Túúrlijk: organisatie Giro noemt aanduiding startplaats als West-Jeruzalem ‘geen politieke keuze’

De organisatie van de Giro is betrapt op een stevig stukje anti-Israëlsentimenten, en lijkt niet eens de moed te hebben om haar standpunten te verdedigen.

Het was gisteren tijdens de onthulling van het routeschema van de Giro d’Italia van volgend jaar even stevig slikken voor de Israëlische delegatie. Voor het eerst in de bestaansgeschiedenis van de wielrencompetitie – die vorig jaar nog gewonnen werd door onze eigen Dumoulin – vindt deze deels plaats buiten Europa: in Israël dus.

Helaas bleek het toch een beetje te schorten aan geografische kennis bij de organisatie. Tijdens de onthulling werd de startplaats structureel als “West-Jeruzalem” aangeduid, terwijl de Israëlische hoofdstad toch echt gewoon ‘Jeruzalem’ heet. West-Jeruzalem is een term die enkel gebruikt wordt door lieden die ontkennen dat de joodse staat recht heeft op de hele stad: het oosten van de stad zou deel moeten worden van de Palestijnse staat. De kans dat die staat er ooit komt is – door het afwijzen van elk mogelijk compromis door de Palestijnen – zeer klein, maar dat weerhoudt sommigen er niet van om de status van Jeruzalem als ondeelbare hoofdstad van Israël te ontkennen.

Het is dus allesbehalve slim om zo’n enorm beladen term te gebruiken als sportorganisatie. Toch gebeurde dat, iets waar het Israëlisch Ministerie van Sport nu niet bepaald vrolijk van werd. Er werd zelfs geopperd om het hele circus dan maar af te blazen. Toen dat idee de oren van de Giro bereikte, bleek men echter al snel bereid om “West-” uit de naamsaanduidingen te schrappen. Het was allemaal niet zo bedoeld, beweren ze nu:

“Deze specifieke bewoording, die geen enkele politieke betekenis had, is van al onze materialen verwijderd”, meldt RCS Sport [de organistor van de Giro, red.]. “We willen duidelijk maken dat de start van de Giro 2018 plaatsvindt in Jeruzalem.”

Ze zouden het slechts zo genoemd hebben, omdat de rit in het westen van de stad zou beginnen. Leuk geprobeerd, maar daar trapt natuurlijk niemand in: toen de eerste rit vorig jaar in Apeldoorn startte, spraken we toch ook niet over “Apeldoorn-centrum” als startplaats?

Veel waarschijnlijk is dat een antisemitisch lid van de organisatie dit – al dan niet zonder toestemming – erin heeft gestopt, in de hoop dat Israël zich er niet tegen zou verzetten. Nou, dat is gelukkig anders gelopen: Jeruzalem is ondeelbaar, en dat draagt de Israëlische overheid graag uit. De waarheid mag immers gehoord worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ritter

  Een soevereine Palestijnse Arabische staat brengt geen vrede in het Midden-Oosten
  https://brabosh.com/2017/11/30/pqpct-fik-2/

  1. Baaz

   Klopt, de vrede is alleen gegarandeerd door een eigen Israëlische staat, zoals dat nu zo is. Wat er gebeurt wanneer ze daar zelfbestuur krijgen is te zien in Gaza. Land in ruil voor vrede? Dacht het niet.

 2. buitenbeentje

  Nu is het wachten op de verontwaardigde reacties van de linkse useful idiots. Ook hier trouwens.

  Het is net tennis.

  1. swetsnek

   hahaha je raakt de spijker op zijn kop Buitenbeentje lol

 3. Babaji538

  Pro Palestina én tegen antisemitisme.
  Moet kunnen.
  Gewoon blijven doortrappen.

  Vragen, mensen zich nog wel af,
  waar het woord “antisemitisme” vandaan,
  schijnt te komen?

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.