Net voor deadline toch nog een anti-zwarte piet demonstratie ingediend bij landelijke intocht

Geen categorienov 11 2017, 18:00
Dit jaar leek het een rustig jaar te worden aangaande het Pietendebat. Maar neen, het zal toch geschieden: een demonstratie tijdens de landelijke intocht in het Friese Dokkum.

Zowel De Nederlandse Volks-Unie (Pro-piet) als de actiegroep Kick Out Zwarte Piet hadden op 2 november nog niks aangekondigd. Daar heeft Kick Out Zwarte Piet nu toch een draai aan gegeven. Op Facebook is de organisatie een evenement gestart genaamd 'Grote Mars en Protest tijdens de Landelijke Intocht in Dokkum!'

Het lijkt erop dat de demonstranten de NVU of elke andere groepering te slim af wilden zijn door op het laatste moment alsnog een aanvraag in te dienen voor een demonstratie. Het zal dus de enige groepering zijn die tijdens het evenement gaat demonstreren. Dat vind ik zelf niet zo heel erg naar, want zo een confrontatie tussen de nazistische NVU en demonstranten maakt de intocht voor de kinderen nog erger dan het al was.
Toch, als we het positief bekijken (en dat wil ik erg graag doen), lijkt het alsof de discussie over onze Pietenbaas veel milder is dan normaal. Geen gezeik en gejank over het uiterlijk en ook geen vervelende talkshows met demonstranten die aan het woord komen en een historisch incorrect verhaal naar voren brengen.
In Amsterdam en Den Haag worden de zwarte pieten gewoon pieten en niet meer zwart. Voor het overgrote deel van het land blijft Piet dus zwart en zo lijkt de discussie uiteindelijk een stedelijk elitair debatje te zijn geworden na jarenlang gesteggel. Zo zijn veel van dit soort culturele akkefietjes een randstedelijk fenomeen en doet de rest van het land lekker normaal. Laten we in elk geval hopen dat de landelijke intocht weer iets leuks wordt voor de kinderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten