Beltoon dat 'Allahu Akbar' roept zorgt voor ontruiming van treinperrons in België

Beltoon dat 'Allahu Akbar' roept zorgt voor ontruiming van treinperrons in België

We leven in tijden waarin alles met terrorisme te maken heeft zorgt voor flink wat spanning bij mensen. In Nederland hebben we de laatste jaren geen terroristische aanval gehad, maar in het buitenland is men erg op zijn hoede. Dat zorgt voor gespannen situaties.

In angstige tijden worden gevaren en angst gepersonificeerd. Gevaar krijgt stereotype symbolen en er worden karikaturen gecreëerd, zodat gevaar vroeg herkend kan worden. Zo is er in België een aantal perrons ontruimd en is het treinverkeer stilgelegd nadat een ringtone 'Allahu Akbar' door de ruimte blerde.

Een agent in burger heeft alles zien gebeuren en had de mannen al in de gaten die vrienden waren van de persoon van de desbetreffende mobiele toon. Toen de ringtone afging werden de alarmbellen geslagen en werden alle voorzorgsmaatregelen in gang gezet:

Het treinverkeer werd stilgelegd en beide perrons werden ontruimd. Een zoekactie leverde niets op. ,,Er is geen sprake van een directe dreiging’’, verklaart de politie. ,,De collega heeft gedaan wat hij moest doen, maar waarschijnlijk gaat het om personen die hun geloof heel direct uiten’’. Wel werd een illegaal aangehouden, maar uit camerabeelden bleek de man niets met het voorval te maken te hebben.

Het is logisch dat er zo veel emoties zijn bij dit soort gebeurtenissen, al is de directe vertaling 'Allah is groot' niet gelijk een dreigende zin. Het is een symbool geworden van terrorisme en zo is dat ook bekend bij de bevolking. De karikaturen zorgen hierbij voor een dreigend gevoel dat gelinkt wordt aan terrorisme. Daar moeten we op letten, maar je kan in deze tijden logischerwijs niet voorzichtig genoeg zijn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties