Onderzoeker: de Randstad bepaalt de inhoud van het debat, maar de rest van Nederland heeft heel andere meningen

De Randstad vormt een land op zichzelf.

Het idee achter het hebben van een natiestaat is dat je één volk hebt, met één taal, én één cultuur. Dat volk zou samen in één land moeten leven — op die manier kan iedereen zich thuisvoelen en is de kans op burgeroorlogen en dergelijke minimaal.

Hartstikke leuk, natuurlijk, maar je kunt je afvragen of Nederland nog wel een natiestaat is. Zoals onderzoeker Josse de Voogd concludeert lijkt er in Nederland namelijk sprake te zijn van twee totaal verschillende culturen: die van de Randstad en die van de rest van het land.

Van Zwarte Piet tot immigratie, globalisering en ’diversiteit’: de randstedelijke culturele elite bepaalt de inhoud van het debat. Die staat niet zelden haaks op de opvattingen van burgers elders in het land, constateert onderzoeker Josse de Voogd. „Waar je woont, kleurt hoe je naar de wereld kijkt.”

Een voorbeeld daarvan is, aldus De Voogd, de discussie over “diversiteit.” Volgens De Voogd worden daarin “twee groepen tegenover elkaar gezet: autochtoon en allochtoon.” “De gedachte is: allochtoon is slechter af dan autochtoon. Maar er bestaat ook een witte onderklasse. Die benadeel je als je allochtonen gaat voortrekken. Alleen is die witte onderklasse in een stad als Amsterdam nauwelijks meer zichtbaar. Dan is het logisch te denken: het probleem met laag opgeleide autochtonen is opgelost, nu gaan we de sociale achterstand van gekleurde mensen wegwerken.”

Alleen is er dus een probleem: in andere steden buiten de Randstad bestaat die blanke onderklasse nog wél. Alleen zien Randstedelingen — en zeker Amsterdammers — dat niet omdat ze in hun eigen bubbel leven.

Volgens De Voogd zie je het verschil tussen de Randstad en de rest van het land ook dagelijks terug op tv. Een ander voorbeeld:

“Witte, hoogopgeleide, links-progressieve vrouwen uit de grote steden vormen één procent van de bevolking. Maar in het maatschappelijk debat zijn ze oververtegenwoordigd. Wie schrijven er columns, wie zitten er bij De Wereld Draait Door, wie heeft invloed op universiteiten en hogescholen? Als je wérkelijke diversiteit nastreeft, zou een deel van hen moeten plaatsmaken voor oudere, laag opgeleide burgers, voor conservatieve christenen of allochtonen uit de provincie.”

Het gevolg van die dominantie van de Randstad in ‘het debat’ is dat de gewone Nederlander zich helemaal niet meer vertegenwoordigd voelt. Die kijkt en luistert naar DWDD en andere programma’s en kan alleen maar concluderen dat die zogenaamde experts totaal geen weet hebben waar ze het over hebben… en dat ze de zorgen van de gewone Nederlander totaal niet interessant vinden.

Het gevolg is duidelijk: “Naarmate je verder weg komt van Amsterdam, neemt de populariteit van rechts-populistische partijen toe.” En daar zou ik aan willen toevoegen: én die van linkse populistische partijen als de SP, wat eigenlijk natuurlijk ook een outsiders-partij is.

Maar ja, daar heeft de Randstedelijke elite lak aan. Ze zien hun macht en invloed steeds kleiner worden maar weigeren zich aan te passen. Wat deze types betreft moet de rést van Nederland zich juist aanpassen. Want ja, de Randstad vindt zichzelf nu eenmaal ver verheven boven dat gewone klootjesvolk in ‘midden Nederland.’

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. swetsnek

  En zo is het maar net

  1. Meester Kong

   Na je excuus aan DDS ben je als een doodvogeltje.
   Komt echt niks meer uit …..

   1. Dubbele Komma

    Hup dhimmie dopper. Ga eens aan het werk. Mislukte volkert..

    Hersenloze neuqfout hahaha…

   2. Punt50

    Donder nou eens op dhimmiedopperbrouwensteinbeckerkogelbertzweetkokzweterus. Belachelijke trolranddebiel.

   3. swetsnek

    wie ik ????

 2. Bram Zanddijk

  Dat de Randstad het debat bepaalt is altijd zo geweest. Culturele veranderingen beginnen nooit in de provincie. De elite loopt voorop en de plattelanders sukkelen er achter aan. Uit het feit dat Zwarte Piet in de Amsterdam en Den Haag als eerste verdwijnt kun je ook met zekerheid voorspellen dat hij straks ook in de provincie gaat verdwijnen.
  Zo werkt het gewoon: de elite geeft de toon aan en de massa volgt.

  1. buitenbeentje

   Dopper weer terug onder een andere naam.

   1. DolleDries

    de elite geeft de toon aan en de massa volgt

    De geschiedenis geeft aan dat veel van die elite op den duur hun kop miste op het schavot

    1. Meester Kong

     Niet best voor onze Terrië Baudet….

     Offtopic:
     Grote electorale klap voor Trump
     Klinkende overwinningen voor de Democraten in Virginia en elders zijn een signaal van kiezers aan de impopulaire president.

     1. Dubbele Komma

      En toch gaat trump winnen.
      Omdat ook niet alle Amerikanen in New York wonen….

      Heerlijk…. wat zullen de democraten weer janken en agressief worden.

      Fascistisch kutvolk

   2. Punt50

    Ja daar lijkt het wel op. REDACTIE !!! De BEZEM aub.

 3. George van de linden

  Maar dat gewone klootjesvolk in ‘midden Nederland.’ zijn toch de meest rijke ,of heb ik nou verkeerd ?

 4. Ni28

  4@Buitenbeentje@ Zou Dopper een mens of maar een algoritme zijn? Onderdeeltje van een botnet.

  1. buitenbeentje

   @Ni28
   Een algoritme dat precies het tegenovergestelde beweert van wat een normaal mens zou antwoorden. Gelukkig zijn computers nog niet zo ver. (Misschien kan DDS een CAPTCHA proberen). Waarbij ik zeggen moet dat ik meer respect voor computers heb als voor reaguurders die alleen maar in de contramine zijn om te provoceren.

   Ik geloof trouwens dat er weer wat opgeschoond is door de redactie. Blijven nog Michael, Kong en zwetende kötballenbakker.

   1. Ni28

    Vandaar dat ik dacht aan het algoritme eerder dan aan een mens. Nou ja, mens. Het lijkt op een botnet met al die nep namen en nep adressen. De achternamen zijn praktisch altijd plaatsnamen. Er wordt ook niet op reageert(niet eens op een grammaticafout) dus kan raak zijn.

 5. sjun

  De tijd dat het narratieve paradigma bij verpolitiekte met elkaar inwisselbare en elkaar papegaaiende Nederlandstalige media lag is wel voorbij. Jongere generaties oriënteren zich breder en de tijd dat omroepen en krantenredacties de poortwachters naar informatie waren ligt al even achter ons. Het is zeer wel mogelijk dat nog niet iedereen dat in de gaten heeft maar dat verandert snel. Uiteindelijk bewerkt dat evenals in Oostenrijk ook politieke verandering.

  1. Baaz

   Sterk betoog Sjun, hoofdman van Uitingsvrij!

   Je ziet in feite hetzelfde gebeuren met de politiek. Ze denken in Den Haag dat de rest van Nederland nog steeds in 1950 leeft. Gelukkig is de oude politiek reeds overleden en trekken ze alleen nog stuipen. De nieuwe politiek is geboren.

 6. Kodi

  De Nederlandse gezinnen verlaten massaal de randstad. Binnen 4 jaar na de geboorte van het eerste kind is het grootste deel al uit de grote steden weg gevlucht.

  Voor wat en voor wie laat zich natuurlijk raden…

 7. Rex Gildo

  Dagelijks wordt men er mee geconfronteerd bij Matthijs van Nieuwkerk met aan tafel incestueus Amsterdam zelfvoldaan vanwege hun kadaver-disciplinaire mening.
  Nederland moet de opinie delen met de Grachtengordel-elite.
  Wie afwijkt zal aan de schandpaal worden genageld.

 8. Henk-Jansen

  Ik ben maar wat blij dat hier in het oosten van het land zwarte piet nog gewoon zwart is en er geen genderneutrale toiletten zijn.

  1. Dubbele Komma

   Dat moet ook gewoon zo blijven.

 9. HW

  De rest van Nederland mag overal aan meebetalen, maar de Randstad van de elite loopt met de belastingcenten weg.
  Groningen verdwijnt in een groot gat en het geld werd geïnvesteerd in de havens van Rotterdam en Amsterdam, Schiphol, de infrastructuur in de Randstad, Media Park in Hilversum en natuurlijk in steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Daar kunnen ze de uitgaven voor de sociale voorzieningen ook niet opbrengen (bijstand en AZC’s)
  Als er dan wat over is, dan is de rest van Nederland eens aan de beurt.

  Het wordt tijd dat de gelden evenredig verdeeld worden en dat de Randstad de buikriem eens aanhaalt voor bijv. Groningen om de mensen daar eindelijk eens tegemoet te komen.
  Die 2 miljard moet er toch vanaf kunnen, die men de Groningers schuldig is.
  De bron is nog steeds niet droog.

 10. waakhond

  die Wereld Draait Door is over de datum het bestaat veel te lang de meeste uitzendingen gaan nergens over en natuurlijk steeds weer de zelfde gezichten zoals mark marie je bent niet speciaal marie echt niet en als het wel over jouw gaat dan kom je niet voorbereid kort om:
  opdoeken die handel!!!!

  1. Baaz

   Ik heb ook besloten om de linkstelevisie te mijden. Het bevalt mij prima.

 11. Arnoniemuss

  Van Der Galien vraagt zich af of Nederland nog wel 1 natiestaat is. Is het niet zo dat de randstad de natiestaat domineert? Een plausibele conclusie, ik woon zelf in de buitengebieden en herken het probleem. Alleen speelt dit probleem al honderden jaren. Jullie denken toch niet dat de provincie Holland zich al die eeuwen iets heeft aangetrokken van de andere 6 provincies van de Republiek der 7 provinciën. Kortom, niets om je zorgen over te maken. Holland (de Randstad) domineert, zoals al honderden jaren. Het hoort bij onze culturele identiteit dat de wingewesten in het noorden, oosten en zuiden genegeerd en geminacht worden door het kartel in het westen. Heerlijk toch die tradities. En deze houdt nog stand ook. Daar zuilen de reaguurders blij mee zijn nu zoveel traditionele waarden omvallen.
  In ernst, ik sta soms perplex over het gebrek aan historisch inzicht bij de DDS gemeenschap.

 12. waakhond

  tegenwoordig oer oude tradities zijn er om kapot te maken dus dat komt wel goed!!

 13. Baaz

  Zo wordt Groningen ook leeggezogen… Juist, om de Randstad warme voeten te geven.

 14. Arnoniemuss

  @ Sjun, “De tijd dat het narratieve paradigma bij verpolitiekte met elkaar inwisselbare en elkaar papegaaiende Nederlandstalige media lag is wel voorbij”. Sjun, kun je dit ook in gewoon Nederlands zeggen? Ware intelligentie toont zich in simpel taalgebruik.

  1. Baaz

   En ware domheid door de reactie ad hominem.

 15. Dubbele Komma

  Onderzoeker: dhimmie dopper bepaalt de inhoud van het debat, maar de rest van De Wereld heeft heel andere meningen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.