Wilders bezoekt Russische ambassade: “Wij kunnen qua patriottisme veel van de Russen leren”

De PVV-leider vindt Rusland een natuurlijk bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme en de massa-immigratie uit het Midden-Oosten en Afrika.

Elsevier had de gelegenheid om met Geert Wilders te spreken voor hij de Russische ambassade inliep… en daarna nog een keer. Uit het verslag van het weekblad blijkt dat Wilders buitengewoon positief is over Rusland — in ieder geval voor 2017-maatstaven — maar dat hij tegelijkertijd niet helemáál blind is voor de mindere kanten van Vladimir Poetins beleid.

Om meteen maar even duidelijk te maken dat hij onafhankelijk is en geen roebels aanneemt zegt hij:

“Ik accepteer geen leningen en geen giften uit Rusland. Dat deed ik nooit en dat zal ik niet doen. Er rollen geen roebels door de gangen van de PVV.”

Maar… hij vindt wel degelijk dat de negatieve houding van het Westen ten opzichte van Rusland tegenwoordig absoluut niet verstandig of zelfs maar gepast is. Sterker nog, hij vindt dat…

“Wij qua patriottisme nog veel van Rusland kunnen leren. Daar gaat heus ook weleens iets verkeerd en ik zal mijn kritiek niet onder het tapijt fietsen. Maar ik heb géén hekel aan de Russen.”

En, zegt Wilders, als puntje bij paaltje komt is Rusland eigenlijk meer een natuurlijk bondgenoot dan een natuurlijk vijand (of concurrent) van het vrije Westen:

“In plaats van kritiek uit te oefenen, moeten we beseffen dat Rusland onze bondgenoot is in de strijd tegen terrorisme en massa-immigratie vanuit Afrika. Zij hebben daar net zo veel mee te maken als wij. Ik benader Rusland serieus en vriendschappelijk.”

Kortom:

“Rusland is geen vijand en dat moeten wij er niet van maken.”

Tegelijkertijd vindt Wilders dat de annexatie van de Krim nooit had mogen plaatsvinden en teruggedraaid moet worden, en dat de mensen die vlucht MH17 neerschoten berecht moeten worden. Dat zijn natuurlijk punten waarop Poetin het hartgrondig oneens is met de Nederlandse parlementariër.

Dat zijn goede en vooral ook belangrijke punten, maar Wilders kijkt ook een beetje te snel heen over het feit dat Rusland zaken doet met groeperingen en landen die terrorisme plegen of promoten. Denk aan Iran. Als Rusland werkelijk een goede bondgenoot was in de strijd tegen de terreur dan zou Moskou de steun aan Teheran vandaag nog staken. In plaats daarvan bouwt Moskou de extremistische Ayatollah Khamenei juist óp. Ook dat mag, nee, móét, gezegd worden als je over Rusland spreekt.

Natuurlijk betekent dit niet dat Rusland inderdaad onze Grote Vijand is. Dat is niet zo. Er zijn zeker punten waarop we kunnen samenwerken met de Russen. Om dat doel te bereiken is het goed dat de banden aangehaald worden en dat bureaucraten en politici uit de twee landen elkaar als normale mensen benaderen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. DolleDries

  Wat een verstandig en realistisch man is Wilders toch.

 2. -

  Je hebt de russen nodig! Het zijn Europeanen!

  1. corfo

   @ –
   Liever een Rus in m’n achtertuin dan een Turk !

 3. trampoline

  We gaan thee drinken met agressieve Moslims en pakken ze niet aan, mogen van onze politieke idioten niet keihard nee zeggen tegen Erdogan want we moeten in gesprek blijven, en houden op allerlei manieren contact met allerlei politieke criminelen over heel de wereld.
  Dan is dit geheel in lijn met het linkse denken van politiek Den Haag. Daar kunnen ze onmogelijk bezwaar tegen hebben, toch?

 4. buitenbeentje

  “Wilders kijkt ook een beetje te snel heen over het feit dat Rusland zaken doet met groeperingen en landen die terrorisme plegen of promoten”.

  Ik doe het nog eens in mijn broek van het lachen.

  O nee, Saudi Arabie, Palestijnen, Qatar en nog een heleboel van dit soort landen waar terroristen gekweekt en gefinancieerd worden, dát zijn ónze vrienden. Dáár likt de hele westerse wereld de olielollie, Rutte en Pechtold kruipen bij ze binnen, over EU bobo´s maar niet te praten, en het koninklijk huis haalt de hoofddoek vast uit de kast.

  Sorry Michael, wie kijkt er waar te snel overheen?

  1. buitenbeentje

   aanvullend: misschien kijkt Rusland ook een beetje te snel heen over het feit dat Nederland zaken doet met groeperingen en landen die terrorisme plegen of promoten

  2. Marija

   Zo is dat. Denk nog eens aan Resolutie Straatsburg: olie in ruil voor moslims.

 5. corfo

  Prima optreden van dhr. Wilders.
  Hadden maar meer “politici” de ruggengraat zoals hij toont !

 6. Wethepeople

  Nederland vangt vluchtelingen uit Rusland op. Dan kun je ze dus moeilijk een bondgenoot op dat gebied noemen.

  1. corfo

   @ Wethepeople.
   Een bondgenootschap is meestal gebaseerd op meerdere gronden, niet alleen op “vluchtelingen”.
   Hebt u overigens wel eens last gehad van een Russische “vluchteling” ?
   Ik kén er zelfs niet één, terwijl je in dit landje struikelt over islamieten die bovendien ook nog eens de hele NL-maatschappij trachten te ontregelen hetgeen grotendeels reeds is gelukt.

 7. Meester Kong

  Geen sjekel, roebel of dollar rollen er door de gangen van de PVV.
  Nee Geert, de euro’s groeien bij jullie aan de boom.

  Offtopic:
  PVDA wederom ruim de grootste bij Gemeenteraadsverkiezing in Leeuwarden (Friesland 🙂 )

  1. Zweedse kok

   Maandag kwam volgens DDS en haar volgelingen de bevrijding uit het noorden.
   http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/11/het-begint-om-start-strafrechtelijk-onderzoek-naar-blokkeerfriezen-en-zinspeelt-op-celstraf/
   Zou dat vandaag ook zo zijn.

   1. swetsnek

    je vervalt in herhalingen korsakov kleuter drink er nog een fles op he bey bey

  2. Marija

   Was dat maar waar. Wilders heeft ook grote moeite om zijn beveiliging (die hij voor een deel zelf moet bekostigen, te kunnen betalen.

 8. Guus Geluk

  Laten we nu eens voor eens en altijd korte metten maken met de speculaties, geruchten; aandikkingen en ontkenningen.

  Een reconstructie door Guus Geluk.

  – De relatie tussen Rusland en het Westen waren al eerder bekoeld (ondanks de pogingen van president Obama en minister van Buitenlandse Zaken Clinton om deze op te krikken), nadat Rusland met de Krimcrisis de Krim annexeerde.
  – De vlam sloeg in de pan toen bij de presidentsverkiezingen de mail van John Podesta, partijkopstuk binnen de Democratische Partij, werd gehacked. De FBI onderzocht de zaak en vond sporen die herleidbaar waren naar Rusland. Voor Clinton belastende informatie die opgeslagen was op de mail van Podesta, werden doorgespeeld aan WikiLeaks. De Democraten waren hier uiteraard niet blij mee.
  – De inlichtingendiensten in de VS constateerden dat Rusland nepnieuws had verspreid om de presidentsverkiezingen in het voordeel van Trump te beslechten. Grote giganten als Twitter, Facebook werden hierop door de Senaatscommissie aangesproken. James Clapper, een hoge veiligheidsambtenaar in de VS, bevestigde dat Rusland nepnieuws had verspreid om de publieke opinie te beïnvloeden.
  – Na de overwinning van Trump ging de linkse pers met dit relaas aan de haal en probeerden Trump in verband te brengen met de Russen. Dit was in feite nergens op gebaseerd, maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Verschillende lieden binnen de entourage van Trump werden op de één of andere manier in verband gebracht met Poetin. Trump zwengelde zelf de geruchtenstroom nog eens aan door FBI-directeur James Comey te ontslaan. De benoeming van Buitengewoon aanklager Mueller was een logisch gevolg.

  – In Nederland concludeerde de AIVD in haar jaarraport van 2016 dat Rusland ook in Nederland nepnieuws had proberen te verspreiden. Plasterk zag aanleiding de stemcomputers af te schaffen.
  – Kasya Ollongren meldde een week geleden deze casus aan het parlement. Media als de Telegraaf, GeenStijl, De Dagelijkse Standaard, Arjen Lubach, Jan Roos, Wierd Duk begonnen meedogenloos op haar in te hakken. Ollongren zou opzettelijk een vijandbeeld proberen op te roepen. Dit is onterecht: Ollongren meldde de feiten, ze omschreef wat haar eigen inlichtingendienst in 2016 nota bene al had moeten concluderen!

  Al met al wordt duidelijk dat Rusland zich roekeloos heeft bemoeid met buitenlandse verkiezingen door enerzijds te hacken, en anderzijds de publieke opinie proberen te beïnvloeden met nepnieuws. Dit ontkennen is dom en naïef. We kennen Wilders als een persoon die graag provoceert, dus dat zal zijn bezoek aan Moskou ook wel zijn. Geen enkele politicus zou het in zijn botte hoofd halen de banden met Moskou aan te halen, terwijl het Kremlin tegelijkertijd loopt te porren in verkiezingen van eigen land.

  1. Meester Kong

   ++++

  2. Guus Geluk

   Correcties: Wierd Duk, wat haar eigen inlichtingendienst concludeerde; Geen enkele politicus zou het in zijn botte hoofd halen de banden met Moskou aan te halen, terwijl het Kremlin tegelijkertijd loopt te porren in verkiezingen van eigen land Geen enkele politicus zou een zalvende toespraak in de Doema gaan houden, maar Rusland op z’n minst omzichtig benaderen. Rusland is een wolf in schaapskleren.

   1. swetsnek

    Goedzo Guuske steep erdoor goed bezig nou nog een streep door je eigen naam ben ik dik tevreden randdebiel

  3. DolleDries

   Ten eerste heb je het over we. En ten tweede mis ik je bron vermelding van deze onzin.

   1. Guus Geluk

    Heb je een inhoudelijke reactie op mijn betoog?

  4. IJscoman

   Guus heeft een samenraapsel van eenzijdig en eenpuntig nieuws bijeengeveegd en dat zonder verdere bronvermelding tot ‘een betoog’ gedoopt. 80% gaat over de bemoeienis die de Russen met de Amerikaanse verkiezingen zou hebben gehad. Los van het feit dat een en ander nog steeds in onderzoek is, gaat Guus gemakshalve voorbij aan het feit dat de USA in de afgelopen eeuw zelf talloze regimes omver heeft geworpen, stromannen heeft neergezet, dictators heeft beschermd en bewapend, bevolkingen heeft onderdrukt en verkiezingen niet alleen heeft beinvloed maar regelrecht gemanipuleerd en gefraudeerd naar gewenste uitslagen. Daarbij vergeleken is de nauwelijks aantoonbare inmenging van Rusland peanuts en kinderspel.

   1. Guus Geluk

    En zo wringt, draait, kronkelt IJscoman zich de blaren op de tong. De realiteit is dat de Russische overheid, en Poetin moet daarvan op de hoogte zijn geweest, zich na het annexeren van de Krim gemengd heeft in Westerse verkiezingen.

    Dit wordt vermoeiend.

    1. IJscoman

     Jij wordt inderdaad vermoeiend Guus, met het eeuwig afspelen van dezelfde grijsgedraaide propagandaplaat. Heb je nog niet genoeg geleerd met je verdediging kortgeleden van de NRC-canard? Je kletst opnieuw onbewezen kul en onzin.

     1. Guus Geluk

      De Russische inmenging ontkennen is als het ontkennen van de zwaartekracht. Er is overstelpend bewijs dat de Russen enerzijds de computers van de Democratische Partij hebben gehacked en anderzijds nepnieuws hebben verspreid in zowel de Verenigde Staten als Europa.

      Mensen die dit blijven ontkennen zijn bijzonder naïef.

     2. IJscoman

      Guus komt met zijn prive-mening en denkt dat hij die algemeen geldend kan maken.

      Jammer Guus, jouw mening en bijeengeraapte propaganda-onzin/nepnieuws wordt door niemand serieus genomen. Dus roep maar wat je wilt.

     3. Guus Geluk

      IJscoman blijft tegen alle bewijzen in de Russische inmenging ontkennen.

 9. DolleDries

  De burgers in Nederland en de EU krijgen de indruk dat ze wel heel veel geluk hebben dat ze in Nederland, Duitsland, Griekenland of bijvoorbeeld België wonen. Wij zijn vrij en gelukkig, wij worden niet vervolgd, wij worden niet centraal door een klein groepje zichzelf verrijkende elitairen geregeerd, wij hebben geen dictators aan de macht, en ga zo maar door.
  Poetin wordt door de Westerse media ook steeds meer geportreteerd als een crimineel, een machtswellusteling die regeert over een mislukte staat., waarbij dan altijd de westerse staten hiertegen worden afgezet als zijnde perfecte staten waar alles goed en OK is en waar alle mensen gelukkig zijn.
  Je kunt nu al wel aanvoelen dat dit alleen maar zuivere propaganda is, bedoel als een soort afleidingsmanoeuvre.
  Vroeger was de Sovjet Unie de vijand, zij waren de slechte mensen en de USSR vertegenwoordigde alles wat slecht en verkeerd was, terwijl het Westen werd geportreteerd als de perfecte samenleving waar alles wel goed was. Helaas is de Sovjet Unie verdwenen en kon het Westen haar dus niet meer als een afleidingsmanoevre gebruiken.
  De werkelijkheid is dat zowel het Westen als Rusland eigenlijk hetzelfde zijn. Tegenwoordig wordt elk land in de wereld geregeerd door een klein groepje corrupte machtswellustelingen , die zich met behulp van hun locale Centrale Banken verrijken. Over de grenzen heen worden staten geregeerd door een klein groepje supperrijken die misschien wel 80% van de wereldeconomie in handen hebben, middels het eigenaarschap van de banken, de industrie en de media. Dichter bij huis wordt de EU in toenemende mate CENTRAAL gecontroleerd en DICTATORIAAL geregeerd door een klein groepje potentaten, die NIET VOOR POETIN onderdoen. En de nationale regeringen doen in corruptie ook niet onder voor wat er in Rusland gebeurt.
  Rusland is nooit een vrije markteconomie geweest. Het land is altijd geregeerd geweest door een Oligarchisch systeem. Vroeger waren het de Tsaren, daarna kwamen de communisten en nu is het Poetin. Het Westen had vroeger wel een ietwat vrijere markeconomie maar die is de laatste 100 jaar effectief en volledig om zeep geholpen en is verworden tot een staatsdictatuur van de eerste orde.
  Dus in werkelijkheid is het verschil tussen Rusland en Het Westen veel kleiner dan de MSM ons wil doen geloven. Eigenlijk is er geen echt verschil. Het enige verschil is dat het in Rusland niet geniepig en in het geheim gebeurt maar openlijk. In het Westen gebeurt het wel stiekem en geniepig en in het geheim waarbij de bevolking een rad voor ogen gedraaid wordt, dat het bij ons goed gaat, dat wij vrij en gelukkig zijn.
  De politici hebben net zoals gedurende de koude oorlog Rusland nodig om onze bevolking te laten zien hoe goed WIJ het wel niet doen. Kijk eens naar Rusland hoe vreselijk het daar is, en kijk eens naar ons hoe prachtig en goed onze heilstaten toch wel niet zijn vergeleken met Rusland.
  Maar gek genoeg als je naar Rusland gaat dan merk je er weinig van. De bevolking is welvarend, trots en gelukkig. De meiden zijn gekleed als, en zien er uit als fotomodellen, ze kunnen doen wat ze willen, ze kunnen zeggen wat ze willen en er is volop werk. OK, men heeft wat tegen homo’s en homo’s hebben het zwaar in Rusland maar is dat een zaak voor Nederland ? In steden als Amsterdam of Rotterdam kunnen homo’s vaak niet eens over straat lopen omdat ze gevaar lopen in elkaar te worden geslagen door Marokkanen die NOOIT bestraft worden. Dus zoveel beter is het zeker niet in Nederland.
  Homo’s, lesbiennes en ook pedofielen worden in toenemende mate in de EU en ook de VS verheerlijkt als de perfecte mensen. Het perfecte gezin is volgens de Nederlandse D66 een gezin bestaande uit twee getrouwde vrouwen en twee kinderen, of twee getrouwde mannen en twee kinderen. De pedofiele vereniging Martijn is alleen door ZWARE DRUK VANUIT DE BEVOLKING verboden in Nederland. Had het aan de regering gelegen dan was deze vereniging nooit en te nimmer verboden, want Pedofielen doen goed werk. Ze ontwrichten namelijk de gezinsstructuren en ze maken kinderen kapot voor het leven.
  Het traditionele gezin van Man en Vrouw en kinderen is een gruwel voor onze regering en voor de EU. Dit moet zo snel mogelijk worden vernietigd en alle middelen zijn daartoe geoorloofd. Het verheerlijken van Homo’s kan in dit licht worden gezien.
  Dit is ook een reden waarom in Nederland en de EU zo giftig wordt gereageerd op de homohaat in Rusland

  Bron Geennieuws

  1. Bloem

   Dolle Dries, goed stukje en ben het helemaal met u eens. Met uitzondering van de Nuance m.b.t. de Pedo vereniging. Daar was angst vanuit de overheid dat de groep ondergronds uit het zicht zou verdwijnen. Dat was natuurlijk een drogreden omdat de illegale activiteiten van deze perverselingen altijd al uit het zicht gebeurde.
   Jammer dat we in Nederland zoveel wegkijkers hebben. Het lijkt er echter op dat de meerderheid in Nederland de waarheid niet onder ogen durft te zien. Ze hullen zich liever in een schijnwereld van puur geluk in de hoop dat het allemaal overwaait.

   1. Freud

    Wat een onnozele halzen heb je toch op dit forum. Waar komt dat toch vandaan die veronderstelling dat Rusland een vrij en vredelievend land is? Dat is het nooit geweest. Dat is niet de schuld van de russen, hoewel ze zich in de loop van de decenia geschikt hebben in het feit dat hun president geen oppositie duldt en zich door zijn halfnaaktfoto’s een halfgod-status aanmeet. Ga maar in Rusland wonen en scheldt Poetin maar verrot zoals je hier met Rutte doet. Richt maar een krant op die kritiek op de regering heeft en misstanden wil bestrijden. Dan zat je niet lang op dit forum te wauwelen over patriottisme en “kleine verschillen” met het westen. Sodemieter toch op man. Afwijkend gedrag op elk gebied wordt niet getolereerd. Vrije pers, vrijheid van meningsuiting en verenigingen die onwelgevallig zijn bestaan in Rusland niet. Als de NAVO er niet was denk je dan werkelijk dat we niet “gefinlandiseerd” werden of erger? Hoeveel journalisten zijn er niet vermoord? Noem Estland, noem de hacker-aanvallen. De ontkenning tegen beter weten in van de moord op familie of kennissen van jullie en mij in de “nep”-berichtgeving over MH17. Ik weet zeker dat een forum zoals dit niet in Rusland mogelijk zou zijn of het zou een doorlopende heiligverklaring van Poetin moeten zijn. Nogmaar eens vrij naar Toergenjev: Het lijkt er op dat de mens niet met vrijheid kan omgaan

 10. dark hole

  wat een schreeuwerig rukartikel zeg…tjongejonge.

 11. Bloem

  We kunnen niet om de Russen heen, we hebben ze nodig. Denk aan Noord Korea, denk aan Syrië, denk aan Iran. Bovendien hebben de VS ook een tegenpool nodig om een machtsevenwicht in de wereld te creëren.

  Zo heeft de EU, door haar inmenging, een burgeroorlog in de Oekraïne veroorzaakt (en daarmee indirect de annexatie van de Krim). Het vrije westen heeft de burgeroorlog in Syrië veroorzaakt door het bewind van Assad te verzwakken, waardoor IS vaste voet aan de grond kreeg en ongebreideld dood en verderf kon zaaien in de regio. Het is dankzij Rusland dat de situatie daar langzaam aan weer verbeterd en straks de vluchtelingen mogelijk naar huis kunnen terugkeren. Dat Erdogan in Turkeije aan de macht zit, is omdat de EU regels aan het toenmalige Turkse bewind heeft opgelegd, waardoor het voor Erdogan mogelijk was deel te nemen aan de verkiezingen in het grotendeels zwaar Islamitisch bevolkte land. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen waaronder Irak, Afghanistan, Egypte.
  In de jaren 80 voerden de Russen een gerechtvaardigde strijd tegen de Taliban, om de toenmalige regering in het zadel te houden en te voorkomen dat Afghanistan zou veranderen in een Islamitische horrorstaat die het nu is. De USA steunde de Taliban tegen de Russen en de Pro-Russische regering. Daarmee hebben ze uiteindelijk de Taliban in het zadel geholpen, en daarmee direct 911 zelf veroorzaakt.

  Hiermee wil ik Rusland zeker niet heilig verklaren, echter het Westen is zeker niet zonder zonden. Het is belangrijk dat we samenwerken met de Russen zonder blind te zijn voor elkaars fouten. Het is je reinste demagogie om Rusland en Poetin te verketteren en het Westen heilig te verklaren

 12. B. Pascal

  zo is het!

 13. Vit

  RT komt in ieder geval niet met nepnieuws.

 14. Ni28

  Als je een Rus en een Nederlander vergelijkt is de Rus patriottisch en de Nederlander niet. De Nederlander is dan weer veel toleranter dan een Rus die echte democratie nooit meegemaakt heeft. Hier kunt je het “gebrek” aan het patriottisme afleiden. De tolerantie kan op zich weer ongezonde vormen aannemen. Men moet in al zijn tolerantie zichzelf niet wegcijferen zoals de laatste tijd merkbaar is. Gezonde dosis patriottisme is nodig.

 15. Bram Zanddijk

  “Tegelijkertijd vindt Wilders dat de annexatie van de Krim nooit had mogen plaatsvinden en teruggedraaid moet worden, en dat de mensen die vlucht MH17 neerschoten berecht moeten worden.”

  Het is een bijzonder merkwaardige en ook zorgwekkende ontwikkeling dat rechtspopulisten in Putin een bondgenoot zien.
  Gelukkig kiest Wilders op het opunt van de Krim en de verantwoordelijkheid van Putin voor de MH17-ramp de goede positie.

  1. DolleDries

   Het verband tussen verantwoordelijk en schuldig is maar klein..
   Een vliegtuig bewust een oorlogsgebied in sturen waar weken daarvoor al 16 vliegtuigen waren neergehaald dan ben je schuldig als deze neergeschoten wordt.
   De gene die hem neergeschoten hebben zou ik niet direct schuldig willen noemen het was daar oorlog en men vloog zo maar het front in met een vliegtuig met 300 passagiers dan gebeuren er ongelukken.
   Dus de werkelijke schuldige moet je zoeken in Nederland en de Oekraïne.
   Gezien de USA niet de radar beelden vrij geeft en de Oekraïne met een smoes komen onze raders waren in onderhoud bevestigd de te theorie dat op dat moment oorlogshandeling door middel van meerdere vliegtuigen aan de gang waren. Als je iedere soldaat moet vervolgen door wie burgerslachtoffers zijn gevallen ben je nog wel even bezig ,met name in de westerse landen.

   1. Bram Zanddijk

    De BUK-raket die het passagiersvliegtuig neerhaalde was geleverd door Putin met het oogmerk een onwettige afscheidingsbeweging te steunen.

    Het lijkt me heel lastig Putin van deze verantwoordelijkheid vrij te pleiten.

    De bewering dat hier een passagiersvliegtuig bewust een oorlogsgebied in gestuurd werd (met de kennelijke bedoeling het te laten crashen) is te bizar voor woorden. Dit is een krankzinnige omdraaiing van de schuldvraag.

    1. IJscoman

     Aangezien het JIT-rapport voornamelijk dient om het deksel zo vast mogelijk op de doofpot te schroeven, kan Bram onmogelijk met zekerheid beweren wat hij in zijn reactie schrijft. Er zijn andere theorieen -en beslist geen complot-theorieen- die even valide en plausibel zijn.

     Bram baseert zich graag op het ‘wetenschappelijk onderzoek’ dat de overheid de bevolking, media en slachtoffers voorhoudt in de hoop dat de onderste steen voorgoed begraven blijft.

    2. Guus Geluk

     Rusland moet koste wat het kost buiten schot blijven. Dus is het de schuld van Europa, Oekraïne en het Joint Investigation Team.

     Als ik niet beter wist, zou ik denken dat hier Russische trollen actief zijn

     1. IJscoman

      Ach Guus, jij bent een Nederlandse overheidstrol. Als er al Russische trollen hier actief zouden zijn, heb je het eigenlijk dus tegen je collega’s.

     2. DolleDries

      Rusland moet koste wat het kost buiten schot blijven. Dus is het de schuld van Europa, Oekraïne en het Joint Investigation Team.

      Domme opmerking Guus .de waarheid is belangrijk Guus. maar ik denk toch dat jij een anti Rus trol bent

    3. DolleDries

     De bewering dat hier een passagiersvliegtuig bewust een oorlogsgebied in gestuurd werd (met de kennelijke bedoeling het te laten crashen) is te bizar voor woorden. Dit is een krankzinnige omdraaiing van de schuldvraag.

     Natuurlijk is het bewust gebeurd met welk doel dan ook ,maar er zijn wel meer dingen gebeurd in de geschiedenis waar mensenlevens geen rol spelen
     Het gaat erom dat het vliegtuig een front gebied werd ingestuurd waar de weken daarvoor 16 vliegtuigen waren neergeschoten. Die zijn verantwoordelijk en schuldig. Als jij je kind de snelweg opstuurt en deze wordt aangereden ben jij schuldig. Dat er geen rader beelden zijn van de Oekraïne en USA stavend de conclusie dat daar meer aan de hand was.

    4. Vit

     Zullen we ook maar alle wapenhandelaren aanklagen?

   2. Bram Zanddijk

    In complotkringen gaat schaamteloos de complottheorie rond dat Rutte, in nauwe afstemming met Oekraïne, het vliegtuig met voorbedachte rade het oorlogsgebied in stuurde om zo een oorlog met Rusland uit te lokken. Alternatieve versies beweren dat het vliegtuig door Oekraïners is neergeschoten met hetzelfde doel: de ingternationale spanning met Rusland opvoeren waarin de EU partij zou worden in een oorlog met Rusland waarin de separatisten zouden kunnen worden verdreven.

    Los van het feit dat dit soort bizarre theorieën elke logica missen betreft het ook misdadige laster zonder enig zinnig bewijs.

    Het Kamerlid Omtzigt begaf zich in dit troebele gebied en werd terecht tot de aftocht gedwongen. Voor de complottheoretici zal het allemaal weinig uitmaken. Niet de door Putin gesteunde separatisten waren verantwoordelijk voor het neerhalen van dit vliegtuig maar anderen dan wel degenen die met de wijsheid achteraf deze ramp hadden kunnen voorkomen.

    1. IJscoman

     Verspilde moeite Bram Zandput, niemand neemt meer de moeite om op deze baarlijke nonsens te reageren.

     1. Zweedse kok

      Aan Guus vroeg u wie met we bedoelt wordt.
      Aan u dezelfde vraag: wie wordt met niemand bedoelt?

     2. IJscoman

      Je verwart me met iemand anders domme Zweed: ik heb die vraag niet aan Guus gesteld. Zoek maar even uit wie dat dan wel was.

 16. George van de linden

  Dat zijn goede en vooral ook belangrijke punten, maar Wilders kijkt ook een beetje te snel heen over het feit dat Rusland zaken doet met groeperingen en landen die terrorisme plegen of promoten. Denk aan Iran.

  OH,en Nederland doet geen zaken met Iran…nou ik dacht van wel en wat te denken van onze grote vriend Saudi Arabië!!!

  Als we het er nou op houden dat Politiek gewoon een smerig spelletje is dan zijn we er .

 17. Bes Tolen

  Guus Geluk, wees blij met al uw Sovjet oligarchen, die zo voor het westen zijn en daardoor beschermd worden. [Hoe komen ze aan hun geld? Dat begon al in de Sovjettijd]. Ze hebben niet voor niets hun dure woningen in Londen waar ze de rechtszekerheid van het westen vinden, die vanuit oorsprong alleen maar voor hen bestaat omdat de uit de oudheid en middeleeuwen stammende geldmacht die 500 jaar geleden enigszins is gereduceerd maar toch overeind bleef. Daar vinden uw grote vrienden hun bescherming in. [Waar Nederland zich na tachtig jaar oorlog tot 1648 voor het grootste deel aan wist te onttrekken tot Napoleon hier de baas werd en Europa met het Vaticaan verziekte. De Gouden Eeuw viel niet voor niets in het tijdperk waarin de criminele indoctrinatie van uw god hier binnen de perken werd gehouden]. Wel ten koste van tientallen miljoenen slachtoffers maar dat had uw god er graag voor over. Kunt u hier de oligarchen noemen, die Oekraïne in hun greep hebben en waarvan er zelfs een eigen leger hebben? Graag! Uit welke bevolkingsgroepen komen die? Graag opgaaf! Niemand durft het in het Westen aan de werkelijkheid te benoemen. Zie hier hoe het Westen in elkaar steekt. Hoe de macht van de oude geldwereld is toegenomen en nu de lakens uit deelt. Kom op, u weet toch alles.

 18. Jorge

  Serieus de laatste oprispingen van de PVV. What’s next: bezoekje aan Kadirov? Charlatan.
  P.s. iedereen en zijn moeder uitschelden maar Geert Wilders consequent aanduiden als Dhr, beetje hypocriet.

  1. DolleDries

   Zou jij een voorbeeld van schelden kunne noemen.

 19. waakhond

  ja wij kunnen samenwerken met de russen om het moslim probleem aan te pakken.
  russen zijn niet onze vijand maar ze zijn ook niet onze vrienden.
  Er zijn gewone russen straat arm vreten uit vuilnisbakken en steunen putin nog steedts. Ze hebben een gezellige avond klok waar een politieman zegt dat iedereen optijd naar bed moet en hun lichten uit moet doen.(lijkt wel op de nazis)
  Russen patriot? komen ze voor zichzelf op? Of zijn ze gehersenspoelt door de tv? Of geloofen niets meer wat er op tv verteld wordt en hebben alle moet al op gegeven voor een betere toekomst? Het lijkt er meer op dat dat patriotisme alleen maar braaf luisteren is naar het kremlin.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.