Vlaanderen weer beetje minder Vlaams: scholen moedigen allochtonen aan om hun moedertaal in de klas te spreken

Als het onderwijs voor één doel geschikt is, dan is het wel het klaarstomen van leerlingen voor het leven in de maatschappij. Onder anderen door de gangbare taal daar te leren spreken, welke in Nederland en Vlaanderen natuurlijk het Nederlands is. Vlaanderen houdt daar echter mee op nu, zo blijkt vandaag. Dat heeft het Gemeenschapsonderwijs (GO!) vandaag bepaald.

Ophef bij onze zuiderburen. En terecht ook, als je leest wat Gemeenschapsonderwijs (GO!) daar heeft bedacht dat al hun scholen moeten gaan doen in hun nieuwe richtlijn. Namelijk, allochtone leerlingen moeten bevorderd worden om hun moedertaal te spreken. Zoveel mogelijk: op het schoolplein, en zelfs in de klas.

Lees maar mee:

“Leerlingen die thuis een andere taal spreken dan het Nederlands, mogen die ook gebruiken op de speelplaats en zelfs in de klas. Dat staat in een nieuwe leidraad waarmee het Gemeenschapsonderwijs (GO!) dit schooljaar aan de slag gaat, zo schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

In een nieuwe leidraad, die het GO! in al zijn scholen verspreidt, staat dat directeurs positief moeten omspringen met de moedertaal, of die nu Spaans, Pools of Arabisch is. Want verbieden werkt contraproductief, klinkt het. “Doordat we positiever omspringen met die talen voelen leerlingen zich beter op school en leggen ze ook makkelijker de brug naar het Nederlands”, zegt Raymonda Verdyck, de topvrouw van het GO!”

Leerlingen voelen zich misschien beter op school omdat ze zich minder hoeven aan te passen aan de harde realiteit van de maatschappij, maar dat weegt natuurlijk niet op tegen het feit dat een slechtere beheersing van het Nederlands automatisch ook betekent dat arbeidskansen later minder zijn, dat lees- en luistervaardigheid een levenslang probleem wordt en in het algemeen dat je bezig bent met het segegreren van een samenleving. Dit kan op basis van geloof of etniciteit, maar zeker ook op basis van taal. Dat je een heel land daarmee kan verscheuren zou uiteraard in België bekend moeten zijn, waar de Vlamingen en de Walen elkaar nog altijd het licht in de ogen niet gunnen.

Juist door het Nederlands zo vaak mogelijk te spreken kan je alle leerlingen – ongeacht hun achtergrond – proberen samen te binden en daarmee verschillen te overbruggen. Als ieder groepje hun eigen taaltje brabbelt zorgt dat voor afzondering, kliekjesvorming en buitensluiting. En bovendien: je geeft nog maar eens het signaal dat er in Vlaanderen te marchanderen valt met Vlaamse waarden, zoals beheersing van de Nederlandse taal.

Laten we dus hopen dat GO! dit onzalige beleid terugdraait, en laten we bovenal hopen dat dit knettergekke multiculti-experiment dat gedoemd is te falen aan de overkant van onze zuidelijke landsgrens blijft. Vlaanderen blijft een geliefde regio voor Nederland, maar hun desastreuze onderwijsbeleid is niet iets wat overgenomen moet gaan worden door ons land.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Peter Selie

  Ordo ab chao.

  1. corfo

   @ Peter Selie.
   tudor est fargiu !

 2. Nederlandse_Patriot

  Een grof schandaal…

 3. meanstreak2099

  het ergste is dat dit ook nog eens kan overwaaien naar nederland

 4. Ni28

  Nog even en moet iedereen hun taal leren. Dat heb je met bezettingen altijd.

  1. Tjeempie80

   Nederlands is toch ook niet jouw moedertaal Ni28?

   1. Dubbele Komma

    Wat een achterlijke opmerking weer dhimmie dopper.

    Het kwartje begint te vallen natuurlijk. Jij weet natuurlijk ook wel dat als iedereen zijn eigen taal gaat spreken op school daar niemand bepaald wijzer van word.

    Toch? Leeghoofdje?

    1. Top

     Alleen nog reageren op dit stuk nageboorte met blablabla!

 5. Ritter

  Antwerpen is al verloren………in die stad zitten er nu al meer moslims op school dan niet-moslims. In de toekomst zal dat alleen maar meer worden.

  En zo zal het in de toekomst veel steden vergaan in Noord/West Europa aangezien de (illegale) massa immigratie uit de islamitische landen gewoon doorgaat.
  ———————–

  Voor het eerst meer dan de helft moslims in Antwerpse scholen
  http://www.gva.be/cnt/dmf20160302_02161849/voor-het-eerst-meer-dan-de-helft-moslims-in-antwerpse-scholen

 6. swetsnek

  We gaan gewoon weer terug naar de oertaal akalakaboeboe en daarna slepen we Annie gewoon aan der knotje terug de grot in hahaha mooi man

 7. denk eens na

  Het lijkt wel of er gif in de grond zit in west Europa ,het tast de mensen hun denk vermogen aan.

  1. corfo

   @ denk eens na.
   Ik kan u wel zeggen, dat het gif het denkvermogen van héél veel west Europeanen NIET aantast !
   Het gif heeft wél het denkvermogen van ongeveer álle west Europese “politici” aangetast.
   Uitzonderingen hierop zijn : Hongarije, Polen, en binnenkort óók Oostenrijk.

   1. Bloem

    Het is geen gif echter een gebrek aan ballen. De politiek correcte linksche mensch het zich al overgegeven en de hoop op betere tijden opgegeven.

    1. corfo

     @ Bloem.
     Is dat zo ?
     De linkse mensen hebben zich niet overgegeven, volgens mij zijn die linkse mensen juist héél erg tevreden in de huidige situatie; mét bijv. de Voedselbanken, met de kinderen zónder ontbijt op school. met het afgebroken onderwijs, met een leger zonder materieel, met het ontbreken van de nodige zorg voor ouderen, met onbetaalbare ziektekosten, met de niet aanwezige veiligheid op straat enz. enz.

    2. van Urk

     Inderdaad gewoon een gebrek aan ballen! Ik voel nog alle hoeken van de klas toen ik per ongeluk iets in het Urkers had gezegd. Ik vraag me iedere keer weer af wat al dat import eigenlijk hier te zoeken heeft als zij zelfs vertikken de taal te gaan leren. Als ik mijn geluk wil vinden in een ander land dan zet je je toch automatisch voor alles in om volwaardig met je nieuwe land en volk mee te kunnen gaan draaien? Zo niet dan ben je gewoon een last voor die mensen en hopen ze dat je oprot.

 8. van Urk

  Het zal niet lang meer duren dat zelfs het Arabisch als derde officiele taal van Belgie wordt.

 9. Original NL

  Dit is de oplossing op zijn belgisch…hahaha!

 10. fusilier

  van Urk. Zij,die import gelukzoekers weten donders goed dat Nederlanders angst hazen geworden zijn.Als je als eenling er iets van zegt in een gezelschap , krijg je de hele meute over je heen. Ik kan nog niet 1 Dominee opnoemen, die in het openbaar durft te zeggen ,van genoeg is genoeg.

 11. eRik2017

  Sorry voor mijn lange relaas, maar ik ben hier echt van geschrokken. Hoop dat iedereen even de tijd wil nemen.

  Op elke cursus management en communicatie leer je in het eerste hoofdstuk dat “ruis” in communicatie altijd voorkomen moet worden.
  In management en leiderschap is het belangrijk dat boodschappen voor iedereen helder moeten zijn, en waarbij nooit iemand bijv. de taal niet verstaat, of dat er zachtjes wordt gesproken, en dat iemand gauw kan denken dat het om hem/haar gaat en zich daar slecht bij voelt.
  Het principe van I’m okay, you’re okay is de vuistregel voor begrip en verbinding.

  Nu ga je op scholen bewerkstelligen dat slechts een deel van een groep elkaar kan verstaan, en dus ook selectief boodschappen zullen gaan verspreiden. Dingen zeggen die anderen niet mogen horen. Heel grappig, de Belgische kinderen begrijpen het niet, en de leraar ook niet.
  Al zal het bij de jeugd beginnen als grap, het wordt een machtsmiddel. Veel leraren hebben nu al moeite de dealen met alle etiketten van bijv. adhd en leesblindheid die kinderen willekeurig opgeplakt krijgen, de verschillende culturen in de klas, etc.

  Het enige dat de leraar nog kan redden om autoriteit in de klas te houden is om zelf Arabisch, Turks, Marokkaans te leren. Ik schat in dat er niet zo heel veel Polen en Spanjaarden zijn. In de discussie over diversiteit bij Politie wordt ook niet gesproken over Polen en Spanjaarden die actief moeten worden geworven t.b.v. de afspiegeling van de bevolking.
  Tweedeling dus op het schoolplein. Meer onbegrip, meer verdeling. Tweedeling? Of juist nog meer verdelingen die onderwijzers niet kunnen monitoren: sjiieten en soennieten? Turken en Koerden? Berbers of…die anderen?
  Antwerpen, interessant! De diamantstad van Europa. Hebreeuws en Arabisch?

  Maar dat is nog niet alles. Hiermee lok je het: wat ik zal noemen …. “hoofddoek discussie effect” uit.
  Je geeft een vinger uit welwillendheid, maar op vrij korte termijn zullen er eisen komen dat ook bijv. het huishoudelijk reglement van de school, mogelijk zelfs lesstof, ook in de verschillende talen beschikbaar moeten komen.
  Ik ben op zijn allerminst racist of heb wantrouwen in allochtone jongeren. Als ik video’s zie van allochtone jongeren in achterstandswijken dan merk ik een grote achterstand op in het beheersen van de Nederlandse taal. Grammaticaal, woordgebruik en kunnen schakelen in dialect en ABN.
  Als ik discussies zie op de FB pagina van DENK, dan zie ik veelal grote achterstand m.b.t. beheersing van de Nederlandse taal in geschrift.

  Kortom, als je jeugd gaat toestaan zich op school te gaan uiten in hun eigen taal (anders dan Nederlands), dan kom je in een situatie waar je als Nederlandstalige moet gaan begrijpen wat anderen zeggen, en toestaan dat voor mensen in onze samenleving niet meer duidelijk is wat (ook juridisch gezien) de leidende taal is.
  Een jurist mag het wat mij betreft hier van mij overnemen.

  Wel iets dat de heren van DENK erg goed zal uitkomen. Eerder hebben zij al gepleit talen als Arabisch / Turks / Chinees op scholen als “keuze”vak beschikbaar te maken.
  Ik verwacht dus ook op korte termijn dat de heren van DENK het door de Belgische minister van Onderwijs ondersteunde plan vol overgave te omarmen.

  1. Dubbele Komma

   om een lang verhaal kort te maken,dit is weer een voorbeeld van pure linkse waanzin,en werkelijk helemaal niemand word er wijzer van,behalve de socialist wiens plan dit was.

   NEE!
   stoppen met die waanzin het is genoeg!

 12. Ni28

  6@ tjeempie, scherp en knap opgemerkt. Het verschil is dat ik Nederland niet heb bezet en niemand mijn moedertaal opdring. Opgevallen?

  1. Dubbele Komma

   tjeempie is een van de vele nep-accounts van orakel dhimmie dopper met dat persoonlijkheidsstoornissyndroom,die de De Enige Echte Waarheid verkondigd

 13. Vraagtekentje

  Misschien alle Belgen allemaal verplicht Arabisch leren? Voelen mensjes met “migrantenachtergrond” zich stukken beter THUIS

 14. Gerlos

  Lekker voor de intergratie. Wie is er nu eigenlijk de weg kwijt ???????

 15. nienke

  Europa is knettergek geworden, kruipt en buigt voor de migranten.
  Zij kunnen dus ook de leraren uitschelden in het arabisch die verstaan het toch niet.
  Welke mafketel heeft dit nu weer uitgevonden.
  Leve de integratie.

 16. denk eens na

  Natuurlijk mogen ze in hun eigen taal les krijgen maar wel de examens in het nederlands ,krijg je een lekkere doorstroming naar het hoger onderwijs.

 17. Baaz

  De maatschappij? Mogen ze straks bij de baas ook gewoon Pools, Arabisch, Surinaams en Papiamento spreken, is dat probleem ook weer opgelost. Zo, en nu even m’n rode petje rechtzetten.

  1. denk eens na

   Natuurlijk mag dat als pizza coureur .

 18. Blue monday

  Vooropgesteld, ik zie hier niets in en keur het helemaal af.

  Toch is dit geen nieuw geluid, ik heb dit in Nederland ook al gehoord en als je het overtuigend brengt is, zou je het bijna geloven.

  In het heel kort:
  Kind spreek slecht Nederlands, ouders nog slechter.
  Communiceren in slecht Nederlands werkt niet, gevolg is stilstand in “taalgevoel”
  Advies; lekker koeterwaals blijven praten, de opgelopen achterstand in taal zou op latere leeftijd ruimschoots ingehaald worden.

  Nogmaals, nu in België, maar binnenkort zeker in dit theater.

  Mag ik nu DDS ook eens voor mijn karretje spannen?
  Ga er eens achteraan snuffelen… want het gaat hier ook komen!

  1. denk eens na

   Mooi toch alle maal laag opgeleiden ,volgende stap wie geen nederlands spreekt , uitkering stop zetten . A scheelt een hoop geld B geen geld dan gaan ze van zelf naar de buren, is een definitie van een geluks zoeker.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.