Mark Rutte: Ik bepaal zelf wanneer ik transparant ben over met welke bedrijven ik contact heb

Vandaag was er weer het vragenuurtje met Mark Rutte over de politieke week. Het ging onder andere over de dividendbelasting en de Brexit. Daarin werd Mark Rutte in de hoek gedreven en werd het voor hem moeilijk gemaakt om ontwijkende antwoorden te geven.

De journalisten hadden scherpe vragen voor Mark Rutte, over de dividendbelasting en het contact met andere bedrijven. Mark Rutte ontkende keer op keer dat er met bepaalde specifieke bedrijven contact is geweest, maar het werd al snel duidelijk dat onder andere Shell één van de bedrijven is geweest.

Daarop kwam Mark Rutte met een uitleg dat hij niet de gesprekken en gesprekspartners wil uiteenzetten, omdat dat tegen de belangen van Nederland in zou gaan. Een journalist merkte scherp op dat Rutte het vroeger wel vaak vertelde met welke partners hij gesproken heeft en wat daaruit voort kwam. Mark Rutte werd door die vraag zichtbaar mee verrast en gaf toen de uitleg dat uiteindelijk hij zelf bepaalt wanneer er wel of geen transparantie is met betrekking tot gesprekken met grote bedrijven. ”Dan kunnen we het toch niet controleren”, vroeg een journalist. ”Niet direct nu nee.”

Het is een antwoord dat kortaf is, maar toch veel zegt over het systeem. De Minister-President bepaalt uiteindelijk in hoeverre er transparantie is en daar kan niet over gesoebat worden en al helemaal niet gecontroleerd worden. Dat is een gevaarlijke manier van besturen waarin Rutte duidelijk de voorkeur geeft aan de multinationals en niet transparantie voor het parlement en de bevolking.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Punt50

  De arrogantie van de macht. Rubberen robbie maakt het zelf wel even uit allemaal zonder zich ook maar iets aan te trekken van hetgeen anderen er van denken.

  1. Bloem

   Rubberen Rutte heeft maling aan zijn kiezers. Slechts eens in de 4 jaar doet hij of dat niet zo is en zegt sorry voor alle leugens.

   1. hans-e-pans

    Ach, als er weer gekozen mag worden stemmen de sukkels toch weer op hem, dus hij kan met recht lak aan zijn kiezers hebben. Dat is omdat hij weet dat de gemiddelde VVD stemmer minder langetermijn geheugen heeft dan een goudvis.

    1. glazenbol

     Juist!!

     1. corfo

      @ buitenbeentje.
      Omtzigt zal binnenkort wel verdwijnen van het Nederlandse “politieke” toneel, hij komt tè dicht bij de waarheid v.w.b. het MH17-drama en dát kan natuurlijk niet van Rutje.
      Degenen die Rutje nu nóg “competent” noemen i.p.v. “dictatoriaal” worden nooit meer “normaal”.
      Als deze Pinokkio niets te verbergen zou hebben kon hij de namen van de bedrijven zonder problemen bekend maken. Hij zal z’n zakken intussen wel boordevol hebben gepropt met giften en gaven van de betreffende bedrijven. Wát een jakhals.

 2. buitenbeentje

  Er is geen wet die zegt dat Rutte de pers moet informeren. WIe hij wel moet informeren zijn de tweede kamerleden. Aangezeien er daar 76 zitten die waarschijnlijk met alle antwoorden genoegen nemen, zal het wel weer met een sissier aflopen.

  Tenzij Omtzigt ………., maar die zal ook wel omgekocht zijn.

   1. buitenbeentje

    Een WOB verzoek is geen ad hoc informeren van de pers. Ik heb trouwens binnen informatie vanuit WOB verzoeken nog nooit iets over lobbyisten gezien en als dat al schriftelijk gedaan zou zijn, zal een en ander vanwege allerlei redenen zwart gelakt zijn.

 3. P.Sisterons

  Rutte is een min mannetje die door zijn tunnelvisie zwelgt in het eigen gelijk.
  Hup, pootje lichten die stakker. Dan kan hij verder in de Brusselse carrousel.

 4. cor wit

  Rutte is een vies stiekem mannetje met de neigingen van een diktator
  Misschien moet hij is goed doorgelicht worden misschien is hij familie van Stalin
  Deze man moet gauw afgezet worden
  Ik stel voor om.Het hele land plat te leggen tot hij opstapt.. en bij zijn moeder uit gaat huilen geen vrouw die hem wil op school had hij ook geen vrienden vanwege zijn stiekeme gedrag gluiperd eerste klas

 5. denk eens na

  Welkom ,Napoli aan de noordzee

 6. Ben Zine

  Stiekem, achterbaks, misleidend, machtswellustig, arrogant, leugenachtig… Allemaal van toepassing op dit VVD-mannetje, die zich overal doorheen likt, slijmt en draait. Die alles altijd maar weglacht met die eeuwige respectloze onverschillige grijns op z’n smoel. Laten we nog even teruggaan naar afgelopen zomer, toen in Barcelona een 7-jarig jongetje, die daar vrolijk aan de hand van zijn moeder over de promenade liep, plotseling op de meest wrede en meedogenloze wijze uit het leven werd gerukt door een moslimterrorist, die er met zijn auto als een zeis overheen maaide. Probeer je het immense verdriet voor te stellen dat zijn ouders voor de rest van hun leven met zich mee moeten dragen. Het gemis, de pijn, de herinnering… Zo’n lief ventje met nog een heel leven voor zich, totaal onschuldig en onbevangen… Mark Rutte heeft geen kinderen, dus die kan zich überhaupt niet voorstellen wat het betekent om een kind te verliezen, en al helemaal niet op die manier. Volkomen terecht vraagt Baudet in de Kamer aan Rutte: Gaan we het nog over de islam hebben ? En wat zegt onze grapjas: “Haha nee, en we gaan het ook niet over het Boeddhisme hebben haha.” Ik heb er geen woorden voor, voor zo’n reactie. De totale onverschilligheid van deze “Ik heb schijt aan iedereen en lach gewoon alles weg”-premier is ronduit stuitend. Ik walg van Mark Rutte. Wat een botte hond is het toch.

 7. joost2

  Zeg Mark,
  is het nou waar, wat ik thans in bijna alle kranten lees, dat het Nederlandse volk in plaats van lasten verlichting, ons een lasten verzwaring van 3.4 miljard euro te wachten staat?

  Kijk Mark. jij bent iemand die Wilders iets verwijt over 10 jaar geleden, maar zelf heb jij pas 3 maanden (!!!) -voor de verkiezingen van 15 maart 2017 ONS beloofd dat er op geen enkele wijze ook maar iets aan de aftrek van hypotheek rente zou veranderen.

  Ook Mark, heb jij bijna staan dansen toen je ons de begroting van jouw nieuwe regering van ambtenaren en je ex wethouders korps aan het Nederlandse volk presenteerde. Trots als een pauw stond je voor de TV camera’s te vertellen dat nu de tijd van koopkracht en lastenverlichting was gekomen en eindelijk onder jouw bewind
  ( voorheen was dit een tollenaars bewind weet je,) de zon zou gaan schijnen.

  Helaas Mark, wat velen al wisten je bent een leugenaar.
  De hypotheekrente is WEL aangetast en
  we krijgen een sigaar uit eigen doos door jouw lasten verzwaring te moeten gaan opbrengen van 3.4. miljard euro !

  Betrouwbaarheid van een overheids dienaar is niet jouw sterkste punt.
  Nee, jij geeft liever miljarden weg aan buitenlandse zakenmensen door de dividendbelasting af te schaffen, waar geen hond in dit land van af wist/

  En, dit kan allemaal in dit vermoeide land geregeld worden door de slechtste MP ooit.

 8. Peter Selie

  Mark Rutte: Ik bepaal zelf wanneer ik transparant ben over met welke bedrijven ik contact heb. Eigenlijk bedoelt Rutte, de VVD en ik bepaald hoe het volk tegen het ongebreidelde corporatisme denkt aan te kijken. Rutte is nogmaals, hoog in de EU- hiërarchie een loopjongen die uitstekend voor zijn meerderen zijn werk doet. De hele EU is op nazi-roots gebaseerd, groot corporatistisch project, jammer voor veel mensen die niet de parallellen zien met de nazi periode.

 9. lanex

  Poe Poe, hebben de journalisten het lef gehad de potentaat Rutte een keer het vuur aan de schenen te leggen? Nou wat een moed, nooit heb ik een scherp interview gezien, hij is ze allemaal de baas.

 10. nietzonderverzet

  Mark rutte:” ik bepaal wanneer ik jullie journalisten en burgers naai, en ik alleen”!
  Le Roi, c’est moi!!!

  1. nietzonderverzet

   Is er dan niemand die die smeerlap stopt? Niemand???

   1. corfo

    @ nietzonderverzet.
    ’t Is ongehoord wat voor een houding deze minkukel zichzelf aanmeet !
    Hij is een dictator van de bovenste plank, die door leugens en bedrog op deze plaats gekomen is, volkomen ten onrechte. De man is toch niet om aan te zien of aan te horen ? Hij is geboren om te liegen en bedriegen, hij kan niet anders. Als ’t hem te heet onder de voeten wordt in NL reist hij als een gek naar Korsakov Juncker, laat zich door hem aflebberen en vliegt dan als een dwaas naar Adolfina Merkel om zich ff te laten verwennen. Wát een joker, deze Rutje.

 11. corfo

  “Rutje maakt dít wel zelf uit, Rutje maakt dát wel zelf uit”.
  En ik maak zelf wel uit of ik Rutje een kwallenbak vind of niet.

 12. corfo

  Rutje is een asociaal figuur.
  De betekenis van “asociaal” is : “geen rekening houdend met anderen”; en dat is iets dat precies bij hem past. Hij schotelt de bevolking een verbetering in bijna alles voor, even later blijkt dat hij ons grotelijks heeft voorgelogen. Deze man verdient niet beter als “met pek en veren” het land uitgeschopt te worden. Mogelijk heeft Adolfina Merkel wel een plekje voor hem in haar gigantisch grote huis nabij Berlijn ?!

 13. Duke

  Met dit nieuws en deze foto lijkt het alsof hij aan het oefenen is met zijn rechterarm. Goed gekozen.

 14. leeuwvanvlaanderen

  Het ligt niet aan Rutte. Rutte is slechts Steenbreek.
  Steenbreek??????

  Lees “De Bovenbazen” van Marten Toonder 1963 en het wordt duidelijk.

 15. wheelboy

  Als wij nu als Nederlanders eens dreigen massaal te emigreren en Alleen asielzoekers hier te laten .Gaat onze belasting dan ook omlaag?
  Het is toch bijna niet te verkopen na jaren van de broekriem aantrekken waar hele volksstammen naar de voedselbank moeten en aan het einde van de maand een week over te hebben miljarden ri grote multinationals te geven in de vorm van afschaffing dividendbelasting .Waar de gewone burger wederom een btw verhoging krijgt .Extra heffingen op zijn energierekening . Krijgen de rijke er bergen met geld bij .Dit geeft al aan voor wie dit kabinet er zit .Niet voor de gewone werknemer of uitkering trekker .Maar voor de multinationals .Afgelopen week nog stukkie gelezen over procter and gamble die effe door zgn een foutje 160 miljoen aan belasting niet hoeven te betalen .Als er bij u en ik een fout ontdekt word geef ik het op papier dat er een blauwe brief in de gang ligt zonder excuus betalen in de naam van de koning .

 16. Babaji538

  Ik mag toegeven, dat hij zichzelf
  hierin weet te overtreffen.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.