Schoolpleindiscussies in het parlement: Duitse partijen ruziën over wie er naast de AfD moet zitten

Het zijn net kinderen, die politici.

Je gelooft het haast niet. Nadat partijen al maandenlang – zonder enig succes – probeerden om de migratiekritische Alternative für Deutschland – AfD – buiten het parlement te houden, doen ze nu hun uiterste best om die partij fysiek zo ver mogelijk van zich af te houden. In de Duitse Bundestag is namelijk een heuze discussie ontstaan over wie er naast de ‘fascisten van de AfD’ moet gaan zitten.

Normaliter worden parlementen simpelweg ingedeeld op basis van posities in het politieke spectrum: de extreemlinkse gekkies van Die Linke – zeg maar de Duitse SP – zitten bijvoorbeeld helemaal links. De AfD werd al snel helemaal rechts geplaatst, want ‘extreemrechts’ enzo… terwijl ze op genoeg punten – vooral economische – best wel links zijn.

Enfin: het zij zo. Het is immers maar een zitplaats: hoe druk kun je je daar om maken? Nou, heel druk dus, schijnt inmiddels. Twee parlementen geleden (de FDP zat er in het vorige parlement niet bij) zag de indeling van de zetels er namelijk zo uit:

Bron foto: Deutscher Bundestag
Bron foto: Deutscher Bundestag

Oftewel: de FDP zat toen helemaal rechts (links in de afbeelding). Aangezien de partij in ieder geval op economisch vlak redelijk rechts is, is dat een heel acceptabele en logische indeling – al kun je je wel afvragen of Die Grünen nou echt minder links zijn dan de SPD, maar dat terzijde. Destijds maakte niemand zich druk om die indeling: je zou dan ook kunnen aannemen dat dezelfde plaatsen, plus de AfD rechts erbij, geen enkel probleem zijn.

Maar dan ken je de Duitse partijen nog niet. Geloof het of niet, maar de FDP – die dus naast de AfD zou komen te zitten – vindt zich opeens een stuk linkser dan vroeger: “Wij horen in het midden van het parlement”, aldus een woordvoerder van de partij. Met andere woorden: ‘Laat die lui van de CDU en CSU maar naast die racisten zitten!’ Probleem is alleen: die willen ook niet. Sterker nog: niemand lijkt naast de nieuwkomer in het parlement te willen zitten. En daarvoor lijken ze zelfs hun politieke kleur voor op te willen geven.

Nee, kinderachtiger dan dit wordt het niet. Het zogenaamd ‘democratische’ Duitsland blijkt dat toch niet helemaal te zijn: niet alleen spreken partijen openlijk over hoe ze de AfD zo snel mogelijk weer het parlement uit willen krijgen, ook binnen dat parlement lijken ze de partij als de pest te willen mijden. Ja, ik zie de volgende stap al helemaal voor me: Angela Merkel die vrolijk haar vingers in haar oren stopt als een AfD-parlementariër haar daar iets vraagt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Boezaardt

  Ik snap het wel, ik zou ook liever niet graag naast dat bruine tuig willen zitten.

  1. Blank en niet Wit

   Racist! Bruin tuig noemen?

  2. Bloem

   Dus u verwerpt de uitslag van het democratisch proces. Wat zegt dat over u?
   De vraag is retorisch. Voor het geval u niet opgelet heeft op school……. u hoeft niet te antwoorden.

  3. Burgermans

   Niet zo netjes om buitenlanders “bruin tuig” te noemen, Boezaart.

 2. fusilier

  Wie is in jouw ogen bruin tuig

  1. Boezaardt

   Als je dat niet begrijpt heb je de afgelopen tijd niet goed opgelet

   1. Punt50

    Weer een verse nick van simonhuttendopperkogelbert etc. Redactie, is deze persoon nou echt niet te stoppen?

 3. fusilier

  Begrijp jij het wel dan?

  1. Guus Geluk

   Ik meen dat Boezaardt doelt op de Wehrmacht-sympathieën van Alexander Gauland, kopman van AfD.

 4. Morgan4321

  Ach, Duitsland loopt gewoon een aantal jaar achter op Nederland. Dat soort gedoe had je hier vroeger met de Centrumpartij van Janmaat ook. Dat gaat vanzelf over, helaas duurt het de nodige jaren.

 5. Guus Geluk

  Stupide dat Nederland geen vlag meer in het parlement heeft, de Duitsers kennelijk wel.

 6. Rex Gildo

  Duitsland heeft een ‘rijke’ historie wat extreem links betreft.
  De Duitse Communistische Partij ontstond na de revolutie in Rusland vanuit de ultralinkse Spartacusbeweging van Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht.
  De KPD had veel aanhang en zelfs in november 1933 behaalde ze nog 16% van de stemmen. Hitler en de NSDAP (nazi-partij) rekende in 1934 definitief af met de communisten via de Rijksdagbrand.
  De KPD fuseerde na de oorlog in 1945 met de SPD tot de SED in het oosten, de communistische partij van de DDR.
  In het westen, de BRD, werd de KPD verboden; vanaf de jaren ’60 werd de DKP toegestaan.
  Na de Wende/Duitse eenwording richtte men de PDS op, die vooral succesvol was in de oostelijke deelstaten.
  Er ontstond in de westelijke deelstaten een links-radicale afsplitsing van de SPD, de WAG, onder leiding van de charismatische marxist Oskar Lafontaine, die samen ging met de PDS en de Linkspartei vormde, die Linke in de volksmond.
  Bij de parlementsverkiezingen van 24 september 2017 behaalde deze linkse communistische partij 9,2% van de stemmen in Duitsland.

 7. Babaji538

  Een vereniging kenmerkte zich door mensen te verenigen.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.