Triest: pro-Zwarte Piet activisten vallen ongevraagd een school binnen en verstoren de les

Geen categorienov 24 2017, 16:00
Een groep activisten, verkleed als Zwarte Piet, zijn een school in Utrecht binnengevallen en hebben daar pepernoten rondgegooid en de lessen verstoord. De school doet al een aantal jaar zonder Zwarte Piet en laat de Sint vergezellen door 'vrienden'. Dat vonden de activisten blijkbaar niet kunnen.
Zoals u van mij weet, interesseert de hele discussie mij niet zo heel veel. Het is vooral een symptoom voor een diepere culturele malaise die een stuk complexer is dan simpelweg Zwarte Piet aanwijzen als een van de toppunten van onze cultuur. Desalniettemin zijn er toch een aantal facetten aan deze hele discussie die ik zwaar irritant vind en verwerpelijk.
Die Friezen die de anti-Zwarte Piet activisten hebben tegengehouden om een vreedzame demonstratie te geven bij de Nationale Intocht hebben gewoon bepaalde grondrechten overtreden. Heel veel gejoel en gewauw voor de Friezen, maar men vergeet gewoon even dat dit ook de andere kant op zou kunnen gaan en dan is de wereld ineens te klein.
Precies hetzelfde vind ik van de activisten die een school binnenvallen om ongevraagd de lessen te verstoren en het beleid van de school omver te werpen. Dat men het niet eens is met het beleid van de school, prima, maar ga het niet op een kinderachtige manier als deze proberen aan te pakken. Dat is gewoon een beetje triest.
Is het nou zo erg? Nee dat ook weer niet, je kan nauwelijks het gooien van pepernoten levensbedreigend noemen, maar het gaat om het fenomeen zelf en de maatschappelijke discours die gewoon totaal de verkeerde kant op gaat. Opstaan voor Zwarte Piet, prima, maar ga niet zomaar gebouwen binnen vallen en zeker geen onderwijsinstituten. Daarnaast is het uitschelden van leerkrachten al helemaal uit den boze.

Leerkrachten hebben de actievoerders de school weer uitgezet. Een aantal demonstranten reageerde op het verzoek te vertrekken met vervelende opmerkingen, zegt de directeur. „Ze zeiden dingen als: ’Ga terug naar je eigen land’ tegen leerkrachten.” De actie duurde in totaal tien minuten. Aan het verwijderen van de demonstranten is geen lichamelijk geweld te pas gekomen, aldus de directeur.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten