Zelfstandigen hoeven zich niet verplicht te verzekeren

Al jaren is er van alles doen rondom zelfstandige ondernemers.

Sinds de bankencrisis van 2008 is het aantal zzp’ers fors toegenomen. Dit zijn veel mensen die daarvoor via hun werk, recht hadden op allerlei sociale voorzieningen. Met name de arbeidsongeschiktheid is een achilleshiel voor veel zzp’ers. Een verzekering is duur en wordt daarom niet afgesloten. Er is door meerdere partijen uitgesproken om zelfstandigen verplicht te laten verzekeren. Maar de regering heeft besloten dat dit (nog) niet verplicht wordt.

Nieuw regeerakkoord
Afgelopen maart hebben wij gestemd voor een nieuw kabinet. Tot en met oktober is er met verschillende partijen onderhandeld om een coalitie te vormen. Eind oktober zijn deze onderhandelingen met succes afgerond. Het resultaat van deze onderhandelingen is het nieuwe regeerakkoord. Met de maatregelen die daarin worden genoemd, wil de coalitie Nederland o.a. financieel een boost geven. Ook het klimaat is een belangrijk onderdeel van het regeerakkoord. Voor zelfstandigen staan er ook enkele maatregelen in de plannen. Nu is het zo dat niet alle maatregelen volgende jaar van kracht zijn. De maatregelen moeten immers door Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Maar de kans is groot dat de grootste veranderingen doorgevoerd zullen worden. Aangezien de maatregelen rondom ondernemers in het straatje van de meeste politieke partijen past.

Verandering voor zelfstandige ondernemers
De belangrijkste veranderingen voor zelfstandige ondernemers (volgens het nieuwe regeerakkoord) zijn:

1. Zelfstandigen worden niet verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Wel moet het makkelijker gemaakt worden voor de ondernemers;
2. Er komt een minimum uurtarief voor zzp’ers. Dit wordt 125% van het wettelijk geldende minimumloon;
3. De zelfstandigenaftrek zal worden gereduceerd tot ongeveer 37%. Dit is het nieuwe percentage van box 1 van de inkomstenbelasting;
4. Het inhuren van uitzendkrachten gaat duurder worden. De regering wil namelijk wat doen aan de opbouw van de sociale voorzieningen van uitzendkrachten;
5. Kleine ondernemers hoeven zieke werknemers nog maar één jaar door te betalen. Het tweede jaar ontvangt de werknemer een uitkering uit een potje die door de kleine zelfstandige ondernemer wordt bekostigd;
6. Contracten voor een bepaalde tijd mogen drie jaar worden verstrekt. Daarna moet de werkgever een vast contract aanbieden. Nu is dat nog twee jaar.

Naast deze veranderingen zijn er nog veel meer maatregelen. Bijvoorbeeld de verlaging van inkomstenbelasting en de stijging van het lage btw-tarief. Die gelden uiteraard voor heel werkend Nederland.

Verzekeringen voor zzp’ers
De genoemde arbeidsongeschiktheidsverzekering is een van de verzekeringen voor zzp’ers. Omdat zij geen sociale lasten afdragen via een werkgever, hebben zij geen recht op uitkering. Daarnaast heb je als zelfstandige ondernemer ook te maken met een verhoogd risico op aansprakelijkheid. Voor deze en andere situaties kun je je verzekeren als ondernemer. We noemen enkele belangrijke verzekeringen:

1. De genoemde arbeidsongeschiktheidsverzekering;
2. Aansprakelijkheidsverzekering;
3. Rechtsbijstandverzekering;
4. Schadeverzekering;
5. Inboedel/opstalverzekering;
6. Evt. bedrijfsautoverzekering.

Er zijn meer specifieke verzekeringen voor ondernemers. Alle verzekeringen bij elkaar kosten best wat geld. Het is daarom raadzaam om een pakketverzekering af te sluiten. Dit zorgt voor een behoorlijke kostenbesparing op verzekeringen.

De overheid heeft de plannen bekend gemaakt. Dit heeft ook gevolgen voor ondernemers. De arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen is echter (nog) niet verplicht gesteld. Maar als zzp’er doe je er wel verstandig aan. De overheid heeft wel aangegeven om het afsluiten ervan te vergemakkelijken. Hoe dat eruit gaat zien is niet bekend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

 1. Babaji538

  Frans van Houten, Philips gajes, heeft geen enkele visie
  als de eigen rekening spekken.
  Ik kan veel geloven, maar dit wanstaltig bedrijf,
  is getuigenis van de hufterigheid en onheusheid
  zonder betere omstandigheden.
  Vandaar, dat dit land zo ten onder gaat.

  U weigert, prima, het buitenland vindt het stilletjes
  aan genoeg, met uwer irritante drammerige domme kaaskopjes.

  Ik zou zeggen, vooral zo doorgaan.
  Ik ben in ieder geval niet zo gericht op mezelf.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.