Referenda in Noord-Italië: Lombardije en Venezo willen meer onafhankelijkheid

Veel mensen zijn gefocust op de onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië, maar in Noord-Italië is er een andere beweging die ook meer onafhankelijkheid wil. Lombardije en Venezo, twee regio’s in Italië, willen meer onafhankelijkheid van Rome en hebben gisteren twee referenda gehouden hierover.

Deze referenda hebben een duidelijke boodschap: een overweldigende ‘ja’ voor de regiobesturen om meer onafhankelijkheid te eisen van Rome. De rechts-populistische Lega-Nord is het grootst in Noord-Italië en is blij met deze uitslagen. De partij wil nog wel een onderdeel van Italië zijn, maar het is een logische gedachtegang dat dit nog maar een trede is naar onafhankelijkheid.

In Catalonië ging het ook eerst over meer onafhankelijkheid van Madrid. Steeds meer bevoegdheden werden weggegeven om de Catalanen tevreden te stellen. Met elke generatie werd de roep naar meer onafhankelijkheid groter. Dat komt natuurlijk omdat het gevoel in de regio is, dat er stiekem wordt gehoopt op totale onafhankelijkheid. De kans is zeer aanwezig dat dit ook geld voor Lombardije en Venezo.

In Venezo ligt onder andere Venetië en in Lombardije ligt Milaan. De twee regio’s zijn goed voor dertig procent van het totale bbp van Italië. In Italië is er dan ook een grote frictie tussen het Noorden en het Zuiden, aangezien het Noorden veel rijker is dan het Zuiden. Die mensen hebben dus het gevoel dat er een soort transfer is van het Noorden naar het Zuiden. Hetzelfde geldt voor Catalonië, waar ook veel rijkdom is met betrekking tot Spanje en ook het gevoel hadden dat ze vooral veel geld voor de andere regio’s moesten betalen.

Het is dan ook nog niet afgelopen bij Catalonië, in Italië komt de volgende onafhankelijkheidsslag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Bloem

  In Brussel wordt identiteit en de onafhankelijkheidswens van bevolkingsgroepen binnen de unie steevast bestreden. Binnen de unie wordt geleund op sollidariteit (lees geld) van noord met zuid. Dat terwijl de wil voor die sollidariteit binnen de landsgrenzen van de zuidelijke lidstaten tanende is.

  1. Becker

   Het zijn de nationale staten die proberen regionale onafhankelijkheid de kop in te drukken. De EU wordt juist verweten zich bij deze kwesties afzijdig te houden.

   1. Ni28

    Het is niet in belang van de EU vergeet je te melden vandaar die afzijdigheid, Dopper.

 2. sjun

  Met de doorgedramde onafhankelijkheid van Kosovo dat intussen is verworden tot gesubsidieerde narcostaat van waaruit moslims in het welvarende deel van Europa trachten asiel aan te vragen, is een beerput geopend. Ik zie ook niet in waarom er ongelijke behandeling zou moeten plaatsvinden. Misschien kunnen Europarlementariërs dat eens uitleggen?

 3. Ni28

  Een grote Rijk is geweldig voor de machtshebbers maar de gewone burger zoekt de geborgenheid van het kleine. De burger is bereid om hard te werken voor zichzelf maar baalt als hij de makkelijke burger moet betalen. Veneto, Lombardijen en Catalonië zijn een voorbeeld van. Rijke provincies die de rest van het land moeten onderhouden. Dat geeft vragen.

 4. denk eens na

  Geen slechte ontwikkeling

 5. fusilier

  In Europa is de geest uit de fles, en die krijg je er niet meer in . Mensen zijn het zat om steeds harder en langer te moeten doorwerken, voor anderen die de kantjes eraf lopen.

 6. Wim Vreeswijk

  Steeds meer burgers willen af van het Brusselse despotisme en baas over eigen geld en eigen huis worden. Wat is daar nu zo verkeerd aan!

 7. Bes Tolen

  Kosovo en Bosnië, de laatste voor zover niet-Servisch, zijn de troetelkinderen van … van wie dat weten we allemaal. Zo ook putschstaat Oekraïne.
  Maar die deelstaten of andere gebieden, die meer autonomie of zelfstandigheid willen, zijn hun, hun dat zijn de NATO, de VS, de EU en veel Westeuropese regeringen, troetelkinderen niet bepaald. Deze gebieden staan ons heel wat meer na. Het tekent dat de Europese verworvenheden wat vrijheid betreft niet door de diverse internationale organisaties van het westen gedragen worden. Ondanks internationale verdragen. Machtspolitiek bepaalt.

  1. Rosasolis

   @Bes Tolen. Ja inderdaad regionale machtspolitiek bepaald, en de schapen volgen.
   Interessante artikel vandaag in Trouw. Over velen uit Catalonie die niet onafhankelijk
   willen worden. Volgens dit artikel zijn er velen in dit provincie die verschillende dialecten
   spreken, en volksgewoontes hebben. Maar alleen een groep wil onafhankelijk worden.

 8. Rosasolis

  Als dit trend doorgaan met referendums voor nieuwe onafhankelijkheid staten, gaat
  Europe als eind 19de eeuw lijken, gedurende de jaren kort voor het uitbreken van WW 1.
  Dit trend gaat nu door in vele landen. Als Catalonie wordt werkelijk onafhankelijk, dan zal nog 2 provincies volgen: Galacie, en Baskenland. En dan is er geen Spanje meer.
  Omdat er vele Basken wonen ook in Zuid-Frankrijk, willen zij dit deel van Frankrijk opeisen, zodat er een nieuwe land zal opgericht worden land de grens tussen Frankrijk
  en Spanje. De mensen op de Rots van Gibralter willen ook onafhankelijk zijn van de UK, en doorgaan als een kleine onafhankelijk gemeente.
  Frankrijk heeft nu ook problemen met het eiland Corsica, die binnenkort ook een referendum wil houden om onafhankelijk van Frankrijk te zijn.
  Van Italie wist ik langer dat de provincie Venetie wil onafhankelijkheid uitroepen, en
  nu lezen wij over Lombardie in Noord-Italie die ook onafhankelijk van Italie wil worden.
  Eerder vandaag hoorden wij op de radio nieuws dat er mensen in Duitsland zijn, die
  van een aantal provincies terug willen gaan naar de allereerste Duitse unie van 1871,
  en op dit oude grondwet een nieuwe Duitsland willen stichten…niet alt-rechts maar
  zij willen de goede, ouwe tijd van Bismark herstellen. En dan is er Scotland die binnenkort een referendum gaat houden, om uit de UK stappen en onafhankelijk te
  worden. Sommigen in Noord-Ierland willen ook hun referendum gaan houden!
  En hoe zit het met Vlaanderen? Velen willen onafhankelijk van de Wallen zijn, en of
  een nieuwe onafhankelijk Vlaanderen hebben…maar er zijn ook Vlamingen die in delen
  van Vlaanderen wonen die willen dat hun gebieden terug komen naar Nederland. Ik heb
  een aantal van deze Vlaming-Nederlanders ontmoet. Die vertelden dat hun voorouders nooit eens waren met de onafhankelijk van Vlaanderen van Nederland. En zij willen
  terugkomen. Van familie in Canada kreeg ik het volgende recente nieuws te horen:
  hoewel iedereen weet dat er velen in Québec onafhankelijk van Canada willen worden,
  de nieuwste zijn Newfoundland aan de oostkust, en Vancouver Island aan de westerse kust. In Amerika, zijn er velen die California en Texas die onafhankelijk willen worden van de USA, en doorgaan als onafhankelijke landen…Genoeg gezegd over onafhankelijkheid problemen. Als dit doorgaat, dan is ons hele planeet Aarde in grote problemen!

 9. meijer61200

  Ik zei het toch gisteren al op DDS!!!! De beer is los met dank aan Catalonië” Iedereen zijn eigen koninkrijkje! Slopen die rotte fundamenten in Brussel. En als Europa weer vredig en stabiel is, starten we Neurenberg 2.0 eens op. Werk zat mensen.

 10. Babaji538

  Tegenwoordig wordt RTL verdraaid door Bert Habets.
  Vroeger kon ik nog genieten van het Songfestival, maar tijden
  veranderen gelukkig!
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.