Terreurverdachte Hassan A. fantaseerde over aanslagen in Nederland, maar OM vraagt om een lage straf

Terreurverdachte Hassan A. fantaseerde over aanslagen in Nederland, maar OM vraagt om een lage straf

Vandaag moest de terreurverdachte Hassan A. voor de rechtbank verschijnen voor het feit dat hij in Eindhoven met een bivakmuts rond reed. In zijn huis en computer werd toen duidelijk dat hij een obsessie had met IS en onthoofdingsfilmpjes bezat. Daarnaast is hij in het verleden veroordeeld voor bedreigingen van mensen in publieke functies en straatroof.

Toch eist het OM maar twee jaar straf en daarna TBS. Daarin legt het OM dus vooral veel hoop op de TBS-procedure en uiteindelijk ook voor re-integratie in de samenleving. In de gesprekken van de verhoringen en de verklaring in de rechtszaak vond men hem erg openhartig over zijn ideeën en gevoelens en dat zou voor dit soort personen zeldzaam zijn. Daarnaast concludeerde het OM ook dat het nooit tot concrete plannen voor aanslagen is gekomen en de interesse van Hassan voor IS verminderde:

In de maanden voor zijn arrestatie verslapte A.’s interesse voor IS. ,,Ik ging aan ze twijfelen.” De Eindhovenaar werd opgepakt toen hij met een bivakmuts over zijn hoofd door de stad reed, verontruste Eindhovenaren belden de politie. ,,Het was niet zo handig, nee”, zei hij daar vandaag over. Bij een huiszoeking vond de politie een stroomstootwapen, een mes en tie-wraps. Op zijn pc stonden, behalve de mapjes Plan 1 en Plan 2, ook nog heel veel IS-video’s, onder meer van onthoofdingen.

Het is natuurlijk altijd goed als mensen tot inkeer komen en leren van hun fouten, maar deze man had informatie voor het plegen van een aanslag op 'militaire doelen'. Daar moet niet te licht over gedacht worden. Het kan ook wel zijn dat de interesse voor IS misschien is verminderd, maar betekent dat ook dat hij gederadicaliseerd is? Zulke motieven en gedachten gaan niet ineens weg, dat is niet menselijk en het zou getuigen van naïviteit van het OM om daar vol op te vertrouwen.

Re-integratie van dit soort personen moet met de uiterste voorzichtigheid beoogd worden en zelfs dan vind ik het zelf nog van naïviteit getuigen dat met een TBS-procedure ineens allemaal radicale gedachten afwezig zijn en zo iemand bijna letterlijk is geherprogrammeerd. De straffen zijn te licht en ik begrijp echt niet waar de hoop op gevestigd is dat een goede re-integratie in de samenleving een kans van slagen heeft als je alles bekijkt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties