Ook de NOS realiseert eindelijk: als we nu niets tegen Noord-Korea doen zal het te laat zijn

Ook de NOS realiseert eindelijk: als we nu niets tegen Noord-Korea doen zal het te laat zijn

Ja, zélfs de linkse media beginnen het toch een beetje benauwd te krijgen bij de recente gebeurtenissen op het Koreaanse schiereiland.

Jarenlang is het ontkend. Jarenlang is er een beetje lacherig over gedaan, en beweerd 'dat het nooit zo ver zou komen'. En nu lijkt het toch echt zover te zijn, en komt men tot bedaren.

Ik heb het natuurlijk over de nucleaire capaciteiten van rocket man Kim Jong-Un en zijn uitgemergelde Noord-Koreanen. Het moge geen geheim zijn dat de knettergestoorde dictator, net als zijn vader en grootvader, het als prioriteit nummer één ziet om Noord-Korea tot een militair machtig land uit te bouwen. En hoe kun je dat beter doen dan met kernwapens? Lastig is het zeker, maar als je het eenmaal voor elkaar hebt gekregen, heb je het ultieme doel bereikt: niemand kan je dan eigenlijk nog wat maken, omdat ze weten dat je hun land zo in as kunt leggen met wat raketten met kernkoppen erop.

Lange tijd werd en vooral lacherig over gedaan. Wanneer de zoveelste raket in zee neerstortte, luidde de - linkse - lezing meestal 'zie je nou wel, wat een amateurs, niets om je zorgen over te maken'. Klein probleempje is alleen: de rakettest van gisteren was allesbehalve een fiasco. Volgens de Koreanen is hun nucleaire programma afgerond, en kunnen ze nu vrijwel elke stad in de Verenigde Staten bereiken met hun wapentuig. En hoewel het nog steeds de vraag is of ze die dingen ook daadwerkelijk kunnen uitrusten met kernkoppen, is dat eigenlijk niets een zo van belang: dat krijgen ze op termijn ook wel voor elkaar.

Dus beginnen ze bij de redactie van de NOS toch enigszins peentjes te zweten, zo lijkt het. Het "punt dat je Noord-Korea niets meer kunt maken" nadert in rap tempo, aldus het trouwe lid van het linkse mediakartel. Hadden bijvoorbeeld de Verenigde Staten jaren geleden ingegrepen en het nucleaire programma in as gelegd, dan was het nooit zover gekomen. Maar iedereen wachtte af, naïef, en geloofde dat het wel goed zou komen. Via diplomatie enzo, want dat schijnt uitstekend te werken met dictatoriale regimes. Túúrlijk joh. Dus laat de NOS zowaar eens experts aan het woord die het niet zo rooskleurig inzien:

Het is dezelfde boodschap, maar met een sterkere onderbouwing. Van der Meer is onder de indruk van de nieuwste raketlancering. Het moment komt volgens hem in zicht dat het communistische regime de dreigementen waar kan maken. "Dat het zegt tegen de VS: raak ons aan en we nemen een paar Amerikaanse steden mee. Zodra dat het geval is, kun je ze eigenlijk niets meer maken", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Militair ingrijpen leidt onherroepelijk tot een bloedige oorlog. Er is nog ruimte voor extra sancties, maar zolang de voornaamste handelspartners, Rusland en China, zaken blijven doen met Kim, zal dat net als de afgelopen decennia waarschijnlijk weinig opleveren.

De provocatie komt bovendien op een moment dat China weer in gesprek was met het buurland. Peking is de belangrijkste bondgenoot en stuurde vorige week een hoge afgevaardigde naar Pyongyang. "Maar de hoop op een opening is nu met de grond gelijk gemaakt", zegt De Vries.

Eigenlijk heb je op dit moment dus nog maar drie opties: als eerste natuurlijk de militaire. Dat zal - vooral omdat de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul op een steenworp afstand van Noord-Korea ligt - enorm veel burgerslachtoffers opleveren. Aan de andere kant is dat wel de enige optie waarbij je alles in de hand hebt: de kans dat Noord-Korea uiteindelijk wint is nihil, waarna voor eens en voor altijd afgerekend kan worden met het nucleaire programma en het Kim-regime an sich. Optie twee is het zó economisch doen creperen van de Koreanen, dat ze hun geld wel ergens anders dan voor wapens moeten gaan gebruiken. Probleempje daarbij is alleen: dan moeten Rusland en vooral Chijna wel meedoen, en dat is zeer onwaarschijnlijk. En zelfs dán zou Kim nog liever zijn laatste cent in een kernkop dan in een brood voor zijn volk steken.

Dat, of we wachten gewoon af, zoals we al decennia lang doen. Met de naïeve hoop dat Noord-Korea zelf ooit eens het licht zal zien. Nou: kijk maar wat dié strategie ons opgeleverd heeft.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties