Ronald Plasterk 'begrijpt de petitie' over falend rechtssysteem maar wil er geen politieke consequenties aan verbinden

Geen categorieokt 13 2017, 16:00
De afgelopen dagen hebben meer dan 150.000 mensen een petitie getekend die vraagtekens zet bij het rechtssysteem en hoe de hele situatie met Anne Faber zo heeft kunnen aflopen. De man had vast moeten zitten, had al misdrijven gepleegd, maar is toch vrij gekomen, omdat die niet mee wilde werken aan een TBS project.
De petitie moet nu ook politieke gevolgen gaan krijgen, want wat gaat de politiek hier eigenlijk mee doen? Ronald Plasterk, demissionair Minister van Binnenlandse Zaken, heeft alvast gereageerd op de petitie, maar vertelt dat er al twee onderzoeken lopen. Hij kan zelf geen oordeel geven over de gang van zaken, want dat is het terrein van de rechtsspraak volgens hem.
Logisch, er moet niet gemorreld worden met de scheiding tussen de rechtspraak en de wetgevende macht, maar de petitie is nu iets veel groters geworden dan een aanklacht tegen de juridische fouten. Meer dan 150.000 mensen hebben de petitie getekend. Dat zijn veel mensen die het gedachtegoed achter de petitie ondersteunen. Vaak genoeg worden mensen eerder vrijgelaten vanwege goed gedrag, of met het doel om de personen weer te laten meedraaien in de maatschappij.
Een hele nobele gedachte natuurlijk, maar de rechtsspraak heeft ook sinds mensenheugenis een vergeldende functie vanuit de samenleving naar het desbetreffende criminele figuur. Het bewaken van de normen en waarden die de samenleving stelt. Het moet dus niet alleen zorgen als afstraffing, maar ook als verzachtend middel voor de samenleving om de energie via de rechtsspraak los te laten op het criminele individu. Op het moment dat er te veel frictie komt tussen het 'heropvoeden' van de crimineel en ventilatie voor de samenleving, dan gaan mensen het recht in eigen handen nemen en dat levert gevaarlijkere situaties op. Het rechtssysteem is niet louter een pragmatisch en legalistisch middel, maar ook een middel voor bezieling en het stimuleren van cohesie binnen de samenleving.
Plasterk moet dan ook met iets meer komen dan zo een nietszeggend antwoord, dat verdient de bevolking en de nabestaanden van Anne Faber.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten