Ybeltje Berckmoes van de PvdA klapt open: Samsom was een onbetrouwbare opportunist

Roelof van Laar, ex-Kamerlid van de PvdA heeft een boek geschreven over zijn tijd bij de fractie. Vier jaar heeft hij voor de PvdA in de Tweede Kamer gezeten en net als Ybeltje Berckmoes heeft hij een boek geschreven nadat hij uit de Kamer verdween. Het lijkt ineens een soort trend te zijn om boeken te schrijven over de tijd in de Tweede Kamer.

Behalve dat het geen boeken zijn van grote prominente figuren, maar backbenchers zoals Berckmoes en Van Laar. Niet dat ze daarmee minder zijn als persoon, maar ze lopen nu eenmaal niet lang mee en zijn geen onderdeel van de opperste regionen van de partijpolitiek. Aan de andere kant kom je in zo een positie wel meer te weten door de relatieve onzichtbaarheid en krijg je meer te maken met de partijstructuur.

Daar heeft Berckmoes al genoeg over geschreven, zoals Netflixende Kamerleden, de macht van Zijlstra, en de machtsstructuur binnen de VVD. Van Laar is in dat opzicht misschien minder spannend, want zo veel komt er niet naar buiten. Tenminste, dat zegt de Volkskrant, dus dat wordt toch nog een keer zelf het boek lezen.

Toch heeft Van Laar iets moois geschreven over de interne strijd tussen Samsom en Asscher en de machtsstructuur binnen de PvdA. Zo dreigde Samsom 150 miljoen weg te kapen voor vluchtelingen als Van Laar niet mee zou doen. ‘Het zou dan nog wel eens heel moeilijk gaan worden.’

,,Ik heb toen toch vóór gestemd. Maar het was niet nodig om me met geweld door de pomp te krijgen, de missie zou sowieso doorgaan. Dat bleef me maanden dwarszitten”, stelt Van Laar, die daarop besloot steun te betuigen aan Asscher.

Samsom heeft toen ook tegen Van Laar gezegd dat hij de actie van Asscher verraad vond. Hij wilde best een interne strijd, maar niet met Asscher, die ook nog eens door Samsom naar Den Haag is gezonden vanuit Amsterdam. Politiek en zeker partijpolitiek maakt geen vrienden en je hebt er een specifiek soort persoon voor nodig om het goed uit te houden in de Tweede Kamer. Dat kan je wel stellen na al deze boeken van ex-Kamerleden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. denk eens na

  Politiek en onbetrouwbaar je zou het niet geloven.

  1. hans-e-pans

   Hoe kan men nu zeggen dat politici “onbetrouwbaar zijn”, dat ze liegen als ze inademen kan ik nog begrijpen.

   Je hebt er ook een die zich te pletter lacht als hij liegt. Hijzelf zal we zeggen dat hij niet liegt als hij niet de waarheid verteld.

 2. Ritter

  Politiek is een slangenkuil……..waar ook ter wereld.

 3. Guus Geluk

  Wanneer komt er een boek uit over het CDA?

  1. Dubbele Komma

   na het aanrandersboek van f. van Jole,je mede hypocriet. je lichtende voorbeeld.

   1. Guus Geluk

    Trol alarm.

  2. wheelboy

   Lol die hebben al een boek Guus de Bijbel want zo dik is het boek over het CDA . Wij Weten er hier in het zuiden alles van . begin van dit jaar nog een CDA wethouder die in een grote stal een xtc lab had .Dan gemeenteraadsleden die bedrijven vanalles aan hun huis lieten doen om vervolgens inschrijvingen te gunnen . Als je hier een CDA er als vriend had dan kon alles .Er is zelfs een tijd geweest dat alle Premie A hoekwoningen naar Ambtenaren gingen hier . Of vrijesector woningen die per loting altijd bij ambtenaren uitkwamen .Raar he . Collega van mij stond destijds 1e ingeschreven voor een project van 16 woningen . Maar mooi niet helaas teveel vrindjes van CDA wethouder .

   1. Guus Geluk

    Wat ik bedoelde is: Berckmoes bij VVD, Van Laar bij PvdA, Gesthuizen bij de SP – wanneer gaan ze van het CDA, of D66, een boekje schrijven?

    1. Zweedse kok

     Zodra er een geld nodig heeft of zich verongelijkt voelt.
     Laten we zeggen buiten de zogenaamde baantjescarrousel valt.

     1. Guus Geluk

      Of zodra zij met Baudet, Niemoller in hun vriendjes in de uitgeverswereld te maken krijgen.

    2. wheelboy

     En ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat in het verleden en nog de kranten vol stonden met Affaires van CDA leden . En de grootste dief was in de 80s en 90s aan de macht Lubbers .Zn maatje brinkhorst zit nog steeds als anti democraat in de 1e kamer .Lubbers roofde de ABP pot voor miljarden leeg .Daar zal denk ik wel ergens een boek van liggen te verstoffen .lol

 4. Zweedse kok

  Nadat de PvdA uit de regering is gevallen ontstond er een redactioneel gat voor de DDS.
  Maar gelukkig.
  Er is een boek geschreven dus kan DDS weer zeiken en zeuren over een politicus, welke reeds van het toneel verdwenen is.

  1. denk eens na

   En binnen nu en 3 maanden een prachtige kartel functie zal krijgen,en kom nou niet met hij heeft zijn sporen verdient ,als de beste politicus van nederland,van de nederlanders een 5,5 krijgt op een schaal van 10

 5. Blue monday

  En daarom is Samsom godzijdank ook weg….

 6. fusilier

  Heb altijd al gezegd die man is een Clown. Hij heeft de partij van de arbeid mede ten gronde gericht . Weet nog wel een andere functie voor hem ,als uitdeler bij de voedselbank. Maar dan als vrijwilliger dan natuurlijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.