NRC is woedend: PVV donateurs blijven anoniem!

Hé maar dát mag niet?!

Bij het extreemlinkse NRC Handelsblad zijn ze weer eens overstuur. Nee, ditmaal niet vanwege Pieter Omtzigt — die strijd heeft de krant verloren — maar vanwege de PVV. Of, beter gezegd: vanwege PVV-donateurs. Uit onderzoek van de fopkrant blijkt namelijk dat mensen die geld doneren aan de partij maar al te vaak anoniem kunnen blijven.

En dat zit de NRC niet lekker:

Het bedrijf zou ‘FOL INC’ heten, gevestigd zijn in Buffalo, en op 6 november 2016 kwam zijn donatie van bijna 7.000 euro binnen op de rekening van de PVV. Dat blijkt uit documenten over giften van het afgelopen jaar die de partij van Geert Wilders aan het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) gaf. Maar bestaat FOL INC ook echt? In Buffalo zijn geen bedrijven of organisaties geregistreerd met die naam…

Duidelijkheid over de donateur zou er wel moeten zijn. Want openheid en transparantie over de financiers van politieke partijen, dát is de bedoeling van de Wet financiering politieke partijen. Die wet, in 2012 aangenomen, dwingt partijen elk jaar een overzicht te publiceren van donateurs die meer dan 4.500 euro geven. Doel is het voorkomen van ongewenste beïnvloeding van partijen.

Voor de goede orde noemt de NRC wel even twee prominente donateurs van de PVV: het David Horowitz Freedom Center uit Amerika en “een mevrouw J.A. de Keizer uit Dordrecht.” Ja, dat lees je goed. Mevrouw De Keizer wordt bij naam en toenaam genoemd, en haar woonplaats wordt voor de volledigheid ook even vermeld. Gewoon, om het gemakkelijker te maken voor anti-PVV mafketels om haar te vinden, neem ik aan.

Want nee, ik geloof er niets van dat de NRC geen zin heeft in een klopjacht op PVV-donateurs. Die partij kan immers kapot worden gemaakt door de financiering weg te halen. En dat kan op heel effectieve wijze gebeuren door individuele donateurs op te jagen. Die worden daar zo door geïntimideerd dat hun donaties maar snel staken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

79 reacties

 1. trampoline

  Het gaat de NRC geen ene moer aan, aan wie of wat ik doneer, zolang het maar onder de grens van € 4500,- blijft.

 2. Kodi

  Hadden de stormtroepen van het NSB Hakkelblad de stenen al in de aanslag voor agressie jegens andersdenkenden dat ze zo beteuterd zijn?

  1. hans-e-pans

   Bemoeizucht heet dat ook wel. Privacy is heilig maar niet voor de MSM zoals de NRC.

 3. loes530

  is nú de pvv aan de beurt bij de nrc hebben ze daar niks anders te doen

  1. Professor Zonnebloem

   Nee, PVV breekt de wet door geen openheid van zaken te geven betreffende donaties boven de €4500,-. Het NRC stelt dit voorval, zoals een krant hoort te doen, slechts aan de kaak.

   1. Baaz

    Zo, professor van Lijpem zit nog steeds in de draaimolen…

 4. Ritter

  De media hetze tegen de PVV gaat onverminderd voort.

  Nu worden de (media) pijlen gericht op de donateurs met de bedoeling die (openlijk) te demoniseren en lastig te vallen zodat er geen donaties meer worden gegeven aan de PVV.

  1. trampoline

   Correctie: de hetze van de NRC tegen alles dat niet links is gaat niet alleen door maar wordt geïntensiveerd.

 5. Victor83

  Is dat niet verboden? Prive gegevens online gooien?
  Ik moet zeggen dat links zich wel laat kennen zeg de laatste tijd, ze laten steeds vaker zien in wat voor walgelijke streken ze toe in staat zijn.

  1. Professor Zonnebloem

   Dat kan in sommige situaties zeker verboden zijn, ware het niet dat deze gegevens reeds eerder door de PVV zijn gepubliceerd. Het NRC refereert daar slechts aan.

 6. loes530

  heb de nrc geen flikker mee te maken als ik wat geef

  1. Julian

   Boven de 4500 euro hebben wij er wel mee te maken en moet dat openbaar worden gemaakt. De NRC maakt daar gebruik van. U mag gerust eens de andere partijen bekijken.

  2. DirkSteen

   Ja, inderdaad, daar hebben zij geen moer mee te maken.

 7. Ni28

  De NRC is steeds meer een haatkrant. Handelt naar His masters Voice.

  1. Code134

   “Handelt naar His masters Voice.”

   🙂

   1. swetsnek

    pisvlek

  2. swetsnek

   Brand die krant af niet letterlijk maar figuurlijk

 8. Ritter

  Nederland gaat nog eens 1750 asielzoekers opvangen
  https://twitter.com/NOS/status/935682457327808512
  ——————

  Werkelijk schandalig omdat verreweg de meeste van deze asielzoekers geen echte “vluchtelingen: zijn maar economische immigranten die om economisch/financiële redenen (lees gratis huizen en ruime uitkeringen) naar Noord/West Europa reizen.

  Ze komen voor de gratis huizen en uitkeringen en de meeste zullen hun leven lang moeten worden onderhouden door de belastingbetaler. Ook de familie die later zal komen zal moeten worden onderhouden door de belastingbetaler.

  1. wheelboy

   Tja En dan nog maar niets te zeggen 0ver gediscrimineerd te worden in je eigen land .Zat gisteren stuk te kijken vrouw 2 kinderen ging scheiden . Geen geld voor koophuis en verdiende te weinig voor een makelaar een huurhuis te huren . Waar je vroeger dan met een urgentieverklaring een woning kreeg .Kreeg mevrouw niets ze mag tijdelijk met haar kinderen op een 2 kamer appartement wonen . Maar na jaar verkassen .

 9. J.C.

  Zouden de eigenaren, wie dat ook mogen zijn, deze doelgerichte en eenzijdige smerige nieuwscampagne over de donaties aan de PVV van deze NRC redactie geoorloofd vinden? Want dat zou ook iets over hen zeggen…………

 10. DolleDries

  Conclusie is duidelijk ,er is een nieuwe Der Stürmer

 11. Meester Kong

  Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van buitenlandse financiering van Nederlandse partijen – in de meeste Europese landen is dat al zo. Eind vorig jaar vroeg een Kamermeerderheid aan de regering met voorstellen daarvoor te komen. Opnieuw was alleen de PVV tegen. Voorstellen zijn nog niet gedaan. Wel staat er in het regeerakkoord dat buitenlandse financiering van „politieke, maatschappelijke en religieuze organisaties” onwenselijk is.

  PVV is een onbetrouwbare partij door het ontvangen van financiële steun uit het buitenland.
  Maak van de PVV een ledenpartij en ze zijn van al dat stiekeme gedoe af.

  1. DolleDries

   SP heeft nog een bak geld van Mao in kas.

   1. Code134

    Heb je een link voor deze krasse bewering, DolleDries?

    1. DolleDries

     Google zelf maar, je hebt toch niets anders te doen dan hier de hele dag hier rond te hangen.

    2. wheelboy

     Das toch Makkelijk Code 1234 .Alle bestuurders kamerleden enz dragen hun salaris af aan de partij . Van de partij krijgen zij een loon .SP is op dit moment met 11 miljoen in kas de rijkste partij van NL .

     De SP is net als vorig jaar de rijkste politieke partij van Nederland. De socialisten bezaten eind 2016 ruim elf miljoen euro. Dat blijkt uit de financiële jaarverslagen van politieke partijen over 2016, dinsdag gepubliceerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).

     Dat de SP zo rijk is, komt vooral door de afdrachtregeling die de partij hanteert. De salarissen en vergoedingen die politici van de overheid krijgen voor hun politieke werk, worden in de partijkas gestort. De partij keert een deel daarvan vervolgens uit als vergoeding. De SP hield in 2016 ruim vijf miljoen euro over aan de afdrachtregeling.

   2. Kodi

    En van wie ontving de gewezen CPN gelden?

    1. wheelboy

     Groen -links kodi .CPN is daar destijds in opgegaan . GL = ppr ,psp ,evp, cpn

  2. wheelboy

   hoe hypocriet kun je zijn .We vinden het wel goed als saudi arabië oed midden oosten land moskeeën financiert .Maar owee Israel of rechts US financiert de PVV terwijl al\ langer bekend is waar wilders zijn geld vandaan komt .En hoe corrupte VVD’ers de zaak belazeren .Of ben je oa van Reij vergeten de man pleegde oa verkiezingsfraude en belazerde de zaak financieel .Het is maar hoe je het wil zien .Wil je Wilders afbreken zorg dan dat hij geen geld meer krijgt van donateurs .Dan houd het vaneigens op . Fijne democratie Kong !!!

  3. sonar

   Meester Gong kijk eens in de spiegel dan zie echt een onbetrouwbaar personage ,tenminste als de spiegel heel blijft.

  4. Kodi

   Wie wil er nou nog lid worden van een politieke partij? Nog geen 2 % van de kiesgerechtigden is nog lid van een politieke partij. Dat is toch wel een klein percentage vergeleken bij het percentage wat bij de laatste TK-verkiezingen opkwam, nietwaar? Er zullen hele goede redenen zijn waarom de gewone mensen niets meer zien in een lidmaatschap van een politieke partij.

   En hier heb ik nou geen enkele medelijden mee:

   ‘PvdA, CDA en VVD in geldnood’

   De krimp van de drie klassieke ledenpartijen CDA, VVD en PvdA nadert volgens de eigen bestuursleden een kritisch punt. De partijen komen in geldnood doordat leden blijven weglopen, bericht de Volkskrant.

   http://www.volkskrant.nl/politiek/pvda-cda-en-vvd-in-geldnood-door-ledenverlies~a4293585/

  5. Spaanse kok

   quote>Maak van de PVV een ledenpartij en ze zijn van al dat stiekeme gedoe af.
   .
   Verantwoording afleggen aan de leden wat er met hun geld gebeurd is.
   Nee, dan is de huidige situatie veel makkelijker.
   .
   Als ik zo de commentaren lees, zitten de PVV aanhangers aardig bij kas.
   Doneren er aardig op los.

   1. Pecunia

    Alweer een nieuwe alias?

    1. Tinneke

     +++++++++++++

  6. wheelboy

   Als je dan toch bezig bent .Alle politieke partijen op de PVV na krijgen een vette subsidie omdat ze in de 2e kamer zitten .Destijds toen die 2 Turken zich afsplitste van de PVDA kregen ze 2,5 ton aan eurotjes mee . En de PVV Niks .Omdat die Turken denk oprichten als partij . Daarbij hebben partijleden ook niks te zeggen in een partij .Dagelijks bestuur zet de koers uit en hooguit kunnen leden een idee insturen . En een verkiezingsprogramma van een partij wordt nooit per punt besproken .Als lid kun je of het goed of afkeuren .

 12. Top

  En “meester Kong” is een al jaren hand ophoudende flapdrol en gecertificeerde blaaskaak.
  Mijn antwoord op hem is in zijn eigen taal. Blablablabla!

 13. Bloem

  Volgens mij is het NRC over de schreef gegaan door deze donateur willens en wetens in gevaar te brengen door naam en toenaam publiekelijk te maken. Het lijkt mij dat Wilders aangifte moet doen bij justitie voor roekeloos gedrag dan wel aanzetten tot haat. Uit dit relaas blijkt weer eens duidelijk dat vd Meersch bereid is over lijken te gaan om rechtse geluiden in de maatschappij in de kiem te smoren

  1. Professor Zonnebloem

   Helaas, Bloem, helaas. Deze gegevens zijn door de PVV zelf openbaar gemaakt. Dat is namelijk de wet. Het NRC kan dus nooit over de schreef zijn gegaan, als de donateursgegevens in eerste instantie door de PVV zelf naar buiten zijn gebracht.

 14. Code134

  Waaruit moet ik afleiden dat het NRC ‘woedend’ is?

  1. Pecunia

   Ik geloofde er eerst niet zo in wat Vit beweerde dat jij er voor betaald wordt om forums te beïnvloeden, maar wat ik zo afgelopen tijd van jou en je aliassen heb gelezen ga ik er toch sterk aan twijfelen, ik vind er echter niets van terug op jouw aangiften maar ik spit nog wat verder, gegroet voor vandaag.

   1. Code134

    Tegen wie praat je en van wie ben je de balstingaangiftes aan het doorvlooien?

    1. Vit

     Wat zijn balstingaangiftes?

    2. Vit

     Ahh ik snap het al, je bent wat zerveus en dan ga je fouten maken.

     Maar ik zou je verder in [negeer modus] zetten dat is waar ook, sorry.

     1. Bram Zanddijk

      Wat is zerveus?

     2. Vit

      Zoiets als nenuwachtig.

     3. Tjeempie80

      Je hoeft niet nenuwachtig te zijn oude gasvitter. Je bent een onnozele lul en er kan je niks gebeuren.

     4. Vit

      Nou nog Spaanse kraag en de entiteit van vandaag is compleet.

     5. Vit

      Slakken laten altijd een spoor na, dat blijkt wel weer.

 15. Two Ravens Black Kettle

  Heeft Pieter Omzigt dit Fake News NSB-vodje inmiddels al aangeklaagd ?
  Chop, chop Pieter
  Ontmantel deze PC Vlaamse Leugenfabriek en breng het financieel op de knieën

  1. van Urk

   Deze Mevrouw A.J. de Keizer blijkt in het verleden de Centrumdemocraten (CD) van Hans Janmaat te hebben ondersteund. Zij herkent haar idealen van toen thans in de PVV.

   1. Code134

    Dat verbaast uiteraard niet, van Urk.

  2. Code134

   Nee, Peter Omtzigt kijkt wel uit. Als hij het NRC gaat aanklagen maakt hij de zelfgemaakte vlek alleen maar groter.

 16. Two Ravens Black Kettle

  De NSB-Beobachter brengt David Horowitz ivm. nazisme, fascisme et cetera.
  Zoals ze altijd doen
  Mensen verdacht maken, Fortuyn hebben ze de dood weten in te jagen met hun gif.

  Maar wil je meer weten over David Horowitz (die overigens ex-extreem links is (met Marxistische ouders) dan kun je gewoon een interview bekijken (iets wat nooit zal gebeuren bij onze Orwelliaanse Staatsmedia waar louter 1 Boodschap geuit mag worden en waar je dit verhaal dus nooit zult horen. Nee ben je mal, wij zijn namelijk divers !)

  Gesprek tussen Dave Rubin en David Horowitz (nu nog op youtube maar hoe lang nog ??)
  https://www.youtube.com/watch?v=3DD_8SJKAjc

 17. nienke

  Het is toch beneden alle peil dat die Mevr. bij naam en toename wordt genoemd, schandalig.
  Dat linkse tuig weet niet van ophouden ze gaan over lijken als ze hun zin niet krijgen.
  Kijk maar naar Fortuyn hoe ze die de dood hebben ingejaagd, ben nog steeds van mening dat hier een links complot achter heeft gezeten.
  En zo willen ze Wilders ook de nek omdraaien als ze de kans krijgen, tuig van de richel.

 18. Kodi

  Giften aan de PVV kunt u alzo overmaken:

  St. Vrienden van de PVV, Den Haag
  NL98 INGB 0670 4723 44

  Namens Nederland: Alvast bedankt!

  1. Rosasolis

   @ Kodi. Ik zou willen weten van de St. Vrienden van de PVV wil gaan doen met de
   donaties die zij krijgen van de gulle gevers die hun steunen? Ik betwijfel dat welke
   aanhangers van de PVV zou OOIT iets weten over de donaties, en wat dit prive,
   stiekem societiet doet met die donatie gelden.
   Beste Kodi, heeft u ooit een brief gekregen van de PVV, of zelfs een telefoontje?
   Wees eerlijk, laat dit ons weten, voordat er nog meer idioten hun centjes gaan overmaken aan dit prive, stiekem sociëteit? Jaren geleden heb ik geprobeerd
   informatie van dit gesloten prive sociëteit te krijgen via 2 brieven die niet
   werden beantwoord, en daarna telefonisch contact te proberen te krijgen. Mijn brieven
   waren vriendelijk, ik wilde alleen wat informatie krijgen over de PVV. Omdat ik, van
   het eerste uur van de PVV oprichting, nooit een schriftelijk, noch een telefonisch bericht
   heb ooit ontvangen…heb ik nu een aantal vragen aan u:
   1. Heeft u ooit een brief ontvangen van de PVV, of een telefoontje?
   2. Zo ja, heb je daarna contact met andere PVV “leden” die ook hebben geld gegeven aan Geerts sociëteit?

   1. Dubbele Komma

    ja dus? wat is je punt.

    heb je dat ook bij de pvda gedaan? of de vvd?

    pleur naar joop.

 19. Duke

  Wilders zou een religie moeten beginnen. Dan mag hij ‘minder, minder’ zeggen omdat dat binnen de vrijheid van godsdienst valt, kan zijn vrijheidskerk buitenlandse donaties ontvangen en kan hij als hij dat wil een ‘heilige oorlog’ tegen de islam uitroepen.

 20. Duckday

  Waardeloze krant Hoogmoed waanzin leugens en bedrog Is er alleen op uit iemand onderuit te halen En als ze volledige namen en adressen gaan vermelden gewoon aanklagen misschien met voorbedrukte aan giften

 21. corfo

  De NRC woedend ?
  Mooi zo laten.

 22. Rosasolis

  Ik weet dat iedereen maar een donatie geven aan de politieke vereniging, sociëteit, of stichting van je keus, als het niet een criminele organisatie is. Ik ken ook de D. Horowitz
  Freedom Center, die ook FrontPage Magazine in Amerika publiceert. Dit stichting geeft
  meer publiciteit aan Geert Wilders, dan hij ooit in Nederland zou krijgen. Het zijn vooral
  zeer rijke Republicanen die Trump eerder hadden gesteund tijdens zijn pres. kampanje.
  En die mensen denken dat Wilders alles van Trump moet gaan overnemen voor Nederland en Europa! Geert Wilders is veel meer populair bij de Horowitz Stiching in
  Amerika dan in zijn thuisland Nederland. Hij wordt 1 of 2 keer per jaar uitgenodigd te
  preken in New York, en daarbij wordt hij gelogeerd in een zeer luxe hotel, met
  5 ster maaltijden en de beste wijnen. ik heb me altijd afgevraagd, weten D. Horowitz
  en vrienden, dat Geert heeft in Nederland alleen een sociëteit die geen leden toelaat?
  En ik vraag me ook af wat Geert doet met de enorme gelden die hij krijgt van de
  Horowitz stichting?

  1. Dubbele Komma

   vraag het aan geert ofzo?

   wat is nou je punt? jij denkt dat het bij andere partijen anders gaat?

   je mag niet drinken bij je medicatie,dhimmie dopper heeft de psychiater gezegd.

  2. toetssteen

   Gebruiken om campagne te voeren. Hij krijgt namelijk geen overheidsgeld.(lees belastinggeld)

 23. Professor Zonnebloem

  Even voor de goede orde: politieke partijen zijn verplicht donateurs openbaar te maken, die meer dan €4500,- aan een partij geven. En met goede redenen overigens. De twee namen die hier door het NRC worden genoemd, zijn dan ook in eerste instantie gepubliceerd door de PVV. Je kan het NRC dan niet verwijten dat ze refereren aan deze openbare informatie. Sterker nog, het zou zelfs slechte journalistiek zijn, als ze het niet doen. En dat voor een nepnieuwskrant…

  1. Code134

   Volledig juist: “Sinds 1999 moeten giften aan een politieke partij van 4537,80 euro of meer, die niet afkomstig zijn van een natuurlijk persoon, openbaar worden gemaakt. Dit gebeurde door het te vermelden in het financieel verslag van de politieke partij. Er volgden echter geen sancties wanneer partijen dit niet deden. Vanaf 2013 zijn de regels over giften aangescherpt. De wet verplicht politieke partijen in de Eerste en Tweede Kamer om nu jaarlijks opgave te doen van giften vanaf 4500 euro en schulden hoger dan 25.000 euro.”

   https://www.parlement.com/id/vhnnmt7l3ozz/partijfinanciering

   Het artikel slaat dus helemaal nergens op.

   1. Dubbele Komma

    @Code134 a.k.a dhimmie dopper 43 minuten ago Beantwoorden

    “Het artikel slaat dus helemaal nergens op.”

    dat heb je met die linkse kutkrantjes,dat weet je toch?

 24. Ni28

  Die Zweed bakte niet zo veel van dus wordt het geprobeerd door een Spanjaard.

 25. Lex

  Inderdaad ik vind dat NRC Handelsblad ter verantwoording moet worden geroepen. Gegevens van donaties mogen nooit en te nimmer publiekelijk openbaar gemaakt worden.

  Ik neem aan de de PVV aangifte gaat doen tegen het NRC Handelsblad?

  Lijkt mij wel heel verstandig en noodzakelijk als de nog donatie willen blijven ontvangen.

 26. Hermanf

  Inmiddels weet ik ook dat niet alleen NRC achter PVV aanjaagt maar ook ING .. hun medewerkers laten PVV stemmers bewust schorsen om het minst geringste.
  Als je dat nu overkomt dan loop je de kans dat je niet meer vanaf je huidje pc of laptop op Twitter kan komen. Dus gebruik maken van een nieuw telefoon nr en nieuw email adres wordt direct bij het bevestigen van je email adres geschorst. Waarschijnlijk op IP adres.. Twitter wordt nog gekker want op 18 Dec gaat hun nieuwe gebruikersovereenkomst in.. Dan wordt helemaal niets meer geduld door Twitter.
  IK denk dat dit het einde is van Twitter net als Facebook die in een razendtempo naar de goot gaat ook om diezelfde reden. Overigens heb ik bewijzen. Kan ze alleen niet uploaden hier.
  Herman. AKA Bugs

 27. Dikvoormekaar

  De NRC is helemaal niet woedend. Door die haatbril van jou op dit sneue fascistische blog van je ziet het er misschien uit als woede, maar als je enigszins je gevoelens onder controle hebt zie je dat de NRC gewoon haar werk doet: schrijven over onduidelijke financiering van politieke partijen. En dat alleen de PVV geen volledige openheid van zaken geeft ligt niet aan de NRC maar aan de PVV.

  1. Code134

   Je hebt gelijk, de NRC doet precies wat het moet doen, namelijk de feiten vermelden. Die zijn relevant omdat de partijfinanciering van de PVV schimmig en wellicht in strijd met de wet is.
   Het verwijt dat hier onterecht privé-informatie wordt onthuld mist evenzeer grond: het betreft openbare informatie. In de draad wordt de toepasselijke regelgeving vermeld.

   Een misser van DDS. Excuses zouden op hun plaats zijn.

  2. Vit

   Zijn dit je laatste stuiptrekkingen of zo? Dit is nu al jouw zoveelste nieuwe nick van vandaag.

 28. Rex Gildo

  Transparantie in de politiek!
  Dat geldt dus eveneens voor de PVV c.q. Wilders.
  De tonnen die Geert ontvangt komen voornamelijk uit de neo-conservatieve, homofobe, Caucasian-supramative, reactionaire gristelijke en ultra-zionistische hoek.
  Vandaar die bedenkelijke houding ten opzichte van Israël en dergelijke.
  Er worden standpunten ingenomen mits ervoor betaald wordt.
  Hetzelfde gebeurt bij de VVD/Rutte.
  Als men zich laat sponsoren door Akzo, $hell en Philips dan is het niet zo vreemd indien bijvoorbeeld de dividendbelasting afgeschaft wordt en overige dubieuze maatregelen worden genomen.

 29. Anton Adriaan

  Ik weet het wel waarom Wilders het geheim wilt houden.(((oy vey)))

 30. nietzonderverzet

  Geacht NRC,
  Bijltjesdag is voor types zoals jullie en niet voor de verzetshelden en vrijheidsstrijders van realistisch Nederland.

  1. Code134

   Van nietzonderverzet hoeven we geen verzet te verwachten. Het betreft een laffe zak achter een computer.

   1. ayreonaut

    Aanname, aanname, aanname.

 31. Babaji538

  Ik moedig het gebruik van Premium-profielen,
  sneaky to sneaky, aan
  om aan te geven, wie het voor het zeggen heeft.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.