Mark Rutte: Ik bepaal zelf wanneer ik transparant ben over met welke bedrijven ik contact heb

Geen categorienov 10 2017, 19:00
Vandaag was er weer het vragenuurtje met Mark Rutte over de politieke week. Het ging onder andere over de dividendbelasting en de Brexit. Daarin werd Mark Rutte in de hoek gedreven en werd het voor hem moeilijk gemaakt om ontwijkende antwoorden te geven.
De journalisten hadden scherpe vragen voor Mark Rutte, over de dividendbelasting en het contact met andere bedrijven. Mark Rutte ontkende keer op keer dat er met bepaalde specifieke bedrijven contact is geweest, maar het werd al snel duidelijk dat onder andere Shell één van de bedrijven is geweest.
Daarop kwam Mark Rutte met een uitleg dat hij niet de gesprekken en gesprekspartners wil uiteenzetten, omdat dat tegen de belangen van Nederland in zou gaan. Een journalist merkte scherp op dat Rutte het vroeger wel vaak vertelde met welke partners hij gesproken heeft en wat daaruit voort kwam. Mark Rutte werd door die vraag zichtbaar mee verrast en gaf toen de uitleg dat uiteindelijk hij zelf bepaalt wanneer er wel of geen transparantie is met betrekking tot gesprekken met grote bedrijven. ''Dan kunnen we het toch niet controleren'', vroeg een journalist. ''Niet direct nu nee.''
Het is een antwoord dat kortaf is, maar toch veel zegt over het systeem. De Minister-President bepaalt uiteindelijk in hoeverre er transparantie is en daar kan niet over gesoebat worden en al helemaal niet gecontroleerd worden. Dat is een gevaarlijke manier van besturen waarin Rutte duidelijk de voorkeur geeft aan de multinationals en niet transparantie voor het parlement en de bevolking.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten