Hoppa! Rechter bevestigt nog maar eens: haatimam Fawaz Jneid mag de Schilderswijk niét in

Eén van ’s lands beruchtste haatimams zal definitief een andere plek moeten vinden om zijn boodschap van onverdraagzaamheid over te brengen. Het liefste ergens héél ver van Nederland.

Wat is dat nou jammer! De Libanees-Nederlandse imam Fawaz Jneid moet voor de tweede keer in korte tijd een uiterst pijnlijke – voor hem althans – gerechtelijke uitspraak aanhoren. Begin deze maand liet de Haagse rechter al weten dat het voor eens en voor altijd afgelopen moest zijn met de illegale haatmoskee die gerund werd in een islamitische boekhandel in de Schilderswijk, en waar Jneid regelmatig zijn preek hield.

Maar zelfs als die clandestiene haattoko niét door de rechter was gesloten, had Jneid er niet meer mogen komen. Meneer heeft namelijk een gebiedsverbod voor zowel de wijk Transvaal als de Schilderswijk gekregen:

De Haagse imam Fawaz Jneid mag de wijken Transvaal en de naastgelegen Schilderswijk terecht niet in. Dat heeft de rechter besloten in een zaak die de imam had aangespannen tegen zijn gebiedsverbod. Jneid gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

In augustus kreeg Jneid een gebiedsverbod voor zes maanden van het ministerie van Veiligheid en Justitie op basis van de nieuwe anti-terreurwet. De imam zou een intolerante boodschap verkondigen waarmee hij “een gevaar vormt voor de nationale veiligheid”.

Daar was de voormalig imam van de salafistische As-Soennahmoskee – die zelfs voor die extremistische club te radicaal was en de laan uitgestuurd werd – het dus niet bepaald mee eens. En wat doe je dan als je als hater van alles wat Westers is in het nauw gedreven wordt? Precies: dan gebruik je hun wapens tegen hen, en stap je naar een rechter die je eigenlijk helemaal niet erkent om dat verbod aan te vechten.

Maar helaas-pindakaas, Fawaz: ook deze rechter vindt dat je geheel terecht een half jaartje afstand moet houden van die buurten. Dat is wat mij betreft veel te kort en te beperkt – geef die man liever een levenslang gebiedsverbod voor heel Nederland – maar, meer kun je in dit land niet verwachten. Een kleine overwinning dus tegenover een man met boodschappen die overduidelijk hier niets te zoeken hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

  1. eRik2017

   Come on Dries, ik begrijp je punt, maar waar ligt de relatie?

   1. DolleDries

    Dat vroeg ik me eigen ook af wat God er mee te maken heeft.

    1. eRik2017

     Ik denk dat ik probeerde uit te leggen wat je krijgt als je blijft vasthouden aan het pad van het rechtssysteem, in geval dat je dat toepast op iemand die weigert het rechtssysteem te erkennen/accepteren.
     Jij doelt op de resultaten en gebeurtenissen als gevolg van het haatpredikken, en het gelegenheid geven daartoe.

     In de bottom line komen wij (denk ik) samen: Het kan niet zo zijn dat er mensen zijn die aggressie uiten en zich bewegen tot walgelijke daden zoals het aanvallen, terroriseren, verminken, letsel of trauma toebrengen aan mensen van gelijke sekse die elkaar leuk vinden, verliefd werden, gelukkig zijn en dat hand in hand of kussend op de openbare weg kunnen uiten.

     Vaker zouden wij op deze manier discussies moeten voeren, op een lijn komen en een punt maken.

 1. eRik2017

  Ik zeg het nogmaals. Wij accepteren en omarmen ons rechtssysteem (in grote lijnen), onze democratie en tolerantie wel, maar de vraag is of dat van de andere kant ook zo is. Je geeft iedereen steeds nieuwe kansen. En dat mogen wij ook nooit verliezen.

  Maar bij het rechtsverloop met een dergelijk figuur, dan is het belangrijk dat hij duidelijk aangeeft dat hij deze gang snapt, en zich ergens bij neer kan leggen.
  Zo niet, dan geef je steeds dit soort mensen voldoende gelegenheid om opnieuw direct, op afstand, of na een korte tijd weer contact te laten maken, een commune om zich heen te vormen, en mensen hoop te geven met de woorden die van God zouden komen.

  Na een tijdje pak je het weer af. Als je een hond van tijd tot tijd zijn bot afpakt, dan zal hij grommen, doe je dat vaker, dan valt hij je aan. Ook al is het zo’n lief huisdier.

 2. van Urk

  De Braziliaanse: “Ik dacht dat dit soort dingen hier niet gebeuren”. Dat soort gedachten hebben de struisvogels van ons land ook. Amsterdam is niet meer de stad van de hippies maar van de intolerante multiculti bewegung.

 3. Abri079

  Wat is het nut van deze straf? Gaat de persoon nu in Rijswijk in retraite en komt hij over zes maanden geheel genezen van zijn waanideeën terug naar Den Haag? Of zet hij zijn gifspuiten nu twee meter buiten de stadsgrenzen voort?
  M.i. is het een ilussie dat de man nog keert in zijn spinsels. Kortom de man personal non grata verklaren met intrekking van zijn eventuele NL paspoort en een behouden reis naar Beiroet wensen lijkt mij beter.

 4. Marija

  Dolle Dries zette een link.
  Ik las op powned een bericht en een reactie die mij wel aansprak:

  Shadow11
  23 november 2017 – 18:28:37 – Niet ok
  ..en toen schopten ze homo’s in elkaar, maar ja, ik ben geen homo.
  Toen schopten ze lesbiennes in elkaar, maar ja, ik ben niet lesbisch.
  Toen schopten ze Joden in elkaar, maar ja, ik ben geen Jood.
  Toen schopten ze christenen in elkaar, maar ja, ik ben geen christen.
  Toen schopten ze PVV-ers in elkaar, maar ja, ik ben geen PVV-er.
  Toen schopten ze Zwarte Pieten in elkaar, maar ja, ik ben geen Zwarte Piet.
  Toen schopten ze MIJ in elkaar, EN NIEMAND DEED WAT………………………

 5. sjun

  Die man kan toch terug naar Libanon om het land op te bouwen?

 6. fusilier

  Van mij kreeg hij 240 uur werkstraf in een varkenshouderij met 8000 mestvarkens. En daarna enkele reis verwegnistan met zijn haat ideologie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.