Leefbaar Rotterdam maakt gemeenteraadsverkiezingen tot referendum: ‘Willen we onze vlag in de gemeenteraad?’

Ons nationale parlement is dan eindelijk verrijkt met onze driekleur, maar is dat nou echt de enige plek waar dat nationale symbool thuishoort?

Nou, deze week was het dan eindelijk zover hoor. Hoewel het, zoals mijn collega Tim Engelbart het verwoordde, meer een ‘futloze vlag aan een afgedankte bezemsteel op een houten kistje’ is, staat in ieder geval in naam dan eindelijk onze rood-wit-blauwe driekleur in de Tweede Kamer. En hoewel de vorm zeker beter had gekund – Thierry Baudet maakte de vergelijking al met andere landen waar het ding er nét iets trotser bijhangt – is het toch een kleine overwinning voor mensen die vinden dat je ook in 2017 nog wél gewoon trots op je land mag zijn.

Dat was dus ons nationale parlement. Maar waarom zou je het daarbij laten? De Tweede Kamer is immers niet de enige plek waar volksvertegenwoordigers – u weet wel, vertegenwoordigers van het Nederlandse volk – spreken. Ook bij de Provinciale Staten, gemeenten en zelfs waterschappen zit men daar bij gratie van de Nederlander. Is het dan teveel gevraagd om daar te laten zien voor welk land ze daar ook alweer zitten? Dat dachten we niet, moet Leefbaar Rotterdam gedacht hebben. In navolging van de SGP-motie om onze vlag naar het parlement te halen, probeerde Leefbaar in de Maasstad hetzelfde voor elkaar te krijgen. Maar helaas: de linkse oppositie zag daar geen brood in. Dat gaat waarschijnlijk ook niet veranderen, waardoor ze het nu over een andere boeg gaan gooien: de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar verworden wat de rechtse partij betreft tot referendum over de vraag: willen we ook in Rotterdam de Nederlandse vlag hebben hangen of niet?

Helaas is de kans nihil dat het er echt ook van zal komen. Die vanzelfsprekende liefde voor nationale symbolen die overal zo normaal is, leeft hier gewoon niet zo. Waar ze in andere landen vaak meer dan trots op hun vlaggen zijn en er vaak alle openbare gebouwen mee volhangen, lijken we er ons in Nederland bijna voor te schamen. Bij hoeveel scholen zie je bijvoorbeeld onze driekleur fier wapperen? Bij hoeveel ziekenhuizen en rechtbanken kom je binnen met het gevoel van ‘dit kan er zijn omdat dit land hierin geïnvesteerd heeft’? Het antwoord laat zich wel raden: vrijwel nergens. En wat mij betreft had dat gisteren nog mogen veranderen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Bram Zanddijk

  Ik zie dat Leefbaar Rotterdam zich sterk maakt voor de zaken die de burgers echt belangrijk vinden.

  1. Anna

   Bram Zanddijk. Onze Nederlandse vlag is voor heel veel burgers heel belangrijk. In Rotterdam kennelijk niet. Misschien omdat daar zoveel bewoners leven met twee paspoorten en de Nederlandse als tweede rang zien.

 2. Blue monday

  Een vlag in de gemeenteraad….goh, in Rotterdam zijn er verder zeker geen zorgen meer.

  Lekker belangrijk zou ik zeggen.

 3. Punt50

  Rotjeknor heeft toch een prachtige eigen vlag. Groen-Wit-Groen.

  https://www.youtube.com/watch?v=tkcueOBQisY

  1. Bram Zanddijk

   Mogelijk kan deze vlag in combinatie met de Nederlandse en de Europese vlag een plekje krijgen in de Raadszaal.

 4. Floris

  “Maar helaas: de linkse oppositie zag daar geen brood in.”
  ————————————————————
  Dat is héél veelzeggend. Links is anti-nationalistisch en anti-patriottistisch en pro-multicul. Dat gaat dus zo ver dat nationale symbolen niet op prijs gesteld worden.

  Dat dit ernstige gevolgen heeft gehad voor de cohesie in de samenleving is dagelijks waarneembaar. Nederland hangt als los zand aan elkaar. Daarom komt er ook geen krachtige beweging van de grond om de multiculturele ramp te keren en het verstikkende policorisme de nek om te draaien.

  Voor de andere landen in West-Europa geldt hetzelfde. Verlamd door het politiek correcte vergif.

 5. Henk-Jansen

  De gemeente Rotterdam gaat over lokale politiek en dus hoort er de Rotterdamse vlag te hangen. De Nederlandse vlag is niet noodzakelijk.

 6. van Urk

  Onze gemeenteraad zet ook een vlag neer, samen met de Urker vlag.

 7. wheelboy

  Voor degenen die zeggen lekker belangrijk . Het is een stuk identiteit .Een stuk nationale trots .Wij Nl zijn niet echt chauvinistisch ingesteld nooit geweest en zullen we waarschijnlijk nooit worden .Toch zouden we trots erop moeten zijn om NL te zijn .Daarom vind ik de NL vlag en de je maintiendrai niets mis mee als die in overheidsgebouwen vpl worden . En dat er andere zaken belangrijker zijn klopt .

 8. joost2

  Rotterdammers opgelet:

  nog niet zo lang geleden werd Rotterdam bestuurd door een arrogant links bolwerk van die pvda. De stad verpauperde op alle fronten en als je niet links was werd je weggehoond en vernederd. Zelfs de vvd werd links.
  Nadat- door de helaas vermoorde Pim Fortuyn, die Rotterdamse linkse augiasstal eens schoongeveegd werd en anderen de stad gingen besturen leefde Rotterdam op.
  Kijk maar eens hoe een mooie, moderne stad het is geworden.
  Niet dankzij die pvda lieden.
  Links wil NU wederom de baas worden in Rotterdam.
  Dat is wel weer gebleken dat men minachtend, arrogant onze nationale 3 kleur niet in het stadhuis wilde. Waar gaat het over ? Men vindt onze vlag “rechts”!

  Stem nooit in Rotterdam op links, niet op vvd,sp,pvda,d66, groen links,
  Dat zijn lieden die: ” doen als de boer die zijn koe melkt en als de emmer dan bijna vol is, schopt hij hem om “!
  Links wil het bepalen hoe wij moeten leven, wat wij naar hun zin moeten doen, veel van onze verdiensten inleveren en zelf leven als vorsten.
  Laat Rotterdam niet wéér door links kapot maken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.