Eindelijk is het dan écht zover: dictator Robert Mugabe is afgetreden als president van Zimbabwe

‘Bob’ heeft na een halve week dwarsigheid dan toch maar de knoop doorgehakt en is opgestapt als staatshoofd van de armlastige Afrikaanse republiek. Dat maakte de voorzitter van het Zimbabwaanse parlement vanmiddag bekend.

Wat er vandaag ook zou gebeuren, duidelijk was dat tegen de tijd dat de klok slaat om middernacht zou Robert Mugabe zijn baan als president van Zimbabwe kwijt zijn. Aanvankelijk leek dat te gaan gebeuren doordat het Zimbabwaanse parlement hem wilde afzetten met een zogeheten ‘impeachment’-procedure, want Mugabe zelf zette zijn hakken in het zand en weigerde af te treden.

Maar het realisme won bij Mugabe toch van zijn koppigheid, en dus pende hij een brief richting de voorzitter van het parlement om zijn ontslag in te dienen. De tiran van het Afrikaanse land is dus na 29 jaar eindelijk weg:

“De Zimbabweaanse president Robert Mugabe (93) is na een heerschappij van 37 jaar afgetreden. Dat heeft de voorzitter van het parlement in Harare dinsdagavond (plaatselijke tijd) bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Mugabe heeft zijn afscheid aangekondigd in een brief aan de voorzitter. Het parlement was juist bezig met een afzettingsprocedure om de president uit zijn ambt te zetten.”

In die brief presteert Mugabe, dankzij wie het land aan de bedelstaf geraakte en van democratische hervormingen na de val van het apartheidsregime niks terechtkwamen, het om te spreken van een “vrijwillige” terugtreding. Dat slaat natuurlijk nergens op, maar belangrijker is dat ‘Bob’ nu echt zijn biezen heeft gepakt en het openbare bestuur van Zimbabwe definitief de rug toekeert.

Of dat voor de Zimbabwanen iets goeds betekent zullen we moeten afwachten, want zijn opvolger is vermoedelijk zijn eigen oud-vice-president die jarenlang één van z’n vertrouwelingen was. Emmerson Mnangagwa stond Mugabe al die jaren gewoon bij terwijl de president het land uithongerde en aanzette tot openlijk racisme tegenover blanken. Gaat Mnangagwa zijn Zimbabwe uit de as doen herrijzen? Vermoedelijk dus niet. Maar eerlijk is eerlijk: slechter dan Mugabe gaat eigenlijk ook niet, dus laten we de man in ieder geval het voordeel van de twijfel geven terwijl zijn land eindelijk de inktzwarte Mugabe-pagina omslaat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. H.G. Gelderblom

  Dit is een verheugende ontwikkeling. Mugabe veroorzaakte de totale stagnatie in Zimbabwe. Het is echter de vraag of een nieuwe regering tot een andere economische politiek gaat leiden.

 2. Ni28

  Mooi, er is dus weer een vacature voor een democratisch verkozen dictator.

 3. sjun

  Met al die belichting gevolgd door een afscheid wordt de linkse ikonenwereld steeds kleiner. Weer een door Progressief Nederland in het zadel geholpen linkse volksheld die zich (conform de verwachtingen) ontpopte als dictator verdwenen. En nu staat ook al de multiculturele heilstaat in het spotlicht omdat die in de praktijk vooral op islamisering van de leefomgeving blijkt uit te draaien. Ik zou andere idealen gaan aanhangen. Sommigen doen dat al en hebben zich door George Soros laten kopen om het Globalisme en de gemakkelijker door Soros te beïnvloeden Europese Staat te promoten.

 4. Babaji538

  Jammer.
  Valt tegen.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.