Charles Groenhuijsen bij Pauw: Het valt allemaal wel mee met die Russische propaganda

Geen categorienov 16 2017, 13:00
Zowaar een journalist die de hetze weerspreekt.
De voormalige correspondent van de NOS in Amerika, Charles Groenhuijsen, mocht gisteravond langskomen bij het tv-programma Pauw om zijn nieuwe boek te promoten, "Optimisten hebben de hele wereld." Zijn belangrijkste punt is wat dat betreft dat het veel beter gaat met "de wereld" dan de meeste mensen denken, en dat die positieve werkelijkheid vertekend wordt door de media, die alleen slecht nieuws brengen. Klopt natuurlijk voor een groot deel, maar hé, slecht nieuws verkoopt nu eenmaal beter. Einde discussie.
Hoe dan ook, tijdens die discussie over het negatieve karakter van 'het nieuws' ging Groenhuijsen ook in op berichtgeving over Russische bemoeienissen met onze politiek en media. Wat hij daarover te zeggen had verdient het om er even uitgelicht te worden.

"Als nu kijkt naar wat er aan de hand is, natuurlijk is het zorgelijk, maar a) het is van alle tijden dat landen elkaar bespioneren en elkaar proberen te beïnvloeden, dus op dat vlak niets nieuws. Wat wel nieuw is is de manier waarop en ook dat we er nu achterkomen, dat we daar van schrikken en terecht. Maar 'bedreiging voor de democratie' [red.: zoals De Telegraaf kopte], we hebben al vele tientallen jaren met de Amerikanen en de Russen en de Sovjet Unie [gehad] dat ze elkaar ontzettend lopen te pesten. Onze democratie is daar behoorlijk krachtig uitgekomen."

Vervolgens pakte hij ook minister Ollongren aan die onlangs riep dat de Russische inlichtingendiensten Nederland "in het vizier" hebben. "Dat zijn teksten die gebruikt worden. Nou dat zal best, dat hebben ze al tientallen jaren."
En daar zit hem de crux. De media en politici doen net alsof Rusland opeens aan beïnvloeding doet, maar dat is je reinste flauwekul. De propaganda-machine van Poetin is niets vergeleken met die van Stalin back in the day. Toen waren er hele horden journalisten die actief gebruikt werden door de Russen om hun propaganda te verspreiden. Er is dus niets nieuws aan dit soort bemoeienissen... maar we zien ook dat Nederland prima uit die eerdere situatie is gekomen.
Daar komt nog eens bij dat de media en Den Haag die bemoeienissen ontzettend overdrijven. Je zou bijna zweren dat Rusland de NOS, RTL Nieuws, De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en Nu.nl heeft overgenomen. Natuurlijk is dat je reinste flauwekul. Als ministers gevraagd worden om voorbeelden te noemen hebben ze het over één of twee websites die door niemand gelezen worden. Nou, dat heeft wel even een enorme impact zeg.
Het is goed dat Groenhuijsen, een prominent lid van het politiekcorrecte mediakartel, dit benoemt. Nu hopen dat zijn oud-collega's zijn woorden ter harte nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten