Bezegeling van sterkere Europese defensiesamenwerking wordt in Brussel gevierd

Komt dat zien, komt dat zien, de Europese politieke elite viert een klein feestje vanwege de innigere samenwerking in Defensie in de Europese Unie. Een volgende stap naar een Europees leger is daarmee bewerkstelligd.

De regeringsleiders van de EU-landen wilden donderdag het recente besluit om structureel te gaan samenwerken op defensiegebied niet zonder feestelijke ceremonie voorbij laten gaan. Voor een groot paneel lieten zij zich op hun top in Brussel uitgebreid fotograferen, in aanwezigheid van militairen in een rijke schakering aan uniformen.

Het gaat PESCO heten, een permanente structurele samenwerking binnen de Europese Unie, waarbij er gewerkt wordt met zogenaamde ‘projecten’. Dit zijn projecten waarvoor landen zich intekenen en dan met elkaar samenwerken. Nederland doet mee aan zeven van de zeventien projecten.

Donald Tusk, de president van de Europese Unie, noemt het een ‘droom die uitkomt’. Natuurlijk, want wat sommige ministers ook beweren, dit is gegarandeerd een stap naar een Europees leger, of op zijn minst verdere integratie van de Europese defensiemachten. De argumentatie is ‘efficiëntie’, ‘effectiviteit’, ‘verdediging tegenover vijanden’. De perfecte argumentatie die altijd kan gelden om verdere integratie goed te praten. Het is een eindeloze argumentatie, omdat het geen visie heeft, maar pragmatisme als fundament.

 „Het is een manier voor de EU om onze middelen beter in te zetten.” Hij zei dat het Nederlandse PESCO-voorstel „om militair personeel en materieel veel sneller van het ene naar het andere land te krijgen dan in het verleden” veel in beweging zet.

NAVO-topman Jens Stoltenberg sprak van „een belangrijke dag voor de Europese defensie.”

Precies, hier al de spagaat in verantwoording. Deze ambiguïteit gaat er voor zorgen dat we steeds dichterbij een Europees leger komen. Grote veranderingen komen stapje voor stapje.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. swetsnek

  Hopelijk zuipen ze zich allemaal de lever stuk komen we er geschikt van af hahaha ik drink er eentje op oei oei hahahaha

  1. Meester Kong

   Deze voorzet laat ik aan mij voorbij gaan, te gemakkelijk scoren geeft geen voldaan gevoel ….

   1. PMG

    zwelg zwelg …. ik ben zo fantastisch!

   2. swetsnek

    AAAA kom op waslap je kunt het laat alles er maar op los weet wel ik trek er mij geen zak van aan zet hem op pisvlek je kunt het waardeloos geval te duur voor de zuurstof

  2. Code134

   Trieste patiënt.

   1. swetsnek

    vrouwtje al gevonden droplul hahahaha

    1. Tjeempie80

     Wat heb je uitgevreten met het vrouwtje van Code Zwetslul?

     1. Hetzalwelweer

      Code heeft geen vrouwtje, hij is net als ons Markje genderanaal

     2. swetsnek

      dat lelijke wijf van hem raak ik met geen vinger aan dat doet die braboneger wel

     3. swetsnek

      Durf je zelf niet meer meost even 1 van je hersenspinsels antwoord geven ??? zo ken ik je weer akelige moedervlek

     4. Hetzalwelweer

      Code/dopper/kong is al op bed, hij mag niet meer van z’n verzorger.

 2. denk eens na

  Kunnen de duitsers en fransen onze pro zwarte pieten en gewone burgers ons ter neer slaan.

 3. Ni28

  Het is de wijze hoe de EU werkt. Kleine onomkeerbare stapjes waarbij niemand zich kan onttrekken en verder moet hobbelen naar een Federale staat. In het vroegere Oostblok ging het zover dat geen land meer zelfstandig kon functioneren. Dat heeft de EU goed begrepen en overgenomen. Vooral in de Visegrad landen zal het stof doen opwaaien daar zij hiermee genoeg negatieve ervaring hebben opgedaan. Gek genoeg vinden zij gezamenlijke defensie niet zo gek waarschijnlijk wegens de kosten wat in principe klopt. Alleen het houdt niet op bij defensie.

  1. Guus Geluk

   De Visegrad heeft PESCO ook ondertekent, asngezien PESCO geen stap naar verdere Europese integratie is. Momenteel schaffen alle Europese lidstaten verschillende wapensystemen aan van verschillende fabrikanten. Dit kan goedkoper dooe een samenwerking binnen de 27 lidstaten.

 4. PMG

  Niks gezamelijke defensie, Duitse defensie, die hebben nog heel veel goed te maken!

 5. Steve Van der Vekens

  En dan de islam over de grens shotten. Die zijn hier nu lang genoeg geweest. Zet jullie maar schrap.

 6. Code134

  Een mooie en gelukkig ook onomkeerbare stap naar een EU-leger.

  Dit soort stappen naar een federaal Europa zijn noodzakelijk en verheugend. Voor onze veiligheid is het essentieel en het is de enige weg tot beheersing van onze torenhoge defensie-uitgaven.

  1. PMG

   Die defensie uitgaven moeten weer naar 2% in eigen land en die van Duitsland naar 200, die schaffen dass!

  2. swetsnek

   zal nooit gebeuren achterlijke

  3. Rosasolis

   @Code134. Ik heb al jarenlang gehoopt op een EU leger! Dit is meer dan ooit van tevoren noodzakelijk. Wegens zoveel problemen in het Midden-Oosten en Afrika, kan
   EU militaren veel doen om te voorkomen dat er alweer horden van illegalen proberen
   via de mensenhandel naar Europa te komen, met honderden gelijk in krakkemikkige bootjes. Ik vind het vreselijk, dat Amerika en Rusland al de bommen doen, en daarna
   moet Europa al de vluchtelingen opvangen! En er komen steeds meer kinderen. En wij moeten betalen voor de zogeheten “kinder pardon”, terwijl ma-lief is alweer zwanger!
   Volgens rapporten die ik heb gelezen in het recente nieuwsletter van Open Doors, en ook in Trouw, zijn er grote ecologische problemen in Afrika. Overal extreem droogte,
   en terwijl de populatie groeit, neemt de problemen toe: voedsel en water tekort, veel
   ziekte, weinig onderwijs en banen, en vreselijke onderdrukking van meisjes en vrouwen. Wegens al dit ellende dreigt er een nieuwe vluchtelingen ramp voor Europa: veel ongeschoolde mannen vanuit Afrikaanse landen die proberen Europa te bereiken
   via de mensenhandel. Onze douane stuurt die Illegalen terug naar hun moeder land,
   als zij worden gepakt. Maar volgens Trouw en Open Doors, de problemen binnen de
   meeste Afrikaanse landen zullen alleen maar toenemen. Dus moeten wij die landen
   economisch en militaire help bieden, om te zorgen dat zij in eigen land zullen blijven…
   Europa is veel ouder dan Amerika. En omdat wij ouder zijn moeten wij NU opkomen
   voor ons Europese Identiteit! Europa kan niet meer de zorg opnemen van duizenden
   echte vluchtelingen, en nog meer duizenden illegalen van arme Afrikaanse landen.
   En daarom heeft de EU een georganiseerde samenwerkende militaire nodig om te voorkomen dat er nog meer van al dit ellende op ons afkomt! Heeft Italie en Griekenland, ons grote zuidelijke EU landen, niet MEER dan genoeg meegemaakt van
   de jarenlange opvang van steeds meer en meer illegale boot vluchtelingen… die
   dank-je-wel zeggen tegen de Christelijk mensen die hen hadden gered van die boten…
   voordat zij verder gaan naar alle Eu landen.
   Lieve anti-militaire mensen, Europa kan niet langer opkomen voor hordes van echte vluchtelingen en illegalen vanuit het Midden-Oosten of Afrika. De VN en ander verenigingen kunnen hulp bieden aan al de problemen, maar Europa kan het NIET meer doen! Om ons EUROPA te behouden, kunnen wij niets meer opvang geven
   aan honderdduizenden vluchtelingen. En daarom moet ons EU militaren samen gaan
   werken, om te voorkomen dat een nog grotere ramp vanuit Afrikaanse landen gaat richting Italie en Griekenland! De bevolkingen van deze prachtige landen hebben al meer dan genoeg gedaan voor honderdduizenden vluchtingen. En nu vind ik dat het in de handen moeten zijn van een Groote Europese Militaire samenwerking, om te gaan
   verzorgen dat wij niet worden overspoeld met nog meer vluchtingen vanuit het Middenoost, en Afrika. Ja ik ben een Christen, en hou van barmhartigheid, maar niet wanneer het TE VER gaat! En nu EINDELIJK is het tijd voor ons militaire in te grijpen!

 7. Marius Feenstra

  Zonder de Britten slaan ze nog geen deuk in een pakje boter, hoezo een Europees leger.

 8. A3aan

  Ach, kijk eens aan, een EU leger, heb je natuurlijk een EU minister van defensie nodig, iets voor Rutte, o nee die wilde niet naar Brussel…

  1. toetssteen

   A3aan
   Alleen de overpeinzing inzake de voertaal bezorgt me al kromme tenen. Fransen en de rest van de zuidelijke landen spreken een soort Engels dat je blij bent dat in een vliegtuig de cockpit commando’s via de computer gaan.
   Nou dat zal me een hell van een legereenheid gaan vormen. Een soort van ‘allo allo’.

 9. Boudewijn Hummelinck

  Mensen, denk even na. Als we onze landsverdediging nog een beetje betaalbaar willen houden moeten we een beetje handig samenwerken met de andere landen in Europa.
  Die Tusk pakt dat goed aan. We gaan toch niet met elk klein landje een heel leger optuigen. De Russen lachen zich gek.

  1. Hetzalwelweer

   Nee Boudewijn, ook de EU politie roept straks pang pang omdat ze geen kogels hebben. Niet straks, dan doen ze nu al, want ze mogen niets…

   1. Boudewijn Hummelinck

    Je snapt het dus. Dat pangpang kont omdat we als klein landje niet meer een fatsoenlijk legertje overeind kunnen houden.

    Delegeer die handel naar Europa zou ik zeggen.

    1. Hetzalwelweer

     De EU is ziek, de EU heeft kanker en iedereen schreeuwt het hardst dat ze een medicijn hebben maar dat is er niet. De Brexit wordt gebruikt om iedereen bang te maken maar er is echt niets aan de hand.

 10. Guus Geluk

  PESCO is een voordelig samenwerkingsverband op terrein van Defensie en geen stap naar verdere Europese integratie. Door PESCO kunnen Europese lidstaten met elkaar samenwerken door op een meer goedkope wijze materieel aan te schaffen.

  Vooralsnog heb ik geen enkel zinnig argument tegen PESCO gehoord.

  1. Bloem

   Wanneer bedrijven willen profiteren van schaalvoordelen richten ze gewoon een inkoopcombinatie op

   1. Guus Geluk

    https://www.ad.nl/economie/nederland-tekent-voor-europese-defensie~acc9509a/

    “Die moet de optelsom van nationale strijdkrachten extra vuurkracht geven, terwijl de belastingbetaler er per jaar ook nog eens 25 à 100 miljard beter van wordt.”

    Alles bijen scheelt het de Europese belastingbetaler ook nog eens geld.

    Bovendien houdt Nederland een veto over de inzet van militairen.

    Wat is daar tegen?

    1. Bloem

     Niets indien de belastingdruk daadwerkelijk omlaag gaat en het niet weer een opstap is naar de federale staat.

    2. Bloem

     Het geheel is echter weer dusdanig opgetuigd dat alle schaalvoordelen opgaan in de ambtelijke molen die hiervoor opgetuigd gaat worden. Een simpele inkoopcombinatie was doeltreffender, simpeler en goedkoper geweest

     1. Guus Geluk

      PESCO omvat ook een militaire samenwerking: “maar de ontwikkeling van materieel en nieuwe wapensystemen, het aankoopbeleid en zelfs operaties worden straks allemaal wel gemeenschappelijk.”

     2. Vit

      Hadden we daar de NAVO al niet voor?

     3. Guus Geluk

      Zeker, maar het Europese blok kan sterker bijdragen aan de NAVO, indien zij krachtiger samenwerkt.

      Men vroeg zich hier dikwijls af waarom de EU PESCO er zo vlug wil doorduwen – is dat om een Europees leger te bouwen?

      Welnu, de Europese regeringsleiders schrokken zich het hoedje toen de onvoorspelbare Trump de NAVO een oplawaai gaf. In een ongewone snelheid grijpt men nu naar de wapens. En de Visegrad doet ook mee.

  2. Stanly2000

   Waarom zou die voordelige samenwerking bij PESCO wel werken en bij de NAVO niet?

   1. Guus Geluk

    Omdat dit alleen een samenwerking is binnen de Europese lidstaten en niet binnen de NAVO-lidstaten.

 11. DolleDries

  Ach weet Nederland veel volgens de Telegraaf is heel Nederland verbijsterd dat Gordon niet gaat trouwen

  1. Vit

   Ik ben blij dat ik geen TV meer heb, dan hoef ik ook niet per ongeluk mee te kijken.

 12. Original NL

  Citaat; ” De argumentatie is ‘efficiëntie’, ‘effectiviteit’, ‘verdediging tegenover vijanden’….
  Tja en ondertussen de vijand met scheepsladingen binnenhalen…de enigste vijand van het westen is het islamitische midden en nabije oosten.!

 13. Steve Van der Vekens

  Angela Merkel heeft de uitstraling van een verlepte kamerplant, een treurwilg.

 14. Steve Van der Vekens

  Met een Europees leger kunnen we het crapuul buiten sjotten.

 15. Kodi

  Go Polen, go! Houd de rug recht tegen de dictaten van Brussel! Hulde aan het realisme van de Visegrad landen. En met een beetje geluk versterkt Oostenrijk Europa binnenkort ook tegen de dictaten van Brussel.

  Viktor Orbán verdedigt Polen tegen de EU(SSR): “Wie Polen aanvalt, valt heel Midden-Europa aan”

  Geplaatst op 28 december 2017

  Afbeelding

  Ondersteuning en Visegrad-partners: de Hongaarse minister-president Viktor Orbán (foto) heeft de juridische stappen van de EU tegen Polen vanwege de vermeende schending van democratische “fundamentele waarden” zinloos genoemd. De kritiek op Polen zou unfair zijn en onterecht, verklaarde Orbán afgelopen vrijdag in zijn reguliere radio-interview. Zijn land zou iedere poging blokkeren om van Polen het stemrecht in de EU af te pakken.

  Orbán, die zelf enorm onder vuur ligt vanuit Brussel, zei letterlijk: “We moeten aan de EU duidelijk maken dat het zinloos is om deze procedure tegen Polen überhaupt te starten, omdat ze geen kans van slagen heeft, want Hongarije zal er zijn en een niet te overmeesteren blokkade vormen.” En: “Wie Polen aanvalt, valt heel Midden-Europa aan.”

  De Europese Commissie had in een tot nu toe unieke stap een procedure tegen Polen opgestart. Om op te treden regen de hervorming van Justitie door de Poolse regering activeerde de Brusselse autoriteit Artikel 7 van het EU-verdrag, aan het einde waarvan het onttrekken van stemrechten zou kunnen staan. Daarvoor is echter een unanieme beslissing in de EU nodig, die gezien het standpunt van Hongarije nauwelijks mogelijk lijkt.

  https://t.co/s4Y9QzlJBV

  1. Zout

   De afstand tot de demofoben en de electofoben wordt steeds groter. Vooral de EU leeft niet bij de burger en is doodverklaard. Het is een feestje van nepotisten en ander politiek tuig.

 16. Babaji538

  Bezegeling.
  Het lijkt me niet het juiste woord
  op de juiste plek met desbetreffende mensen,
  op correcte wijze.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.