2017 was het jaar van veel mensen, maar niét van eurofiele faalhaas Martin Schulz

Soms zit het mee, en soms zit het tegen. Dat kan het noodlot zijn, maar soms heb je het ook gewoon aan jezelf te danken. Als er één iemand is die stevig zal balen van zijn keuzes in 2017, is het Martin Schulz wel, de oud-voorzitter van het Europees Parlement en tegenwoordige baas van de Duitse SPD. Nederlaag op nederlaag volgde voor de man die nog steeds een overtuigd eurofiel is met dromen van een federaal Europa. Tijd om die mindere momenten nog eens terug te halen!

Mei – Een voorproefje in de deelstaten

In Duitsland heeft elk Bundesland – elke deelstaat – haar eigen parlement en premier, die dan ook bij verkiezingen gekozen worden. Die verkiezingen vinden niet tegelijkertijd met nationale verkiezingen plaats, maar worden door de deelstaten zelf georganiseerd. Dit voorjaar was het aan inwoners van drie deelstaten om naar de stembus te gaan: Saarland, Schleswig-Holstein en, als laatste, Nordrhein-Westfalen. Zoals altijd deed ook de SPD, waarvan Schulz dit jaar weer het gezicht is, mee. Schulz was echter teruggekomen uit Brussel om zijn partij naar een klinkende overwinning bij de nationale verkiezingen in september te leiden. Het ging niet goed met de SPD, maar het ‘Schulz-effekt’ zou kiezers terug moeten winnen. De deelstaatverkiezingen waren dan ook een test voor de verkiezingen later in het jaar, om te zien hoe groot het effect nou echt was. En wat bleek nou? Dat hele effect bestond gewoon niet! Nouja, dat is niet helemaal waar: het was er wel, maar leverde géén positieve resultaten op. Dat bleek wel toen in alle drie de deelstaten de SPD keihard onderuit ging, wat vooral hard aankwam in SPD-bolwerk Nordrhein-Westfalen.

September – Bundestagswahl

Op 24 september was het dan eindelijk zover: Duitsland mocht naar de stembus om een nieuwe ‘Bundestag’, nationaal parlement, te kiezen. De verkiezingen eerder in het jaar voorspelden al weinig goeds, en die voorspelling bleek uit te komen: onder de glorieuze leiding van Martin Schulz leed de SPD een historische nederlaag. Met slechts 20.2 procent van de stemmen, was dat het slechtste resultaat sinds de Tweede Wereldoorlog. Au!

De enige juiste keuze die Schulz dit jaar maakte, was om na die politieke vernedering zijn partij terug te trekken en al op de verkiezingsavond mede te delen dat hij niet open zou staan voor coalitieonderhandelingen. Een beetje á la PvdA dus, het zusje van de SPD dat dit jaar óók weggevaagd werd bij de verkiezingen. Helaas bleek die belofte van korte duur…

November – Schulz als redder van de formatie?

Als direct na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag begonnen CDU, CSU, FDP en Grünen te onderhandelen over de ‘Jamaikakoalition’, verwijzend naar de kleuren van de partij en de vlag van het Caribische eiland. Eigenlijk was dat ook de enige optie: geen Duitser die er rekening mee hield dat ‘Jamaika’ er niét zou komen. Totdat eind november de gesprekken opeens totaal onverwacht werden afgebroken, toen de liberale FDP er geen heil meer in zag. Het was even politieke chaos, want wat nu? Nieuwe verkiezingen? Een minderheidsregering? Niemand die daar zin in had.

Dus werd Martin Schulz opgebeld. Of hij niet tóch bereid was om te komen praten over een nieuwe ‘GroKo’, een grote coalitie tussen CDU/CSU en SPD. Aanvankelijk wilde Schulz daar – zoals beloofd – niets van weten, maar na druk van onder andere president en oud-SPD-prominent Steinmeier besloot hij toch aan tafel te gaan zitten. Dat dat desastreus zal zijn voor zijn partij én zijn eigen loopbaan, moge duidelijk zijn: de SPD is juist zo afgestraft vanwege de GroKo waarin ze de afgelopen jaren ook zat. Die samenwerking vernieuwen heeft misschien voordelen voor Merkel, maar niet voor haar juniorpartner. Als die combinatie dus daadwerkelijk doorgaat, kunnen ze de SPD wel opdoeken bij de volgende verkiezingen in 2021. Niet dat dat erg zou zijn, natuurlijk.

December – VS van EU

Uit bovenstaande lijkt het misschien een beetje dat Schulz slechts gevangen zit in een politieke realiteit waarbij hij de verliezer is en zelf weinig had kunnen veranderen. Nou, niet dus: meneer heeft ook buiten de Duitse politiek een hoop geblunderd. Het meest recente voorbeeld daarvan is zijn voorstel om nu echt te gaan werken aan de droom van elke eurofiel: een Verenigde Staten van Europa.

Het allerengste? Lidstaten die tegenstribbelen zouden automatisch uit de Unie moeten vliegen:

Ja, Schulz heeft tijdens zijn tijd in Brussel duidelijk geleerd hoe je met oppositie omgaat: je schakelt ze gewoon uit.

Wat is het toch een enge man. Ik wens Martin Schulz dan ook een – rein op politiek gebied, uiteraard – waardeloos 2018 toe!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Code134

  Faalhaas? Volgens mij gaat Martin straks de lakens uitdelen in de volgende regering en daarna Merkel voorbijstreven.

  Ik stel me bij falen toch echt iets anders voor.

  1. Dubbele Komma

   Ja maar dat ben jij. Hahahaha.

   Gelukkig zit jij er altijd naast.

  2. Dubbele Komma

   Oh je denkt misschien dat jij de enige faalhaas bent mongooltje?

   Whaha is teveel eer……

 2. Ni28

  Schultz heeft helaas niet genoeg gefaald in 2017 al hebben wij nog hoop die paar resterende dagen. Deze man zal zich als het voor hem beetje meezit tot de capo waar Berlusconi hem van betichte ontwikkelen en dan niet in een film maar in werkelijkheid. Gevaarlijker dan Merkel die nu naar de pijpen* van hem zal moeten dansen.
  * Hier kunt je van woordenspelletjes maken, zie ik.

 3. Dubbele Komma

  Alleen voor dit soort dictators moet de guillotine uit het vet. Nemen we gelijk dhimmie dopper mee met al zijn nep accounts.

  Zo gaat dat!

  1. Code134

   De doodswensen zijn weer niet van de lucht.

   Triest, deze hysterische woede.

   1. Dubbele Komma

    Jij omarmt een ideologie van de dood verantwoordelijk voor minimaal 270 miljoen doden in de wereldgeschiedenis tot op vandaag.elke dag worden er vrouwen verkracht en mensen vermoord in het vrije westen middels de straat jihad en nu wil uitgerekend jij gaan janken over doodsverwensingen?

    Ga lekker dood Mongool sterf een 1000 doden hypocriete LIEGENDE landverrader dat je er rondkruipt. Walgelijk persoon.

    Je hebt gelijk. Van mij mag je dood. Je gunt het ons volk ook met je gedweep met de islam zieke MINDERWAARDIGE hond!

    1. Code134

     Ik omarm de islam niet, domme man.

     Die 270 miljoen slaat trouwens nergens op.

     Je bent een weinig ontwikkelde man die mee wil praten over zaken waar je geen verstand van hebt. Ik begrijp,die machteloze woede wel maar het wekt vooral mijn medelijden.

     1. Meester Kong

      Iets met spijker en kop 🙂

     2. Dubbele Komma

      Bij jou slaat elk bewijs nergens op in de tijd van het kalifaat zijn daar bijna anderhalf miljoen mensen vermoord in 3 jaar tijd LIEGENDE galbak
      Tel dat even door in 1400 jaar kun je rekenen?

      Die 270 miljoen valt wel mee het is een minimale schatting, er zijn namelijk nog veel meer mensen vermoord. Maar omdat een leugenaar als jij ons zegt dat het niet klopt is het niet waar?

      Je zit glashard te ontkennen wat er in hun eigen koran staat.

      Je bent vrij een moskee in te lopen en te vertellen dat alle veldslagen en moordpartijen die erin beschreven staan allemaal gelogen is.

      En als je dan eenmaal het mes op je LIEGENDE strot krijgt gaat je misschien dagen wat het verschil tussen een religie en ideologie is.

      Jij gaat keihard zitten ontkennen wat onze geschiedschrijvers hebben gedocumenteerd omdat je je dan niet verheven en interessant kunt voelen.

      Achterlijke imbiciel waar zijn alle niet moslims gebleven dan? Je wilt alle gruwel verhalen ontkennen?

      Vieze smerige leugenaar dat je er bent.

      Er zijn zeker ook geen dik 40.000 aanslagen gepleegd sinds 9/11 omdat jij dat zegt?

      Sterf man. Je bent een gevaar voor de beschaving en als er weer een verkrachting en een moord is in Europa ben jij mede verantwoordelijk.

      Want professors en geschiedkundige liegen

      Die 270 miljoen is een lage schatting.dat is het enige wat er niet klopt inderdaad.

      Minderwaardige mede moordenaar.

     3. Zout

      @Error: Je bent overtuigd islampleitbezorger, en taalneuqertje, dat ook!

     4. Dubbele Komma

      Dat is hij ook Zout enige lichtpuntje is dat ook de islam een hekel heeft aan usefull idiots. En als ze het voor het zeggen krijgen hier gaan ze er als eerste aan!

      Terecht!

      Islam heeft meer respect voor mensen als Trump dan griezelige meelopertjes die het lot van hun medemensen weggeven.

      Ze gaan als eerste op het hakblok.

      In dit geval geven resultaten uit het verleden zeer zeker garantie voor de toekomst.

      Pas een jaartje of 1400!

     5. Code134

      Komma meent dat er in de Koran veldslagen en moordpartijen zijn beschreven.

      Kan hij de soera’s noemen waar die beschrijven staan?

      Bij mijn weten staan er in de Koran geen veldslagen en moordpartijen, in de Bijbel overigens wel, daar staan gruwelijkheden in die je niet voor mogelijk houdt.

      http://www.debijbelzegt.nl/geweld.htm

     6. Dubbele Komma

      ik ga jou niks uitleggen ik heb linkjes zat geplaatst,en ga jij maar vertellen in een moskee dat het allemaal gelogen is,mafkees.

      ik kan je overladen met historie en feiten en daarna zeg jij doodleuk dat het niet waar is want stond niet in het leugenaartje de nrc.

      https://www.telegraaf.nl/nieuws/1477685/afghaan-15-steekt-duits-meisje-dood

      vieze gore moordenaar! jij bent medeverantwoordelijk!

     7. Zout

      @Error: In de door jou bejubelde koran en in de hadith staan meer dan genoeg opdrachten en dwingende voorschriften waaraan iedere goede Mohammedaan zich zou moeten houden.

      Jij, als islampleitbezorger, zou dat toch moeten weten. Wat jij steeds doet is het christendom op één lijn zetten met de islam, en dat is niet alleen dom maar ook opzettelijk dwaas. De koran heeft namelijk geen Nieuw Testament, taalneuqertje.

      Moslims worden geboren in een totalitair systeem, dat hun hele leven omvat. De islam is geen religie zoals wat wij onder het begrip “religie” verstaan. Het is fundamenteel, dat wij begrijpen, dat de islam een politiek, sociaal en religieus systeem is, dat de details in alle aspecten van het leven reguleert.

      – Koran 9:5: Wanneer de heilige maanden voorbij zijn, doodt dan de afgodendienaren (o.a. christenen en joden) waar gij hen ook vindt en grijpt hen en belegert hen en loert op hen uit elke hinderlaag.

      – 2:190. Dood iedereen die tegen moslims strijd. Verdedig je geloof tot de dood. Ga daarmee door totdat iedereen moslim is.

     8. Dubbele Komma

      https://www.youtube.com/watch?v=FWEYyyzykbU

      270 miljoen doden nogmaals uitgelegd. vooral niet kijken dus dhimmie dopper!

     9. Dubbele Komma

      verovering van india,alleen al goed voor 80 miljoen doden: https://www.youtube.com/watch?v=TMY2YV9WucY

     10. Dubbele Komma

      veldslagen uitgelegd,270 miljoen doden tot gevolg: https://www.youtube.com/watch?v=n9lbl33KdXI

     11. Code134

      @ Zout,

      Ik bejubel de Koran nergens, ik heb weinig waardering voor dat boek.

      Ik wees slechts op het feit dat er geen moordpartijen en veldslagen in de Koran worden vermeld en daarentegen in de Bijbel vele.

      Jouw citaten betreffen ook geen veldslagen of moordpartijen. Ik kan zelfs kanttekeningen plaatsen bij de correctheid van je citaten (die daar niet over gaan) maar dat gaat je waarschijnlijk boven de pet.

     12. Zout

      @Code: Ik heb geen enkele behoefte aan de kanttekeningen van een islampleitbezorger. De citaten, opdrachten en dwangregels uit de koran en de hadith zijn mij bekend. Ik zou eindeloos kunnen citeren, steeds komen de joden, de ongelovigen er beroerd vanaf. Maar dat zal jou niet deren, als islampleitbezorger waan jij jezelf onaantastbaar in je nuancecocon.

      Opzettelijke dwaasheid is ernstiger dan de islam zelf.

    1. Dubbele Komma

     120 Million Africans

     Islam ran the wholesale slave trade in Africa for centuries, enslaving tens of millions of blacks and shipping them throughout Europe and the Middle East. This phenomenal ransack of Africa’s citizens has resulted in the deaths of approximately 120 million Africans.

     60 Million Christians

     Although Christians are the religious majority, they have managed to fight back against Muslim tyranny, thus reducing the slaughter from the cruel exaction of the Ottoman Empire. Had the Christian nation not united to battle such injustice, the number would be inconceivable.

     80 Million Hindus

     Hindus hav been by far the most targeted religious group in the history of Islam, perhaps because of such a large population within such confined borders. Modern day India is only half the size of ancient India, and this is all thanks to jihad.

     10 Million Buddhists

     Because Buddhists do not typically record war, due to their religious nature, the number could be much higher than estimated. Many were driven out of the Middle East and slaughtered for their faith, resulting in a mass genocide.

     Hundreds of Thousands of Jews

     Although the exact number is unknown, it was significantly less than the other religious targets. However, don’t let the digits fool you. Jews barely make up a fraction of a percent of the world’s population, so, even tens of thousands lost would be a major dent in the populous.

     Although many Islamists will continue to place the blame on the Crusades against the Muslim conquests, the final death toll doesn’t even register on the scale. The highest death estimate of the Crusades peaks at a miniscule 3 million souls, a drop in the bucket compared to Islam.

     We cannot keep excusing this behavior as having nothing to do with Islam. According to Islam’s history, this exact conduct is a deeply inherent, continuing for 1,400 years without ceasing. Without slaughter, Islam has no history or contribution to the world

  2. Blue monday

   Jaja, houd jij je kop nu maar eens. Enge salafist!

   1. Dubbele Komma

    Kanker in je graf met al je nep accounts. Ga de moslim vertellen dat de bloedbaden in hun eigen koran verzonnen zijn.

    Je weet niet wat je lult. Je mag me aanvallen met al je 40 nep accounts. Interesseert me geen reet. Een Mongool als jij gaat de mensheid vertellen dat als er moslims aan de grens stonden dat men zich vrijwillig bekeerde en dat de verhalen in de islam over muren van afgehakte hoofden waar een man op een paard niet overheen kon kijken gelogen zijn.

    Leg dat aan je bebaarde vrinden uit. INFORMEER jezelf.

    Elke logica is weg. Mongool!

    Alleen al 80 miljoen hindoes afgeslacht en nog veel meer bhoedisten.

    Jij bent slecht tot op het bot.

    Ik zeg guillotine!

    Geschiedvervalser

    En dan hebben we het niet eens over de miljoenen slaven die alleen al uit europa zijn gehaald

    Dat jij je dom probeert te houden met al je nep accounts moet jij weten.

    Mongool!

    1. Meester Kong

     Gossie, hij mist zijn ketel 🙂 🙂

   2. Dubbele Komma

    Dit soort mongolen wil je ook uitleggen dat de kruistochten werden georganiseerd om moslims te bekeren.

    In plaats van de christenen te ontzetten die op dat moment al bijna 400 jaar werden uitgeroeid in het midden oosten.

    Die 270 miljoen klopt inderdaad niet het zijn er veel meer en complete dorpsgekken als code met al zijn nep accounts nuanceert dat wel weer even zonder helemaal geen reet van iets af te weten. Taalles heeftie maar rekenen kan hij schijnbaar niet.

    1400 jaar meedogenloos bloedvergieten

    Wat is 270 miljoen gedeeld door 1400?

    Dorpsgek! Neem je moeder in de maling!

    1. Dubbele Komma

     https://www.youtube.com/watch?v=t_Qpy0mXg8Y&t=2291s

     hier worden even alle veldslagen uitgelegd en de man legt je ook alle bloedbaden even uit. en waar het vandaan komt.

   3. Dubbele Komma

    Je weet dus zelfs niet eens wat een salafist is, maar je wilt wel een domme mening ventileren….

    (Zucht)

    Rasidioot.

 4. Blue monday

  Die faalhaas schuift met een onredelijk aantal eisen tot de regering Merkel toe…

  Feitelijk de machtigste man van het machtigste land in de EU.

  Noem dat maar falen.

 5. fusilier

  Code 134 is denk ik persoonlijk een mens met weinig gevoelens, die de kantjes opzoekt,maar op de vlucht slaat ,als zijn medemens in nood is. Een lafaard dus. Op zijn Duits ein Angsthase.

  1. Dubbele Komma

   Veel antwoorden heeft hij niet. Die staan ook niet in “het leugenaartje” de NRC.
   Het enige wat hij doet is balken dat iets niet waar is. Onderbouwen kan hij dat nooit….

   En dit soort krijgt de rekening…

   1. Zout

    En islampleitbezorger.

   1. Code134

    Komma heeft de smaak te pakken:hij googelde op alle islamofobe sites die hij kon vinden en vond steeds dezelfde boodschap: moslims deugen niet de islamofobe wetenschappers hebben uitgerekend dat ze 270 miljoen mensen vermoordden.

    Komma is een echte student. Nu nog een beetje behoorlijk Nederlands schrijven en we maken hem professorandus.

    1. sjun

     Het is nooit te laat om wat bij te leren: http://www.al-rassooli.com/blog/?blog

    2. Zout

     @Error: Angst, argwaan en wantrouwen jegens islam is volkomen logisch. Wat dat betreft is de fobie tegen deze totalitaire ideologie ook volstrekt legitiem. Het is zelfs de enige en juiste uitkomst wanneer men de demonische islam ontrafelt en beschouwd.

     Islamofobie is veilig en verstandig. Een eigen huis sluit men ook af met goedgekeurde sloten.

 6. DolleDries

  SP zakt weg in de peilingen. Nog maar 19 %

  1. Dubbele Komma

   en het gaat maar door en het gaat maar door en het gaat maar door door onze hersenloze leugenaars die blijven kirren dat het allemaal wel meevalt.

  2. Zout

   Letterlijk álles voor de Europese Heilstaat.

   Ook wel de EU (Europese Utopia)

 7. EllyD18

  Merkel is blij met hem en hij met Merkel, niet van harte maar je moet wat over hebben om aan de macht te blijven.

 8. Two Ravens Black Kettle

  Ik gaapt geen milimeter licht tussen de boekhouder Schult die op foto’s gaat met kopafhakkers en Frau Merkel die kopafhakkers op haar eigen bevolking afstuurt.
  Lood om oud ijzer luidt het spreekwoord geloof ik.
  Nog nooit sinds wo2 zijn zoveel meisjes en kinderen verkracht onder het bewind van Frau Merkel.
  meisjes in rivieren verdronken.
  Massa aanrandingen in Keulen
  De NLse elite vindt dat prachtig en geeft haar prijzen.

  1. Zout

   Marküs Rütte voorop! Wat zijn ze innig.

 9. Zout

  Gemeenten komen miljoenen tekort om bijstandsuitkeringen te betalen. Het bedrag dat zij krijgen van het Rijk om werklozen financieel te steunen, is te laag. Er wordt geen rekening gehouden met de groei van het aantal bijstandsontvangers als gevolg van de grote migranteninstroom in 2015 en 2016.

  https://nos.nl/artikel/2209712-te-weinig-geld-voor-bijstandsuitkering-vluchtelingen.html

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.