Raad van State: PVV-plan van ‘preventieve opsluiting’ gaat tegen grondrechten in

De Raad van State heeft heel veel kritiek op de plannen van de PVV om mensen preventief op te sluiten als de geheime diensten de gedragingen van hen te verdacht vindt.

De Raad van State vindt dat het wetsvoorstel van de PVV om potentiële terroristen preventief op te sluiten „de grenzen ver te buiten gaat van wat in een rechtsstaat aanvaardbaar is.” Het belangrijkste adviesorgaan van de regering waarschuwt voor willekeur.

Mensen die worden vastgezet op de manier die Geert Wilders en zijn partijgenoten voorstellen, kunnen zich volgens de Raad van State „niet of nauwelijks verweren” tegen beschuldigingen.

Tja, de Raad van State heeft ergens wel gelijk natuurlijk. De hele ‘je bent schuldig tot het tegendeel bewezen is’ houding kan in veel opzichten ook negatief uitpakken voor normale mensen die helemaal niets gedaan hebben. Het komt gevaarlijk dicht bij de gedachte ‘als je niets te verbergen hebt dan hoef je niets te vrezen.’

Natuurlijk, het idee van Wilders is niet om een dictatoriale overheid te creëren, naar mijn idee bedoelt hij het erg goed en is die echt bezorgd om de levens van mensen en de veiligheid van Nederland. Echter, vrijheden inleveren voor wat veiligheid kan niet blijven doorgaan. De vrijheid die je inlevert aan de Staat, is een stuk vrijheid die je niet meer terug gaat krijgen.

Daarnaast, nu is het gericht op potentiële terroristen, maar in de toekomst kan dezelfde juridische structuur gebruikt worden om ‘andere gevaren’ op te sporen en vast te zetten. Dat lijkt mij een situatie die we juist moeten vermijden.

Voordat allemaal mensen over mij heen vallen dat het een te softe houding is en we alle moslims preventief moeten opsluiten of dat de veiligheid belangrijker is dan vrijheid, wil ik toch juist benadrukken dat we alles moeten doen om de aanslagen te voorkomen en de dreiging van terrorisme aan te pakken, maar het gaat niet ten koste van alles. Veiligheid kan nooit honderd procent gewaarborgd worden, dus ga daar ook niet alles voor opgeven om dat utopisch ideaal te bereiken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

  1. van Urk

   Ik wist niet dat de PVV een moslimpartij was. 😉

   1. Zweedse kok

    Ik wist niet dat er buiten sommige moslims nog andere problemen waren in Nederland. :))

    1. denk eens na

     U bedoelt onder meer ,criminaliteit , woningmarkt, sociaalstelsel dat word opgevreten, overbevolking, fraude.

  2. Baaz

   Even geen inhoudelijke bijdrage, het wordt voorspelbaar!

 1. Baaz

  Als het in strijd is met de Grondwet, ja dan kan het niet.
  Overigens is er wel meer in strijd met onze Grondwet, zoals het invoeren van de euro. Dat onding is gewoon ingevoerd zonder dat het Kabinet werd ontbonden en er nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven. Laat staan dat er een tweederde meerderheid was te vinden.

  1. Zweedse kok

   Waarom zouden er bij de invoering van de euro nieuwe verkiezingen of 2/3 meerderheid van iets moeten zijn?

   1. Zweedse kok

    @Baaz    1 uur ago    Beantwoorden
    Helaas geen inhoudelijke reactie, het wordt voorspelbaar!

   2. Baaz

    Voor het overschakelen op een ander monetair systeem moet de Grondwet (artikel 106) worden aangepast. Daarvoor is een tweederde meerderheid van zowel de Tweede als de Eerste Kamer noodzakelijk. Bovendien moeten dan beide Kamers eerst ontbonden worden en dienen er nieuwe verkiezingen te worden uitgeschreven.

    Niets van dit alles is gebeurd. Zelfs een referendum waarbij de Nederlandse bevolking zich zou kunnen uitspreken, is destijds door Wim Kok met kracht tegen gehouden.

    Democratie? Welke democratie?

    1. Zweedse kok

     ik ga lezen

     1. denk eens na

      En?

    2. wheelboy

     Democratie? Welke democratie?
     Hebben wij ooit een echte democratie gehad dan? Alles waar jij en ik op stemmen heeft geen eindstem/verantwoording . Ooit over nagedacht?

 2. Pecunia

  Ach na een aanslag of tien wordt men wel wakker.

  1. trampoline

   Dat denk ik ook want dan sluit ik niet uit dat aanslagen worden beantwoord met tegenaanslagen. Want als je eerst een aanslag mag plegen voor je wordt opgepakt lokt de politiek dat uit.
   En dan hebben we de poppen echt aan het dansen; een onbeheersbare cyclus van aanslagen en tegenaanslagen op vermoede daders en sympathisanten oftewel een burgeroorlog.

   1. denk eens na

    Als er 1 aanslag op het kabinet gepleegd wordt moet je zien hoe snel zij maatregelen nemen. Want op de burger dan geld de grondwet maar die zetten ze heel snel overboord wanneer het hen zelf betreft.

    1. Steiner

     Of b.v een waxinelichtje naar de Gouden Koets gooien.

 3. sjun

  Offer nog wat burgers op om de grondrechten van niet ingezeten ISIS soldaten te waarborgen.

 4. Michael

  Inderdaad Lars. Als wij onze vrijheden en rechtstaat opgeven voor een beetje extra veiligheid, is het einde zoek.

 5. Duke

  Eens. De PVV kan het goed bedoelen, maar kan in de toekomst voor ‘andere gevaren’ gebruikt worden.

 6. J.C.

  De Raad van State geeft hier precies de argumenten om de sleepwet niet in te voeren…..

 7. trampoline

  Ach, de naïeve RvS in haar ivoren toren kletst maar een eind raak. Want binnenkort zijn er helemaal geen grondrechten meer; daar zorgen onze onbenullen is Den Haag wel voor.

 8. Guus Geluk

  Ik ben er zeker voor teruggekeerde Jihadgangers preventief op te sluiten – een motie daaromtrent werd ingediend door VVD, CDA, SGP – maar door alle potentiële terroristen zonder enige vorm van proces op te sluiten, tasten we burgerrechten aan.

  Goed dat de Raad van State dit proefbalonnetje van de PVV lekprikte.

  1. Ni28

   Met deze mening loop je graag mee in witte marsen. Lid zijn van criminele organisatie moet al strafbaar zijn. Met dit aanpak hebben de terroristen het wel makkelijk.

 9. fusilier

  Grondrecht? Deze lieden hebben voorlopig geen recht, wie weet hoeveel mensen ze verkracht en vermoord hebben. Lever ze uit aan het land waar ze deze oorlogsmisdaden begaan hebben.

 10. Ni28

  Dit is de zwakke punt van de democratie die gretig misbruikt wordt door mensen met slechte bedoelingen. Een teruggekeerde terrorist moet dus eerst een aanval plegen om hem te kunnen inrekenen. Dat is natuurlijk lachen voor de terroristen die dan zogenaamd gevolgd worden terwijl er altijd grote risico bestaat dat hij aan zijn volgers ontglipt. Het is al een criminele daad als je lid wordt van een onmenselijke organisatie die schuldig aan genocide is. Dat je dan vrij kan loslopen is onbegrijpelijk. Dat dit een onderdeel is van een plan van de veiligheidsdiensten is maakt het voor gevoel niet veiliger.

 11. PMG

  En zo zijn er wel meer zaken die in een rechtsstaat niet thuishorend, bijvoorbeeld systematische schendingen van Artikel 1.

  Geert is heel goed bezig met het verzamelen van bewijzen dat in dit land met 2 maten gemeten wordt en dat men schijt heeft gaande burger.

  http://www.rutte3discrimineert.nl even bekijken trolletjes en dan even tekenen, hier valt namelijk met de beste argumenten ter wereld niets op aan te merken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.