Vaderlandsliefde dringt eindelijk door tot Den Haag: Tweede Kamer gaat Nederlandse vlag ophangen in vergaderzaal

Na jarenlang alles in het werk te hebben gesteld om de Tweede Kamer vooral zo veel mogelijk te vrijwaren van nationale symbolen, wordt ons nationale parlement ook eindelijk écht ons nationale parlement: er komt, na een jarenlange lobby, eindelijk een Nederlandse vlag te hangen in de bekendste en belangrijkste vergaderzaal van het land.

Het is eigenlijk van de gekken dat-ie er niet al jaren hing, maar beter laat dan nooit. Tijdens het debat over de regeringsverklaring stuurde VVD-leider Mark Rutte al zijn politieke opponenten vakkundig met een kluitje het riet in. Eén iemand liet zich echter niet zo makkelijk wegsturen: SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Hij diende een motie in om ergens in de vergaderzaal van de Nederlandse Tweede Kamer ook de Nederlandse vlag te stallen.

Dat die vlag er niet al hangt sinds 1992 (toen werd de nieuwe vergaderzaal in gebruik genomen) is eigenlijk al een raar feit: toen was het idee dat zelfs het nationale vergaderhuis vooral zo “neutraal” mogelijk moest zijn. Dat betekende dus: niets dat refereerde aan Nederland, behalve dan de modernistische kletspraat: “blauwe stoelen in de vorm van een tulp, het tapijt is groen als gras en het plafond heeft de blauwgrijze kleur van de Nederlandse lucht.” Want niets is zo typisch als bloemen, gras en de lucht… toch?

Maar in plaats van die impliciete zweverij, wordt het binnenkort ook gewoon expliciet: de Nederlandse vlag komt naar de Tweede Kamer, en krijgt daar een prominente plek. Behalve de Partij voor de Dieren was iedereen het eens met de suggestie van Van der Staaij:

“De Nederlandse vlag komt voortaan in de Tweede Kamer te hangen, in de grote zaal met de bekende blauwe stoeltjes. Alle partijen stemden daar voor, behalve de Partij voor de Dieren.

Kamervoorzitter Arib zei toen het voorstel was aangenomen: “Nu moeten we hem dus laten wapperen. Dat wordt dan iets met een föhn.”

Het was een voorstel van SGP-leider Van der Staaij en PVV-leider Wilders. Zij vinden dat de vlag “een mooie en duidelijke functie heeft als symbool van de natie”.”

Of het bedoeld was als grapje weet ik niet, maar Jesse Klaver wilde dan ook meteen de blauwe EU-vlag naast de Nederlandse driekleur hangen. Om aan te geven dat we een eigen land zijn, maar ook meeknipmessen met Brussel. Voor dat voorstel was gelukkig géén meerderheid…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Guus Geluk

  Het is inderdaad absurd dat in het parlement niet de nationale driekleur staat uitgestald. Zo’n beetje elk ander land in Europa heeft haar vlag in het parlement opgehangen.

  Ikzelf heb een vlag in mijn werkkamer staan. Het is een prachtig symbool.

  1. Baaz

   Amen!

 2. Nederlandse_Patriot

  Linkse mensen zijn nu al aan het zeiken over het feit dat er een beetje nationale trots in de Tweede Kamer verschijnt.

 3. DolleDries

  Na mijn mening moet bij iedere tweede kamer bijeenkomst eerst het Wilhelmus gezongen worden.

  1. HermanGalle

   Nee hoor. Als ze in staat zijn de eerste drie letters van het ABC – het hoeft niet in volgorde – op te dreunen is mij dat voldoende.

 4. Rex Gildo

  Kees van der Staaij is van de SGP, de partij die direct na de Duitse inval in 1940 onderwierp aan het nieuwe door God ingestelde gezag.
  Zij waren tevens de meest anti-joodse politieke groepering in Nederland in die tijd.
  Nu voorstander zijn van het rood-wit-blauw in het parlementsgebouw is slechts een teken van onderdanigheid ten opzichte van het zogenaamd immer protestant-christelijke Huis van Oranje en het daaraan gelieerde Grootkapitaal.

 5. Meester Kong

  Ach een kinderhand snel gevuld.

  1. swetsnek

   trol alert niet voeren AUB

 6. Ni28

  Iedereen zal blij zijn met de Nederlandse vlag ook degene die op kosten van Nederland leeft zal dat zeker beamen. Maar integreren, hou, zij hebben het liever over acceptatie zonder integratie. Zij zitten ook in de Kamer en op die wijze verliest het vlag ook weer aan betekenis.

 7. fusilier

  Nou dat is pas goed nieuws, als zij dan met zijn allen elke morgen op het appel verschijnen om 8 uur en in de houding als de vlag gehesen en de telefoon uit ,en trouw zweren aan ons eigen driekleur. Dan hebben zij van mij een klein applausje verdient.

  1. Christina

   Als die gasten fluiten dan liegen ze al, dus die `trouw` zou ik ook niet erg serieus nemen van dat stelletje kwakbollen.
   De enigste aan wie ze trouw beloven is aan d`r eigen en aan hun `teveel`verdiende centen!

 8. nietzonderverzet

  )))Vaderlandsliefde dringt eindelijk door tot Den Haag: Tweede Kamer gaat Nederlandse vlag ophangen in vergaderzaal.(((
  .
  Beste journalist Tim,
  U bent wel snel gerustgesteld met de ned vlag in de TK.
  Jammer dat dit soort schijnvertoning(en) een pure vorm is van de authochtone bevolking zand in de ogen strooien.
  Voor mij heeft dit zoiets als:”gaat u rustig slapen mensen, wij waken goed over u”!

 9. Baaz

  Laat ze er maar vaak naar kijken!

  Beetje symboolpolitiek maar wel sympathiek.

 10. Christina

  We hangen yasser en en engnek pechthold er wel naast, 2 eurofieltjes is net zo goed als die verdomde eu vlag!!
  En we gaan geen föhn voor hun gebruiken maar elke keer weer een paar stokslagen en wapperen maar met die benen stel landverraders!!

 11. HermanGalle

  Alweer blij dat de Partij voor de Dieren mijn partij is. Die ongelooflijke onzin van nationale driekleur in de TK en het verplichten van een onmogelijk (volks)lied komt alleen maar voor uit een onverklaarbaar verlangen naar iets wat niet bestaat: nationale identiteit. De ‘Wij zijn beter dan de rest’-mentaliteit die achter volksliederen, vlaggen en andere uitingen van nationale trots, eer en wat voor superioriteitsgevoelens dan ook zit moet onderdrukt worden.

 12. Babaji538

  Het gaf mij taal noch teken.

  Een verloren land, vol van prostitutie
  en pooiers, dat niet wist te reageren
  op wie een idee opperde.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.