VVD’er Tjibbe Joustra zet de aanval in Omtzigt en liegt: ‘Kan schadelijk zijn voor MH17-onderzoek!’

De VVD wil ten koste van alles af van Pieter Omtzigt.

Ah kijk wat leuk! De NOS heeft nóg een prominente VVD’er gevonden die bereid is om te roepen dat Pieter Omtzigt maar uit de politiek moet verdwijnen omdat hij door één foutje het onderzoek naar MH17 zogenaamd beschadigd zou hebben. Het gaat om Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De kwestie rond CDA-Kamerlid Omtzigt, die betrokken was bij een verklaring van een Oekraïner over de MH17-ramp, kan schadelijk zijn voor het verdere MH17-onderzoek en het verloop van het strafproces. Dat zegt Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). “Het geeft ruimte voor andere theorieën over de toedracht van de ramp.”

Daar voegt Joustra aan toe dat het volgens hem vaststaat dat MH17 uit de lucht is geschoten door een BUK-raket. Rusland probeert dat tegen te spreken, zegt hij, maar dat is écht zo.

Hartstikke leuk hoor, maar Omtzigt heeft nooit iets anders beweerd. Bij de bijeenkomst waar het hier over gaat zei de CDA’er dat zelf ook. Hij wil alleen weten hoe het zo ver heeft kunnen komen — hoe MH17 daar kon vliegen, waarom de door Rusland gesteunde rebellen mogelijk dachten dat het een militair vliegtuig was, etc. Dat zijn heel normale vragen waarop je toch antwoorden mag verwachten.

Natuurlijk begrijpt dat Joustra dat ook prima, maar daar gaat het hem niet om. Meneer is in de eerste én laatste plaats VVD’er, en dat betekent dat hij maar wat graag bereid is om een man de politiek uit te werken die gehaat wordt door Mark Rutte. Want ja, dáár gaat het hier om. Rutte wil af van Omtzigt. Deze ‘controverse’ is een stok om hem de politiek mee uit te slaan. Omtzigt is namelijk véél te lastig… en ook nog eens de 76e stem van de coalitie in de Tweede Kamer. Aangezien Rutte niet weet of hij écht op Omtzigt kan rekenen bij belangrijke gevallen probeert hij hem nu zover te krijgen dat hij opstapt zodat hij vervangen kan worden door een rustige CDA’er; zo iemand die braaf doet wat hem of haar gezegd wordt.

En ja, de VVD-vrienden van het mediakartel doen daar maar wat graag aan mee. Eerst de NRC en nu de NOS. Ze zullen hier pas mee ophouden als ze duidelijk wordt dat Omtzigt nergens heengaat en dat hij nog altijd gesteund wordt door zijn kiezers… of als hij de handdoek wél in de ring gooit. In het laatste geval zullen ze nog even op zijn politieke graf dansen en andere ‘lastige’ Kamerleden vertellen dat dit is wat er gebeurt als je je verzet tegen De Wil van De VVD.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. Guus Geluk

  Deze complottheorie is volkomen ongegrond. De VVD heeft totaal geen belang bij het verdwijnen van Omtzigt. Integendeel, zulks zou heel negatief voor de regeringscoalitie kunnen uitpakken. Immers, men bezit een kleine meerderheid van 76 zetels in het parlement.

  De NOS een vriendje van de VVD? Hoe verklaart Michael dan dat achtereenvolgens Opstelten, Teeven, Van der Steur en Van Miltenburg door onthullingen van de NOS vielen? De VVD moet de NIS wel erg slecht in de hand hebben. En NRC een VVD-krant? Natuurlijk niet, de Telegraaf is een VVD-blad.

  Verder heeft Joustra natuurlijk een punt, er waren duidelijke conclusies en dan wordt er alsnog twijfel gezaaid. Misschien niet met opzet, maar het gebeurde wel.

  1. Bram Zanddijk

   Ik ben het volledig eens met uw inbreng, Guus Geluk.

   1. Punt50

    Flikker toch op naar aanrander Jole lowlife randdebiel.

    1. corfo

     @ Punt50.
     Daar is tie weer hoor : onze nationale dwaas met z’n “complottheorie”!
     @ Guus G. = zo gek als een deur ! Is vast en zeker de boezemvriend van Fransje Joole ! Hij zorgt trouwens wel voor een komische noot op dit forum, maar dat maakt hem niet minder psychotisch !

  2. Punt50

   @ GG

   Stel nou dat er werkelijk andere vliegtuigen hoog in de lucht werden gezien? Dat kan toch ?

   1. Guus Geluk

    Punt, het gaat mij er in de kern om dat de VVD er weer aan de haren wordt bijgesleept. Werkelijk uit niets blijkt dat Joustra Omtzigt weg zou willen hebben of Omtzigt bekritiseert om Mark Rutte te pleasen. Joustra is OVV-er en in die hoedanigheid deed Joustra deze uitspraken.

    1. Punt50

     @ GG

     O maar dat kan ik wel zien. Maar Joustra zegt dat het ruimte geeft voor andere theorieën. Maar wie zegt dat de theorie van OVV geheel juist is.

     1. Guus Geluk

      Je hebt een punt, wellicht is de theorie van het OVV niet de juiste. Maar ik kan mij goed voorstellen dat Joustra enigszins gepikeerd is: hij is immers van mening dat alleen zijn versie de juiste is.

     2. Punt50

      @ GG

      Of Joustra van mening is dat zijn (of hun=OVV) versie de enige juiste is, kan ik niet goed beoordelen. Misschien weet hij wel veel meer dan hij los kan (of mag) laten over het MH-17 voorval.

      Voor mij blijven echter de luchtvaart autoriteiten hoofdschuldige. Boven zo’n warzone moet je geen burgerluchtvaart toestaan. Ook niet boven 10.000 feet omdat iedereen weet dat moderne SAM raketten dit makkelijk halen.

     3. Guus Geluk

      “Boven zo’n warzone moet je geen burgerluchtvaart toestaan. Ook niet boven 10.000 feet omdat iedereen weet dat moderne SAM raketten dit makkelijk halen.”

      Hier sluit ik me aan. Dat is een heel grote fout geweest.

     4. Punt50

      @ GG

      Voorop gesteld, ik kan er naast zitten. Maar ik dacht dat het luchtruim van Oekraïne sinds 1 april 2004 (geen grap) onder Eurocontrol viel, dat is de controller van het luchtruim. Vliegers moeten hun vluchtplan indienen bij Eurocontrol. Dus ben ik benieuwd of deze instantie voetnoten had gezet bij de vluchtplannen over Oekraïne.

     5. Guus Geluk

      https://joop.bnnvara.nl/nieuws/eurocontrol-drong-aan-tot-sluiting-oekraiens-luchtruim-voor-crash

      Volgens Joop.nl, de linkse versie van DDS, heeft Eurocontrol tijdig aan de bel getrokken. Zij baseert zich hierbij op een artikel van de Sunday Times. Oekraïne heeft dit verzoek genegeerd.

     6. Zweedse kok

      Helaas Guus, ik vind dat je vergelijking met Joop niet opgaat.
      Kijk ik naar het taalgebruik op Joop, zou ik me er op reageerdersniveau meer thuisvoelen.
      Maar helaas, het is niet mijn politieke kleur.

     7. Guus Geluk

      Ik heb nooit op Joop gereageerd, Kok, dus ikweet niet op welk niveau men daar zit. Joop is ook niet mijn politieke kleur.

     8. Punt50

      @ GG

      Nogmaals, hoe het precies zit weet ik niet, maar heb wel het idee dat je het moet zoeken bij de controller van het luchtruim.

      Het grensgebied van Oekraïne waar de gevechtshandelingen plaatsvonden, is tevens grensgebied tussen Eurocontrol en de beheerder van het Russisch luchtruim = Federal Air Navigation Authority of the Russian Federation. Die schijnen sinds 2007 met elkaar te coördineren.

     9. Punt50

      @ GG

      Moest zijn 10 kilometer, geen 10.000 feet. excuus.

     10. Guus Geluk

      Punt, het is problematisch dat er in dat gebied al eerder militaire vliegtuigen waren neergehaald. Men had kunnen weten dat het levensgevaarlijk was om over dat gebied te vliegen. Ik denk ook dat de daders niet met opzet dit passagiersvliegtuig hebben neergeschoten: zij waren uit op een Oekraïens militair vliegtuig.

      Hoe noodlottig en afschuwelijk ook: het was een heel ongelukkige samenloop van omstandigheden.

      Dood door schuld.

    2. PMG

     VVD? Die partij bestaat allang niet meer. Vraag Wiegel maar eens!

  3. wheelboy

   Die theorie klopt wel .Rutte heeft een hekel aan de kritische omtzigt .Liever ziet hij hem verdwijnen omdat hij de 76e stem nodig heeft en niet weet of omtzigt een mak schaap is wat er als vingeropsteker bij zit .liever ziet hij hem verdwijnen zodat er een mak schaap terugkomt .Daar zal het hem dikke kans in zitten .

   1. Guus Geluk

    In het ergste geval had Omtzigt kunnen rebelleren en uit de fractie kunnen stappen. In dat geval was de regeringscoalitie haar meerderheid kwijt geraakt. Rutte III is een wankel gebouwtje – zelfs een val van Omtzigt zou de coalitie haverij toebrengen.

    Denk je werkelijk dat de VVD zin had in gedonder bij de buren?

    1. corfo

     @ Guus G.
     Wakker worden Guusje !
     Het is niet “haverij toebrengen” maar “averij toebrengen”.
     Lullige opmerking hè ? Dit doe jij nu de héle dag !!

     1. Guus Geluk

      Neem me niet kwalijk, je hebt gelijk. Averij. Ik was in de war met “gehavend”.

  4. Meester Kong

   Even een An Dijvietje :
   +++++

 2. Punt50

  Van je coalitie vrinden moet je het maar hebben… Met zulke vrinden heb je geen vijanden meer nodig. Joustra schiet zelf een bukje af. Wat een sympathieke man toch.

 3. Michael

  Vd Galien, het zou je sieren om de comments onder je artikelen te lezen, en er lering uit proberen te trekken. Ik weet, er staat veel onzin tussen, maar misschien kun je ook eens wat leren van de mensen die terecht zeggen dat je volledige onzin verkoopt met je complottheorieën. Het lijkt eerder alsof jij een hidden-agenda hebt met je onzin: het zaakje zo ver opstoken dat Omtzigt overstapt naar FvD.

  Maar goed, daar gaan we weer… De door jou aangehaalde, totaal niet onderbouwde, “feiten”:

  1. “Tsjibbe Joustra is een VVDer en wil daarom Rutte helpen”. Nee, Tsjibbe doet zijn uitspraak als voorzitter van de OVV, die het onderzoek leiden. Hij zegt terecht dat dit soort shit schadelijk is voor het onderzoek, ongeacht politieke voorkeur.

  2. Je liegt glashard (op meerder punten, maar vooral hier): Je suggereert dat Tsjibbe heeft aangedrongen op het vertrek van Omtzigt, maar dat is niet waar. Je zegt zelfs letterlijk “Tsjibbe Joustra wil Pieter Omtzigt de kamer uit gooien”. Dat is gefabriceerd fake news wat nergens op is gebasseerd. Tsjibbe zegt alleen dat dit het onderzoek zal bemoeilijken, heeft nergens iets gezegd over de positie van Omtzigt, en is niet “de aanval inzetten” op iemand.

  3. Vervolgens zeg je dat Tsjibbe liegt. Wat dan? Staat nergens in je artikel. Hij heeft namelijk ook niet gelogen.

  4. En dan weer je totaal ongefundeerde fantasie over een complot van de politiek en de media, dat bol staat van de inconsistentie. De NOS “steunt” de VVD niet, zoals het niemand “steunt”. De NOS heeft door berichtgeving juist vaak genoeg de VVD in de problemen gebracht. Het is een soort kinderachtige relfex om al het nieuws wat tegen het zere been is te scharen achter een “complot”. Het verwende kind vd galien voelt zich een constant zielig slachtofferje van dit complot. Want hoe kan vd Galien er ooit naastzitten en hoe kan ooit iemand het niet met hem eens zijn? Moet wel een complot zijn!

  5. Het enige medium wat nog altijd strak achter de VVD staat is de Telegraaf. NRC is hier vaak genoeg weggezet als “extreem-links”, en “huiskrantje van GroenLinks”, maar is in deze situatie dus ineens rechts-liberaal en steunt de VVD… Het is lachwekkend slecht allemaal.

  Is dit “nieuwe” informatie voor je en ga je er wat mee doen ten einde je blogs wat te verbeteren? Of weet je dit allemaal al en ben je dus bewust ongefundeerde onzin aan het verlopen ten einde de bevolking te misleiden?

  Dit hele bericht is ongefundeerde onzin, en mag dus onder het kopje “fake news”. Waar zijn de bewijzen voor al deze onzinnige beweringen???

  1. Meester Kong

   Eh wat is hier aan de hand?
   Persoonlijke aanvallen op Michael v G waren altijd goed voor een IP ban.
   Of is dit een complot …….. 🙂 🙂

   1. Michael

    Dit is geen persoonlijke aanval, is gewoon een pijnlijke weergave van de onzinnigheden die hij verspreidt

   2. Zweedse kok

    Morgen Sarko. Hidemyip doet wonderen

   3. Bram Zanddijk

    Der berichten van van der Galien lijken inderdaad gemotiveerd vanuit een rechtspopulistische politieke agenda. DDS doet op dat punt denken aan Breitbart: niet de waarheid en de feiten staan voorop maar de politieke agenda waarin de werkelijkheid wordt gemodelleerd naar rechts-populistische snit. Daarin wordt de platte leugen niet geschuwd.

    Op zichzelf vind ik dat overigens geen bezwaar. Iedereen die hier leest en reageert weet dat dit zo is.

  2. swetsnek

   nou Van Der Galien je hoort het wat let je flikker hem er af zou ik zeggen

 4. Zweedse kok

  Nu heb ik altijd gedacht en merendeel roept het ook, dat dit een rechts en liberaal blog is.
  Maar helaas, vrijwel alle reageerders kunnen niet met de gevolgen van liberaal beleid overweg. Ze janken als bijstandsmoeders die elke euro eerst moet omdraaien.
  De redactie varieert met de sympathie voor rechts en liberaal beleid.
  Van steunen van de grootste rechtse en/of liberale partij is in ieder geval geen sprake.
  Nee, het ene na het andere complot rolt van de persen om werkelijk blindelings de nieuwe heilige DDS Drievuldigheid de hemel in te prijzen.

  1. corfo

   @ Zwödsok.
   Wéér een aanval van gekte ? Idiöt !!
   Lul toch eens normaal, Sök.

  2. Meester Kong

   Even een An Dijvietje :
   +++++

   1. Punt50

    Tjeempie Wimpie wat ben je toch weer van het padje…

  3. Michael

   Zweedse chef, DDS is een extreem-links blog sociaal-economisch gezien, met een vleugje extreem-rechts als het gaat om sociaal-culturele vraagstukken.

 5. corfo

  Nadat dhr. van Vollenhove terugtrad als voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, volgde er een politieke aanstelling in de figuur van Joustra.
  Op deze manier kreeg “de politiek” eigenlijk medezeggenschap in deze “Raad”.
  Dat komt Rutje momenteel heel goed uit, want nu wordt de publieke focus enigszins van z’n onderste steen afgeleid. Óók kan Rutje niet worden ontzegd dat hij een sterk dictatoriale inslag heeft, mogelijk omdat hij als kind véél gepest werd en door z’n dictatoriale opstelling z’n gram wil halen.

  1. Zweedse kok

   Helemaal mee eens.
   Het Koninklijk Huis is onpartijdig.
   Bukken!!!

  2. sonar

   Corfo,++++++++

 6. Baaz

  Omzigt naar FVD?

  Ik zeg: Doen!

 7. Duke

  “Daar voegt Joustra aan toe dat het volgens hem vaststaat dat MH17 uit de lucht is geschoten door een BUK-raket. Rusland probeert dat tegen te spreken, zegt hij, maar dat is écht zo.”
  Nepnieuws verspreidt door een VVD-er. Het waren niet de Russen.

 8. sonar

  Tjibbe Joustra de man van 12 ambachten en 13 ongelukken ,die commentaar heeft op Omzigt zegt al genoeg.

  1. Bram Zanddijk

   De heer Joustra maakte een indrukwekkende carrière.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Tjibbe_Joustra_(bestuurder)

 9. cmsuijkerbuijk

  Tjibbe Joustra:
  Tjibbe Joustra (vvd & de gouden pleepotten van het UWV) heeft ook al jaren last van criticus-politicus Pieter en ziet zijn kans schoon om vanuit zijn “onafhankelijke” rol als voorzitter van de Onderzoeksraad uit te halen naar Omtzigt. (http://verbaljam.com/archive/2004-02-16/joustra-en-cloo-100-afgekeurd)

 10. Anna

  Kamerleden zijn er om de regering te controleren. Heel gevaarlijk dat Kamerleden de mond worden gesnoerd vanwege MH17. Parlement mag in onze “Democratie” de Nederlandse regering niet controleren aangaande MH17. Zeer gevaarlijk voor de Democratie. Er wordt een vuil spel gespeeld.

 11. Anna

  Het is alleen maar “schadelijk” voor de onderzoekers van de Onderzoeksraad van MH17. Stel dat blijkt dat het onderzoek van de onderzoeksraad MH17 niet deugd? Waarom halen ze emotie naar boven om meteen te beweren dat het niet goed zou zijn voor de “nabestaanden” ? Dit heeft er niks mee te maken. Het gaat om de waarheid en feiten. Waren Parlementsleden al te dicht bij de feiten? Een Onderzoeksraad van MH17 die het Nederlandse Parlement dood maakt. Hier klopt iets niet?

 12. Roughwood

  Wat een bullshitverhaal. Omtzigt moet gewoon kapot. Pure karaktermoord. En de VVD bedient gretig alle MSM. Zeer bewust. En dat terwijl Omtzigt meer integriteit in z´n donder heeft dan die hele VVD fractie bij elkaar. De club van leider lachebek, firma list en bedrog, beloven en niet nakomen, uitwringer der middenklasse, die immer o zo integere VVD. Omtzigt heeft dom en fout gehandeld, geeft dit toe, gaat terecht diep door het stof, maar blijkbaar is dat niet voldoende. Z´n kop moet eraf! Desondanks is en blijft hij één van de beste kamerleden, nu met kras weliswaar, maar die kras veranderd daar niets aan. Tot slot; dit gebeuren leidt ook zo lekker af van de discussie aangaande afschaffing van de dividendbelasting. En wie spint daar garen bij? Maar dit terzake.

 13. Two Ravens Black Kettle

  Ik hoop dat de hetze van de VVD slaagt en dat Omzigt migreert naar de club van Thierry en Ome Theo.
  Dan implodeert dit horror kabinet en krijgen we nieuwe verkiezingen.
  Niet dat we daar iets mee opschieten want de Zelfhaat-Kaaskop zal toch weer op dezelfde kliek stemmen.
  Echter de partijen die de realiteit en gezond verstand waarborgen (PVV en Thierry) zullen samen opgeteld iig. een beetje groeien.

 14. Ni28

  Als Joustra voor honderd procent weet dat het onderzoek klopt hoeft hij ook niet bang te zijn voor P. Omtzigt en of andere theorieën. Bang bent je alleen als je iets achterhoudt. Misschien moet Joustra goed uitleggen waarom een andere theorie onmogelijk is als hij daar zulke problemen mee heeft. Transparantie is nodig van beide kanten. Hetzelfde gebeurt met de huidige beweringen over Russische nepnieuws. Olongren zegt dat het zo is maar noemt geen concrete dingen. Ik ben van overtuigd dat de Russen dat doen maar als ik het niet tegenkom kan ik ook niets mee.

  1. Punt50

   Denkt die Olongren nou werkelijk dat de Russen interesse hebben voor dit kleine kaasstolpje?

 15. waakhond

  Ik vindt de Wilder en Theirry er alleen maar zijn voor protest stem.
  Als serieuse waare bestuurders van Nederland zie ik ze niet zitten.

 16. PMG

  Liegen is de grootste fout die je kunt maken in de politiek, helemaal als je voor het CDA speelt, dus Omzigt: wegwezen!

  1. DolleDries

   Nu zit jij te liegen hier dat Omzigt heeft gelogen
   Wegwezen dus.

 17. waakhond

  ik vindt ze bijden te vaag net als de rest van de mensen in de politiek.

  1. Vit

   Leer nou eerst maar eens fatsoenlijk Nederlands.

 18. HW

  Tjibbe heeft overal al in een ambtelijke bestuursfunctie gezeten en het nergens lang volgehouden.
  De man heeft al zijn AOW en dik staatspensioen en het wordt tijd dat hij plaatsmaakt voor iemand met realiteitszin.

 19. nietzonderverzet

  Het zal aan mij liggen maar ik word al onpasselijk enkel als ik dat tronie van dat gedrocht zie!
  Nog los van het wanbeleid en misbruik dat hij met publiek gelden pleegde toen hij bij het UWV de scepter zwaaide.
  Bah bah bah!!!!!

 20. werikke

  ik heb geen bewijs maar de meeste achterbakse mensen zitten bij de VVD is ook afgelopen jaren gebleken. Dat deze spelletjes worden gespeeld is volgens mij echt zo en dat Rutte achterbaks is geloof ik ook vooral omdat die liegt en tegen Wilders gezegt heeft dat hij zijn partijdje kapot zal maken dat geeft al aan hoe Rutte voor de buhne probeert aardig en geloofwaardig over te komen maar tegelijk in merkels reed zit

 21. Ruud562

  Omzigt zat teveel in de bagger te wroeten, dus voordat hij met échte feiten kon komen werd hem de pas afgesneden, werd hij lamgelegd. Tja, de deksel blijft nog héél lang op de doofpot!

 22. Babaji538

  – Ik weet nergens niks van. –

  Petra Hermans

 23. sjun

  Joustra van de twaalf banen dertien ongelukken. Als directeur van het UWV werd hij wegens spilzucht weggestuurd door zijn chef de minister, in de daarop gezochte functie Nationaal Coördinator Terrorismebestrijder was het ook al weinig soeps en werd er vooral geruststelling ongeacht de situatie gepreveld. Als directeur Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft hij weer een kartelbaantje dankzij het netwerkje van het Nationale Groenfonds te pakken waarin vooral anderen het werk mogen doen. Tjibbe Joustra is in tegenstelling tot Piet Omtzigt nergens gekozen. Die moet het van meeliften en doorschuiven hebben. Kennelijk gaat het weer om een strontkar die tracht een erudiet kamerlid te overrijden. De schouders ophalen dus maar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.