Saoedi-Arabië 'schikt' met prinsen: Miteb bin Abdullah is vrijgelaten nadat hij één miljard dollar betaalde

Geen categorienov 29 2017, 14:00
In Saoedi-Arabië lijken steeds meer prinsen vrijgelaten te worden de komende dagen en weken.
Enige weken geleden werd Saoedi-Arabië op zijn kop gezet. Kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) had mede-prinsen en top zakenmensen namelijk de oorlog verklaard. Zogenaamd deed hij dat om corruptie te bestrijden, maar feitelijk was de actie gericht tegen een ieder die hem mogelijk voor de voeten zou willen lopen als hij eenmaal koning wordt.
De prinsen en zakenlieden werden vastgezet in een hotel, waar ze gedwongen werden om op de grond te slapen en volgens de Britse krant Daily Mail zelfs gemarteld werden. Nou, die 'ondervragingen' zijn nuttig geweest, want een aantal prinsen heeft erkend schuldig te zijn aan corruptie. Vervolgens hebben deze prinsen en zakenlieden deals gesloten met de autoriteiten: geld in ruil voor hun vrijheid.
De grootste vis die is vrijgelaten is Miteb bin Abdullah. Hoewel de meeste mensen nog nooit van hem gehoord zullen hebben is hij de zoon van de vorige koning van Saoedi-Arabië, Abdullah. Ook was hij tot begin november van deze maand het hoofd van de Nationale Garde. Die positie is hij voor eens en altijd rijk... maar hij kan de rest van zijn leven in ieder geval wel in vrijheid doorbrengen.
Wat hij daarvoor in ruil moest doen? Oh, niet zoveel. Nou ja, behalve dan dat hij één miljard dollar (840 miljoen euro) moest overmaken aan de Saoedische schatkist:

De Saudische prins Miteb bin Abdullah is vrijgelaten nadat hij tot een 'acceptabele schikking' was gekomen met de autoriteiten om een bedrag van meer dan één miljard dollar (840 miljoen euro) te betalen.

Voor een man als Miteb bin Abdullah moet zijn arrestatie echt als een enorme schok zijn gekomen. Hij was jarenlang één van de machtigste mannen in zijn land en waande zich ongetwijfeld onaantastbaar. Het hoofd van de Nationale Garde. De zoon van de (vorige) koning. Als iemand 'veilig' steekpenningen zou kunnen aannemen is hij het, zou je denken.
Nou, door het voortvarende handelen van MBS weet deze prins nu beter. Het is Mohammed bin Salman (de zoon van de huidige koning Salman) die vanaf nu de dienst uitmaakt in zijn land. En wee je gebeente als je daar iets van denkt te moeten vinden...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten