Column Jan Roos: PVV-rechters, graag

Als ik me even wil ergeren kijk ik naar het NOS Journaal, maar als ik echt zin heb om me kwaad te maken open ik de website van de Volkskrant en het is altijd wel raak.

Deze keer in de Volkskrant een interview met Sarah Izat, een moslima die – “hallo, daar zijn we weer!” – een hoofddoek wil dragen tijdens haar werk als politie-agente. Het is onbegrijpelijk dat deze discussie voor de zoveelste keer gevoerd moet worden. Politiemensen dragen een uniform, dat doen ze omdat ze neutraliteit dienen uit te stralen. Dus geen religieuze uitingen, en geen uiterlijke kenmerken die je kunnen koppelen aan welke organisatie, politieke opvatting of denkbeeld dan ook. Mooi, ook weer opgelost. Zou je zeggen. Toch blijft de roep om een uitzondering voor de hoofddoekdraagster te maken steeds weer klinken.

Volgende week komt het College voor de Rechten van de Mens met de uitspraak of mevrouw Izat haar doekje nou op mag tijdens haar werk of niet. En voor de zoveelste keer zal het een ‘nee’ worden en dan zal voor de zoveelste keer geroepen worden dat dit discriminatie is. Het begint een beetje het niveau van de Zwarte Pietendiscussie te krijgen: iedere keer weer hetzelfde grijsgedraaide plaatje. In het interview zegt mevrouw Izat nota bene dat haar indentiteit vergroeid is met haar hoofddoek en dat ze het lapje stof draagt om haar liefde voor haar god concreet te maken. Vervolgens stelt ze dat wij niet bang hoeven te zijn dat de politie islamiseert als politiemensen zo’n onding dragen.

U begrijpt wel dat met zoveel tegenstellingen het lastig is mevrouw verder nog serieus te nemen. Totdat ik een ander interview met deze moslima las. Daarin meldt ze dat het haar doel is om de eerste rechter in Nederland te worden met een hoofddoek. Weer dezelfde kletskoek natuurlijk, want een rechter dient net als een politievrouw neutraal gekleed te zijn. Voor shariarechtbanken moet je echt ergens anders zijn.

Maar daarna maakt ze een punt waar ik het alleen maar mee eens kan zijn. Want volgens Sarah Izat moet de rechterlijke macht de maatschappij weerspiegelen en dat is nu niet het geval. En dit was de eerste keer dat ik haar iets zinnigs hoorde zeggen. Want inderdaad zeg: de rechterlijke macht is verre van een doorsnee van onze samenleving. Zestig procent van de rechters in ons land is vrouw en vrijwel allemaal D66 of linkser. Daar zou wel eens wat aan mogen gedaan worden, want dat is inderdaad geen representatieve weerspiegeling van de maatschappij.

Dus ik pleit bij deze voor PVV-rechters, FvD-rechters en een stuk minder rechtsprekende vrouwen. Maar ik denk niet dat Sarah Izat die doorsnee van de samenleving wenst, want het moet natuurlijk wel allemaal in haar geïslamiseerde straatje passen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Kodi

  Bij de politie is er maar één hoofddeksel en dat is de politiepet. En voor het etaleren van godsdienstige dramdwang middels een kopvod hoepel je maar lekker op uit ons land. OIC-landen met een ondergeschikte positie voor vrouwen genoeg.

 2. buitenbeentje

  de rechterlijke macht een doorsnee van onze samenleving.
  Meer Marokkaanse criminelen als rechter dus.

 3. Two Ravens Black Kettle

  Kop, spijker, raak.
  Maar wat het niet de aanvoerder van het rechter gilde die op de Orwelliaanse Staatsmedia melde dat PVV’rs geen rechters konden worden omdat ze een ‘andere mening hebben’

  Waarom niet als in Amerika onze eigen rechters kiezen ? Ik vermoed dat dat heel veel levens zal redden want een groot deel van de moreel failliete D’66 magistratuur hebben liters en liters bloed aan de klauwen.

 4. Guus Geluk

  De PVV is amper vertegenwoordigd binnen de rechterlijke macht en de SP levert evenmin veel rechters. Maar de PVV en SP zijn ook de partijen voor de gewone man, terwijl D66 – maar ook VVD en Forum voor Democratie – partijen voor, nu, de dure lieden zijn.

  Derhalve lijkt het me een goede weerspiegeling van de samenleving.

  1. sonar

   Guus Gestoord onder welke noemer plaats jij je zelf.
   Jij bent echt een Donald Duck figuur verstand van een eend.

   1. Guus Geluk

    Helaas kan ik geen tegenargument uit je schrijfsel opmaken.

    1. EllyD19

     Kan me niet voorstellen dat Guus Geluk zelf achter zijn schrijfseltjes staat. Ik denk eerder aan een marionet van de oproerkraaiers, oftewel extreemlinksen.

     1. Guus Geluk

      Haha, die EllyD19.

  2. Zweedse kok

   PVV rechters?
   Rechters een afspiegeling van de samenleving.
   .
   In tijden niet zo een baarlijke onzin gelezen.
   .
   Dat rechters een afspiegeling van de Nederlandse samenleving moeten zijn is een vergissing van Buitenbeentje, hij zal wel in de war zijn met de 2e kamer.
   .
   PVV rechters kan uitsluitend ontsproten zijn aan het brein van een minkukel waarvan nu wel duidelijk is waarom hij in de politiek mislukt is.

   Rechter komen niet voort uit een politieke stroming maar na studie.
   https://www.werkenbijderechtspraak.nl/rechter-of-raadsheer-worden/
   Jurist met twee á zes jaar juridische werkervaring
   Juristen met twee á zes jaar werkervaring na het succesvol afronden van hun opleiding, waarvan minstens twee jaar buiten de rechterlijke organisatie, die de selectieprocedure met succes hebben afgerond, worden rechter in opleiding (rio). Deze rio’s volgen de volledige opleiding, die vier jaar duurt. Je volgt je opleiding bij één van de gerechten en bij SSR, het opleidingsinstituut van de Rechtspraak en een stage bij het OM. Rechtbanken stellen twee maal per jaar vacatures open voor juristen met beperkte.
   .
   Dat er binnen de PVV weing en binnen D66 veel rechters voorkomen zal dus wel iets met het opleidingsniveau van hun kiezersaanhang te maken hebben.
   .

   1. Guus Geluk

    “Dat er binnen de PVV weing en binnen D66 veel rechters voorkomen zal dus wel iets met het opleidingsniveau van hun kiezersaanhang te maken hebben.”

    Ja, dit is een harde waarheid, maar zo cru wilde ik niet zijn.

    https://nos.nl/artikel/2163382-jong-of-oud-man-of-vrouw-wie-stemde-op-welke-partij.html

    1. Zweedse kok

     Opmerkelijk dat er behoorlijk wat overeenkomsten zijn tussen de analyse van Ispos en de hier rondhangende PVV adepten.
     Tevens valt het mij op dat een bepaalde groep hier heel snel tot de conclusie komt dat die ander dom is terwijl zij zelf uitstekend voldoen aan het door Ispos geformuleerde profiel.

     1. Guus Geluk

      Een jij-bak uitdelen is kenmerkend voor de groep waar IPSOS het over heeft, Kok.

      Nog een kenmerk: er wordt zelden nagedacht voor men een bericht optikt.

   2. wheelboy

    Schijnt dan wel zo te zijn dat PVV ers meer verstand hebben ondanks hun lage opleiding (zelf PVV stemmer en een HBO Economie opleiding) van economie als de hoog opgeleide D66ers en GL aanhangers . En meer aan hun eigen bevolking denken .Lees dit maar eens dan wordt het misschien duidelijk .
    https://www.ad.nl/binnenland/stop-massa-immigratie-om-verzorgingsstaat-betaalbaar-te-houden~aae4b1cb/

    Met bovenstaande heeft de in een villa wonende D66 er en aan de uni studerende GL er ook niets van doen .Vaak (en ik heb ze in mijn familie zitten) stemmen ze dan GL of D66 tijdens hun studie .En later als ze werken en vet verdienen stemmen ze VVD . Puur eigenbelang . Zelf zie ik het als een stuk egoïsme . Het ikke ikke ikke verhaal . Zelf ben ik van mening (ben 2 verdiener) dat je eerst als NL voor je eigen bevolking moet zorgen dat die het goed hebben . Streng voor diegene die het vernaggelen .Rechtvaardig en zorgzaam voor diegene die het nodig hebben. En je kan een euro nu maar eenmaal een keer uitgeven .

  3. IJscoman

   Guus = Becker = Dopper = Zweedse kok = Isolde = Ceteris Paribus = Simon Brouwenstein = Wim Hutten. En nu vergeet ik nog 36 van zijn andere nicknames. Guus is namelijk een troll die er alles aan zal doen om te provoceren, downplayen, belachelijk te maken en op te hemelen: daarvoor wordt hij betaald.

   1. Zweedse kok

    Zie hier een bevestiging van de analyse van Ipsos.
    Had niet verwacht dat het zo ernstig gesteld was.
    Toch nog duizend maal dank.

   2. Guus Geluk

    O gut, daar is het overheidsbureau weer.

 5. Marija

  Jan, weer helemaal RAAK.
  Je analyses zijn goed, je zou in de politiek een plaats moeten hebben.
  Dat is mijn mening.

 6. Rosasolis

  Alle politie agenten moeten alleen hun normale uniform dragen. Er moet geen uitzonderingen zijn. De politie moet altijd neutraal uitzien. Persoonlijk religie heeft niets te maken. Wij moeten nooit politie-hoofdoeken toelaten. Anders gaat het veel verder, stap na stap.
  Ik kan me niet voorstellen dat over enkele jaren wij krijgen moslim medewerkers die
  dragen hun eigen aangepast uniformen, na wens. Dan zien wij moslim vrouwen in verschillende soorten hoofdoeken en burkas, en mannen met lange baarden en lange witte tunieken. Die dit soort kleding dragen in ons militaire, in vliegtuigen als stewards en stewardessen, aan de cruise schepen, en ook als personeel in ziekenhuizen.

 7. EllyD19

  Jan heeft weer eens helemaal gelijk.
  Een politieagent met een hoofddoek op, je weet niet wat je ziet. Men moet dit niet eens serieus nemen, regels zijn regels.

 8. Duke

  Oneens. Dat de kwaliteit van rechters momenteel niet fantastisch is, betekent niet dat je daarom maar aan positieve discriminatie op grond van politieke voorkeur moet gaan doen. Voor je het weet wordt dat positieve discriminatie op ras, geslacht, religie etc. Ik wil onafhankelijke rechters met goede kwaliteit. Als de kwaliteit goed is, doet het er niet toe of rechters D66, Denk, SGP, of PVV aanhangen. Wat nodig is, is de afschaffing van die levenslange benoeming en een permanente kwaliteitscontrole.

 9. Klukkluk

  Dit soort lieden prediken altijd het geloof van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit maar sluiten wel altijd direct alle PVV-ers, FvD-ers en Pegidafans uit. Vaak op basis van een mening en huidskleur. Doodeng. Ze mag de hele dag een hoofddoek om, op de vuilniswagen of als beveiliger maar dat is waarschijnlijk niet de bedoeling. Vals wijf. En de Farizeeërs die haar voor hun karretje spannen.

 10. tippelaar

  Het is heel simpel. Als een politieambntenaar zich niet houdt aan de voorschriften (ook kledingvoorschriften), dan kan de betrokken ambtenaar ontslagen worden. Helaas is de politieleiding te laf om het zover te laten komen want ze doen liedver aan pappen en nat houden. Iets anders is dat ik, GEHEEL PERSOONLIJK, vind dat moslims niet bij de politie thuis horen. Zij vormen een vijfde colonne binnen het politieapparaat want bij moslims gaan de koranwetten boven de wetten van de staat der nederlanden. Conclusie, zij zijn staatsgevaarlijk. Idem de moslimmilitairen die in dienst zijn van wat eens het nl.leger was.

 11. Arnoniemuss

  Wat ieder met me eens zal zijn is dat een rechter juridisch competent moet zijn. Als er onder de geschikten ook Pvv-ers of Fvd-ers zijn, kun je een voorrangsbeleid voeren voor meer representatie. Maar je gaat niet iemand als rechter aanstellen louter en alleen omdat hij een PVV- of FVD- sticker op zijn buik heeft. Misschien is het aanbod klein vanuit PVV en FVD

 12. Ruud562

  @Tippelaar, je hebt verdomd gelijk! Helaas zijn er teveel naieve en dwaze deugmensen vooral in bestuur en politiek die deze harde, onomstootbare waarheden en feiten niet willen erkennen!

  Ja, als het veelst te laat is, maar dan nog ontkennen ze of proberen het alsnog onder het tapijt te schuiven!

  En Jan, wederom een juiste vaststelling!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.