jan roos

Column Jan Roos: PVV-rechters, graag

Geen categorienov 10 2017, 12:00
Als ik me even wil ergeren kijk ik naar het NOS Journaal, maar als ik echt zin heb om me kwaad te maken open ik de website van de Volkskrant en het is altijd wel raak.
Deze keer in de Volkskrant een interview met Sarah Izat, een moslima die - "hallo, daar zijn we weer!" - een hoofddoek wil dragen tijdens haar werk als politie-agente. Het is onbegrijpelijk dat deze discussie voor de zoveelste keer gevoerd moet worden. Politiemensen dragen een uniform, dat doen ze omdat ze neutraliteit dienen uit te stralen. Dus geen religieuze uitingen, en geen uiterlijke kenmerken die je kunnen koppelen aan welke organisatie, politieke opvatting of denkbeeld dan ook. Mooi, ook weer opgelost. Zou je zeggen. Toch blijft de roep om een uitzondering voor de hoofddoekdraagster te maken steeds weer klinken.
Volgende week komt het College voor de Rechten van de Mens met de uitspraak of mevrouw Izat haar doekje nou op mag tijdens haar werk of niet. En voor de zoveelste keer zal het een 'nee' worden en dan zal voor de zoveelste keer geroepen worden dat dit discriminatie is. Het begint een beetje het niveau van de Zwarte Pietendiscussie te krijgen: iedere keer weer hetzelfde grijsgedraaide plaatje. In het interview zegt mevrouw Izat nota bene dat haar indentiteit vergroeid is met haar hoofddoek en dat ze het lapje stof draagt om haar liefde voor haar god concreet te maken. Vervolgens stelt ze dat wij niet bang hoeven te zijn dat de politie islamiseert als politiemensen zo'n onding dragen.
U begrijpt wel dat met zoveel tegenstellingen het lastig is mevrouw verder nog serieus te nemen. Totdat ik een ander interview met deze moslima las. Daarin meldt ze dat het haar doel is om de eerste rechter in Nederland te worden met een hoofddoek. Weer dezelfde kletskoek natuurlijk, want een rechter dient net als een politievrouw neutraal gekleed te zijn. Voor shariarechtbanken moet je echt ergens anders zijn.
Maar daarna maakt ze een punt waar ik het alleen maar mee eens kan zijn. Want volgens Sarah Izat moet de rechterlijke macht de maatschappij weerspiegelen en dat is nu niet het geval. En dit was de eerste keer dat ik haar iets zinnigs hoorde zeggen. Want inderdaad zeg: de rechterlijke macht is verre van een doorsnee van onze samenleving. Zestig procent van de rechters in ons land is vrouw en vrijwel allemaal D66 of linkser. Daar zou wel eens wat aan mogen gedaan worden, want dat is inderdaad geen representatieve weerspiegeling van de maatschappij.
Dus ik pleit bij deze voor PVV-rechters, FvD-rechters en een stuk minder rechtsprekende vrouwen. Maar ik denk niet dat Sarah Izat die doorsnee van de samenleving wenst, want het moet natuurlijk wel allemaal in haar geïslamiseerde straatje passen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten