeuw je nog zo hard droplul haha we komen je halen

   1. corfo

    @ swetsnek.
    Ik kan je volledig begrijpen, na álles wat dat linkse gajes over jou heeft uitgestrooid in vorige reacties op andere forums.
    Ik zal dat miezerige figuurtje dat zich Kiliaantje Noppes noemt NIET gaan halen, ik pas wel op, ik wil n.l. niet besmet raken met de afgrijselijke ziektes die hem teisteren : schijterij, wegkijkerij en stoornis van de geestvermogens ! Laten zitten die figuur en niet meer naar omkijken, sterft vanzelf uit !

  3. PMG

   Belachelijke reactie “maar veel minder dan gevreesd”. Wat weet jij daarvan, zuurt? Hopen dat Kurz onverstandige dingen gaat doen? Niet iedereen volgt ons achterlijke voorbeeld!

 2. Ritter

  De groenen hebben groot verloren; die komen waarschijnlijk niet meer terug in het parlement.

 3. sjun

  Goed nieuws uit Oostenrijk. Op naar weer andere staten om gewone ingezetenen ter zake destructieve EU politiek voorgelicht te krijgen.
  🙂

  1. toetssteen

   @Sjun
   Hoop op Wenen 2.0

 4. Ali Yas

  “Toen de arbeidsmigratie in de jaren 70 piekte, vond Den Uyl dat de grens bereikt was en dat Nederland moest stoppen met arbeidsmigratie. Hij vreesde voor de belangen van de Nederlandse samenleving en in het bijzonder voor de positie van laagopgeleiden.” (© jongwbs.nl)

  Den Uyl zou ongetwijfeld nog afwijzender hebben gestaan tegenover immigranten voor wie niet eens werk is. Maar om de één of andere reden is deze opvatting die toen links was nu ineens (extreem-) rechts. Hier klopt iets niet.

  Het antwoord is simpel. Het gaat niet om rechts of links. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen, de zorg voor het eigen volk, precies waar een regering voor is ingehuurd. Wie andere volken belangrijker vindt en daarbij (uiteraard) de meerderheid van het eigen volk schoffeert is niet links maar een landverrader. Dat er van dat slag tegenwoordig een heleboel zijn maakt het niet minder erg.

  Voor de Oostenrijkers hoop ik van harte dat hun nieuwe regering doet wat ze behoort te doen. Het krankzinnige spelen met vuur door islamo- en eurofielen heeft lang genoeg geduurd.

 5. Ni28

  Voordat onze Doppertjes hun verhaal over nieuwe Hitler gaan ophangen misschien dit eerst nog lezen:
  https://opiniez.com/2017/10/15/braunhemden-im-wiener-parlamentsgebaude/

 6. meijer61200

  Mijn dag kan niet meer stuk! Vanmorgen een opbeurend bericht over de IS-vrouwen, en nu het bericht dat de Oostenrijkse bevolking het OVP en FPO graag een nieuwe regering ziet vormen. En De Groenen de composthoop op. Nu wij nog!!

 7. Ni28

  Dopper doet de linkse journaal na. Kurz heeft minder stemmen dan gedacht werd. Nee, Dopper, Kurz heeft gewonnen, dat is een feit waar het om gaat.

  1. brabantguy

   Goh wat werd er in maart en daarna over Rutte en de VVD geroepen.. 10 zetels verlies etc….Toen werd er ook gezegd.. Maar ja de VVD heeft gewonnen… Maar dat was preken in de kerk van de duivel.. Ik noem het meten met 2 maten….

   1. corfo

    @ brabantgay.
    ha ha ha ha ha !!!
    Dé clown van dit forum !!!!

 8. denk eens na

  De tunnels gaan dicht zouden meer landen moeten doen

  1. nickname1001

   U wordt op uw wenken bediend.
   https://www.maastunnel.nl/#/all

   1. denk eens na

    Leuk je doet me denken aan tommy Coper ging ook dood in zijn laatste grap
    .

 9. Henk-Jansen

  Maar de Oostenrijkse pvda werd de tweede partij, is het nu geen verkiezingsbedrog dan als ze worden overgeslagen? Pvv’ers schreeuwden moord en brand toen ze niet mee mochten regeren en nu zijn ze wel allemaal blij nu de eerste met de derde partij gaat regeren?

  1. buitenbeentje

   De uiteindelijke uitslag zal nog op zich laten wachten, er zijn vele stemmen per brief uitgebracht, vooral in Wenen, en die mogen vast vanaf vandaag 9:00 geteld worden. Het kan wel tot donderdag duren tot er een definitieve uitslag komt. Er zullen best wel gesprekken volgen tussen ÖVP en SPÖ, maar als Kurz standvastig blijft en de punten die hij van de FPÖ heeft overgenomen wil doorzetten; beperking immigratie, grenzen gesloten, Australische model, beperking geld voor “vluchtelingen” (o.a. betalingen in natura) en nog een hoop meer, dan zal hij bij de SPÖ op een muur lopen. Ze hebben de afgelopen 2 jaar niets anders gedaan als ruzie maken, het huwelijk was goed kapot. Maar het is politiek, alles kan. Zelfs een coalitie FPÖ/SPÖ, die in Burgenland goed werkt, behoort tot de mogelijkheden.

   Ik ben benieuwd hoe de Europese commissie zich hiermee gaat bemoeien, In de Catalaanse kwestie willen ze zich niet met de binnenlandse politiek bemoeien, iets zegt me dat dat hier niet gaat gelden.

 10. buitenbeentje

  De uitslagen met prognose van briefstemmen (Wahlkarten) :

  SPÖ: Vorläufig: 26,7%, mit Wahlkarten: 26,9%
  ÖVP: Vorläufig: 31,4 % , mit Wahlkarten: 31,6%
  FPÖ: Vorläufig: 27,4%, mit Wahlkarten: 26,0%
  Grüne: Vorläufig: 3,3 %, mit Wahlkarten: 3,9%
  NEOS: Vorläufig: 5,0 %, mit Wahlkarten: 5,1%
  Pilz: Vorläufig: 4,1 %, mit Wahlkarten: 4,3%
  Sonstige: Vorläufig: 2,1 % , mit Wahlkarten: 2,2%

 11. brabantguy

  De schrijver van het artikel kon eigenlijk niks dramatisch zeggen over de SPO. Toch de 2e partij van het land. Uhmm… Wat vond men hier ook weer van de partij die 2e is geworden? Ohja.. Dus ik verwacht dat die mensen dat ze nu ook vinden dat bekeken moet worden of deze partij kan gaan meeregeren? 😉

 12. poldi

  Het NOS journaal troostte zichzelf gisteravond dat de sociaal democraten de tweede partij waren. Opgelucht werd gemeld, ja Oostenrijk gaat naar rechts, maar niet de voorspelde ruk naar rechts.
  Ik heb nieuws voor u. De sociaal democraten zijn niet de tweede maar de derde partij, FPÖ is nummer 2.

  Wat dat betekent? De EU heeft door dat ze niet meer gepruimd wordt door het volk. Het volk stemt alleen nog pro EU als een politicus zich voordoet als EU criticus (Mark Rutte) maar eigenlijk alleen tijdens de verkiezingen. De “beste” vriend van Cameron, maar hem nooit, nooooooooooooit nooooooooit steunen, altijd met de duim omhoog, grijnslachend en als een schoothondje achter zijn leider Merkel lopen. Laf en visieloos.

  Dus het gevolg is dat er meer, meer, meer immigratie moet komen. Er moet een volk komen die wel afhankelijk wil zijn van Brussel. Als u dat niet bent, best! In Duitsland komen al 7 miljoen nareizigers, en wat vandaag in Duitsland gebeurt gebeurt morgen bij ons. Wen er maar aan! De EU luistert toch niet naar u. Neen, u bent iemand met een enge mening.

  1. DolleDries

   Het NOS journaal troostte zichzelf gisteravond dat de sociaal democraten de tweede partij waren

   In Nederland stelt dat niets voor ,dan praat men over de partij met 5 zetels winst en dus tweede partij over verlies van die partij.

  2. buitenbeentje

   Het wachten is op de ruim 200000 briefstemmers. De laatsten daarvan kunnen pas donderdag uitgelezen worden. De voorlopige prognose, zie mijn vorige post, zet de spö op 2 .

  3. brabantguy

   Troostte? Is een feitelijke vaststelling een troost? Dat ondanks de peilingen een partij niet derde maar tweede wordt? Je maakt er zelf van troostte…
   Ik heb nieuws voor u… Het staat nog helemaal niet vast de de FPö de tweede partij wordt. Je praat alleen maar je eigen mening na over de EU. Het volk stemt al maanden pro EU en u doet alsof dat gebeurd door alleen maar dom volk. U praat alleen maar zodat alles goed aan uw complottheorien gedachte voldoet. Wordt eens wakker.. De EU is zeker geen paradijs en er is veel voor verbetering vatbaar.. Maar doen alsof het alleen maar fout is wat daar gebeurd vind ik echt niet waar.

 13. poldi

  Plagiaat
  ———
  En wanneer zullen onze verlichte en gehersenspoelde landgenoten oproepen tot een boycot van Oostenrijk als vakantieland? Democratie is tenslotte niet bedoeld voor anders denkenden.

  1. corfo

   @ poldi.
   Zo’n oproep zal ongetwijfeld komen als de Oostenrijkse regering inderdaad gaat bestaan uit de ÖVP en FPÖ. Maar ik troost mij met de gedachte dat óók “ons koningshuis” aldaar op vakantie gaat.
   Géén veiliger land als een land met een rechtse regering; of kent u een z.g. “links” land zónder opstanden, rellen, immigratie problematiek, enz ?

 14. Two Ravens Black Kettle

  De Oostenrijkers moeten samenwerking gaan zoeken met de O-Europeanen.
  West-Europa -m.u.v. Denemarken- is collectief zelfmoord aan het plegen.
  En kennelijk vindt de decadente, moreel volgevreten kaaskop dat allemaal geweldig; hun haat jegens de komende generaties is letterlijk en figuurlijk grenzeloos.

 15. corfo

  De ruk naar rechts zet zich voort !! Niet meer te stoppen.
  Dit is mede een gevolg van het wanbeleid dat járenlang is gevoerd door de z.g. “linkse elite”. Jaren waarin de wensen van de bevolking werden genegeerd en hen maatregelen werden opgelegd die in een dictatuur niet zouden misstaan. Jaren waarin de bevolking slechts als stemvee is gebruikt en werd blootgesteld aan de nukken van de “elite”, o.a. de roep om strengere straffen, betere zorg, beter onderwijs; maar dat gebeurde niet, integendeel : de budgetten werden gekort met miljarden en nú “geeft” de “elite” een paar miljoen terug en roept dat het “geweldig goed gaat”.
  Ná Oostenrijk zullen er ongetwijfeld méér landen volgen in de ruk naar rechts, de bevolking heeft de buik vol van de dictatuur van de EU, van de daar “heersende” kliek van graaiers, nietsnutten en zuipers.
  Links zal álles “uit de kast trekken” om de rechtsdenkenden te demoraliseren, beledigen enz. Ik denk, en hoop, dat ze te laat zijn.

 16. Two Ravens Black Kettle

  Landen in Europa die een kans maken:
  Visigrad
  Denemarken
  Zwitserland
  Oostenrijk
  UK mits ze een echte con krijgen ipv. bibberende toverkol May
  En wie weet worden de Portugezen (bijna zero immigratie) en de (wispelturige) Italianen het ook ooit zat
  En who knows, misschien komt ooit Marine nog aan de macht in Frankenland (mar ik vermoedt dat het dan te laat is)

  De overige landen kunnen als afgeschreven beschouwd worden
  Nederland is van de collectieve zelfmoordenaars overigens niet de aller-ergste.
  Zweden en Duitsland zijn er slechter aan toe
  En dan komt Nederland.
  Een land waar de universiteiten en media inmiddels volledig gezuiverd van ‘dissidente’ meningen.

 17. Jantje

  Perfect om te lezen dat de Visegrad landen worden uitgebreid met een extra lid.
  Gelukkig heeft ook in Oostenrijk de meerderheid van de bevolking het verstand nog niet verloren.

  1. corfo

   @ Zwanet.
   Wat jou riskant lijkt dat interesseert niemand in Oostenrijk.
   “Zwanet aus Holland ? Nie gehört !!
   Rot toch op met je onzin en ga je vrouw helpen met stofzuigen.

 18. Zwanet

  Een echte ruk naar rechts is het niet geworden maar wel een klein rukje naar rechts. Samenwerking met de FPO lijkt me wel riskant.

  1. Two Ravens Black Kettle

   Beste Zwanet
   Groen is vernietigd.
   De socialisten wisten echter niet te profiteren

   Het karakterloze weke CDA-achtige OVP is door Kurz omgebouwd tot een echte conservatieve kracht die -itt. het CDA (om over de islamitische omvolkings-unie van de christenhaters van Suni-heldin Gertjan Seegers nog maar te zwijgen) vast beraden hun land niet te veranderen in een Isis gemeenschap.

   En deze jonge held -die o zo gehaat wordt door de -door de Roverstaat gefinancierde-
   Gedanken-Gestapo van de NPO (zie gesprek Buytenhof) gaat samenwerken met een club die nog een tikkeltje rechtser is (rechts = willen dat je land niet veranderd in een middeleeuwse geestelijke woestenij maar dat de waarden van de Rennaissance/Verliichting/Joods-humanistisch-christelijk erfgoed behouden blijft)

   Mijn vraag dus
   Hoe zo geen ruk naar rechts ?

   1. Kodi

    Vorig jaar leverde De Groenen nog de president Alexander van der Bellen; Thans hebben De Groenen niet eens de kiesdrempel gehaald.

    Waar kennen we Alexander van der Bellen ook alweer van?

    Was dat niet de man die vond dat in Oostenrijk alle vrouwen een hoofddoek moesten gaan dragen uit solidariteit met de Moslima’s?

    https://pbs.twimg.com/media/DMNRSPQX0AAzS_U.jpg

    Daarmee geeft hij overigens ook impliciet aan dat het kopvod een vlag is die de baggerschuit van de Islamitische dramdwang en onderwerping van de vrouw is.

 19. poldi

  Plagiaat
  ———–
  Na de zucht van verlichting in de EU van de winst van Macron en de winst van Rutte… dreigt nu toch een ruk naar anti-EU. Merkel heeft een moeilijke formatie voor de boeg. Macrons populariteit is enorm gezakt, wat trouwens gebeurt met alle Franse presidenten (de democratie werkt niet echt in Frankrijk), en nu dan de ruk naar rechts in Oostenrijk dan veel minder met immigranten te kampen heeft dan Duitsland. De EU kan zich opmaken voor een verdere tweestrijd. In plaats van de zaak bij elkaar houden, zou de EU er misschien goed aan doen om zich te splitsen. Misschien wel in drie unies. Noordwest Europa waartoe Engeland zou kunnen behoren, Zuid-Europa incl. Frankrijk, en Oost-Europa incl. Oostenrijk. Overhouden wat de drie unies met elkaar overhebben: economische en handelsrelaties.

 20. Rex Gildo

  Het feit, dat Oostenrijk zo massaal voor rechts gestemd heeft, is niet echt verwonderlijk.
  De oude dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije was een baken van aartsconservatisme in Europa waar de revoluties je om de oren vlogen.
  Toen WO I het keizerrijk splitste in twee nationalistische staten werd Oostenrijk het ideale Sound Of Music-land met als verschil, dat de Oostenrijkers niet voor Oostenrijk waren maar via der Anschluss onderdeel werden van Nazi-Duitsland.
  Deze sentimenten zijn politiek meegedragen door de Rooms-Katholieke geestelijkheid gedomineerde OVP. Later beter tot uitdrukking gebracht door de FPO van Jorg Haider.
  De toekomst mag uitwijzen of de jonge Sebastian Kurz droog genoeg achter zijn oren is om het EU-geweld te weerstaan.

 21. Viertel

  De fossiel Dirk Jan van Baar doet ook zijn plasje over de Oostenrijkse verkiezingen. Dirk Jan ziet overal fascisme. Want Hitler was ook een Oostenrijker!
  https://www.volkskrant.nl/opinie/opinie-op-zondag-dirk-jan-van-baar-fascisme-zit-het-dichtst-onder-de-eigen-huid~a4521649/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free
  En dan te bedenken dat Van Baar ooit nog eens stukjes schreef voor Dagelijkse Standaard. Vriendje van Joshua Livestro, nietwaar.

 22. buitenbeentje

  Intussen wordt er vandaag nog hard geteld; de echte uitslag wordt door het ministerie van binnenlandse zaken (BMI) live bijgehouden: https://wahl17.bmi.gv.at/

  DDS kijk je mee?

 23. Monis

  Vanavond om 8uur jounaal bij de linkse NPO HELEMAAL NIETS over de Oosterijkse verkiezingen!!!
  Zou mijn en velen hun droom toch bewaarheid worden,opnieuw bevrijd worden uit een nieuwe NAZISTAAT EUROPA!!!!V

 24. Onderzoekt alles

  Tis heel simpel als de rechtse OVP in zee gaat met zeer linkse SPO dan heet dat gewoon kiezersbedrog, want er is een andere grote rechtse partij waar zo mee kunnen regeren de FPO. Dus gelul over de tweede partij is natuurlijk onzin. PVV-ers die beweren dat omdat ze de tweede partij zijn dat ze dan moeten meeregeren is onzin. Het argument was dat er een rechtse meerderheid in de tweede kamer is en met 50 plus ook in de eerste kamer.

  Dus de rechtse partijen hadden gewoon een kans moeten krijgen bij rutte. Rutte ging gelijk met linkse partijen aan tafel en PVV FVD werden gewoon genegeerd.

 25. Kodi

  Buren blij met rechtse meerderheid Oostenrijk
  https://pbs.twimg.com/media/DMUQi2EXUAUSD0f.jpg

 26. F. Domela Nienhuis

  Het gaat goed in Oostenrijk, het gaat goed in Tsjechië, het gaat goed in Hongarije. Golven van realisme denderen door Midden- en Oost-Europa heen.

  Orbán: Midden-Europa moet ‘migrantenvrije zone’ verdedigen

  VANDAAG, 19:44 BUITENLAND

  Afbeelding
  Premier Orban bij de herdenking van de Hongaarse Opstand EPA

  De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft de landen in Midden- en Oost-Europa opgeroepen de “migrantenvrije zone” in Centraal-Europa met kracht te verdedigen. In een toespraak ter gelegenheid van de Hongaarse opstand van 1956 tegen de Sovjet-overheersing trok Orbán hard van leer tegen “de jongste volksverhuizing” van vluchtelingen naar West-Europa.

  Hij wees naar een geheimzinnig “imperium van financiële speculanten” dat de toestroom van vluchtelingen naar de rest van de EU zou hebben geregisseerd met als doel om Europa te verzwakken. “Men heeft dit plan gesmeed om Europa tot een gemengd continent te maken”, zei Orban.

  Soros

  Hij verwees hiermee mogelijk naar de Amerikaanse multimiljardair George Soros, die met zijn stichting projecten voor versterking van democratisch burgerschap ondersteunt en ook organisaties die vluchtelingen helpen. Eerder stuurde hij aan op sluiting van de bekende Central European University in Boedapest die door Soros is opgericht. Dat voornemen is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

  Europa moet volgens Orbán weer christelijk, vrij en veilig worden om “de grandeur van weleer” in ere te herstellen.

  “Alleen wij verzetten ons nog tegen de migranten”, zei Orbán, verwijzend naar Tsjechië, Polen, Slowakije en zijn eigen land, die tot dusver met succes hebben geweigerd vluchtelingen op te nemen. Brussel heeft dat in 2015 verplicht gesteld.

  NOS
  https://nos.nl/artikel/2199412-orban-midden-europa-moet-migrantenvrije-zone-verdedigen.html

 27. Kodi

  Hongaarse tv. (Engelse ondertiteling). De waarheid over de moslimmigranten; het zijn ‘soldaten.’ https://youtu.be/rQpzB-GxU0A

 28. Babaji538

  Bezopen als het maar zijn kan.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.