Wauw! Links Vrij Nederland geeft Rutte een tik: "Hij heeft de opkomst van Forum voor Democratie aan zichzelf te danken"

Geen categorienov 30 2017, 13:00
Cultuur.
In Vrij Nederland een fascinerend artikel over de opkomst van Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie, en het feit (ja, feit) dat Mark Rutte de groei van die partij eerst en vooral te danken heeft aan... zichzelf.

De stormachtige opkomst van Thierry Baudet is niet alleen slecht nieuws voor de PVV, maar ook voor de VVD: volgens de peilingen komen veel Forum voor Democratie-sympathisanten bij de partij van Mark Rutte vandaan. Terwijl Rutte de man is die sinds zijn overwinning op Rita Verdonk zijn uiterste best doet zich volkser voor te doen dan hij is, er in alle talen over zwijgt dat zijn boekenkasten thuis vol staan met het verzameld werk van Friedrich von Hayek en Thomas Mann, op de VVD-podia eeuwige vriendschap sloot met volkszanger Gordon en zorgvuldig iedere schijn van een visie op de toekomst van Nederland vermijdt, alles om maar niet elitair gevonden te worden door de gewone Nederlanders.

En wat doen die gewone Nederlanders, van Venlo tot Volendam? Ze lopen massaal over naar een elitaire jonge intellectueel die aan lavendelzakjes ruikt, een vleugel en Chesterfieldfauteuils binnen liet dragen in het Kamergebouw en hooggestemde verhalen houdt over de toekomst van Nederland en de dreigende teloorgang van de hoge cultuur.

 

Het echte trieste -- vanuit het perspectief van een VVD'er -- is dat de VVD vóór Rutte dé partij van cultuur en deftigheid was. Denk maar aan Henk Vonhoff en Frits Bolkestein. Dat waren goed belezen heren die begrepen dat leiderschap ook inhoudt dat je mensen de weg wijst, en ze niet alleen maar 'geeft wat ze willen.'
Onder Rutte heeft de VVD totaal gebroken met die culturele achtergrond. Zoals Vrij Nederland het verwoordt:

Maar of het nu door gebrekkig personeelsbeleid komt of door volkse behaagzucht bij de rekrutering: zulke karakteristieke liberalen zijn tegenwoordig in de VVD met een lampje te zoeken, evenals de bijbehorende visie. Wat overblijft is Gordon.

En ja, concludeert het magazine, daarom is het geen wonder dat kiezers massaal overstappen naar Forum voor Democratie. Die partij heeft namelijk een leider die wél ergens voor staat:

"[E]en oerconservatief pleidooi tegen de vervlakking, het bloedeloze gepraat in het parlement, het gebrek aan visie, heroïek en nationale trots, de teloorgang van de hoge cultuur."

Zo. Baudet weet ongetwijfeld wat hij met die veer kan doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten