Jihadistische vrouwen in Nederland zijn een tikkende tijdbom volgens de AIVD

Geen categorienov 17 2017, 20:00
Dat we alleen maar focussen op jihadistische mannen is natuurlijk erg seksistisch. Daarom kwam de AIVD met het bericht dat we ons niet moeten blindstaren op de mannen, maar ook vooral moeten letten op de vrouwen. Voor de mensen die denken dat de islamitische vrouwen rustig in de keuken staan te wachten op hun man, mogen zich toch krabben aan hun achterhoofd.

Vrouwen van de moslimextremisten zijn niet langer aan huis gekluisterd om voor hun strijdende man en de kinderen te zorgen. Er is een absurde emancipatie gaande onder de jihadisten. ,,Sinds kort staat IS vrouwen een actievere en gewelddadige rol toe. Wanneer deze ontwikkeling zich doorzet, kunnen jihadistische vrouwen in het strijdgebied en in Nederland een grotere geweldsdreiging vormen. De laatste twee jaar heeft een aantal jihadistische vrouwen in Europa geprobeerd een aanslag te plegen’’, laat de AIVD weten. Zo waren het in september 2016 geradicaliseerde vrouwen die een auto gevuld met gasflessen en benzine achterlieten bij de Notre-Dame in Parijs.

Een absurde emancipatie is het inderdaad, maar het is natuurlijk naïef dat religieus fundamentalisme seksisme kent als dezelfde beweging grote verliezen hebben geleden. IS is zowat verslagen in het Midden-Oosten en de islamitische fundamentalisten moeten het nu vooral hebben van gesegregeerde groepen over Afrika, het Midden-Oosten, en Europa.
Als men dacht dat het nu makkelijker zal gaan om de fundamentalisten aan te pakken nu IS geen grondgebied meer heeft, heeft het mis. Het wordt nu steeds moeilijker om ze aan te pakken, omdat het nu vooral kleine groepen zijn die moeilijk te traceren zijn. De vrouwen die nu meedoen zullen nog moeilijker zijn aan te pakken, aangezien ze meestal niet gezien worden als echt gevaar. Dat is een gevaarlijk en naïef beeld.

,,Deze vrouwen zijn minstens zo toegewijd aan het jihadisme als mannen", waarschuwt de AIVD. Hun rol mag niet onderschat worden. Het gaat om jonge vrouwen, ruim de helft is jonger dan 25 jaar.

Naast de 100 jihadistische vrouwen in Nederland zijn er sinds 2012 ook minstens 80 vrouwen uit Nederland naar Syrië en Irak gereisd. Niet eerder waren er zoveel Nederlandse vrouwen in het jihadistische strijdgebied. Het overgrote deel sloot zich aan bij Islamitische Staat.

Ideologie heeft geen lichaam, maar is een idee en dus vormloos. Het is onverslaanbaar en zal overal naartoe uitwijken waar het volgers heeft. We zijn in het Westen nog maar net begonnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten