Wauw! Links Vrij Nederland geeft Rutte een tik: “Hij heeft de opkomst van Forum voor Democratie aan zichzelf te danken”

Cultuur.

In Vrij Nederland een fascinerend artikel over de opkomst van Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie, en het feit (ja, feit) dat Mark Rutte de groei van die partij eerst en vooral te danken heeft aan… zichzelf.

De stormachtige opkomst van Thierry Baudet is niet alleen slecht nieuws voor de PVV, maar ook voor de VVD: volgens de peilingen komen veel Forum voor Democratie-sympathisanten bij de partij van Mark Rutte vandaan. Terwijl Rutte de man is die sinds zijn overwinning op Rita Verdonk zijn uiterste best doet zich volkser voor te doen dan hij is, er in alle talen over zwijgt dat zijn boekenkasten thuis vol staan met het verzameld werk van Friedrich von Hayek en Thomas Mann, op de VVD-podia eeuwige vriendschap sloot met volkszanger Gordon en zorgvuldig iedere schijn van een visie op de toekomst van Nederland vermijdt, alles om maar niet elitair gevonden te worden door de gewone Nederlanders.

En wat doen die gewone Nederlanders, van Venlo tot Volendam? Ze lopen massaal over naar een elitaire jonge intellectueel die aan lavendelzakjes ruikt, een vleugel en Chesterfieldfauteuils binnen liet dragen in het Kamergebouw en hooggestemde verhalen houdt over de toekomst van Nederland en de dreigende teloorgang van de hoge cultuur.

 

Het echte trieste — vanuit het perspectief van een VVD’er — is dat de VVD vóór Rutte dé partij van cultuur en deftigheid was. Denk maar aan Henk Vonhoff en Frits Bolkestein. Dat waren goed belezen heren die begrepen dat leiderschap ook inhoudt dat je mensen de weg wijst, en ze niet alleen maar ‘geeft wat ze willen.’

Onder Rutte heeft de VVD totaal gebroken met die culturele achtergrond. Zoals Vrij Nederland het verwoordt:

Maar of het nu door gebrekkig personeelsbeleid komt of door volkse behaagzucht bij de rekrutering: zulke karakteristieke liberalen zijn tegenwoordig in de VVD met een lampje te zoeken, evenals de bijbehorende visie. Wat overblijft is Gordon.

En ja, concludeert het magazine, daarom is het geen wonder dat kiezers massaal overstappen naar Forum voor Democratie. Die partij heeft namelijk een leider die wél ergens voor staat:

“[E]en oerconservatief pleidooi tegen de vervlakking, het bloedeloze gepraat in het parlement, het gebrek aan visie, heroïek en nationale trots, de teloorgang van de hoge cultuur.”

Zo. Baudet weet ongetwijfeld wat hij met die veer kan doen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Supernoodle

  De FvD hype gaat net zo snel weer liggen, dan dat ie’ is gekomen. Let maar eens op!
  Te vroeg pieken is funest voor een partij.
  Daar kan de SP en de PVV van meepraten.
  We zullen het wel zien over iets minder dan 4 jaar.

  1. sjun

   Bij de LPF ging het bijvoorbeeld al anders…

   1. Supernoodle

    Eens!
    Maar de LPF bestaat helaas niet meer door te veel alfa mannetjes die het kapot hebben gemaakt.

    1. trampoline

     Maar vooral door de politieke moord door links op een rechts politicus.
     En dat was echt niet het werk van een eenling.

     1. Tjeempie80

      Wie was dan mededader?

     2. trampoline

      Gedoogd door onze toenmalige krokodillentranen huilende regering!
      Ik vermoed dat de overheid met een nieuwe politieke moord op een rechts politicus er niet zo gemakkelijk vanaf komt.

     3. Marija

      trampoline    58 minuten ago    Beantwoorden
      Maar vooral door de politieke moord door links op een rechts politicus.
      En dat was echt niet het werk van een eenling.

      Ja, mijnheer de president: slaap zacht…………..

    2. Dubbele Komma

     Figuren zoals jij dhimmie dopper dat waren de mededaders griezel.

  2. swetsnek

   hahahahaha 4 jaar hahahaha aan me hoela dat gaat wel een stukje rapper let jij maar eens op hahahahaha

 2. poldi

  Off topic (Julio Poch vrij en aanklacht tegen Nederlandse staat)
  ———————————————————————–
  Ik hoop van ganser harte dat de Nederlandse staat volledig verantwoordelijk zal worden verklaard voor de smerige rol die de staat heeft gespeeld door Julio Poch in 2009 in Spanje te laten oppakken en vervolgens naar Argentië te laten uitleveren.

  Was het niet toenmalig minister van justitie Ernst Hirsch Ballin onder wiens bewind Spanje op een slinkse wijze op de hoogte werd bracht over de aanwezigheid van Julio Poch in Valencia ?

  Ook hoop ik dat de ex-collega’s van Poch, die ook een smerige rol hebben gespeeld, zullen worden aangeklaagd voor hun totaal leugenachtige aanval arrestatie op Poch.
  Deze achterbakse ex-collega,s zullen ook financieël moeten boeten voor hun verderfelijke rol, waarbij Poch dus meer dan 8 jaar ten onrechte heeft vastgezeten in de Argentijnse cel.

  1. trampoline

   Ik ben het roerend met je eens.
   Het OM voelt al nattigheid en verschuilt zich middels een persbericht van vandaag achter politiek correct handelen. Haar eigen achterbakse rol in de arrestatie en uitlevering wordt echter zorgvuldig verzwegen, net als het feit dat ze hem 8 jaar hebben laten barsten. Niet voor niets komt Knoop met een hele forse claim richting de Nederlandse Staat.

   En dan die “collega’s”; Poch zei volgens hen “we gooiden ze in zee” maar dat wil absoluut niet zeggen dat hij daar zelf aan deel nam.
   Nagenoeg alle Nederlanders zeggen: “we zijn kampioen” of “we hebben gewonnen” maar geen van hen heeft aan de wedstrijd deel genomen.
   Dat hadden het OM en die collega’s moeten weten en dus zijn ze schuldig aan wat Poch is overkomen. ook hier is een forse claim op zijn plaats.
   Hij is genaaid door 2 politiek correcte ex-collega’s; en dat advocatenwicht van Liesbeth Zegveld durft dan ook nog te zeggen data ze hun burgerplicht hebben gedaan.

 3. Florissa

  Laat maar groeien ,2 partijen die beide straks velen stemmen halen ,kunnen we de rest bij het oude vuil zetten,Geert en Baudet , de rest is alleen maar bezig met zichzelf en lobby zaken ,voor een goede oude dag .

 4. poldi

  “De stormachtige opkomst van Thierry Baudet is niet alleen slecht nieuws voor de PVV, maar ook voor de VVD” ?????

  DDS: Peiling EenVandaag: de PVV gaat helemaal niet ten onder. Plus 3 voor Wilders en zijn kompanen, dus 23 zetels.

  En dat in tegenstelling met de peiling van Manipulator waarbij de PVV naar 16 zetels zakte.

  Zullen we exclusief MDH’s PVV-manipulatie coëfficiënt de PVV maar op gemiddeld 21 houden.

 5. Ben Zine

  Frits Bolkestein was niet zo “deftig”. Hij zei letterlijk dat we met Pim Fortuyn in het buitenland een pleefiguur zouden slaan. Vanaf dat moment moest ik niks meer hebben van dat geaffecteerd pratende VVD orakel.

 6. Two Ravens Black Kettle

  Dit is een van de redenen waarom ik wel verheugd ben over de opkomst van Thierry.
  De PVV boort een bepaald segment van de samenleving aan die de PC-terreur kotsbeu is & Thierry doet hetzelfde met een ander segment (ofschoon er ongetwijfeld ook een forse overlap is maar de extremiteiten kruisen elkaar niet).
  Niet PC-kruipers die ome Geert net iets Te vinden migreren nu naar de FvD.
  Let wel bij de laatste peiling wonnen zowel de PVV als de FvD.

  Echter uiteindelijk zal er een dijkdoorbraak nodig zijn. PvdA 2017 Style.
  VVD en CDA stemmers moeten en masse hun partijen de rug toekeren. Dat geldt met name voor de VVD, het eeuwig draaiende CDA sterft vanzelf uit maar de vederlichte eindeloze leegte genaamd de VVD heeft een nog wat jonger clientèle.
  Er valt daar nog genoeg weg te snoepen.

  De PVV daarentegen zal zich meer moeten richten op de laatste arbeiders die nu nog op de SP en 50Plus stemmen.

  Mensen die nu nog steeds op de Armeense knekeldansers van D’66, de ex-stalinisten van GulagIslamLinks van Snottie of de ondraaglijk rechtschapen Kalief-Kleedjes van de Christen Unie stemmen moet je als verloren beschouwen. Afstrepen.

  1. Freud

   Everybody talks about a new world in the morning
   A new world in the morning takes so long
   People just stand and wait up till the morning
   Don’t they know tomorrow never comes.

   Vrij naar Roger Whittaker

 7. Marija

  Gordo hij zoekt een echtgenoot 🙂 🙂

  1. Marija

   Gordon ja

 8. Ni28

  De FvD vult de gat die ontstond nadat de VVD back to the roots ging, de PvdA. Als Baudet geen fouten gaat maken en niet naast zijn schoenen gaat lopen kan deze partij groot worden. Hopelijk zullen zij tegen die tijd alle vijanden goed onderscheiden en zekere naïviteit achter zich laten.

 9. Ni28

  12@ De LPF was een losgeslagen kudde zonder leider of met te veel zelfbenoemde leiders. Logisch in die tijd van een politieke moord maar helaas slecht.

 10. lanex

  FvD zal zich moeten wapenen tegen extreem links, ze doen alles, maar dan ook alles het FvD kapot te maken, insinuatie en beschuldigingen, het NPO propaganda kanaal die dagelijks aan Baudet bashing doet, DWDD, Pauw, Tan en de rest van die domme blatende BNers hebben er een obsessie bij, de kneuzen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.