Dankzij jarenlange defensiebezuinigingen: ‘NAVO sinds einde Koude Oorlog niet zo zwak geweest als nu’. Fijn!

Voelt u zich ook zo veilig? Nou mooi, want dat komt vast door de NAVO. Het internationale militaire bondgenootschap stond er sinds 1992 nog nooit zo slecht voor, aldus een analyse van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Rusland kan buurlanden invallen, en het zal de NAVO dan een flinke tijd kosten om te reageren.

Jarenlang hebben Europese machtshebbers bezuinigd op hun nationale veiligheidsapparaten. Legereenheden werden ontbonden, kennis en expertise vergingen en de staande troepenmacht slonk met het jaar. Want toen de Muur viel en de Sovjet-Unie zichzelf ontbond was al het kwaad uit de wereld, nietwaar? We gingen richting de ‘end of history‘: alle landen ter wereld zouden democratische rechtsstaten worden en dus werden legers overbodig.

Juist ja, aldus het gevaarlijke westerse wensdenken uit de jaren ’90 en zelfs daarna nog. Inmiddels zijn we erachter dat het paradijs op aarde niet aan het naderen is, maar uit een naïef geloof erin hebben we wel onze belangrijkste internationale beveiliging tegen militaire rottigheid – de NAVO – tot op het bot uitgekleed. Die NAVO is nu dus niet bestand tegen externe dreigingen, zoals een Rusland dat nog altijd likkebaardend naar de Baltische staten kijkt. Lees en huiver:

“De NAVO stond er sinds de Koude Oorlog niet zo slecht voor als nu. De veiligheidsrisico’s waren sinds het einde van dit conflict niet zo groot. Dat staat in het rapport De toekomst van de NAVO en de veiligheid van Europa van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).

De AIV constateert ook dat Baltische staten als Estland en Letland zwak zijn en gemakkelijk in te nemen zijn door Rusland. Op de lange termijn zal Rusland het niet winnen van de NAVO, maar het land kan wel snel een ‘zeer grote troepenmacht samenstellen’.”

Daar word je natuurlijk niet vrolijk van, maar nog pessimistischer wordt een mens van het feit dat zelfs de AIV nu een “oplossing” biedt in het zoeken van de “dialoog” met Rusland. Door te praten met een land geleid door een manipulatieve ex-KGB-spion kan je dreigingen wegnemen en de orde herstellen, aldus de Adviesraad. Juist ja: Rusland als land dat voor rede vatbaar is en bereid zich te schikken naar alleszins redelijke wensen uit het Westen: dat zou echt de allereerste keer zijn, zeker onder het oorlogszuchtige bewind van born again-sovjetleider Vladimir Poetin.

Nee, de enige manier om de NAVO weer effectief te maken is door Defensie weer serieus te nemen. Schrap bezuinigingen, stop de opheffing van legeronderdelen en durf de militaire aanwezigheid weer uit te bouwen. Ja, dat zal een duit kosten, maar het is ook de enige manier om van de NAVO weer de sterkste militaire speler ter wereld te kunnen maken. Nu – niet in de laatste plaats door Rusland – de aardbol steeds onveiliger wordt is dat echt geen overbodige luxe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. CJD

  Dit stukje zou makkelijk het bullshit award van 2017 kunnen scoren. Dat de NAVO zo twak is vind ik juist een prima zaak

  1. CJD

   Twak =zwak

 2. Guus Geluk

  We zullen inderdaad meer moeten gaan bijdragen aan ons militaire apparaat om de NAVO op te zetten tot een krachtige en slagvaardige organisatie. Het wordt voorts hoog tijd eenheid binnen de NAVO te creëeren: Turkije lijkt steeds meer toe te buigen naar de Rusland-as.

  Voorts zullen we in Europees verband intensief moeten samenwerken om onder meer de Russische dreiging het hoofd te bieden.

  We zijn een uitermate welvarend continent en Nederland is nota bene de vijftiende tot twintigste economie ter wereld. Waarom kunnen we dan niet eens het Defensie-apparaat op orde houden?

  1. buitenbeentje

   We kunnen (willen) niet eens onze ouderen verzorgen en voedselbanken voorkomen. Veel te veel hobbyisme en lobby in de politiek.

   1. Guus Geluk

    Eens, maar de wil om te zorgen voor de ouderen is er bij ons allemaal, de Kamers incluis.

    1. corfo

     @ Guus G.
     “De wil is er bij ons én de Kamers” zeg je.
     Je zou best gelijk kunnen hebben, bovendien roepen de ballenhappers uit de “regering” zelfs nog dat we een “rijk” landje zijn !!
     Als het sprookje van “rijk zijn” klopt, en de wil er is, waar schort het dan aan ?
     Ik heb al vaker gezegd, dat NL helemaal géén “rijk” landje is.
     @ buitenbeentje heeft gelijk met de Voedselbanken; deze week nog in de media gelezen/gehoord dat 5 % (!!!!!) van de kinderen zónder eten naar school gaat en aldus hongerig in de klas zit.
     Ik heb vrijwilligerswerk bij een Voedselbank verricht, een aanrader voor mensen die ons landje “rijk” noemen !!!!

     1. corfo

      @ Guus G.
      En toen was Guus verdwenen !!
      Gaat elk gesprek waar énige kennis van het ten berde gebrachte wordt vereist, uit de weg. Mij is duidelijk waar zijn kennis ophoudt.

  2. Baaz

   Genderneutrale EU-commando’s…

   1. Guus Geluk

    De Europese Unie heeft geen leger, Baaz.

 3. DolleDries

  Als de EU de agressie tegen Rusland stopt kunnen we nog meer bezuinigen op de NAVO.

 4. poison

  Pang, pang, pang.

  1. hans-e-pans

   En dan een grote mond tegen Rusland opzetten en ze uitlokken. De Russen doen het in de broek van pang, pang en pjuw, pjuw. Ja van het lachen om de domheid van de Europeanen.

 5. denk eens na

  Dus een eu leger ,volgende stap is verenigde staten van Europa.

 6. Jan van Kampen

  De New Age (nieuw tijdperk) geloofd sterk in het ‘’vervrouwelijken’’ van de samenleving. De evolutie van een samenleving tot een paradijs! Vooruitgangsgedachte in geestelijke zin. Zingeving in het Nihilisme, gestuurd door staat. ‘’Staatsreligie’’ puur sang. Het infecteert al jaren de gedachten in de politiek en samenleving!
  Brussel denkt dat deze gedachte de Sovjet-Unie heeft gebroken!
  De enige reden dat de Sovjet-Unie viel was omdat het systeem niet meer werkte.

  Voorbeelden van de New Age gedachte:
  – Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen.
  – Mannen worden wijven, wijven worden mannen.
  – Geen mannelijke wereld, maar vrouwenwereld.
  – Niet hard, maar zacht zijn voor elkaar.
  – Geen normen, alleen waarden delen met elkaar.
  – No-War geen oorlog, want gaan met elkaar in dialoog!
  – Seks is vrij voor iedereen en ongebonden buiten de bedding van het huwelijk.
  – Alle religies zijn gelijk! Allemaal belangrijke culturen!
  – Wat anders is dan de christelijke waarden is per definitie een verrijking.
  – Kinderspeelgoed heeft lieve gezichtjes, vertoond geen werkelijkheid.
  – Geen haat maar liefde! Liefde! Ja, ongebonden liefde!
  – Liefde omdat ik lief heb! Liefde is de norm.
  – Afzwakken van contrasten! Er is geen verschil. Er mogen geen verschillen zijn.

  De evolutie is de grootse dwaasheid die er bestaat en heeft geen grond. Devaluatie is het enige wat je ziet! Doe maar eens 3 jaar niets aan je voorgevel of voortuin…. en, is het mooier geworden? Dat er nieuw leven ontstaat en leven bestaat heeft niets met onze hoge ontwikkelde maatsschappij te maken! De wereld is de laatste eeuwen alleen maar minder op geworden! De druk op het leven alleen maar hoger.

  Wordt wakker, Darwin wilde geen meerdere accepteren!
  De New-Age beweging met haar uiting (Flowerpower periode) wilde ook geen meerdere accepteren! De enige reden dat de Europese Unie valt is omdat het New-Age systeem niet gaat werken. We hebben de Russische beer als dom beschouwd! De wereldproblemen genivelleerd! Wie is er nu dom en verlicht?
  God geve ons andere tijden!

  1. Baaz

   Stevig betoog Jan, zeer scherp! De ogen openen opdat zij niet kunnen zeggen dat ze het niet wisten.

 7. Ni28

  En de voormalige Oostblok landen zich maar rijk rekenen met het lidmaatschap van de NAVO. Kat in de zak gekocht i.p.v.veiligheid. Kleine troost is dat het op de Russische zijde ook niet geweldig zal zijn Russen kennende.

 8. Ni28

  Het is naïef om te denken dat je ooit zonder defensie zou kunnen leven. Het is begonnen in de Oertijd met de man met de knuppel en het is nooit meer opgehouden.

 9. Bes Tolen

  Wat Nederland betreft worden de standpunten van hardline NATO het meest vertolkt door rabiate KVP CDA’ers, die strategisch geopolitiek in de eerste plaats nog denken met inbegrip van de koude oorlogsfeer. Basis een tegenstelling, die vroeger werd opgeroepen door de heersende gewelddadige communisten in Oost Europa. Maar het communisme heeft daar haar macht verloren en dat tast zelfs het bestaansrecht van de NATO in haar huidige vorm aan. De NATO zou zich op de nieuwe grote gevaren moeten richten en die liggen niet in Oost Europa.
  Maar zij, die rabiate KVP CDA’ers zijn als oud bewindslieden wel schuldig aan de nieuwe grote gevaren waar geen kruit en ook geen kruid tegen opgewassen is met de huidige politiek. Zij zijn schuldig aan de massa immigratie voor achterlijken, die snoeiharde ja zelfs dodelijke principiële vijandschappen van terroristen en ook andere immigranten in ons eigen land en buurlanden heeft gebracht, die zich zwaar met criminaliteit bezig houden en nog anderen die de laatste tijd zijn begonnen de oorspronkelijke bevolking grootscheeps politiek te belasteren. De autochtone bevolking van Europa heeft het nakijken.
  Vijandschappen tegen de mensheid of te wel tegen ieder, die hun levensopvattingen niet deelt, zijn er dus in Europa gekomen. Nieuw bij gekomen. Van buiten. Waar hield de NATO ze van binnenkomst af? Nergens. Die oud bewindslieden van hier hebben hun plichten verzaakt. Tegen zoiets helpt geen zware optuiging NATO oude stijl tegen. Zeker niet tegen Rusland want dat gaat over zinloze inbeelding door hedendaagse verzakers hier. We zullen namelijk wel het gevaar lopen van intern verraad. Daar zijn we in de huidige politieke constellatie niet van gevrijwaard. Want ook binnen de NATO gaan de principes van gelijke en gelijkwaardige vertegenwoordiging voor op de bestrijding van, laat staan de gehele vrijwaring van interne achterlijke dodelijke aanvallen. Die gevaren kunnen alleen maar groter worden want de massa immigratie gaat maar door. Die gevaren betekenen ook dat we als Europeanen steeds zwakker komen te staan tegen zware manipulatie door staten waar de massa immigranten vandaan komen. Zeker als die staten ook nog eens een gezamenlijk beleid voeren. Dat zou de NATO zich moeten aantrekken.

 10. Duke

  Rusland was geen gevaar, en was zelfs erg vriendschappelijk naar ‘het Westen’, tot de geopolitieke spelletjes van Obama, Merkel en de EU begonnen. Het gevaar komt niet van Rusland, wel vanuit ‘Het Westen’ zelf. Voortdurend berichten over het gevaar uit Rusland en een zwakke NAVO is niets anders dan goedkope propaganda om een EU-leger te kunnen vormen. Een leger om de EU-bevolking te kunnen onderdrukken, naar Catalaans voorbeeld.

  1. corfo

   @ Duke.
   Helemaal mee eens !
   Rusland voelt zich bedreigd doordat de NAVO steeds dichterbij komt/kwam; gevolgd door de EU.
   Ik hoor die twee dwazen nog blèren op het Majdanplein in Kiev, Bolle van Baalen en Adolf Verhofstadt.
   De EU wil een eigen leger opdat het voor de “leden” steeds moeilijker wordt om uit de EU te stappen. De EU is een zéér dictatoriaal clubje van zuipers en viespeuken.

 11. Punt50

  Er is maar één ding waar Russen respect voor hebben en dat is een keiharde vuist. Dus militaire overmacht NAVO herstellen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.