Huisarts in multiculturele wijk: ‘Werken als huisarts in een wijk met 170 nationaliteiten is zwaar’

Het multiculturalisme wordt in heel veel opzichten terecht kritisch benaderd, maar dan gaat het vaak over abstracte fenomenen, zoals de ‘islamisering van de samenleving’. Daarbij vergeten we vaak de kleine concrete dingen van de negatieve kant van het multiculturalisme. Zoals het werk van een gewone huisarts in een multiculturele wijk.

Werken als huisarts in achterstandswijk is uitdagend, maar tegelijkertijd ook ontzettend zwaar. Dat zegt huisarts Marieke Out. Ze werkt in een praktijk in Rotterdam-Zuid. “Mijn patiënten spreken bijvoorbeeld vaak de taal niet.”

De praktijk van Out staat in een wijk met veel diversiteit. “Hier wonen mensen van meer dan 170 verschillende nationaliteiten. Het is ook een wijk met veel sociale problematiek. Er zijn veel werklozen en veel mensen hebben schulden.”

Zelfs al doodnormale aspecten van het leven in een land, zoals naar de huisarts gaan, geven veel problemen in een multiculturele wijk. Simpelweg de cultuur of de taal niet begrijpen zorgt voor levensgevaarlijke situaties als het gaat om serieuze problemen. Daarbij moet je ook nog rekening houden met de culturele gewoontes en levenswijzes waar je op kan inspelen op het moment dat het gaat om gezondheidsproblemen. Neem bijvoorbeeld de inbreuk op een normale levensstructuur op het moment dat de ramadan plaatsvindt, het kan problemen voor de gezondheid geven waarop geanticipeerd moet worden.

In Wassenaar gaat het zelfs heel anders:

De communicatie met haar patiënten verloopt soepel, zegt ze. “Juist het gesprek met de mensen maakt mijn werk zo mooi. En dan samen kijken hoe we de mensen weer op eigen benen kunnen krijgen, letterlijk en figuurlijk.”

Het begrijpen van de taal en cultuur en bepaalde homogeniteit zorgt voor een stabielere v0rm van samenleven en met elkaar omgaan en je ziet al bij zoiets banaals als dit dat het veel complicaties kan geven en wel kan leiden tot potentiële risico’s.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. denk eens na

  Kan ik mij iets bij voorstellen ,ze proberen zich allemaal de wao in te klagen.

 2. Floris

  “Hier wonen mensen van meer dan 170 verschillende nationaliteiten.”
  ————————————————————————–
  Hoe hebben de honden dit in godsnaam kunnen laten gebeuren.

 3. Floris

  Hoe de overheid de multiculturele chaos goed praat:

  https://pbs.twimg.com/media/DOTKSYWV4AAg-3y.jpg

 4. Punt50

  Het is ook belachelijk dat al die import geen Nederlands spreekt. De regel moet zijn, wie geen Nederlands spreekt heeft gewoon pech. Eigen schuld dikke bult.

  1. denk eens na

   Net als in australie op vang zonder advocaat/woordvoerder je eigen asiel aanvraag in vullen maar dan in het nederlands ,

   1. denk eens na

    We kunnen een hoop leren van de ausies, maar het plan is nu eenmaal het islamiseren van de eu om de verenigde staten van Europa te stichten .Nooit gehoord van eendracht maakt macht. Laat de bevolking gespleten zijn dan kunnen de elite hun plannen door drijven en de bevolking hun robbertjes uit vechten .

 5. DolleDries

  Ik begreep dat er massa aan doctoren mee kwamen met de instroom of waren dat medicijnmannen.

  1. Bloem

   Het begrip kansen parel is kennelijk een rekbaar begrip

 6. toetssteen

  Het is niet alleen de huisarts, u moet u eens goed inlezen over de gang van zaken in een ziekenhuis. Hoe vaak mijn vrouw, tijdens haar werkzame periode niet is opgeroepen om een mannelijke gynaecoloog te vervangen, is krankjorum!
  En dan is slechts 1 voorbeeld.

  Ophouden om toe te geven aan deze waanzin. Ga maar naar een kruidendokter oid, doei!!

  1. Punt50

   @toets

   Exact mijn punt. Gewoon Nederlands spreken en geen spatsies hebben, dus nooit ingaan op zulk soort vragen. Kom je om hulp krijg je gewoon de dienstdoend arts (M/V). Bevalt dat niet dan rot je maar op.

   1. Bloem

    Men komt hier binnen, spreekt en leert de taal niet, vangt bijstand en krijgt alle medische hulp gratis. Vervolgens klagen ze dat ze hier zo weinig kansen en respect krijgen.

   2. toetssteen

    @punt50
    Yup, maar Engels of Frans, prima! Maar dat ronduit agressieve moet gestopt. Ik heb verhalen gehoord die ronduit omgehoord zouden zijn bij Kees en Mien (figuurlijk).

 7. Floris

  Een must see voor de multiculturele dromers:

  https://youtu.be/jYCDuBuDlgI

  1. swetsnek

   wauw poe

 8. Kodi

  Er zijn maar weinig voordelen verbonden aan multikul.

 9. Christina

  En hun probleem moet ons probleem worden????
  Laten die `gasten` eerst maar eens Nederlands gaan leren,zo niet dan ondervind je de gevolgen maar als je ziek word, helaas pindakaas!!
  En hoeveel van die graftakken houden nu al reeds hun hand al wel niet op, ondanks dat ze geen woord Nederlands praten, maar een huis en een uitkering hebben ze al te pakken!
  Alles kan en alles mag hier in ons land, nachtjapon en kopvod voorop!!

 10. Bes Tolen

  Het gaat hier om huisartsen, die speciaal uit eigen idealistische motieven er voor kozen om huisarts in zo’n wijk te worden. Zij hoeven niet geholpen te worden want ze hebben zich nooit willen realiseren hoe de vork precies in de steel zit en als ze zich dat wel realiseerden, vonden ze het normaal dat de lieden zich hier in Nederland mochten vestigen. Het is evenwel zo, dat de grote meerderheid zich niet in Nederland mocht vestigen en dat allerlei zaakwaarnemers Nederlanders van geboorte in meerderheid maar ook veel buitenlanders van oorsprong en met politiek bedenkelijke opvattingen, het hardhandig voor de illegalen opnamen. Al gauw gesteund door plaatselijke en regionale groepen uit uiterst links en uit kerken. In steden waar juist extreem links politieke invloed had, verkondigden gemeentelijke autoriteiten al snel dat ze illegalen niet zouden aanpakken. Maar de praktijk was al wel dat de uitkeringspotten voor deze illegalen extra werden gevuld. Het was letterlijk dubbel illegaal bezig zijn. Zo ging het van kwaad tot erger. Zo zijn basisscholen algemeen het voorwerp geworden van het linkse actiewezen. De basisscholen zijn nu in hun principieel lijkende demonstratieve steun voor illegalen in het hele land berucht. Maar ze blijven bezig. Reden waarom er veel problemen daar zijn ontstaan. Van de weeromstuit van 360 graden dus in eigen richting eisen daarom ook de basisleraren en hun communistische bond Aob grote salarisverhoging waar massa ontslag op haar plaats is. Ondanks het zogenaamde tekort aan basisschoolleraren. Een andere aanpak zou op de niet al te lange duur beter uitpakken: iedereen daar laten smoren in eigen vet. De grootste wetsovertreders zouden alsnog moeten worden aangepakt en daaronder zeker ook buitenlanders van oorsprong.

 11. Heinz

  Wij hebben het hier niet over artsen die vanwege bedreigingen hun praktijk er aan hebben gegeven en als bedrijfsarts zijn gaan werken.

 12. Babaji538

  Om in Katholieke dogma’s van vergeving en compassie
  te spreken, wordt medeplichtigheid aan genocide
  niet door de vingers gezien.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.