Thierry Baudet zoekt de confrontatie op met Arend Jan Boekestijn: “Ik raad iedereen de briljante denker John Laughland aan”

Ah. Die zit. 

Zoals wij gisteren al schreven heeft oud-VVD Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn tegenwoordig een serieuze obsessie. De gekozen burgemeester? Burgerrechten? Veiligheid? Terrorisme? Nee, niets van dat alles. Meneer is geobsedeerd met… Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie.

Natuurlijk is dat nogal zielig, maar het zorgt er gelukkig wél voor dat Baudet de gelegenheid kan aangrijpen om even duidelijk te maken waarom John Laughland een belangrijke denker en auteur is waar iedereen naar moet luisteren. Want ja, Boekestijn gebruikte Laughland juist om Baudet af te zeiken.

Hoewel Baudet niet direct op die tweet van Boekestijn reageert heeft hij hem duidelijk wél gezien (ongetwijfeld in ons stuk hierover). Kijk maar naar wat de FVD-voorman eerder vandaag rondtwitterde:

A History of Political Trials schreef Laughland in 2008 omdat hij het jaar ervoor een boek had geschreven over de rechtszaak tegen Slobodan Milosevic. In het voorwoord daarvan schreef hij dat hoewel supporters van die zaak zeiden dat het voor het eerst was dat een staatshoofd (of een voormalig staatshoofd) berecht werd, dat de grootst mogelijke onzin was. Dat is namelijk veel vaker gebeurd in de geschiedenis, dat een afgezet staatshoofd voor de rechter gesleept wordt. Dat begon al in 1649 met de rechtszaak tegen Charles I van Engeland. Dat was, aldus Laughland, de eerste keer dat een voormalig staatshoofd een strafrechtelijke procedure aan de broek kreeg vanwege staatszaken. Het tweede voorbeeld? Louis XVI van Frankrijk.

En zo gaat het nog even door. Na de Eerste Wereldoorlog, na de Tweede Wereldoorlog (Neurenberg en Tokio), maar ook in het voormalige bezette Europa. Oh ja, en daarna ging dat stug door. Milosevic’s rechtszaak was niet een unicum, het was slechts een teken dat de berechting van dit soort voormalige staatshoofden tegenwoordig steeds vaker voorkomen. Maar dat is wat anders dan ‘voor het eerst.’

Waarom Laughland volgens Boekestijn ‘controversieel’ is? Hij bekritiseert dit soort rechtszaken omdat hij gelooft dat die vaak alles behalve fair zijn. Dat is natuurlijk niet zo gek aangezien dit soort vervolgingen vrijwel altijd worden uitgevoerd door de partij die het staatshoofd in kwestie heeft afgezet. Maar dat maakt het in potentie niet minder problematisch, aldus Laughland. En, zegt hij, moderne rechtszaken tegen staatshoofden zijn totaal niet te vergelijken met die van Neurenberg toen het om ‘misdaden tegen de vrede ging.’ Dat concept is officieel deel van het internationaal recht. Tegenwoordig wordt dat concept totaal genegeerd door internationale gerechtshoven als het ICC.

Met andere woorden, meneer heeft kritiek op ‘het systeem.’ Zoals we onderhand allemaal weten is dat in de ogen van hardcore VVD’ers tegenwoordig een doodzonde. Je mag heel veel denken en zeggen, maar kritiek op Het Systeem? Not done. Nooit.

Baudet denkt daar heel anders over en Laughland dus ook. En dat betekent dat de twee wat een man als Boekestijn betreft personae non gratae.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Meester Kong

  Zoveel woorden, zeg nu maar -IK HOUD VAN BAUDET –
  Na Annie ook Michael op de lijst 🙂

  1. Floris

   Arme Sarko, hij kan maar niet loskomen van DDS. Ga toch sjoelen in het plaatselijke SP-kantoortje, opa.

   1. Meester Kong

    Een Blog leeft van de hits en de clicks, ben hier dus nuttiger als sjoeler in het partij bureau …

   2. Becker

    Zou de bejaarde pensionado Floris in zijn belastingresort in België John Laughland al hebben gelezen?

    1. Bloem

     Wow gewoon met 2 aliassen reageten binnen hetzelde onderwerp.

     1. Becker

      Paranoïde dwaas.

     2. Zweedse kok

      Mag ik ook even langskomen.
      Kunt u samen met ons klaverjassen.

    2. swetsnek

     sterf lul

  2. Rosasolis

   @Meester Kong. Wanneer moeten wij beginnen te zeggen dat wij Baudet,
   Aanbidden als de nieuwe Messiah, die Nederland gaat redden, omdat niemand
   weet het beter dan T. Boudoir en zijn vriendje Theo! Ik hoop dat van wegens de
   komst van die 2 grote Verlichten, mensen zullen wakker worden en weten dat
   Nederland heeft Thierry & Theo, ons gaan redden….van wat?!!!

 2. Ni28

  De doppertjes zijn weer aan het trollen.

 3. denk eens na

  Kom op mensen iedereen weet toch dat ze allemaal netflix kijken.

  1. denk eens na

   sorry ik had het woord alle maal niet mogen schrijven .ok een hoop zal niet vertellen wat een hoop
   .

 4. sjun

  Eens kijken wat Laughland te melden heeft: https://www.youtube.com/watch?v=kgKIc0bobO4

 5. Knopper

  Lachland toch??

 6. Knopper

  Wat een idioot!

 7. Babaji538

  Het is zinloze verspilling van tijd, energie en levensvreugde,
  om denken iets te kunnen bijdragen in de wereld van een idioot.
  Petra Hermans

  1. sjun

   Over de rug van de zich mani(e)festerende idioot beklijft bij anderen de uitgestrooide informatie. Zodra men aan de idioot herinnerd wordt, komt de informatie weer boven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.