Amerikaanse ‘Black Friday’ maakt mensen in calvinistisch Nederland ook koopzombies

Het is vandaag zover, ‘Black Friday’. Deze ‘internationale koopdag’ staat bekend om verschrikkelijk lage prijzen en hordes vrouwen en mannen die als een gek naar de laatste koopjes grijpen. Vanuit de Verenigde Staten is het naar het Verenigd Koninkrijk gegaan en van het Verenigd Koninkrijk wordt nu ook Nederland aangetast door deze koopmanie. Tweederde van de Nederlanders kennen het begrip nu.

Vooral de millennials weten goed wat dit evenement inhoudt en het is dan ook de groep die veelvuldig aan dit fenomeen gaat deelnemen.

Black Friday

 

De millennials, u weet wel, de groep die tegenwoordig zo antikapitalistisch is en tot op het bot ‘woke’ over het consumentisme. Dat blijkt allemaal wel mee te vallen blijkbaar.

De retailsector in Nederland zag het commerciële belang van het koopfestijn in en kon een oppepper heel goed gebruiken. Tijdens de economische crisis was het voor veel winkeliers kommer en kwel. Consumenten gaven bijna niks uit en de ene na de andere winkelketen ging over de kop. Een Hollandse Black Friday kon de opkrabbelende economie ondersteunen, consumenten overhalen om te kopen en de kassa’s van de winkeliers spekken.

Dan blijkt het trouwens ook nog eens dat producten dagen later gewoon goedkoper zijn, of dat het maar schijn is dat er zoveel korting op een product is. Dus veel mensen trappen ook nog eens in marketingtrucs. Let dus vooral op wat u koopt en laat u niet misleiden door de hele marketing die achter dit fenomeen heerst. Bedrijven willen verkopen en u moet consumeren!

Dit lijkt wel een beetje op een links antikapitalistisch artikeltje, maar daar gaat het mij niet om. Ik ben voor de vrije markt en voor het kapitalisme. Wat mij wel tegenstaat is het maar blijven door consumeren en kopen van spullen die mensen helemaal niet nodig hebben en het slaafs achter elkaar aanlopen om die zogenaamde ‘koopjes’ als eerst in je handen te krijgen. Ik hoop dat we niet nog meer van dit soort typisch Amerikaanse ‘feestdagen’ krijgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. hans-e-pans

  Amerikaanse onbenulligheid!

  1. Ritter

   hans-e-pans

   “Black Friday” is tegenwoordig wereldwijd en niet alleen maar in de VS.

   Black Friday chaos goes global
   http://www.dailymail.co.uk/news/article-5113559/Shoppers-world-join-Black-Friday-chaos.html

   1. Rosasolis

    @Ritter. Wij houden nog steeds van gewone echte, niet internet winkels, waarbij
    je kunt nog steeds terecht kan komen in een winkel voor een mooie apparaat dat je in de winkel ziet, en erover kan praten met een echte mens over hoe je het gaat betalen. Zijn goede menselijke verkopers
    niet meer belangrijk?

 2. van Urk

  Het wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstinkopen. Oorspronkelijk komt de naam “Black Friday” uit de Amerikaanse stad Philadelphia en werd rond 1965 voor het eerst gebruikt om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving. Rond 1981 wordt voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die dag de winkeliers voor het eerst “in het zwart” komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de VS is het bij de boekhouding de gewoonte om verliezen in rode inkt in boeken te schrijven. Uiteraard is dit technisch onjuist omdat de detailhandel wel degelijk winst maakt gedurende andere tijden van het jaar, maar het illustreert hoe belangrijk de kerstperiode is voor het jaarlijkse eindresultaat.

  1. Ni28

   Black Friday is ook de uitdrukking die drukte moet suggereren, het is er zwart van de mensen. Ben benieuwd of deze als racistisch opgemerkt wordt.

 3. Michael

  Goed stuk hoor, Lars. Maar je spreekt jezelf enorm tegen in de laatste alinea.

  Je zegt:
  “ik ben voor de vrije markt en het kapitalisme”

  en vervolgens zeg je:
  “Wat mij wel tegen staat is het maar blijven door consumeren en kopen van spullen die mensen helemaal niet nodig hebben en het slaaf achter elkaar aan lopen om die zogenaamde koopjes als eerste in de handen te krijgen”.

  Dat laatste stuk is natuurlijk de vrije markt en kapitalisme in al zijn glorie, dus lijkt me niet echt te rijmen met jouw support voor het kapitalisme en de vrije markt.

  Verder een goed stuk! Alleen jammer dat je niet door durft te zetten en het beestje echt bij de naam te noemen, dat resulteerde in een wat knullig einde.

  1. Dubbele Komma

   De enige hier die gek is op kapitalisme is pro europa dhimmie dopper jeweetwel van je ander nep-account.

   1. Michael

    Uhm… nee, weet ik niet eigenlijk. Volgens mij zei Lars hierboven dat je voor kapitalisme is. Jij niet, moet ik uit deze taalkundige warboel opmaken?

    1. Baaz

     Om als multinick te fungeren zal je waarschijnlijk gebruik maken van meerdere browsers?

     1. Michael

      Geen idee. Spreek je uit eigen ervaring?

     2. swetsnek

      Ja dat doet ie ook kan niet anders meerdere browsers en heel veel e-mail adressen he

  2. Lars Benthin

   Goedenavond Michael!

   Ik kan niet op alles reageren, maar dit kan ik echt even niet laten. Allereerst, bedankt voor het compliment!

   Uw reactie kan ik begrijpen als u de redenering hanteert die u heeft, maar het is niet het kapitalisme in al haar glorie. Kapitalisme is contractvrijheid en het vrijelijk vergaren van de vruchten der arbeid in een marktsysteem die vraag-en-aanbod stimuleert. Het betekent niet dat je alles maar moet kopen wat je wil en het consumentisme is ook geen voorbeeld van het kapitalisme, maar een mogelijk effect van dit systeem.

   Kapitalisten en filosofen zoals Rothbard, Mises, Hayek, en Friedman hebben terecht gewezen op het feit dat in een kapitalistisch systeem als overheid- en marktstructuur er in de samenleving ook een moreel systeem moet bestaan van genegenheid, vrijwillige solidariteit en natuurlijk het typisch calvinistische behoudenheid aangaande de uitgaven en inkomsten. Kapitalisme komt dus pas echt tot haar hoogtepunt als de cultuur en bevolking een cultuur behelst van calvinisme en het consumentisme probeert te vermijden.

   Met deze redenering, die ik hanteer, is het einde van mijn relaas juist een logische slotstuk.

   1. Michael

    Beste Lars, dank voor je inhoudelijke reactie. Tussen al die onzin van de gemiddelde reaguurder is dit een hele verademing!

    Je slaat een interessant punt aan, en ik ben het deels wel met je eens. Het wordt alleen een beetje een “kip en ei” verhaal. Immers, in het kapitalisme draait het voor bedrijven enkel en alleen om winstoptimalisatie en dus verkopen van zo veel mogelijk spullen. En dus zullen bedrijven zich niet bekommeren om een “moreel systeem van genegenheid”. Sterker nog, bedrijven hebben allerhande marketing experts, psychologen, etc in dienst om de consument te overtuigen dat je hun producten of diensten nodig hebt, en dus om juist tegen die genegenheid in te gaan.

    Je pleit dus, terecht, voor een soort krachtveld, met de bedrijven aan de ene kant, en de morele consument aan de andere kant. Zou fijn zijn als dat zo was, maar de praktijk (zie de waanzin van vandaag) geeft helaas aan dat we niet te maken hebben met een steady state in deze krachten, maar dat de drang tot verkopen het wint.

    Klinkt dus een beetje net als het communisme. Net als het communisme is jouw aangehaalde definitie van kapitalisme ook in theorie mooi, maar het zal altijd falen. Of althans, het is aan het falen. Wie weet komt er inderdaad eens een maatschappelijk en culturele omslag. Ik hoop het.

    1. swetsnek

     dombo je kletst maar wat en als het je niet aanstaat lekker een ander forum zoeken

     1. Michael

      Zwetstrol! Ben je toch weer lekker inhoudelijk bezig vandaag.

 4. Ni28

  Je gek laten maken door acties als Black Friday is een en calvinisme is twee. Met beide moet je met volle verstand omgaan. De ene is het tegendeel van de andere. Bij de ene koop je ook wat je niet nodig hebt en bij de andere koop je niets. Beide slecht mits je verstandig mee omgaat.

  1. Floris

   Ik herinner me nog de “dolle dagen van de Bijenkorf”. Hordes mensen lagen al uren voor de deur en stormden dan als idioten naar binnen.

   Het fenomeen is dus beslist niet nieuw.

   Het is wel interessant om eens te kijken welk deel van de bevolking het gevoeligst voor overconsumptie is. Ik schat in dat dat de (vroegere) onderklasse is.

 5. swetsnek

  De randdebielen in Nederland werden los gelaten hahahaah wat een klootjesvolk je blijft lachen met die kudde schapen

  1. swetsnek

   Mensen rennen winkel in winkel uit om te kopen wat ze thuis niet nodig hebben hahaha

 6. Rosasolis

  Ik woon in Nederland sinds 1970, maar dit jaar is het eerste “Black Vrijdag” gedoe dat ik
  heb ooit mee gemaakt? De krant was er vol van en internet nog meer, gisteren en nog steeds vandaag. Ik was tot nu toe altijd gewend aan de uitverkoop reclames in januari en eind juni. Enkele jaren was het woord “uitverkoop” veranderd tot “sale”. En nu
  omdat Amerikanen Thanksgiving dit weekend vieren, en dat dit oer-oude feest wordt
  ingeleid door de “Black Vrijdag”uitverkoop, moet de winkels van Nederland dit traditie
  overnemen! Terwijl alleen in de kerk wordt er de Dankdag gevierd! Moet Nederland
  nu “Little America” gaan worden. Misschien is het omdat ik weet wat armoede is,
  ben ik blij ben dat ik een spaarrekening heb, zodat ik een beetje geld heb voor bijv. de
  nieuwe wasmachine die ik kon zien en bestellen in een winkel vlakbij mijn dorp.
  Ik hoef me niet in trappen met dit Amerikaanse gedoe, die voor het eerst naar Nederland is overgewaaid. Ik bepaal wanneer ik iets nodig heb, en ik hoop dat er niet
  meer winkels moeten gaan stuiten omdat “Black Friday” over Nederland zou gaan heersen. Dit troep heeft niets met Nederland te maken, net als Halloween!
  Moeten wij een provincie (sorry! state) gaan worden van Amerika?

 7. Parestado4

  Een huis dat tegen zichzelf verdeeld is kan niet….?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.