Kroonprins Saoedi-Arabië: “Iran is de nieuwe Hitler”

De kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman (MBS), gaat er met gestrekt been in. 

Mohammed Bin Salman is wellicht op de koning na de machtigste man in Saoedi-Arabië. Dat is niet zo gek want hij is de kroonprins. In die hoedanigheid blijkt hij bijzonder moedig te zijn. Zo heeft hij de afgelopen weken een dozijn rijke prinsen laten oppakken. Ook belangrijke zakenmensen zijn echter slot en grendel gezet. Dit alles hoegenaamd in de strijd tegen corruptie, maar ook om zijn nieuw verkregen macht veilig te stellen.

MBS wil ervoor zorgen dat als hij eenmaal koning wordt, er geen sterke, georganiseerde oppositie meer is.

Maar dat is niet het enige Grote Plan van Bin Salman. Ook qua buitenlands beleid wil hij orde op zaken stellen. Dat betekent in zijn geval: Iran aanpakken. En hard ook.

Dat maakte  de kroonprins héél duidelijk tijdens een interview met de New York Times. In dat interview noemt hij Irans leider Ayatollah Khamenei “de Hitler van het Midden-Oosten” en maakt hij duidelijk dat hij van zins is om die ‘nieuwe Hitler’ aan te pakken voor hij écht grote schade kan veroorzaken.

We hebben geleerd van Europa dat appeasement niet werkt,” aldus de Saoedische kroonprins. “We willen niet dat de nieuwe Hitler van het Midden-Oosten in het Midden-Oosten doet wat Hitler in Europa deed.”

Dit zijn natuurlijk oorlogszuchtige woorden. Geen wonder dat veel Amerikaanse conservatieven bijzonder blij zijn met MBS’s uitspraken. Zij roepen nu al jaren dat Iran een groot gevaar voor de wereldvrede vormt, en dat de leiders van het land aangepakt moeten worden; het liefst vandaag nog.

De grote vraag is natuurlijk wat Saoedi-Arabië precies kán en wíl doen om Irans macht te beperken? Het antwoord daarop kon weleens zijn: heel veel. Want het is duidelijk dat MBS het serieus meent; hij is zelfs al bezig om de buitenlandse politiek van zijn land bij te stellen met een focus op Iran.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. trampoline

  Zou ie daar misschien wel eens gelijk in kunnen hebben? Ik sluit het niet uit.

 2. Michael

  Tsja… zie het het resultaat van het beleid van Trump. Verdere escalatie van geweld en confrontatie. Het regime in Saoudi Arabië die een andere regime met Hitler vergelijkt is hilarisch slecht. SA is veel conservatiever en repressiever dan Iran, en is al jaren actief bezig om zo ongeveer de hele Jemenitische bevolking uit te roeien in 1 van de meest verschrikkelijk humanitaire crisissen van de laatste decennia. De pot verwijt de ketel zullen we maar zeggen.

  Maar goed, SA wordt dus beloond voor dit gedrag met een staatsbezoek en miljarden aan wapens door Trump, waardoor ze vervolgens gesterkt worden hun dictatoriale macht verder uit te breiden.

  Waarom is Iran zo “slecht” en Saudi Arabië niet? Helaas, er is geen verschil… Saoudi Arabië is zonodig nog erger dan het regime in Iran. Het werkelijke verschil tussen de twee? Olie. Rusland en China halen hun olie uit Iran, de VS uit Saoudi Arabië.

  Het heeft helemaal niets te maken met de “strijd tegen het kwaad” of wat voor onzin Trump en co ons ook willen wijsmaken. Het zijn pure geopolitieke machtsspelletjes over de controle van de grote pot met geld.

  Er was een korte hoop dat Trump hier doorheen zou prikken, en zich niet meer ging mengen in het midden oosten. Het tegenovergestelde blijkt helaas waar…

  1. Kodi

   Met dank aan de volkswil die sterker bleek dan de millieu maffia is de VS netto olie exporteur en is niet afhankelijk van importen uit het Midden Oosten, dus je kraamt onzin uit dat de VS uit Saudi Arabië olie importeert.

   1. van Urk

    Saddam had dat ook geprobeerd. Resultaat: 8 jaar oorlog en meer dan een miljoen doden. Elk wee geklaag of dubieuze plannen van Arabische leiders of volkeren leidt weer tot gigantische brandhaarden in het midden-oosten. En u hoeft mij niet te vragen wel werelddelen tenslotte hiervan weer de schuld van krijgen.

    1. Michael

     Saddam was vooral een puppet van de VS, dus de vergelijking met Saoudi Arabië nu is idd vrij accuraat

     1. van Urk

      De oorlog tegen Iran was eigenlijk al net begonnen voordat Saddam een puppet werd van de VS. Voor de oorlog bekritiseerde hij de Amerikanen tijdlang van imperialisme maar uiteindelijk sloeg hij de hulp van de VS niet af tijdens de strijd tegen Iran.

   2. Michael

    Even de feiten op een rijtje voordat je iets zegt Kodi

    https://www.eia.gov/tools/faqs/faq.php?id=32&t=6

  2. van Urk

   Een koude oorlog via het midden oosten. Oost en west strijden tegen elkaar met de olie van hun bondgenoten.

  3. toetssteen

   @Michael
   Sow hé! Rusland dat zelf olieleverancier is importeert uit Iran????
   https://fd.nl/beurs/1108993/rusland-de-grootste-in-china

 3. Blue monday

  Iran, Saoedi Arabië….verhoudt zich als Hitler tot Mussolini.

  Belachelijk.

 4. denk eens na

  Of je door de kat of de hond gebeten word maar dit keer is het door een pitbul of een rottweiler.

 5. Ni28

  Heeft deze prins soms Fortuyn gelezen?

 6. Nasrani

  Ben blij dat de ene moslim de andere aanpakt! Prima. Zolang wij ons er niet in mengen. In beide landen is de islam de staatsgodsdienst, de ideologie der vrede. Ze zullen er wel uitkomen toch….?

  1. van Urk

   Het probleem is dat we i.p.v. religieus op politieke en economische basis wel iedere keer in vermengd raken.

  2. Michael

   Jammer dat de inmenging van buitenlandse mogendheden juist een belangrijk onderdeel van de oorzaak van dit conflict is

   1. Nasrani

    waarom jammer?

 7. Guus Geluk

  Stop eerst maar met bombarderen boven Jemen.

 8. Babaji538

  Ik houd van een goede vergelijking.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.