Leeuwarden kleurt rood: PvdA weer de grootste (maar verliest 1 zetel). De rest van Friesland kleurt CDA-groen

Partij van de Arbeid (bron: Flickr)
Foto: Partij van de Arbeid (bron: Flickr)

Het CDA verliest een zetel. GroenLinks is duidelijk in opkomst.

Bij de PvdA was het gisteravond feest. De sociaaldemocraten hebben de herindelingsverkiezingen in Leeuwarden namelijk met gemak gewonnen. Hoewel ze één zetel moesten inleveren, wat vooral door de opkomst van GroenLinks komt, hielden ze er nog altijd 11 in handen. Ze kregen twee keer zoveel stemmen als de nummer twee, GroenLinks.

Die partij krijgt nu vijf zetels, dat zijn er net zoveel als het CDA krijgt. Voor het CDA is dat toch wel een tegenvaller. Die partij had er namelijk zes. D66 en VVD moeten genoegen nemen met vier zetels elk.

Dat is natuurlijk erg jammer, dat de PvdA toch nog een behoorlijke uitslag heeft neergezet, maar verder weinig opmerkelijk. Leeuwarden is echt een rode stad en Leeuwarders zijn buitengewoon behoudend. Die stemmen een partij niet zomaar even weg. Als de PvdA ook gehalveerd wordt in die stad weet je dat het definitief einde oefening is voor die partij. Vooralsnog heeft de PvdA nog altijd de kans om een comeback te maken in de rest van het land.

In de rest van Friesland was het vooral het CDA dat succes had.

Het CDA is de grootste in de gemeente Súdwest-Fryslân. De partij kreeg tien zetels, gevolgd door de PvdA met zes zetels en de Fryske Nasjonale Partij (FNP) met vijf zetels. de opkomst was 45 procent.

Ook in de nieuwe Friese gemeente Waadhoeke komt het CDA als winnaar uit de bus met acht zetels. De lokale partij SAM Waadhoeke en gemeentebelangen kregen ieder zes zetels. De FNP volgt met vijf zetels. De opkomst ligt op 44,1 procent.

En dat is eigenlijk wel heel tekenend voor Friesland. De steden, met name Leeuwarden, neigen sterk naar de PvdA, de rest van de provincie is gewoon lekker betrouwbaar CDA. De VVD doet haar best om ook mee te doen maar komt er niet écht aan te pas.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

29 reacties

 1.   

  De verrassende uitslag in Leeuwarden kan geheel op conto geschreven worden van Lutz Jacobi. Een gepassioneerde vrouw met een groot sociaal hart. De PvdA is niet mijn partij, maar waren ze daar allemaal zoals Lutz dan vind ik het prima als ze winnen.

  1.   

   Lutz is een prima mens, echter ze zal gewoon recht-toe-recht-aan PVDA beleid uitvoeren. Dus meer islam, minder zwarte piet, meer belastingen, minder zeggenschap

   1.   

    Ik geloof niet dat deze vrouw het type is die alles wat haar opgedragen word klakkeloos uitvoert, en daar ligt volgens mij dus juist de verkaring waarom de PVDA deze verkiezing zo goed heeft weten te doorstaan!

 2.   

  Maandag kwam volgens DDS en haar volgelingen de bevrijding uit het noorden.
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/11/het-begint-om-start-strafrechtelijk-onderzoek-naar-blokkeerfriezen-en-zinspeelt-op-celstraf/
  Zou dat vandaag ook zo zijn.

 3.   

  Opvallend wanneer je jezelf bedenkt dat het juist de Friezen waren die de Zwartepiet demonstranten belemmerden naar Friesland te komen. Dat antipieten tuig voelt zich juist gesteund door partijen als PVDA en CDA.

  1.   

   Dat is niet opvallend. Binnen die partijen bewegen zich ontzettend veel voorstanders van Zwarte Piet.

 4.   

  En over een paar jaar weer klagen dat we het allemaal zo slecht hebben. En dan meteen weer op dezelfde partijen stemmen. En dat WEER klagen dat het allemaal zo slecht gaat. En dan WEER op dezelfde partijen stemmen.

 5.   

  Quote>Dat is natuurlijk erg jammer, dat de PvdA toch nog een behoorlijke uitslag heeft neergezet, maar verder weinig opmerkelijk.
  .
  Ja Michael, het is moeilijk voor je om de uitslag van een democratische verkiezing te accepteren.
  Het volk in Leeuwarden heeft gesproken en daar hoor je je gewoon bij neer te leggen.
  Dat is natuurlijk erg jammer, dat DDS toch nog een onbehoorlijke artikel heeft neergezet, maar verder weinig opmerkelijk.

  1.   

   Michael voelt zich bij dezen geen Fries meer… :) :) :)

   1.   

    Ach, wat zal ik zeggen.
    Er zijn hier nogal wat mensen welke vanuit het buitenland Nederland permanent afzeiken.
    De welbekende weg-met-ons-Nederland-mentaliteit.
    Vrijwillig levend onder de Erdogan dictatuur en dan je mond vol hebben over democratie.
    Laat ik verder maar zwijgen anders kan ik een andere nationaliteit gaan aanvragen, ofschoon, de Spaanse spreekt mij natuurlijk wel aan.

    1.   

     Dat klopt precies korsakof kleuter voornamelijk vluchtelingen die daar goed in zijn dombo

 6.   

  Ik begreep hele lage opkomst zo 30% dat betekent volgens de redenatie van referendum vijanden hier dat de uitslag de prullenbak in gaat ,de rest 70 stemt gewoon PVV en die deden niet mee.

  1.   

   Redenerend vanuit het gegeven dat PVV stemmers niet thuis geven door thuis te blijven tijdens verkiezingen en/of demonstraties zou u gelijk kunnen hebben.
   Blanco stemmen was natuurlijk beter geweest.

 7.   

  wat een zootje daar in leeuwarden

 8.   

  Precies wat @DolleDries zegt: de meerderheid van 70% heeft niet gestemd dus die winnen. En ongeacht die mevrouw Lutz, als je nu nog PvdA stemt ben je niet goed wijs in je ui.

  1.   

   In Leeuwarden, als je in de bijstand zit of amper rond kan komen is alleen de PvdA een optie.

   Die mensen hebben andere zorgen dan een paar asielzoekers

   1.   

    Dat zal dan met zulk stemgedrag vanzelf een kwestie van tijd worden…

 9.   

  Het ligt voor de hand te veronderstellen dat de PvdA zich de komende jaren fors zal herstellen. De huidige stand is onnatuurlijk te noemen. De uitslag in Friesland is daar een voorbode van.

  1.   

   Weet je wat fijn zou zijn? Als jij eens zou herstellen van die ernstige geestelijke hersenschade waar jij aan last van hebt! De PVDA is geheel terecht afgeserveerd en komt nooit meer in de buurt van waar ze ooit was!!

  2.   

   Het ligt meer voor de hand dat steeds meer mensen de veel te grote broek herkennen waarin nogal absoluut de persoonlijke politieke wensdenkerij verwoord wordt. Leeuwarden kent evenals Amsterdam een grote voorraad import in verhouding tot de oorspronkelijke bevolking. Een PvdA-carriere in Friesland gaat dan ook doorgaans via Leeuwarden. Niet-stadsfriezen (Woudfriezen, Zandfriezen en Kleifriezen) hebben daar al even weinig mee als niet-grachtengordelaars met Grachtengordelissues.

 10.   

  Deze verkiezings- uitslag zegt helemaal niks over de landelijke politiek.
  Er hebben 60% van de kiezers immers NIET gestemd.
  Eigenlijk een uitslag van nul en generlei waarde, een minderheid die bepaald.

  De pvda moet zich niet rijk rekenen. In totaal verloren zij bovendien een zetel en als partij zouden zij nog veel meer verloren hebben als de niet stemmende kiezer waren komen opdagen.
  Ook de blaffende opschepperij hierover van Asscher is weer eens volkomen nep, die houdt zich aan elk strohalmpje vast , deze loser.

  De pvda kan beter fuseren met de sp en groen links, die ook altijd maar in de marge politiek kunnen bedrijven. Nu stelt links in Nederland niks voor.

  Links heeft de mazzel dat D66 onder kereltje Pechtold – en jokkebrok Rutte ( de dictator in de vvd ) wel links georiënteerd zijn en alszodanig nog een beetje die linkse partijen protegeren.

  1.   

   De trend tot electoraal herstel was ook al in de peilingen zichtbaar.

  2.   

   Een zetel inleveren, maar GL deed de vorige keer niet eens mee.

   Leeuwarden is hoe dan ook knetterlinks met deze uitslag.

   En godzijdank verliest de SP fors….

 11.   

  Maar de NOS is in alle staten.

 12.   

  Het is niet te ontkennen dat Lutz een belangrijke rol heeft gespeeld, zelfs hier merk je dat er waardering is voor Lutz en dat komt omdat ze zichzelf is.

  Wars van poeha, een vrouw van het volk.

  De uitslag is gewoon daverend te noemen, 11 zetels en wetende dat Groen links voor het eerst meedoet.
  Dat er maar 40% heeft gestemd is natuurlijk erg laag (nee het is geen 30%) maar je kunt ook denken dat andere partijen hun kiezers niet hebben weten te motiveren…dus de uitslag is terecht op basis van de campagne.

  Verder, we hebben het over totaal 300.000 kiezers, zie je dat de PvdA het beter doet dan 4 jaar geleden bij de raadsverkiezingen en dus veeeeeeel beter dan de laatste landelijke verkiezingen.

  Ik schat dat de PvdA op de weg terug is, zeker niet zo groot als de VVD, maar in het huidige bestel wel weer kanshebber op 2e of 3e partij van Nederland.

  Hopelijk zetten ze zich blijvend af tegen de VVD…wie weet hoe het balletje gaat rollen

 13.   

  PvdA?

  Ook hier geldt: Mundus vult decipi, ergo decipiatur

  1.   

   FvD meneer doet intellectueeltje…

   Kan het gerust opzoeken op internet, kom ik heel slim over…
   maar ik heb helaas geen gymnasium gedaan…

   Dus wat bedoel je kerel?

 14.   

  De propaganda voor dePvdA werkt zelfs feilloos op DDS. Het klinkt zoals de victorie begint in Fryslan. Wij komen terug zei Blokzijl van de NSB, net als Asscher van de PvdA.

  1.   

   Als je de niet te dragen indruk krijgt dat de sociaal-democratie wel de slag verloren heeft maar zeker niet is weggevaagd, dan ga je je verlagen tot een liederlijke vergelijking. Het zal altijd een schande blijven als je misdadigers uit de 2e wereldoorlog gaat vergelijken met politici wiens gedachtegoed je niet aanstaat. Je zou bij die “vondst” van jou aan de joodse mensen moeten denken die door de propaganda van de schurk Blokzijl door Nederlanders werden verraden. Hang down your head Tom Dooley.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!