Triest! Sinterklaascircus stopt na doodsbedreigingen: "Brand die kuttent maar af met al die racisten erin"

Geen categorienov 23 2017, 15:00
Want als je een discussie niet met woorden kunt winnen, stap je toch gewoon over op geweld?
Het zijn trieste jaren voor Nederland. Ja, economisch gaat het stukken beter dan het een tijdje geleden ging, maar is dat echt het allerbelangrijkste? Een even kwakkelende economie kun je er weer bovenop helpen en verloren banen kunnen terugkomen, maar immateriële zaken breng je niet uit de dood terug. En ja, dan heb ik het dus over tradities, zoals het Sinterklaasfeest.
Het debat rondom Zwarte Piet is niets nieuws, maar nu keer op keer duidelijk wordt dat Nederland helemaal niet zit te wachten op een niet-zwarte knecht, wordt naar andere wapens gegrepen. Gisteren nog spoten Pietenhaters bijvoorbeeld als 'ludieke actie' de sloten van het Sinterklaashuis in Dordrecht vol vloeibaar metaal, waardoor niemand naar binnen kon en het geplande Sintfeestje daar mooi vergald werd voor de Dordtse kinderen.
Maar dat is nog niets vergeleken met wat er in Spangen, een wijk in Rotterdam-West, gebeurde. Naast het Kasteel, het stadion van Sparta, had Wouter Zuidema samen met een groep vrijwilligers een heus Sinterklaascircus opgezet, waar kinderen zouden moeten kunnen genieten van dit oer-Hollandse feest. Dat deed hij puur en alleen om zulk plezier te kunnen brengen: geld aan het circus verdienen was expliciet niet de bedoeling. Een hartstikke leuk initiatief dus, maar helaas werd er al snel - no pun intended - roet in het eten gegooid door mensen die de organisator en zijn team met de dood bedreigden. Want wat bleek nou? Zuidema was zo brutaal geweest om - hoe verzin je het? - Zwarte Pieten in zijn Sintcircus te hebben. Nou ja, zwart: ze waren eerder bruin, maar ook die concessie mocht niet baten.
Voor hij het wist kreeg Zuidema telefonische doodsbedreigingen. Ook zijn Facebookpagina werd al snel gevonden en misbruikt: "’Brand die kuttent maar af met al die racisten erin!" had één van de "RACISME!"-schreeuwers te melden. Maar dat was slechts het begin, zoals de initiatiefnemer vertelt:

Bij het overleg met WMO Radar [een organisatie voor maatschappelijke projecten, red.] was vooraf bepaald dat de zwarte pieten egaal bruin zouden zijn, maar dat werd vijf voor twaalf met één appje teruggedraaid’’, aldus Zuiderwijk [sic]. ‘’Het bleek namelijk dat VMO [sic] Radar zich perse wilde conformeren aan het studentenbesluit dat in samenspraak met platform Rutu was genomen: het moesten veegpieten worden. En als ik me er niet aan zou houden kreeg ik van WMO Radar geen stroom en water voor de tent.

Nou, lekker dan! Er werd nog een gulle sponsor gevonden die voorstelde om de boel dan maar aan te sluiten op het water- en stroomnet van het Kasteel: hij zou alles betalen. Uiteindelijk besloot Zuidema echter tot het aflassen van het hele feest: voor hem was de lol er wel af na alle bedreigingen, zeker wanneer hij de veiligheid van zijn vrijwilligers niet kon garanderen. Het is te triest voor woorden!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten