Boze benadeelde van minister Grapperhaus (CDA): “Zodanig gedragen dat vertrouwen in de advocatuur is geschaad!”

Er komen meer details binnen over de zaak die een benadeelde heeft aangespannen bij de Raad van Discipline vanwege vermeende “kwalijke” handelingen van huidige justitieminister Grapperhaus in de tijd dat hij nog advocaat was. Hij wordt in totaal op vier punten beschuldigd van ernstige integriteitsschendingen.

Het was al een tijdje bekend dat minister Ferd Grapperhaus niet met een schone lei zou kunnen beginnen aan zijn nieuwe functie als Minister van Justitie van Nederland: er loopt bij de Raad van Discipline nog een zaak tegen de voormalige advocaat vanwege vermeend niet-integer handelen bij een arbeidsrechtelijke zaak die speelde op de Zuidas.

Vandaag kwamen er meer details over die zaak naar boven, waarin Grapperhaus wordt verweten het vertrouwen in de hele advocatuur te hebben geschaad. De zaak draaide om het ontslag van Karim Aachboun, die door KPMG op een onheuse manier het bedrijf zou zijn uitgewerkt. Aachboun en KPMG vechten hun ontslagzaak uiteindelijk bij de rechter uit, waarbij Grapperhaus KPMG verdedigt – en aan het kortste eind trekt.

Maar bij die rechtszaak gebruikt Grapperhaus een rapport waarvan hij weet dat het niet met zorgvuldigheid en zorg is opgesteld, iets wat hem door Aachboun zeer kwalijk wordt genomen. Het Algemeen Dagblad schrijft:

“Maar Aachboun zit nog één ding dwars: het optreden van Grapperhaus. Want de advocaat heeft er volgens Aachboun in correspondentie blijk van gegeven dat hij wíst dat president van het gerechtshof Verheij niet over alle stukken beschikte toen hij oordeelde dat Aerts niet onder druk was gezet. Zo heeft hij de rechter in de ontslagzaak tegen Aachboun ‘feitelijke onjuistheden’ verstrekt.

Misleiding van een rechter door Grapperhaus, oordeelt Aachboun in september in zijn klacht, die bij de Raad van Discipline belandt. Volgens de klacht, die deze krant in bezit heeft, schond Grapperhaus in totaal vier gedragsregels rond integriteit die gelden voor advocaten. Grapperhaus heeft informatie verstrekt waarvan hij wist ‘dat die onjuist’ was. ,,Een en ander is niet alleen kwalijk’, maar ook niet ‘des advocaats’, staat in de klacht. ,,Grapperhaus heeft zich zodanig gedragen dat het vertrouwen in de advocatuur is geschaad.””

De zaak zal in februari voorkomen. Aachboun stelt dat hij er naar uitkijkt om Grapperhaus in de rechtszaal te zien voor de inhoudelijke behandeling van zijn klachtzaak. Grapperhaus zal een stuk minder optimistisch zijn: voor hem zal deze zaak nog maanden als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd hangen. Iets wat je als minister eigenlijk liever dus níét hebt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Marija

  Tja ik moet zeggen, ik ben niet verbaasd.
  Krijg zo langzamerhand een akelige smaak in de mond van wat er in Den Haag allemaal kan en gebeurd.

 2. IJscoman

  Grappige foto. Met dat stukje ‘haar’ op zijn achterhoofd lijkt hij precies op een Chinese Mandarijn. Wat hij ook is natuurlijk.

  1. Ni28

   Als je goed kijkt staat er iemand achter hem of is met de foto geknoeid.

 3. corfo

  Het wordt steeds duidelijker dat “den Haag” één grote bende is.
  Nú weer een “minister” die een onderzoek aan z’n broek heeft.
  Deze man, Grapperhuis, staat rechtop op de foto, in z’n rug gesteund door een “aanhanger” van hem; indien hij niet zou zijn gesteund was hij dubbel geklapt, een figuur zónder enige ruggengraat. Lijkt, voor wat dát betreft, sprekend op Rubberen Rutje.

 4. Ni28

  Een louche advocaat kan hier minister worden. De voorgaande minister en staatssecretaris waren ook niet schoon. Het went!

 5. Christina

  Wilders krijgt dus weer gelijk!

 6. Roughwood

  Lekker clubje dat KPMG. Dat je die baggerpoel überhaupt wilt verdedigen.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/18/hoe-kpmg-meijburg-een-pijnlijke-affaire-liet-escaleren-5356895-a1532574

 7. poison

  En binnenkort gaat de eerste kop rollen. Wie volgt hierna???

 8. Wim Vreeswijk

  Dit is niet bepaald grappig voor Grapperhaus. Het lijkt me het beste dat hij zich hangende deze procedure zich, in ieder geval tijdelijk, terugtrekt als minister. Hij kan natuurlijk ook het hele kabinet laten vallen. In dat geval krijgen we weer nieuwe verkiezingen. Dan wordt het pas echt grappig !

 9. PMG

  Grapperhaus = leukste thuis

 10. Babaji538

  De man ziet er betrouwbaar uit.
  Ook op social media.
  Hij komt immers van goede huize.

  Het woord ‘vermeend’ wordt momenteel,
  vermeend gebruikt. Overigens.

  Het merendeel, van ons Nederlanders,
  leeft buiten het realiteitsbeeld, om.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.