Ook de NOS realiseert eindelijk: als we nu niets tegen Noord-Korea doen zal het te laat zijn

noord-korea-parade
Foto: Op de Noord-Koreaanse staatstelevisie is geregeld een hoop oorlogstuig te zien.

Ja, zélfs de linkse media beginnen het toch een beetje benauwd te krijgen bij de recente gebeurtenissen op het Koreaanse schiereiland.

Jarenlang is het ontkend. Jarenlang is er een beetje lacherig over gedaan, en beweerd ‘dat het nooit zo ver zou komen’. En nu lijkt het toch echt zover te zijn, en komt men tot bedaren.

Ik heb het natuurlijk over de nucleaire capaciteiten van rocket man Kim Jong-Un en zijn uitgemergelde Noord-Koreanen. Het moge geen geheim zijn dat de knettergestoorde dictator, net als zijn vader en grootvader, het als prioriteit nummer één ziet om Noord-Korea tot een militair machtig land uit te bouwen. En hoe kun je dat beter doen dan met kernwapens? Lastig is het zeker, maar als je het eenmaal voor elkaar hebt gekregen, heb je het ultieme doel bereikt: niemand kan je dan eigenlijk nog wat maken, omdat ze weten dat je hun land zo in as kunt leggen met wat raketten met kernkoppen erop.

Lange tijd werd en vooral lacherig over gedaan. Wanneer de zoveelste raket in zee neerstortte, luidde de – linkse – lezing meestal ‘zie je nou wel, wat een amateurs, niets om je zorgen over te maken’. Klein probleempje is alleen: de rakettest van gisteren was allesbehalve een fiasco. Volgens de Koreanen is hun nucleaire programma afgerond, en kunnen ze nu vrijwel elke stad in de Verenigde Staten bereiken met hun wapentuig. En hoewel het nog steeds de vraag is of ze die dingen ook daadwerkelijk kunnen uitrusten met kernkoppen, is dat eigenlijk niets een zo van belang: dat krijgen ze op termijn ook wel voor elkaar.

Dus beginnen ze bij de redactie van de NOS toch enigszins peentjes te zweten, zo lijkt het. Het “punt dat je Noord-Korea niets meer kunt maken” nadert in rap tempo, aldus het trouwe lid van het linkse mediakartel. Hadden bijvoorbeeld de Verenigde Staten jaren geleden ingegrepen en het nucleaire programma in as gelegd, dan was het nooit zover gekomen. Maar iedereen wachtte af, naïef, en geloofde dat het wel goed zou komen. Via diplomatie enzo, want dat schijnt uitstekend te werken met dictatoriale regimes. Túúrlijk joh. Dus laat de NOS zowaar eens experts aan het woord die het niet zo rooskleurig inzien:

Het is dezelfde boodschap, maar met een sterkere onderbouwing. Van der Meer is onder de indruk van de nieuwste raketlancering. Het moment komt volgens hem in zicht dat het communistische regime de dreigementen waar kan maken. “Dat het zegt tegen de VS: raak ons aan en we nemen een paar Amerikaanse steden mee. Zodra dat het geval is, kun je ze eigenlijk niets meer maken”, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Militair ingrijpen leidt onherroepelijk tot een bloedige oorlog. Er is nog ruimte voor extra sancties, maar zolang de voornaamste handelspartners, Rusland en China, zaken blijven doen met Kim, zal dat net als de afgelopen decennia waarschijnlijk weinig opleveren.

De provocatie komt bovendien op een moment dat China weer in gesprek was met het buurland. Peking is de belangrijkste bondgenoot en stuurde vorige week een hoge afgevaardigde naar Pyongyang. “Maar de hoop op een opening is nu met de grond gelijk gemaakt”, zegt De Vries.

Eigenlijk heb je op dit moment dus nog maar drie opties: als eerste natuurlijk de militaire. Dat zal – vooral omdat de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul op een steenworp afstand van Noord-Korea ligt – enorm veel burgerslachtoffers opleveren. Aan de andere kant is dat wel de enige optie waarbij je alles in de hand hebt: de kans dat Noord-Korea uiteindelijk wint is nihil, waarna voor eens en voor altijd afgerekend kan worden met het nucleaire programma en het Kim-regime an sich. Optie twee is het zó economisch doen creperen van de Koreanen, dat ze hun geld wel ergens anders dan voor wapens moeten gaan gebruiken. Probleempje daarbij is alleen: dan moeten Rusland en vooral Chijna wel meedoen, en dat is zeer onwaarschijnlijk. En zelfs dán zou Kim nog liever zijn laatste cent in een kernkop dan in een brood voor zijn volk steken.

Dat, of we wachten gewoon af, zoals we al decennia lang doen. Met de naïeve hoop dat Noord-Korea zelf ooit eens het licht zal zien. Nou: kijk maar wat dié strategie ons opgeleverd heeft.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

19 reacties

 1.   

  Welke concrete actie had Sybren dan in gedachten: Noord Korea bombarderen?

  Het station waarop we nucleaire lanceerinstallaties kunnen platleggen is allang voorbij. Het bombarderen of militair danwel onverantwoorderlijk riskant.

  Er is maar een weg: politieke druk en sancties. De rest is dom gepraat.

  1.   

   maar sancties werken al lang niet meer gezien het alleen het volk treft terwijl de grote leider weer een biefstukje eet.

   militair ingrijpen is gewoon de beste oplossing geworden dankzij het gedrag van de grote leider

   1.   

    Waarbij aan beide zijden vele slachtoffers zullen vallen en Seoul een bloedbad wordt.

    Nee, een militaire invasie het momenteel wel het slechtste wat je kunt doen.

 2.   

  Wat is het belang om een oorlog tegen Noord-Korea te beginnen. Het gaat om de macht van de USA die vinden het ontzettend fijn als ieder land onder hun bereik van de raketten liggen andersom zien ze direct als een dreiging terwijl het eigenlijk een bescherming is tegen de machtswellust en oorlogszucht op andermans bodem van de USA is.

 3.   

  Toch mooi om te zien hoe de linkse dogmatisch NPO “in hun eigen zwaard valt”, en maar niet begrijpen dat ze slachtoffer worden van het systeem dat ze zelf hebben gecreëerd of hebben helpen creëren. Zullen nu eindelijk de schellen van hun ogen vallen?… ik ben bang van niet.

 4.   

  Bij de eerste optie weet je zeker dat je slachtoffers maakt, bij afwachten niet. Zolang Noord-Korea niemand gaat aanvallen hoef je geen slachtoffers te maken. Noord-Korea weet dat ze worden weggevaagd als ze een oorlog beginnen en niet de steun hebben van China. China zal Noord-Korea denk ik alleen steunen als USA

  1.   

   …hen binnenvalt.

     1.   

      Ja, USA denkt waarschijnlijk aan de mogelijke Amerikaanse slachtoffers die er kunnen vallen als Kim later een verassingsaanval doet. Als USA binnenkort zou willen gaan aanvallen, verwachten ze namelijk bijna geen Amerikaanse slachtoffers. Aan de andere kant een oorlog starten ligt bij China, Rusland en ik denk zelfs bij veel Europa erg gevoelig, anders waren al lang begonnen.

 5.   

  De welbekende linkse vrijheid blijheid alles ontkennend en alle waarschuwingen demoniserend komt er toch achter dat zij geen gelijk hadden en dan komen zij met nieuws die elke weldenkende mens al lang wist en brengen zij het zo dat het lijkt dat zij als eerste mee gekomen zijn.

  1.   

   Welke kranten hebben dan steeds ontkend dat Noord-Korea bezig was een kernbom te maken? Dat moet dan minstens 10 jaar geleden zijn. Steeds weer hebben de V.S. geprobeerd het met de opeenvolgende dictators op een accoordje te gooien, b.v. graan voor het stopzetten van het N-Koreaanse kernprogramma. Natuurlijk kun je ze platgooien maar niet in één keer en dat zou 25 miljoen doden opleveren. Dat is steeds de teneur geweest in de berichtgeving van ALLE kranten. Wie leverden de Koreanen de zo broodnodige apparatuur e.d? Waarschijnlijk China en het zo door rechts geknuffelde Rusland. Met vuige laster komen t.a.v. van de vrije pers helpt niet. Een voorbeeld van die ontkenning en demonisering zpu wel overtuigend werken. “De welbekende linkse vrijheid blijheid alles ontkennend” Hoe bedenk je zo’n Tante Betje rot-zin.

   1.   

    Beste Freud, wanneer de U es of A geen oorlog kan voeren dan gaat het land failliet, overal ter wereld willen ze voor rechtertje spelen, maar alleen in landen waar ze er financieel rijker aan kunnen worden. Wapens leveren of maken ter verdediging….de U es of A is vele malen gevaarlijker dan Rusland…..

 6.   

  Trump luistert naar Mad dog Mattis .Als Mattis zegt tot hier en niet verder wij vallen aan , dan is het gebeurt met die Noord Koreaanse dwerg.

 7.   

  Als Israel er geen stokje voor gestoken had hadden we nu ook dat probleem met Iran

  1.   

   Denk eens na….Denk nou eens na wat de gevolgen hadden kunnen zijn.

 8.   

  De NOS?

  Of die zich iets realiseren is nog maar net de vraag. Wie betaald bepaalt is het credo. Het is een staatsbedrijf die zichzelf niet in de hand bijt.

 9.   

  Het beeld van Noord Korea heb ik uitsluitend uit de normale media.

  Een gestoord land, met al 3 knettergekke leiders en knettergekke volgelingen, die tot het allerwaanzinnigste in staat zijn en een gevaar voor iedereen zijn.

  Volgens mij had de “linkse” media het zeer correct omschreven als mijn beeld door zuur-rechts gedeeld wordt.

 10.   

  Misschien de vervulling van Openbaringen 18.Lees ook Jeremia 50 &51

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!