Vandaag precies 100 jaar geleden kwam de meest dodelijke ideologie ooit aan de macht in Rusland

En heel de wereld leed daar decennialang onder.

Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat de communisten de macht grepen in Rusland. Hoewel dit de ‘Oktoberrevolutie’ genoemd wordt vond die volgens de Gregoriaanse kalender plaats in november, op de zevende dag van die maand dus.

Voor communisten wereldwijd was het een geweldige actie. Vladimir Lenin en zijn bondgenoten hadden een coup gepleegd! Nu zou de socialistische revolutie eindelijk (wereldwijd) uitbreken! Jawel, wat een feest! Gelijke rechten voor arbeiders, niets geen ‘elite’ meer die ‘iedereen uitbuitte,’ vrijheid en gelijkheid zouden eindelijk leidend zijn.

Nou, dat liep net even anders. Sterker nog, de Sovjet-Unie werd al snel het land met de meest dodelijke overheid ooit. Hoewel links tegenwoordig net doet alsof het grote moorden en opsluiten van tegenstanders begon met Stalin, Lenins opvolger, is dat historisch gezien onjuist. Lenin zelf was net zo’n grote tiran als Stalin. Hij was alleen minder lang aan de macht waardoor hij persoonlijk minder schade kon aanrichten. Maar ook onder hem verdwenen talloze mensen in gevangenissen, in goelags, en werden er ontelbaar veel potentiële critici van het nieuwe regime simpelweg vermoord.

Die arme mensen werden van hun bed gelicht en daarna nooit meer teruggezien door hun familieleden. Dát was de ware aard van het communisme, en dat werd al duidelijk onder Lenins heerschappij, niet alleen onder Stalins rule of terror.

Vandaag, 7 november 2017, markeert dus een gitzwarte dag in de lange geschiedenis van de mensheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Seneca

  Neen beste Michael. De meest dodelijke ideologie was het socialisme dat in 1848 ontstond in de Franse zieke geesten die zich ‘communards’ noemden. Het is deze politieke stroming geweest, die naast de islam, de meeste slachtoffers heeft geeist. Het communisme is een een aftreksel van het socialisme.

 2. sjun

  Er is een dodelijker ideologie bekend: https://www.politicalislam.com/?p=1029

 3. Ni28

  Mijn bloed kookt als ik die vier zie. Voeg gerust de foto van Putin bij. In zijn hart hoort hij bij zijn vriendjes.

  1. Mart

   Ni28,dat communisme was erg,en ik heb er veel van gezien als bezoeker van vele havens in communistisch gebied, en ook enige mnd in een hospitaal gelegen in Poti Georgia,maar als je je normaal gedroeg viel het best mee in de latere jaren.Je bloed gaat ècht koken met wat jullie islam/socialisten aanbidders nù te wachten staat als dit binnenhalen van cultuurverrijkers niet gestopt wordt,want dezen zijn er op uit om jullie uitteroeien na het uitknijpen.en jullie regering werkt daar dapper aan mee.

   1. Ni28

    Niet praten en marcheren was de credo. Als je geen lid van de partij was kon je naar je toekomst fluiten. Elke jaar een formulier invullen waaruit zou blijken dat je het volledig eens bent met de machthebbers. Zeg maar een “functioneringsgesprek” maar anders dan wij hier kennen. Ik ben met je eens dat de islam erger is dan het communisme omdat deze stenentijdpraktijken kent. Dat de Russen ook niet bepaald menslievend waren komt ook omdat zij vanuit het feodalisme in het communisme zijn gesprongen en daardoor niets van democratie hebben geleerd. Autocratie is hun eigen.

 4. Bes Tolen

  Wat verbeeldt u zich wel N128? Poetin heeft het communisme altijd veroordeeld en hij is niet degene, die confrontatie met het Westen heeft gezocht. In het Westen zitten genoeg communisten en anderen zoals de immigratiemaniakken. Multiculturalisme is communistisch oorsprong. De oude communisten daar in Rusland te gaan bevoordelen; dat schept daar een moeilijke toestand en de Europeanen zijn daar echt niet mee gebaat. Wel zijn we afhankelijk van een vloek als Merkel en aanhang. Ga die dan maar aanbidden.

  1. Ni28

   Putin is vooral heel slim. Hij laat u denken wat hij wilt dat u denkt.

   1. Ni28

    Van mijn reacties zou u best kunnen opmaken dat ik geen aanhanger van Merkel en haar lange schaduw Rutte ben.

 5. Punt50

  Tja, het is een wonder dat er nog SP tomaatjes zijn in Nederland.

 6. Rosasolis

  De bron van het communisme is de gruwelijk Franse Revolutie. Waarvan duizend mannen, vrouwen en kinderen werden executeerd door de guillotine. Als musicus heb ik altijd de Franse volks lied misleidend gevonden. Wat is er van de boodschap van broederschap van een land die hun landgenoten hebben op zo’n gruwelijke manier afgeslacht. Alleen omdat zij oneens waren met het beleid. Honderd jaar geleden
  begon de communistische ellende in Rusland. Duizenden werden afgevoerd naar de
  Goelag kampen in Siberie, en ook gedurende de jaren na WW2. Wij moeten zorgen dat het communisme nooit weer Europa gaat veroveren!

  1. Seneca

   Beste Rosasolis,
   Europa is lang geleden door het communisme veroverd. Alleen noemt men het socialisme, Eurocommunisme, GroenLinks, socialistische partijen en noem maar op. Kijkt u eens naar de lieden die de EU ‘leiden’. Het zijn of communisten (Barroso), socialisten (Timmermans) en het zootje dat ons ‘vertegenwoordigt’ in het nep EP.

 7. CJD

  Ik kan niet inzien wat er mis is met het communisme

  1. Ni28

   Ik merk aan de intonatie van uw vraag dat het niet eenvoudig zal worden om het uit te leggen.

  2. nogmaals

   CJD heeft kennelijk totaal geen inzicht !

 8. Original NL

  Communisme heeft nooit een kans gehad het was alleen maar een alibi voor de dienstdoende dictator.
  En Putin heeft zijn – en de zakken van z’n vriendjes gevuld over de ruggen van het russische volk.

  1. CJD

   mee eens

   1. Punt50

    Weer een nick van dopper?

    1. Original NL

     De landen die communistisch genoemd worden of werden zijn gewoon totalitaristische dictaturen.
     Heeft met communisme niets te maken

 9. fusilier

  Nou bij mijn weten vluchtte er bijna nooit iemand van West naar Oost Berlijn toen de muur er nog stond. Behalve dat mens Merkel dan. En daar hebt zij haar leerschool gehad.

 10. waakhond

  Feit blijft dat het communisme in praktijk alleen maar ellende heeft veroorzaakt.
  Ik ben 3 jaar terug naar het huis van meneer Marks geweest in Trier. Wat hij schreef was niet af totaal onduidelijk wat die man nauw wilde.
  Het is net als de bijbel vaag zo vaag dat iedereen het anders kan interpreteren iedere dictator kan daar makkelijk misbruik van maken.

 11. waakhond

  ik ben naar meneer Marks huis in Trier geweest 3 jaar terug ik heb er niks van begrepen. Wat hij schreef was totaal niet af.
  vaag zo vaag het was net de bijbel je kan het op verschillende manieren interpreteren
  dat iedere dictator er misbruik van kan maken.

 12. waakhond

  O ik dacht dat mijn eerste bericht niet was aangekomen mijn fout!!!!!

 13. Bes Tolen

  Bij die grote criminelen uit de begintijd zat geen etnische Rus. Toevallig N2totdezevende?
  Die vier daar boven: Marx, Engels, Lenin en Stalin. De cultusfiguren. Waarbij ik niet wil zeggen, dat Marx en Engels voor de misdaden verantwoordelijk waren. Wel Trotzky en die staat er niet bij vanwege het conflict met Stalin. Trotzky is de eigenlijke grondlegger van de macht van het communisme in de Sovjet Unie. De verantwoordelijke voor de eerste massamoorden. De eerste, die begon met enkele honderdduizenden jonge soldaten te laten doodschieten.
  Latere massamoordenaars in de Oekraïne moeten zeker worden genoemd: Chroesjtsjov en Kaganovitsj. Chroesjtsjov plakte in 1954 de Krim (was autonome republiek in Rusland) aan de Oekraïne. Dat was onwettig. De landengte van Perekop scheidt de Krim van Oekraïne.
  Het aantal slachtoffers in de voormalige Sovjet Unie wordt op veertig miljoen gehouden.

 14. Rex Gildo

  Marx & Engels vonden religie opium voor het volk;
  Lenin & Stalin brachten deze ideologie tot uitvoering – de islam werd gedurende het bestaan van de Sovjet-Unie aan banden gelegd.
  Na het uiteenvallen van de wereldmacht kwam het moslim-monster los in voormalige republieken en daar hebben we nu de tragische gevolgen van.
  De leidende rol van de Communistische Partij in de Volksrepubliek China houdt in ieder geval dat achterlijke geloof en terreur van de Oeigoeren tegen.

 15. Babaji538

  Er zijn zo van die mensen, die weinig tot niets
  begrepen van wat goede ideologie mag brengen.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.